2007. február 2.

Zászlóalj a műszaki dandárból

A megszűnt Szárazföldi Parancsnokság alárendeltségéből a haderőreform részeként január 1-jén megalakult Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe került a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár január 29-én.

Az állománygyűléssel egybekötött átadás-átvételt Tömböl László mérnök altábornagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka vezette, kíséretében Benkő Tibor vezérőrnaggyal, a megszűnt Szárazföldi Parancsnokság eddigi megbízott parancsnokával, aki, mint a felszámoló bizottság elnöke átadta a műszaki dandárt, amely ezentúl - zászlóaljjá történő átszervezéséig - az új parancsnokság alárendeltségében végzi feladatait.
Az átadás-átvételt a dandárnak állománygyűlés keretében jelentette be Tömböl altábornagy, aki megköszönte az eddigi magas színvonalú tevékenységet, valamint mindazok munkáját, akik továbbra is vállalnak feladatot a honvédség kötelékében, akár a dandárnál megalakuló műszaki zászlóaljnál, akár más alakulatatnál.

Tömböl tábornok kiemelte, hogy Szentes - mint a "műszakiak fellegvára" - továbbra is fontos helyőrsége marad a honvédségnek, az itt szolgáló műszaki katonák tevékenységére továbbra is számítanak mind a NATO műveletekben, mind az ország területén végrehajtandó katonai-, és a polgári feladatokban, kiemelten a katsztrófa-helyzetek (ipari katasztrófák, árvizek) elhárításában, illetve következményeinek felszámolásában.

Az eseményen megjelent Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő is, aki az állománygyűlést követően Tömböl altábornaggyal és az alakulat megbízott parancsnokával, Szabó István mérnök-ezredessel történő megbeszélése során biztosította a vezetőséget és a megjelent elöljárókat a polgári lakosság, valamint a város és a kistérség vezetésének további támogatásáról, együttműködéséről.

Ezt követően az átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírására került sor, melyben rögzítették mindazon szakmai területek helyzetértékelését, elemzését, melyeket a dandár szakmai vezetőiből és a Szárazföldi Parancsnokság szakterület-felelőseiből álló felszámoló bizottság dolgozott ki.

Kép és szöveg:
Kaszanyi Sándor
mk. őrnagy