2007. február 2.

Légimentő-bázis

Új igazgató a gondozási központban

Január 26-án tartotta ez évi első rendes ülését az önkormányzat képviselő-testülete. A tanácskozás elején jelentette be Szirbik Imre polgármester a hírt: végérvényesen eldőlt, hogy Szentesen kezdi meg működését a Dél-alföldi régió légimentő bázisa. Így július 1-jétől már szállíthatják a helikopterek a betegeket. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően tovább javulnak a Dr. Bugyi István Kórház ellátási körzetéhez tartozó betegek esélyei a gyógyuláshoz.

Ezt követően elfogadták többek között a vállalkozásfejlesztési és a vállalkozások működését elősegítő önkormányzati feladatokról szóló előterjesztést. Szóba került, hogy sok településen adómentességgel csalogatják a befektetőket. De jó tudni, hogy az uniós tagságunk óta az ilyen engedmény ellentétes az európai országokban alkalmazott joggal. Ezért olyan kínálattal kell Szentesre csábítani a beruházni szándékozókat, amely miatt érdemes letelepedniük a külföldi vállalkozóknak. Önkormányzati óhaj az, hogy a cégalapítás révén ne csak a befektető gyarapodjon, hanem az új munkahelyekkel a város gazdasági pozíciói is javuljanak.

A vitában Rébeli Sz. Tamás (Fidesz MPSZ) üdvözölte azt, hogy az önkormányzat foglalkozik a témával, mert - mint mondta - tizenkét éve adósak ezzel. Szentesen szerinte "hajszálon forog" a vállalkozói lét, pedig az önkormányzat a nagy cégek helyi adójából tud fejleszteni. A képviselő úgy vélte: nemcsak új munkahelyek teremtésével kellene foglalkozni, hanem a régiek megtartásával is. Megoldást jelenthetne, ha a befektetők csökkentett forgalmi értéken juthatnának ingatlanhoz, s ez egyfajta adókedvezménynek számítana. A polgármester válaszából kitűnt: jelenleg is alkalmazzák ezt a gyakorlatban, hiszen ha a beruházó egy hektáron épít üzemet, ahol negyven személyt foglalkoztat, szinte ingyen megkapja a várostól a területet.

Hosszasan tárgyaltak a város zöldfelületeinek helyzetéről, és annak további alakításáról. Teljes egyetértés mutatkozott abban, hogy a település ezen a területen jó irányban halad, de a jövőben még szervezettebben és következetesebben kell ezt a munkát végezni, azon felül a károkozókat akár szankciókkal is visszaszorítani. Az önkormányzati lakások lakbérének mértékéről szóló javaslatokat viszont nem fogadták el a képviselők, így azt valószínűleg egy későbbi időpontban tárgyalja újra a testület.

A gondozási központ korábbi igazgatója, Szebellédi Anna - megromlott egészségi állapotára való hivatkozással nyugdíjaztatását kérte. Az intézményvezetői állásra nyílt pályázatot írt ki az önkormányzat. Annak elbírálására külön pályázati bizottságot kellett létrehozni. A meghirdetett állásra két pályázat érkezett, azonban a meghallgatást megelőzően az egri pályázó visszalépett, már a bizottság előtt sem jelent meg. A bizottság megállapította, hogy a másik pályázó Puskásné Halál Ágnes a pályázati kiírásnak minden mértékben megfelelt, a gondozási központ igazgatói állsására javasolta. Hornyik László, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke elmondta, a bizottság szintén alkalmasnak találta a jelenlegi megbízott vezetőt, aki 11. éve dolgozik a gondozási központban, ahol végig helyettese volt a mostanra viszszavonult Szebellédi Annának. A pályázatból kitűnik, tisztában van az intézmény működésével, a fejlesztési lehetőségekkel, ismeri a rá váró feladatokat, és van jövőképe. Ollai Istvánné még hozzátette: Puskásné Halál Ágnes sokat tanult az elődjétől, nagy szeretettel bánik az idős emberekkel.

L. J.