XXXVI. évfolyam 40. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Kertmagyarország kinyílt
 

2005 október 7.


Gyönyörű ez az épület, nagyon szép az aula, örvendezett dr. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola ünnepségén, ahol dr. Csikai Miklósné igazgató köszöntötte a kiállításon és az avatóünnepségen megjelenteket. Az auláról szólva elmondta: a megnövekedett iskolalétszám, a körülmények megkívánják, hogy legyen közösségi helyük. A 2004. nyarán kezdődött építkezés Kovácsházy Sándor tervei alapján készült, és a Bodrogi Bau cég munkáját dicséri.


Bővebben


 

Minőséggel a fogyasztókért
  Csak a biztonságos élelmiszerek lehetnek versenyképesek

2005 október 7.


Az integrált minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszerek működéséről rendeztek háromnapos nemzetközi konferenciát a Dabic Kht. Dél-alföldi Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központjában Szentesen.


Bővebben


 

Segítség az árvíz sújtotta területeknek
 Megérkezett az adomány

2005 október 7.


Az áprilisi testületi ülésen egymillió forintot különített el a képviselő-testület a tavaszi bel- és árvízkárosultak megsegítésére. A nyáron a Kárpát-medence több településén is tragédiát okozott a nagy esőzés. A szeptemberi ülésen tárgyalták azt az előterjesztést, mely szerint az elkülönített egymillió forintot kétmillió forintra emelték. Egymilliót a határon belüli, egymilliót az Erdély és a Bánát településeinek megsegítésére biztosítsanak, aminek a szétosztását a Magyar Vöröskeresztre bízták.


Bővebben


 

A vértanúk emléke ma is él
 

2005 október 7.


Október 6-án, a nemzeti gyásznapon a városban több helyen is megemlékeztek az 1849-ben ezen a napon mártírhalált halt aradi vértanúkról.

Hagyományt követve a Damjanich János és a Deák Ferenc általános iskola közös ünnepséget szervezett az 1848-49-es szabadságharc hőseire emlékezve, mivel a két intézmény névadói szorosan kötődnek az eseményekhez. A Damjanich-iskolában Varga Sándorné, az intézmény igazgatója ünnepi beszédében arra a kérdésre kereste a választ, ki is volt az a tizenhárom tábornok, akik a szabadságharc elbukása, a világosi fegyverletétel után mártírhalált haltak az aradi várban. Hősök voltak ők, akik a magyar nemzet ügyéért adták az életüket. Példájuk erőt adhat ahhoz, hogy érdemes szilárdnak lenni a jóban.


Bővebben


 

Vértanúság!
 Van még jelentésed?

2005 október 7.


Mikor e sorokat papírra vetem, még nem tudom, miként fogja a magyar nép megtisztelni az aradi tizenhármak emlékét. Lesznek-e jelei annak, hogy maradt még bennünk valami csekély képesség arra, hogy áldó imádság mellett mondjuk ki szent nevét azoknak, akik életükkel fizettek azért, hogy hinni mertek oly eszmékben, melyek nélkül az emberi élet nem éri meg, hogy leéljük.

No, a Petôfi-adóból megtudtam, hogy október 6-án, csütörtökön elmarad a szokásos "kabarécsütörtök" és lesz belôle "kabarészerda". Ez is valami! Persze, a semminél alig több. De igazában nem is valamiféle látványos és megható rendezvényektôl várok én valami értékelhetô önmegbecsülést, hanem azért imádkozom, hogy a magyar pedagógusok képesek legyenek úgy hitet tenni diákjaik elôtt a "vértanúságig eljutó helytállásról", hogy a mai gyerekek is el tudjanak rajta csodálkozni. Ha nem is oly igazi csodálkozással, mint ahogy az a mi korunkban még nem volt ritkaság.


Bővebben


 

Példamutató nagyiparos
 Száz éve hunyt el ifj. Zsoldos Ferenc (III.)

2005 október 7.


Ifj. Zsoldos Ferenc firmája (cégjele)

Az elôzô részekbôl megismerhettük, hogy ifj. Zsoldos Ferenc - szorgalmas munkája, kitartása és kifogyhatatlan ötletei által - miként vált egyszerű ácssegédbôl, fakereskedôbôl a város legjelentôsebb nagyiparosává. Sikertörténete már önmagában is tiszteletet parancsol, de ahhoz az ôszinte közmegbecsüléshez, amely ôt és családját övezte, pusztán az üzleti életben elért sikeresség nem lett volna elegendô. Ennek kivívását elsôsorban a szülôvárosáért, annak fejlôdéséért, hírnevének növeléséért, valamint szűkebb szakmai közösségéért végzett három évtizedes közéleti munkásságának köszönhette.


Bővebben


 

A vármegye története
 Évfordulónaptár 2005

2005 október 7.


85 éve,
1920. október 1-jén Szentesre látogatott dr. Vass József közélelmezési miniszter.

115 éve, 1890. október 2-án dr. Filó Tihamér szentesi főjegyző az éjszaka folyamán macskazenét szervezett Stammer Sándor alispánnak, tiltakozásul a megyei vezetés túlkapásai ellen. Nyilvános botrányokozás címén Filó ellen fegyelmi eljárás indult.

180 éve,
1825. október 4-én született Szentesen Meszéna István (1825-1881) 48-as honvéd alezredes, 1867/68-ban kereskedelmi államtitkár, 1869-től alezredes, majd ezredes.

80 éve, 1925. október 4-én 87 éves korában Budapesten elhunyt dr. Zsilinszky Mihály (1838-1925) történetíró, országgyűlési képviselő, Csongrád vármegye 1889-1892 közötti főispánja, utóbb közoktatásügyi államtitkár, belső titkos tanácsos, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. (1897-1900 között három kötetben megírta Csongrád vármegye történetét. A szentesi megyeháza közgyűési termében 1902-ben leleplezett portréja ma a levéltárban látható, Both Menyhért festőművész alkotása.)

20 éve, 1985. október 5-én a Koszta József Múzeumban nyitották meg az újonnan kialakított állandó tárlatot, a Koszta József Termet. Megnyitót dr. Szuromi Pál művészeti író mondott. Ugyancsak átadták az Irániak és a germánok a Dél-Alföldön c. állandó régészeti kiállítást.

15 éve,
1990. október 7-én Rózsa Gábor mérnök-muzeológus kezdeményezésére megalakult a Szentesi Szépmíves Céh, amelynek Csúcs Ferenc 85 éves szobrász-művész lett a tiszteletbeli atyamestere, Tokácsli Lajos 75 éves festőművész pedig a céhmestere. A művészetpártoló társaság célja a város művészeinek támogatása, az alkotások értékmegőrző propagálása.

Összeállította:
Labádi Lajos

 


 

Gondolatok
 

2005 október 7.


Szent meggyôzôdésem, hogy az ember Isten külön teremtménye, azaz, nem az állatvilágból fejlôdött ki. A bibliás hitemet az a felismerés is megerôsítette, hogy az összes élôk között egyedül az ember kérdezô lény, a szellemiséget pedig jórészt a kérdéseire érkezô ismeretek alakítják ki. De ahhoz, hogy okosan tudjon kérdezni, hoznia kell magával az elôdeitôl örökölt adottságokat is. A hozott, kapott és szerzett ismeretei segítéségével, amíg csak él, szüntelenül fejlôdhet, mert úton van.

Taszít a közéletben egyre elhatalmasodó személyeskedés, ami nem más, mint a hiányzó képesség pótszere. Aki értelmes tárgyalás keretében nem képes helytállni, jobb híján személyeskedik, vagy egyszerűen ellenkezik, anélkül, hogy alternatívát adna.

Bevallom, kétkedve fogadom a közvéleménykutatások eredményeit. Azért is, mert nem ellenôrizhetem az adatokat és még véletlenül sem találkoztam olyan felnôttel, akit már megkérdeztek, vagy aki ismer valakit, akinek a véleményére már kíváncsiak voltak.

Érdekes újságcikk címe keltette fel a figyelmemet: "Hogyan tesztelik a kínaiak az idegent?" Megtudtam, hogy elébe tesznek egy tányéron néhány szem mogyorót, a kezébe adnak két pálcikát, azzal, hogy a kettôt egy kézbe fogva egyék. Amúgy sem kívánkoztam Kínába, de azt hiszem nem is megyek oda, mert nem akarok éhen halni. Tesztelni pedig engem amúgy sem kell, mert ha a bôröm színe nem is, de az ôsz hajam és a bajuszom pálcikák nélkül is elárulna. Láttál már bajuszos, ôsz kínait?

Ha egy állami vállalkozás ráfizetéses és nincs pénz a fejlesztésre, akkor nem kell pénzt pazarolni, hanem a kezelését, a használatát (a telket meg az épületet nem!) el kell adni annak, aki pénzt ad érte és az új módon, több annyi erôvel, vagy új elképzeléssel felvirágoztatja. Én ezt értem privatizálás alatt. Ha tévednék, kérlek, javíts ki.

Dr. Imre Ernô

 


 

A pálya nem eladó!
 

2005 október 7.


A Spar Magyarország Kft. áruházépítési ajánlatával több alkalommal kereste meg az önkormányzatot. Legutóbbi javaslatukat közvetlenül a képviselőknek címezték. A szeptember 30-ai ülésen egyebek mellett erről is szavazniuk kellett. A döntés arról szólt, hogy a Kinizsi pálya területére engedélyezik-e egy közel 8 ezer négyzetméteres hipermarket építését?

Szirbik Imre polgármester véleménye szerint sok érv szól az építés ellen, például: ez a város úgynevezett pihenőparkja, a sport területe. Viszont...
200-220 munkahelyet jelentene. Mérlegelni a képviselőknek kellett!


Bővebben


 

Hitelfelvétel
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005 október 7.


A Szentesi Városi Szolgáltató Kft. a Kertváros biztonságos táv-fűtése érdekében egy újabb búvárszivattyú vásárlását tervezi. Ennek anyagi forrását részben pályázati pénzből oldják meg. A vásárlás időbeni beszerzése érdekében a kft. 10 millió forint hitelt kíván felvenni. Az összeg nagyságrendje miatt a képviselőtestület döntése is kellett a tranzakcióhoz, melyet a képviselők megszavaztak. A lakótelep fűtését melegvízzel oldják meg, melynek biztosítása tartalékszivattyúval az eddiginél biztonságosabbá válhat.

 


 

Szakszolgálat
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005 október 7.


Már egy hónapja új helyen és önállóan működik a Pedagógiai Szakszolgálat. A Terney Béla Középiskolai Kollégiumban külön bejáratú helyiségekben dolgoznak a szakemberek: pszichológusok, logopédusok, gyógypedagógusok és fejlesztő pedagógusok. Az érzelmi és értelmi élet zavaraival küzdő, Szentesen és a környező településeken élő illetve tanuló 3-18 éves gyermekek ingyenes, szakszerű ellátását tudják biztosítani. A problémákat jelezheti az oktatási intézmény a szülő bele-egyezésével, vagy a szülő is jelentkezhet a szakszolgálatnál. A gyermekorvosok beutalóval irányíthatják a rászorulókat az intézménybe. A középiskolások önállóan is jelentkezhetnek vizsgálatra.

 


 

Sétálóutca
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005 október 7.


Folytatódik a város központjának megújítása. Évekkel ezelőtt történt a Kossuth tér átalakítása, új burkolatot, zöld sávot és új szökőkutat kapott a főtér. Felújították a városháza homlokzatát és jelenleg a tér másik meghatározó épületét, a volt megyeházát szépítik. Most pályázatot írt ki az önkormányzat a Nagy Ferenc utca sétáló utcává alakítására és a Szent Miklós tér felújítására. Jövőre kezdődik a református nagytemplom és környékének átalakítása. Várhatóan 2006 végére, 2007 elejére elkészülnek vele.

 


 

Magyarország agrárország
 

2005 október 7.


Katasztrofálisnak minősítette az Európai Unióba történő felkészülést dr. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A baj okát abban is látja, hogy az unióban nem azonos feltételekkel mérnek. Azt mondják, minden uniós állampolgár egyforma. Az agrártárca vezetője úgy véli, az nem így van. Szerinte a megkülönböztetések miatt létezik 25 százalékos és van százszázalékos állampolgár.


Bővebben


 

Egyszerre dobbant a szívük
 

2005 október 7.


Október elseje minden évben az Idősek Világnapja. Idén Szentes adott otthont a megye nyugdíjas klubjainak ünnepi ren-dezvényére a Tóth József Színházteremben, amely a délután idejére teljesen megtelt.

Csala János, a nagyéri Nyugdíjas Klub tagja saját verssel készült a nap tiszteletére, címe: Idősek napjára. Versében "merész és kitartó seregnek" nevezte nyugdíjas társait, akik szívesen töltenek együtt néhány vidám órát, "ha kell, fellépnek, táncolnak, énekelnek", és ilyenkor visszaemlékeznek ifjúságuk idejére.


Bővebben


 

Osztálytalálkozó
 

2005 október 7.


Szeptember egyik szombat délelőttjén a Petőfi Sándor Álta-lános Iskola adott otthont azok-nak a diákoknak, akik 55 éve mondtak búcsút az intézménynek. Az iskolába érkezők már a folyosóra kiszűrődő vidám hangokból tudták, hogy merre kell menniük. A 10-es teremben gyülekeztek azok a hajdani diákok, akik innen ballagtak 1950 júniu-sában.

Közel 30 fő vett részt a leány és a fiú osztályokból az ország szinte minden tájáról. Az egykori tanárok közül Simon Tiborné testnevelő tanár jelent meg, aki örömmel idézte fel a régi eseményeket, és boldogan pillantott be egykori birodalmába, a tornaterembe.

Az emlékek felidézése az udvaron folytatódott. A meglepetés erejével hatott, hogy a facsemeték közül kettőt egykori osztálytársuk és testvére, a Szabó fivérek ültettettek, akik külföldön élnek. Az iskola pedagógus szakszervezete virággal köszöntötte a megjelenteket, majd a ligetben folytatták a napot.

Vidovics Ferenc

(Köszönetünket fejezzük ki az iskola pedagógus szakszervezetének a számunkra kellemes meglepetésnek átadott egy-egy szál virágért. Külön köszönjük Kiss Rácz Antalné kedves szavait, valamint az iskola történetének bemutatását. Vajda Józsefné a találkozó szervezője).

 


 

Évtizedek a fellegekben
 Szentes repüléstörténete könyvben

2005 október 7.


"Mindenkor izgatott a múlt, a repülő ősök életkora, küzdelme a meggyökeresedésért, a megmaradásért. Nyugdíjasként időmilliomos lettem és folytattam azt, amit még aktív korom-ban megkezdtem" - vallja magáról Pusztai János, aki a szegedit követően megírta szülővárosának, Szentesnek is repülés történetét. A könyv idén augusztusban jelent meg.

A szerző 1909-ben kezdi a krónikát, akkor jelent meg a Szentesi Lap júniusi számában a hír, hogy Hajdú József tanár fölfedezte "a szárnyak és ballon nélkül való repülőgépet." Noha Hajdú József Kecskeméten tanított, de szentesi születésű volt, így találmánya is a városnak hozott dicsőséget.

Sikerrel, hiszen valóban gazdag volt az a negyven év, majd az újraalakulás utáni évek, melyeket a könyv lapjain Pusztai János bemutat. Jól ismerte a szereplőket, hiszen mint ahogy egy visszaemlékezésében írja, "már ötévesen megérintett a csoda." Ez pedig 1939 májusában történt, amikor felavatták a szentesi repülőteret és hangárt. Gimnazistaként már nem gondolkodott azon, akar-e repülős lenni.

"Valójában sosem tartoztam a legendás hírű szentesi pilóták közé" - írja ugyancsak önélet-rajzi feljegyzéseiben, ám hozzá-teszi, ma már hálás azért, hogy így alakult élete. Különben nem kezdett volna bele abba a hatalmas gyűjtőmunkába, melynek eredménye a most megjelent könyv: Szentes és a repülés 1909-1959... 1993.

A könyv bemutatóját október 13-án, csütörtökön 17 órakor tartják a városi könyvtárban. Megnyitót Szirbik Imre polgármester mond, a könyvet Labádi Lajos levéltárigazgató ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A bemutató ideje alatt a könyv megvásárlására is lehetőség nyílik.

 


 

Együtt a túlsó partra
 

2005 október 7.


Az idős embereket köszöntöt-ték világnapjuk alkalmából a gondozási központ munkatársai. Az október első vasárnapján tartott hagyományos ünnepi rendezvény bővelkedett megható pillanatokban.

Azokat ünnepelték a Központi Gyermekélelmezési Konyha ebédlőjében a terített asztalok mellett, akik - ahogyan sokan mondják - "megették a kenyerük javát". Vagyis más értelmezésben megtették, amit várt tőlük a család, a haza, és már a pihenés éveit töltik, gyerekkel, unokákkal mosolyogtatják a lassuló tempójú napokat. Ehhez a lassuló időhöz szeretnének az ünnepi programmal egy kis örömet varázsolni a nyugdíjasok életébe, hangzott a bevezetőben Márkus Krisztinától, a Közösségi Pszichiátria szakmai vezetőjétől. A rendezvényen előbb himnuszunk, majd az erdélyi vendégek tiszteletére a székely himnusz csendült fel.


Bővebben


 

A legszebb tájak - egyéni látásmódban
 

2005 október 7.


Hazánk legszebb tájai címmel fotókiállítás nyílt a Művelődési és Ifjúsági Házban október 2-án. A II. Országos Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület Napok szentesi rendezvényén 16 szerző mintegy 50 alkotását mutatták be: pályamunkákat (tájképek, városképi részletek) és a klub életének pillanatait. Nagy István, a szentesi fotókör vezetője nyitotta meg a kiállítást.


Bővebben


 

Légihuszár akartam lenni
 

2005 október 7.


...mégis ejtőernyős lett belőlem - mondja visszaemlékezését Sipos János. Három bátyám már a fronton volt. Előtte mi testvérek öten, apánkkal együtt végeztük, a már akkor is végtelennek tűnő robotot, a paraszt gazdaság minden munkáját. Látástól vakulásig húztuk az igát, hogy boldoguljunk. Frontharcos bátyáim távollétében az ő korábbi tennivalójuk is a mi nyakunkba szakadt, még többet kellett gürcölnünk, én pedig nagyon vágyódtam a repülésért. A gazdálkodás kényszere, az apám szigora és az ő diktálta tempó nem engedte meg, hogy a szentesi vitorlázórepülők közé mehessek.


Bővebben


 

Nézetből is több van...
 Olvasói levél

2005 október 7.


Kétségeim vannak a napjainkban felkapott véleménnyel kapcsolatban, hogy szemlesütve és szégyenérzettel kell közlekedni a világban azoknak az embereknek, akik tavaly decemberben nemmel szavaztak a határon túli magyarok kettős állampolgárságára.

Nem félrevezetett, hanem önálló mérlegelésű emberek voltak akik szavaztak, és ami a lényeg: nem a Trianon-trauma részleges enyhítését és valamiféle megoldását kifogásolták, hanem ennek átgondolatlan és elhamarkodott módját! Tudni illik etikátlan volt az a belpolitikai trükk, - bizonyos mozgalmaktól vezérelve - hogy a kínzó nemzeti sorskérdést sablonos pártszimpátia tárgyává tették és hazafiatlannak tüntettek fel minden ettől eltérő álláspontot.


Bővebben


 

A Zsoldos család kútfője
 

2005 október 7.


Fábiánsebestyéni - Kunszentmártoni út szögletében - a család otthona, irodaháza köze-lében - 1891-ben fúrt ártézi kút vize biztosította az ipartelep dolgozóinak, üzemrészek és az állatállomány szükségletét. A múlt század 40-es éveiben üvegjeinkben tárolt vizet fogyasztottunk.

A Zsoldos család krónikájához című írásomból idézem: "Az ártézi kutat megszűntették. A felépítmény kútfőt - a beolvasztás elől - megmentették és a Vízmű Vállalat berekháti központjában állították fel. Az emberek ezért köszönetet érdemelnek."


Bővebben


 

Adó-info
 Törőcsik Norbert rovata

2005 október 7.


BORRAVALÓ

Október 1-jétől járulékalapot képez a felszolgálási díj, a vendéglátó üzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló. (E juttatások személyi jövedelemadó szempontjából adóterhet nem viselő járandóságnak minősülnek.) A jövedelem után - melyet egyéni járulék nem terhel, de 81 százaléka a nyugdíj megállapításánál később kereseteként figyelembe vételre kerül - a foglalkoztatónak 15 százalék nyugdíjbiztosítási járulékot kell fizetnie. Az október 1-je előtt kapott borravaló, illetve a más körben keletkezett (tehát nem pincérként szerzett) jövedelmek továbbra is változatlan módon adóznak: ha a foglalkoztató osztja szét, akkor a munkabér részeként adóznak és viselik a járulékterhet, más esetben pedig egyéb jövedelemként kell a magánszemélynek a személyi jövedelemadót, illetve a 11 százalék egészségügyi hozzájárulást az érintettnek lerónia utána.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005 október 7.


  • Gombafejek zöldséges-húsos raguval
  • Sajtsalátával töltött körte


Bővebben


 

Citrom a gyorshajtóknak
 

2005 október 7.


Szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt indult eljárás egy szentesi lakos ellen, akinél - lakossági bejelentés alapján - nagyobb mennyiségű illegálisan másolt számítógépes szoftvert, zene- és filmanyagot foglaltak le a nyomozók.

Szeptember 29-re virradóra ismeretlen elkövető egy szen-tesi lakóház udvarán parkoló Daewoo Lanost öntött le maró anyaggal. A rendőrség rongá-lás miatt vizsgálódik az ügyben, a kár mintegy 100 ezer forint.

Besurranó tolvajokat keresnek a nyomozók. A bűnözők szeptember 29-én a Bercsényi utcában egy nyitva hagyott lakásba mentek be, ahol az ott lakó idős tulajdonos figyelmét elvonva 110 ezer forinttal távoztak a helyszínről.

Rongálással gyanúsítják azt az ismeretlen tettest a nyomozók, aki október 2-ra virradóra betörte a Szent Erzsébet Általános Iskola ablakait, mintegy 80 ezer forint kárt okozva ezzel az intézménynek.

Hétfőre virradóra sarokcsiszoló és gázpalack tűnt el az egyik helyi lakásból. A tettes az ajtót feszítette be, így jutott a zsákmányhoz.

Kedd hajnalban az egyik sörözőben járt tolvaj, aki a játékgépben lévő pénzt és a váltópénzt vitte magával, összesen 250 ezer forintot. A bűnöző levágta az ablakról a rácsot, majd befeszítette azt, így hatolt be az épületbe.

Almacitrom akciót tart a Csongrádi úton október 7-én, pénteken délelőtt 10 órától a Generali Providencia Biztosító Rt. és a Szentes Városi Balesetmegelőzési Bizottság. A Kiss Bálint Általános Iskola negyedik osztályos tanulói ezen a napon az 50 km/h-s sebességhatárt átlépőknek citromot, a szabályosan autózóknak pedig almát nyújtanak át. Ugyanezen a napon 14 órától a Művelődési Központban közlekedési fórumot tartanak, amelyen az illetékesek számolnak be az idei év legfontosabb közelekedésrendészeti történéseiről, aktualitásairól.

Még egy fontos információ a kerékpárosoknak: az egyre korábbi sötétedés miatt a bringások fokozottan figyeljenek arra, hogy megfelelően ki legyen világítva járművük. A kivilágítatlan kerékpárosok önmaguk és mások számára egyaránt balesetveszélyt jelentenek.

H. V.

 


 

Bronzérem a Méh-kupán
 

2005 október 7.


Harmadik helyen végzett a hétvégén megrendezett I. Méh-kupán a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata.
A 31. alkalommal kiírt nemzetközi torna nyitónapján a Szentes az Oradea gárdáját 19-9-re, a szlovák juniorválogatottat 10-8-ra verte. Másnap a török Galatasaray sem tudta megállítani a mieinket, akik a hat gólt szerző Németh Dániel vezérletével 13-9-re diadalmaskodtak. A hazai csapatok közül a BVSC már nagyobb falatnak bizonyult, a Vincze Balázs irányította fővárosiak 9-8-ra nyertek a szombat esti összecsapáson. Vasárnapra egy mérkőzése maradt a Legrandnak, melyen a Szolnok a vártnál simábban, 11-5-re nyert a vendéglátók ellen. A győzelem azt jelentette, hogy a szolnokiak végeztek az első helyen, míg a BVSC lett a második, a Szentes a harmadik, a szlovákok a negyedikek, a Galatasaray az ötödik, az Oradea pedig a hatodik. A torna választották.

Berki András, a Legrand vezetőedzőa szlovákok a negyedikek, a Galatasaray az ötödik, az Oradea pedig a hatodik. A torna gólkirálya a szolnoki Cseh Sándor lett, míg a legjobb edzőnek Lukács Dénest, a tornagyőztes csapat mesterét választották.

Berki András, a Legrand vezetőedzője szerint remekül szolgálta a felkészülést a három napos rendezvénysorozat. A mérkőzések rávilágítottak erősségeinkre és gyengéinkre egyaránt.

A nagy riválisokkal szemben (Szolnok, BVSC) nem játszották ki minden ütőkártyáikat, olyan összeállításban, olyan taktikáal szerepeltek ellenük, amely biztos, hogy más lesz a bajnoki mérkőzés során. A felkészülés folytatódik, ezúttal Szolnokon lesz torna a hétvégén. Ezeken a találkozókon a Berki-Pengő edzőpáros nem számíthat a csapat két juniorválogatottjára, Juhász Zsoltra és Németh Dánielre, akik elutaztak az argentínai világbajnokságra.

H. V.

 


 

Döntetlen a rangadón
 

2005 október 7.


Szarvas játéka előnyhöz juttatta a csapatot. (Fotó: Vidovics)

Rangadóhoz méltó játékot hozott a harmadik forduló után listavezető Legrand-Szentes és a tavalyi bajnok, Aramis összecsapása a futsal NB I hétfő esti mérkőzésén.

A szép számú nézősereg szomorúságára Ábel, a hazaiak gólzsákja már a hatodik percben a kiállítás sorsára jutott. Az emberelőnyt könyörtelenül kihasználták a rutinos vendégek, sőt az összegyűlt szabálytalanságok miatt nekik járó büntetőt is értékesítették. Kétgólos hátránnyal vonultak az öltözőbe a hazaiak, ám ezt a második játékrész elején gyorsan sikerült ledolgozni.

Gyakorlatilag öt perc alatt fordult a kocka, Tóth Csaba előbb szépített, majd Varga Róbert góljaival már a Szentesnek állt a zászló. A bajnok egyenlítő találata után Szarvas parádés egyéni játéka ismét a mieinket juttatta előnyhöz. 10 perccel a vége előtt újra egalizált az Aramis, és bár mindkét oldalon akadtak helyzetek, az eredmény már nem változott.

Szerencsi István, a Legrand csapatvezetője a találkozó után elmondta, a várakozásoknak megfelelően három-esélyes volt a találkozó, me-lyen bármelyik csapat a maga javára fordíthatta volna a mérkőzést.

A négy kiállítással tarkított összecsapáson végül megosztoztak a pontokon a csapatok, ami igazságosnak mondható. A mérkőzés után a derbi játékvezetője, a nemzetközi hírű Török Károly is elismerően szólt a hazaiak teljesítményéről. A Legrand a negyedik forduló után tehát őrzi veretlenségét, és 10 pontjával harmadik a tabellán. A táblázaton csak a Rubeola és az Első Beton gárdája előzi meg Koncz Zsoltékat.

A bajnokságban most három hét szünet következik, majd október 24-én lépnek pályára újra a csapatok.

A Legrandra ekkor ismét nehéz feladat vár, hiszen a listavezető Rubeola otthonába látogatnak a szentesi futsalosok, immár az eltiltott Ábel és Szarvas nélkül.

H. V.

 


 

Juhász és Németh Argentínában
 

2005 október 7.


Két fiatal szentesi vízilabdázó, Juhász Zsolt és Németh Dániel is útra kelt hétfőn délután a magyar junior válogatottal és meg sem álltak Argentínáig, a világbajnokság helyszínéig. A fiatalok első mérkőzésüket október 6-án játszották Dél-Afrika ellen, majd a csoportmérkőzések során a későbbiekben Japán, Argentína, Új-Zéland és Spanyolország legjobbjaival mérkőznek. A junior válogatott irányítója, Juhász Zsolt elutazásuk előtt elmondta, hogy a csoportban a legnagyobb riválisuk a spanyolok lesznek. Ha sikerülne legyőzni őket, akkor egy viszonylag könynyebb ágon lehetne folytatni a további küzdelmeket. A világbajnoki célkitűzésekkel kapcsolatban úgy vélekedett, a legjobb négy közé biztos bekerül a csapat, egy esetleges vb döntőben pedig már minden előfordulhat.

A legnagyobb ellenfélként Szerbia-Montenegró gárdáját nevezte meg, akiknél három-négy kiváló játékos van, s akik már a felnőttek között is megállják a helyüket. Szerencsére ez a mi csapatunkról is elmondható. Vad Lajos, a válogatott szövetségi kapitánya az irányító posztján számít Juhász Zsolt játékára, és eddig nem is vallott szégyent a Legrand játékosa. Arra a kérdésre, tudja-e mikor rendezik pontosan az éremcsatákat, Zsolt határozottan felelt: október 15-én délután fél 4-kor bronzmérkőzés, 5-kor aranymeccs lesz Argentínában. Zsolt ígérete szerint valamelyiken biztosan magyar résztvevővel.

H. V

 


 

Asztalitenisz
 

2005 október 7.


A Szentesi Kinizsi NB III-as asztalitenisz csapata is elkezdte a pontgyűjtést a 2005/2006-os bajnoki idényben. Zoltai Zoltánnal, az együttes szakosztályvezetőjével az elmúlt idényről és az előttük álló feladatokról beszélgettünk.

- Az elmúlt idényben a negyedik helyen végeztünk. Végig szoros küzdelemben voltunk a dobogóért, de az utolsó mérkőzésünkön kikaptunk az NB II-be felkerült Gyulától - mondta a vezető. A 2005/2006-os szezonban ismét az NB III-ban folytatjuk a szereplést. Az idei pontvadászatban már túl vagyunk két fordulón. Az első meccsen az egyik esélyes csapat, a Szegedi ATSK I. otthonában szereztünk értékes döntetlent, a másodikon, szintén a Szeged ellen, fölényes győzelmet arattunk.

A csapaton belüli változáshoz tartozik, hogy az NB III-ból kiesett Zöldág SE játékosát Simon Viktort igazoltuk. Így még kiegyensúlyozottabb lett a csapat. Az idegenben szerzett döntetlen tudatában célunk a bajnokság megnyerése. Nagyon hosszú menetelés vár ránk, mert három fordulós lett a bajnokság az alacsony létszám miatt. Hét csapat nevezett a csoportunkba. A néhány százezer forintos költségvetésünk nem teszi lehetővé a komoly utánpótlásnevelést. Az említettek ellenére működik a Koszta iskolában, a DSK-ban egy csoport, Nagy Gábor irányításával. A felnőtt csapat edzésén is részt vesz négyöt fiatal, akiket a megyebajnokságban elindítunk.

Akik hétről hétre képviselik városunkat az NB III-as asztalitenisz bajnokságban: Erdész Tibor, T. Nagy Zsolt, Kürti Szabó Imre, Bugyi Péter, Simon Viktor és Zoltai Zoltán.

Dunás Varga Zoltán

 


 

Siker a fővárosban
 

2005 október 7.


Míg a férfiak szombaton kikaptak a BVSC-től, addig a Hungerit-Top-Cop-Security Szentesi VK női csapata magabiztos győzelmet aratott a Vasutasok felett a vízilabda OB I második fordulójában. A Kocsis István által dirigált gárda végig vezetve 13-18-ra nyert a fővárosban.

A mieinknél bemutatkozott a két szerb légiós, Berak és Dunderski, akik közül az utóbbi nyújtott meggyőzőbb teljesítményt. A balkezes játékos három gólt lőtt, ezen kívül remek passzokkal hoz-ta helyzetbe társait. A másik hölgy, Dijana Berak játékán a mérkőzéshiány látszik, legalább is edzője szerint.

Kocsis István lapunknak elmondta, hogy szorosnak indult a találkozó, később azonban már nem forgott veszélyben a siker. Az ember-fóros helyzeteket igen jó százalékban használták ki játékosai, nagyrészt ennek is köszönhető a fővárosban aratott győzelem.

A Hungerit-Top-Cop szombaton ismét Budapesten száll medencébe, ezúttal az OSC vendégeként.

H. V.

 


 

Dzsúdó fesztivál
 

2005 október 7.


Domaszéken rendezték meg a nemzetközi gyermek dzsúdó fesztivált, ahol szerbia-montenegrói, romániai, horvát és magyar csapatok versenyeztek. A Pollák DSE dzsúdósai is részt vettek a megmérettetésen, ahol az alábbi eredményeket érték el: -21 kg 2. Kalydy Vivien, -24 kg 3. Vajda Zsolt, -33 kg 3. Kis Zoltán helyezést ért el. Edző: Ballér Barbara.

Az UTE csarnokban a felnőtt II. országos nemzeti bajnokságot tartották, amelyen a szentesiek is szerepeltek. Eredmények: -100 kg 5. Szarka Zsolt, 7. Sipos Dániel helyezést ért el.

 


 

Minitenisz
 

2005 október 7.


A legszínvonalasabb Minitenisz Bajnokságnak nyilvánította a Tenisz Szövetség a Szentesen tavaly lebonyolított versenyt, ezért kapta meg idén is a rendezés lehetőségét a Kiss Bálint Református Általános Iskola.

Összesen kilencven iskolából, többek között Agárdról, Budapestről, Kiskunmajsá-ról, Szegedről, Orosházáról, Martfűről közel kétszáz alsó tagozatos diák érkezik a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokba - sorolta a bajnokság főszervezője Szegedi Zoltán. A református iskola pedagógusa kiemelte: az intézmény tanárai segítik a színvonalas megrendezést és kézműves foglalkozásokkal színesítik azt. Ezen a napon az érkező vendégcsoportokat is kísérik, számolják a pálya mellett a pontokat, kukoricacsuhé-bábot készítenek, papírt hajtogatnak a gyerekekkel. Idén már arcfestést is kérhetnek a kis sportolók a reggel kilenc órától este hat óráig tartó verseny ideje alatt.

Az egész napos megmérettetésen uzsonnával várják a szervezők a teniszezőket, akik eredménytől függetlenül mindannyian apró ajándékokat is kapnak. Az érmesek könyvjutalommal és tenisz kiegészítő eszközökkel térhetnek haza.

A bajnokságnak külön ranglistája nincs, hiszen a cél az, hogy megszerettessék a teniszt az alsó tagozatos gyerekekkel, és később nagypályára irányítsák őket. A Kiss Bálint iskolában most ötödik osztályos Árgyellán Dávid, Máté Bence és Ignácz Ivett a minitenisz versenyek után már mérkőzött nagypályán is, Dávid az ország húsz legeredményesebb teniszezőjének egyike lett.

Az október 15-re meghívott diákok kilencedik Országos Minitenisz Bajnokságot Karikó-Tóth Tibor, a református iskola igazgatója, a verseny fővédnöke nyitja meg.

Nagy Andrea

 


 

Megint kikaptak
 

2005 október 7.


Ezúttal sem sikerült nyernie a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgócsapatának.

A hazai környezetben a Mórahalom gárdáját vendégül látó szentesiek ezúttal 2-1-re kaptak ki soros riválisukról. Pedig mindössze néhány perc hiányzott ahhoz, hogy legutóbb az egyik pontot itthon tartsák Labá-diék. Nyári góljával sokáig a mórahalmiak vezettek, amit Szabónak sikerült egalizálnia. Az egyenlítő gól után azonban a vendégek újra betaláltak, és erre már nem érkezett válasz hazai részről. Vereségével a Kinizsi a 11. helyen áll a tabellán, öt ponttal.

Hazai pályán elszenvedett 2-1-es vereség után Bozóki Zoltán, a Kinizsi edzője így értékeli a történteket.

- Ez már nem hullámvölgy, ez már sajnos katasztrofális. Úgy érzem, hogy nyerhető mérkőzést szalasztottunk el hazai pályán. Mint már annyiszor most is jó néhány helyzetet kihagytunk. Az ellenfélnek kevesebb lehetősége volt, s ők éltek is vele, kettőt tudtak értékesíteni. Figyelmetlenségből kaptunk gólókat, ami elkerülhető lett volna. Azon munkálkodunk, hogy a helyzeteket minél hamarabb értékesítsük, s akkor ismét nyerhetünk.

H. V.-D. V. Z.

 


 

Hobbitánc
 

2005 október 7.


Az elmúlt hét végén Budapesten rendezték meg a hobby táncversenyt, ahol a SWIVEL táncosai is parkettre léptek. Eredmények, latin táncok, gyerek: 4. Koplándi Tamás-Szőke Szimonetta, ifjúsági: 1. Veres-Szalacsek Dániel-Gulyás Alexandra. Standard táncok, ifjúsági: 3. Veres-Szalacsek Dániel-Gulyás Alexandra, 5. Koplándi Tamás-Szőke Szimonetta. A táncosok a Lajtha László iskola növendékei, tánctanár Bajominé Varga Erzsébet.

 


 

Nagy "Hóhér" újra Szentesen
 

2005 október 7.


A Szentesi Kinizsi TE ökölvívó és kick-box szakosztálya idén is megrendezi küzdősport fesztiválját. Az esemény fő szervezője Bertók Róbert kétszeres világbajnok. Munkáját a Félix Promotion segíti, a rendezvényről a TV2 ad közvetítést.

A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban október29-én este kick-box és tai-box mérkőzéseket láthat a közönség, a magyarok között szentesiek is szorítóba lépnek. A színvonalas sporteseményen 1 magyar bajnoki, 2 európa bajnoki és egy világbajnoki címmérkőzés lesz.

Rubin Olivér (ő szerepelt már Szentesen) előreláthatóan nagyon jó mérkőzést vív majd az olimpiai bronzérmes Béres Zoltánnal a magyar bajnoki címért. Két nagy tudású bokszoló lép majd a ringbe. Nagy "Hóhér" József immár harmadszorra jön Szentesre, eddigi meccseit figyelembe véve szerencsét hozott neki a város: Európa-bajnoki címmérkőzésén most is bizonyíthat. Miként Kovács "Vipera" Attila, aki egy, a világranglista első öt helyén jegyzett ellenféllel áll ki. Várhatóan ez lesz a nap összecsapása. Mint a nézők is tudják, Attila eddig K.O.-val fejezte be mérkőzéseit. Itt lesz Miló Viktória, aki egy dominikai hölgy ellen játssza világbajnoki címvédő mérkőzését. A rendezvényt megelőző nap, pénteken délután 3 órától nyilvános mérlegelés lesz a Wellness Colosseumban.

A rendezvény támogatói: Szentes Város Önkormányzata, Csongrád Megyei Önkormányzat ifjúsági, gyermek és sportbizottsága, Szeviép Rt. Metálcom-R Kft., Wellness Colosseum, Robogó és Superbike Kft.. Médiatámogatók: Szuperinfó, Rádió Szentes, Est Média, Rádió Plusz, Szentesi Élet.

 


 

Családi események
 

2005 október 7.


Született: Prozlik Istvánnak és Kálmán Editnek (Wesselényi u. 6.) Melinda Lenke, Dancsó Mihálynak és Csikós Lídia Juliannának (Széchenyi u. 26.) Marcella, Gera Ferencnek és Pataki Erikának (Sáfrán M. u. 39.) Júlia, Dömsödi Istvánnak és Leány Anitának (Dr. Négyesi u. 11.) István, Mizere Lászlónak és Bognár Mariannak (Körösparti u. 26.) Noémi, Varga Norbertnek és Kunos Évának (Bercsényi u. 145.) Kornél, Keskeny Andrásnak és Erhardt Katalinnak (Nagy-örvény u. 46.) Kevin, Kerepesi Sándornak és Görög Ilona Piroskának (Csongrád, Tanya 757.) Dániel nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Bertók György (Nádasdy u. 12/A) és Csányi Mária (Apponyi tér H. lh.), Árgyellán László (Nagyhegy 274.) és Pitrik Anasztázia (Petrovics u. 9/A), Batta Sándor (Bp., VIII., Illés u. 23.) és Rónyai Rita (Kossuth u. 37-39.), Farkas Kálmán Mihály és Kovács Roxána (Petőfi u. 12.).

Elhunyt:
Pap Sándor (Bálint u. 11.), Szántó Ferenc (Brusznyai stny 12.), Batik Jánosné Antal Magdolna (Ady E. u. 45.), Makai Mátyásné Ötvös Julianna (Csongrád, Tanya 73.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz