<<< Vissza

A legszebb tájak - egyéni látásmódban

2005 október 7.

 
Hazánk legszebb tájai címmel fotókiállítás nyílt a Művelődési és Ifjúsági Házban október 2-án. A II. Országos Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület Napok szentesi rendezvényén 16 szerző mintegy 50 alkotását mutatták be: pályamunkákat (tájképek, városképi részletek) és a klub életének pillanatait. Nagy István, a szentesi fotókör vezetője nyitotta meg a kiállítást.

- A fényképezés a világ legelterjedtebb hobbija - mondta. Nemigen van olyan család, ahol legalább egy családtagnak ne lenne fényképezőgépe. Semmi sem hasonlítható a fényképezéshez, amely mindörökre megragadja a végtelen idők egy-egy pillanatát.

A fényképezőgépek és a fotográfia múltjáról is mesélt a jelenlévőknek. 1827-ben még 8 óra expozíciós idővel készült el egy felvétel, ma a másodperc törtrésze alatt kész van. 1888-ban jelent meg a piacon a Kodak névre keresztelt készülék a tehe-tősebb emberek számára. A fadobozos fényképezőképek után a harmonikás, összecsukható és hordozható fényképezőgépek terjedtek el. A mai fejlett technikájú fényképezőgépeket német eredmények felhasználásával japán tudósok és kutatók fejlesztették tovább, így má-ra eljutottunk a bonyolult és egészen kis méretű fényképezőgépekig, melyek számítógép-vezérlésű kis csodamasinák.

A jó fénykép csak rögzíti, amit a gép mögött álló személy a fényképezőgépen ke-resztül lát, tehát a gép csak egy eszköz a valóság megörökítésére. Tájképet, szép városokat, várakat a kirándulók gyakran örökítenek meg saját kedvtelésből. A legtöbb kép csak az azt készítő fényképésznek jelent sokat, az exponálás pillanatában az elraktározott élmény a kézbefogott képet kiegészíti. De más - a képet szemlélő - embernek nem jönnek át ugyanazok az ér-zések, nem tudják átélni azokat a hangulatokat, amelyeket a kép készítője. Tehát a fényképező ember, ha olyan képet akar készíteni, ami mások számára is élményt jelent, akkor nemcsak dokumentálni kell a környezetet, hanem bele kell tenni valami többet is: egy hangulatot, ér-dekes látásmódot.

Meg kell keresni a legjobb fényviszonyokat, az érdekes látószögeket, részleteket.

A TKME szentesi Koszta József Klubjának kiállításán a szentesi fotókör díjazta a képeket. Első helyezést ért el Martos Katalin Zubogy című képével, második helyezett lett Világvége című képével Muzsik Sándor, és harmadik lett Szász Zoltán Ahol Ferenc József is járt című képe. Különdíjasok: Szabó Imre a napórákról készített képeivel, Szász Edina Keszthelyen jártunk című képe, Paulik Katalin Emlékezzünk a Mu-hi hősökre című képe, Szász Zoltánné Gyógyító kastély Nagymágocsban című alkotása. További díjazottak: Nagy Zsolt, Tímár Vince és Marsovszki István.

M. A.


<<< Vissza