<<< Vissza

Kertmagyarország kinyílt

2005 október 7.

 

Gyönyörű ez az épület, nagyon szép az aula, örvendezett dr. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola ünnepségén, ahol dr. Csikai Miklósné igazgató köszöntötte a kiállításon és az avatóünnepségen megjelenteket. Az auláról szólva elmondta: a megnövekedett iskolalétszám, a körülmények megkívánják, hogy legyen közösségi helyük. A 2004. nyarán kezdődött építkezés Kovácsházy Sándor tervei alapján készült, és a Bodrogi Bau cég munkáját dicséri.

Szirbik Imre polgármester megjegyezte: amikor az első Kertmagyarország felé elnevezésű kiállítás megnyílt, reménykedtek abban, hogy hagyományt teremtenek majd. A jelenlegi rendezvény már a 13. a sorban. A szentesi kertészet szíve, ha úgy tetszik Kertmagyarország szíve, megköveteli, hogy megmutassuk magunkat, mondta. Örömmel újságolta, hogy néhány nappal azelőtt a Rajna-partján az áruház pultján ott látta a DélKertész paprikáját. "Amire mindnyájan büszkék vagyunk, mert ebben a tájban gyökerezik. Szentesi kertészek munkáját dicséri. Éreztük, az európaiság, amit tavaly május óta tudunk, valahol számunkra is kinyílt" - jegyezte meg a polgármester.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő az aula mellett a benne elhelyezett képzőművészeti alkotást dicsérte. Mint mondta, Lantos Györgyi és Máté István alkotása, a beltéri szökőkút, ami egy bőségszarut ábrázol azt az elkötelezettséget, elszántságot mutatja, ami az itt élő emberek érdeme: mire vagyunk képesek. A fiataloknak pedig jövőképet ad, amelyből láthatják, igenis van jövője Szentesen a kertészeti oktatásnak. Biztat bennünket arra, hogy jó úton járunk, ezek a fiatalok, akik itt tanulnak, egy fejlődő ország nyertesei lehetnek.

Dr. Gráf József miniszter elöljáróban szólt arról, hogy a középiskolában a megszépült környezet is biztosítani fogja a jó közérzetet. Nagyon fontos az, hogy a jelen generáció milyen körülmények között tanul. Mit tanul és mire megy. Nagyon nehéz szakában van az ország, a magyar agrárium is.

-- Magyarország agrárország volt, jelenleg is az, és mindig is az marad - jelentette ki a miniszter. Bár a statisztikák szerint a mezőgazdaság a GDP 3,5 százalékát állítja csak elő, a hozzá kapcsolódó ágazatokkal mégis jelentős súlyt képvisel a magyar gazdaságban. A 3,5 százalék nélkül nem lenne élelmiszeripar, agrárkereskedelem, növényvédőszer- és műtrágyagyártás, vetőmag-előállítás és még egy sor más ágazat - mondta.

A kiállítás egy részlete. (Fotó: Vidovics)

A zöldség- és gyümölcs-termesztés a magyar mezőgazdaság legfontosabb kitörési pontját jelentheti a következő időszakban - jelentette ki a politikus. Mi ennek az ágazatnak a centrumában, hazájában vagyunk. Az ágazat 220 ezer hektárja és az ezen elállított kiváló termék lehet az alapja a magyar agrárium szükséges szerkezetváltásának. Ez az a terület, ahol a leggyorsabban előre tudunk lépni. Nem is kis cé-lokat tűztünk magunk elé: a következő évtizedben a fólia- és üvegházfelület megkétszerezését és ennek megfelelően a termelés növelését. Az agrárexport több mint 20 százalékát a zöldség- és gyümölcstermesztés adja és jelentős kézimunka igényénél fogva óriási szerepet tölt be a vidéki lakosság foglalkoztatásában - mondta az agrár tárca vezetője, majd kijelentette:

- Ezek a termékek a világ legjobb termékei. A magyar termékeket szerencsére egyre többen kóstolják meg, egyre több helyre jutnak el. Ezért kellenek a kiállítások. Hiszem, hogy az itt élők hozzáértése, tudása, amiben élen járnak.

(lovas)


<<< Vissza