|  Az 
        integrált minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszerek működéséről 
        rendeztek háromnapos nemzetközi konferenciát a Dabic Kht. Dél-alföldi 
        Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központjában Szentesen. 
 Az élelmiszer-biztonság kérdése az első számú prioritások egyike az Európai 
        Unióban - mondta dr. Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. 
        Hozzátette: "a konferencia megszervezésével deklarálni szeretnénk, 
        hogy a Dél-alföldi Régió termelői és élelmiszeripari vállalkozásai kiváló 
        minőségű és folyamatosan ellenőrzött minőségű termékkel lépnek a piacra."
 
 A mintegy hatvan előadásból álló háromnapos tanácskozás a termőföldtől 
        az asztalig elvet követve a teljes vertikumot igyekezett átfogni, a tápanyag-utánpótlástól 
        a növénytermesztés, növényvédelem, takarmányozás kérdésein át egészen 
        az élelmiszer-feldolgozás folyamatáig.
 
 - Az Európai Unióban komoly verseny zajlik az élelmiszer-piacon, csak 
        azok lehetnek sikeresek, akik belátják, hogy ellenőrzött minőségű termékekkel 
        kell a fogyasztókat kiszolgálni - hangsúlyozta az elnök. Manapság nem 
        lehet fontosabb feladat annál, mint az emberek egészségének védelme. Az 
        európai országokban túltermelés van, ebből pedig az következik, hogy csak 
        a biztonságos élelmiszerek lehetnek versenyképesek a piacokon.
 
 Frank József így folytatta beszédét: - Ezt segíti a szentesi minőségvizsgáló 
        központ, amely a megyei közgyűlés kezdeményezésére jött létre az országban 
        elsőként ebben a kategóriában. Az a cél, hogy hozzájáruljanak ahhoz, hogy 
        megvalósuljon az élelmiszer-biztonság 4 tényezője: a folyamatos tudományos 
        kutatás és innováció; a jogszabályok, módszerek folyamatos korrekciója 
        az új eredmények birtokában; regionális koordináció; az egészséges és 
        kiváló minőségű élelmiszerek kibocsátásának garanciája és társadalmi kommunikációja.
 
 Az előadók gyakran érintették az alapvető követelményt: az élelmiszerek 
        ne legyenek ártalmasak a fogyasztókra. Ezért a termelők, a feldolgozók, 
        a forgalmazók és a hatóságok egyaránt felelősek. Többen fogalmaztak úgy, 
        az lenne a jó, ha nyomon lehetne követni az élelmiszerek előállításának 
        minden fázisát. Dr. Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 
        politikai államtitkára amellett kardoskodott, hogy mihamarabb fel kell 
        számolni az élelmiszerek minőségét károsan befolyásoló dögkutakat.
 
 Üdvözölte a konferenciát Szirbik Imre polgármester is, aki szerint a szentesi 
        minőség-vizsgáló központ azt hivatott tudatosítani, hogy ami onnan kikerül, 
        azt nyugodtan el lehet fogyasztani. A konferencián dr. Szeitzné Dr. Szabó 
        Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója idézte a WHO 
        becslését, miszerint a világon a megbetegedések 10-30 százaléka a szennyezett 
        élelmiszerekre vezethető vissza. Évente 1,5 millió 5 év alatti gyermek 
        hal meg a szennyezett élelmiszerek hatására. A főigazgató szerint a fogyasztók 
        bizalmát az élelmiszerekkel kapcsolatban az élelmiszerbiztonság fokozásával 
        lehet fenntartani.
 
 A konferenciára kilenc ország szakembereit hívták meg, hogy számoljanak 
        be a minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági intézményrendszer működéséről. 
        Előadást tartott többek között dr. Süth Miklós országos főállatorvos, 
        aki úgy véli, a mai világban egyszerre kell járványtani és élelmiszer-biztonsági 
        láncban gondolkodni. A madárinfluenza és a szalmonella példáját megemlítve 
        hangsúlyozta, hogy az állategészségügy és a közegészségügy csak együttesen 
        tud eredményt elérni. Az élelmi-szerlánc kibővült egy járványügyi lánccal, 
        nem Magyarország, nem Európa, hanem a világ a határ. Az állati termékeknél 
        a "vasvillától a villáig" elvet kell követni. Hangsúlyozta az 
        élelmiszerkibocsátók önellenőrzési kötelezettségét, az ehhez szükséges 
        laboratóriumi háttér fontosságát, kiemelve a saját vizsgálati eredmények, 
        a módszerek hozzáférhetőségét a hatóság számára. Az EU "új higiéniai 
        csomagja" is hangsúlyozza a vállalkozó elsődleges felelősségét.
 
 A szentesi élelmiszerbiztonsági konferencia résztvevői egy deklarációt 
        fogadtak el, amit a szervezők eljuttatnak a magyar miniszterelnöknek, 
        az egészségügyi, a földművelésügyi és a környezetvédelmi minisztereknek, 
        valamint az Európai Bizottsághoz, Brüsszelbe.
 
 A konferencia megrendezését a Visegrádi Alap 5 millió forintos támogatása 
        és a megyei önkormányzat hasonló mértékű hozzájárulása tette lehetővé.
 A tanácskozást a régió agrártermékeit bemutató kiállítás egészítette ki. 
        A résztvevők a második napon a Hungerit Rt.-nél, míg szerdán az Árpád 
        Agrár Rt.-ben tettek látogatást.
 
 L. J.
 |