<<< Vissza

Minőséggel a fogyasztókért
Csak a biztonságos élelmiszerek lehetnek versenyképesek

2005 október 7.

 

Az integrált minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszerek működéséről rendeztek háromnapos nemzetközi konferenciát a Dabic Kht. Dél-alföldi Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központjában Szentesen.

Az élelmiszer-biztonság kérdése az első számú prioritások egyike az Európai Unióban - mondta dr. Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette: "a konferencia megszervezésével deklarálni szeretnénk, hogy a Dél-alföldi Régió termelői és élelmiszeripari vállalkozásai kiváló minőségű és folyamatosan ellenőrzött minőségű termékkel lépnek a piacra."

A mintegy hatvan előadásból álló háromnapos tanácskozás a termőföldtől az asztalig elvet követve a teljes vertikumot igyekezett átfogni, a tápanyag-utánpótlástól a növénytermesztés, növényvédelem, takarmányozás kérdésein át egészen az élelmiszer-feldolgozás folyamatáig.

- Az Európai Unióban komoly verseny zajlik az élelmiszer-piacon, csak azok lehetnek sikeresek, akik belátják, hogy ellenőrzött minőségű termékekkel kell a fogyasztókat kiszolgálni - hangsúlyozta az elnök. Manapság nem lehet fontosabb feladat annál, mint az emberek egészségének védelme. Az európai országokban túltermelés van, ebből pedig az következik, hogy csak a biztonságos élelmiszerek lehetnek versenyképesek a piacokon.

Frank József így folytatta beszédét: - Ezt segíti a szentesi minőségvizsgáló központ, amely a megyei közgyűlés kezdeményezésére jött létre az országban elsőként ebben a kategóriában. Az a cél, hogy hozzájáruljanak ahhoz, hogy megvalósuljon az élelmiszer-biztonság 4 tényezője: a folyamatos tudományos kutatás és innováció; a jogszabályok, módszerek folyamatos korrekciója az új eredmények birtokában; regionális koordináció; az egészséges és kiváló minőségű élelmiszerek kibocsátásának garanciája és társadalmi kommunikációja.

Az előadók gyakran érintették az alapvető követelményt: az élelmiszerek ne legyenek ártalmasak a fogyasztókra. Ezért a termelők, a feldolgozók, a forgalmazók és a hatóságok egyaránt felelősek. Többen fogalmaztak úgy, az lenne a jó, ha nyomon lehetne követni az élelmiszerek előállításának minden fázisát. Dr. Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára amellett kardoskodott, hogy mihamarabb fel kell számolni az élelmiszerek minőségét károsan befolyásoló dögkutakat.

Üdvözölte a konferenciát Szirbik Imre polgármester is, aki szerint a szentesi minőség-vizsgáló központ azt hivatott tudatosítani, hogy ami onnan kikerül, azt nyugodtan el lehet fogyasztani. A konferencián dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója idézte a WHO becslését, miszerint a világon a megbetegedések 10-30 százaléka a szennyezett élelmiszerekre vezethető vissza. Évente 1,5 millió 5 év alatti gyermek hal meg a szennyezett élelmiszerek hatására. A főigazgató szerint a fogyasztók bizalmát az élelmiszerekkel kapcsolatban az élelmiszerbiztonság fokozásával lehet fenntartani.

A konferenciára kilenc ország szakembereit hívták meg, hogy számoljanak be a minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági intézményrendszer működéséről. Előadást tartott többek között dr. Süth Miklós országos főállatorvos, aki úgy véli, a mai világban egyszerre kell járványtani és élelmiszer-biztonsági láncban gondolkodni. A madárinfluenza és a szalmonella példáját megemlítve hangsúlyozta, hogy az állategészségügy és a közegészségügy csak együttesen tud eredményt elérni. Az élelmi-szerlánc kibővült egy járványügyi lánccal, nem Magyarország, nem Európa, hanem a világ a határ. Az állati termékeknél a "vasvillától a villáig" elvet kell követni. Hangsúlyozta az élelmiszerkibocsátók önellenőrzési kötelezettségét, az ehhez szükséges laboratóriumi háttér fontosságát, kiemelve a saját vizsgálati eredmények, a módszerek hozzáférhetőségét a hatóság számára. Az EU "új higiéniai csomagja" is hangsúlyozza a vállalkozó elsődleges felelősségét.

A szentesi élelmiszerbiztonsági konferencia résztvevői egy deklarációt fogadtak el, amit a szervezők eljuttatnak a magyar miniszterelnöknek, az egészségügyi, a földművelésügyi és a környezetvédelmi minisztereknek, valamint az Európai Bizottsághoz, Brüsszelbe.

A konferencia megrendezését a Visegrádi Alap 5 millió forintos támogatása és a megyei önkormányzat hasonló mértékű hozzájárulása tette lehetővé.
A tanácskozást a régió agrártermékeit bemutató kiállítás egészítette ki. A résztvevők a második napon a Hungerit Rt.-nél, míg szerdán az Árpád Agrár Rt.-ben tettek látogatást.

L. J.


<<< Vissza