<<< Vissza

Magyarország agrárország

2005 október 7.

 
Katasztrofálisnak minősítette az Európai Unióba történő felkészülést dr. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A baj okát abban is látja, hogy az unióban nem azonos feltételekkel mérnek. Azt mondják, minden uniós állampolgár egyforma. Az agrártárca vezetője úgy véli, az nem így van. Szerinte a megkülönböztetések miatt létezik 25 százalékos és van százszázalékos állampolgár.

Az Árpád Agrár Rt. székházában tartott szakmai fórumon a támogatásokkal kapcsolatban a miniszter szólt arról, hogy behozták a lemaradásokat a mezőgazdasági támogatások kifizetésénél, az intervenciónál. Elmondta, több mint 200 ezer regisztrált termelő van Magyarországon, a támogatások követelmények szerinti kifizetése számottevő intézményfejlesztési, szervezési feladatot jelentett.

Véleménye szerint a pályázatok elbírálásával is gondok vannak. Lassú az ügyintézés. "Késve ugyan, de decemberre utolérjük magunkat. Két kormánynak volt lehetősége erre, nem tette. Elengedték a vidék kezét, úgy gondolták, a magyar gazda képes arra, hogy talpra álljon" - mondta.

Gabonából szépen fogynak a készletek, mára a portugálok és a spanyolok is bejelentkeztek a szállításra. A miniszter gabonatárolókat, szárítókat, logisztikai központokat avat. Mint mondta, 25 százalékkal nőtt az élelmiszerek exportja, 6 százalékkal az import. Az első félévben kiegyenlítődött az export-import aránya.

Az agrártárca vezetője a kormány új földosztó- és földértékesítő program-jára utalva jelezte, hogy annak eredményeként reményei szerint az évi 10 hektáros földforgalom megtízszere-ződik az elkövetkező években. "A magyar gazdánál nincs jobb helyen a föld - mondta. - Gyűjtögette az állam a szociális földalapokat. Ez nem jó." A gazdák földhöz jutásának felgyorsítását azzal indokolta, hogy már csak hat év van hátra addig, hogy a külföldiek is vásárolhatnak földet Magyarországon. Szerinte, ha nem indul be a program, kiszorulhatunk a saját földjeinkről. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a három éve letelepedett, agrártevékenységet folytató külföldiek már most is vásárolhatnak földet.

Dr. Gráf József hozzáfűzte: már csak azért is sietni kell a földprogrammal, mert Brüsszel az EU-csatlakozást követő harmadik évben felülvizsgálja, és akár módosíthatja a hét évre kialkudott, külföldiek földvásárlására vonatkozó moratóriumot.

A miniszter kifejtette, a magán-személyek földvásárlását 20-30 éves futamidejű, 3,5 százalékos kamatú hitellel segíti a kormány. Földet abból a jelenleg 50 ezer hektárnyi területből lehet megszerezni, amelyet a kormány a földet életjáradékért program kere-tében vásárolt fel. Gráf József hangoz-tatta, hogy a kormányzat földprogramja nem gazdasági, hanem szociális tevékenység.

Megjegyezte, hogy a földszerzés másik típusa állattartó telepek számára áll rendelkezésre. Ezek a telepek kedvező feltételek mellett hosszú lejáratú haszonbérleti szerződésekkel szerezhetnek földet.

- A magyar vidéknek megvannak a lehetőségei. Jók az adottságaink szakemberekben, munkahelyekben. Az ország kétharmada alkalmas a mezőgazdasági művelésre. Kiválóak a termékek, az európai piacon helytállnak. Amennyiben a támogatások is felzárkóznak a régi tagállamok szintjére, a magyar mezőgazdaságnak minden lehetősége megvan arra, hogy megállja helyét a versenyben - jegyezte meg. Magyarország agrárország volt, az is marad. De a vidék nélkül (a lakosság 2/3-a vidéken él) semmit nem tudnak tenni - vélte a miniszter.

A szakmai fórum hozzászólói egye-bek mellett a mezőgazdaság pozícióromlását, az üzemanyag-áremelés kellemetlen hatásait érintették beszédeikben. A kormány nem segít, mondták. Érezhető az például az állattenyész-tésben. Úgy látják, politikai gondokat vet föl a társas vállalkozók földvásárlása. Többen a pályázatok intézésének hosszú idejét, az akták ide-oda tologatását kritizálták.

L. J.


<<< Vissza