<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005 október 7.

 
BORRAVALÓ

Október 1-jétől járulékalapot képez a felszolgálási díj, a vendéglátó üzlet felszolgáló-jaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló. (E juttatások személyi jövedelemadó szempontjából adóterhet nem viselő járandóságnak minősül-nek.) A jövedelem után - melyet egyéni járulék nem terhel, de 81 százaléka a nyugdíj megállapításánál később kereseteként figyelembe vételre kerül - a foglalkoztatónak 15 százalék nyugdíjbiztosítási járulékot kell fizetnie. Az október 1-je előtt kapott borravaló, illetve a más körben keletkezett (tehát nem pincérként szerzett) jövedelmek továbbra is változatlan módon adóznak: ha a foglalkoztató osztja szét, akkor a munkabér részeként adóznak és viselik a járulékterhet, más esetben pedig egyéb jövedelemként kell a magánszemélynek a személyi jövedelemadót, illetve a 11 százalék egészségügyi hozzájárulást az érintettnek lerónia utána.

November 1-jén változnak a Sulinet Expressz program feltételei. Ettől az időponttól kizárólag asztali és hordozható számítógépeket vásárolhatnak a magánszemélyek. Marad a hatvanezer forintos maximális kedvezmény, az 50 százalékos önrész, és a 3,4-4 millió forint közötti sávos adócsökkentés.

Az üzemanyagokat érintően október 1-jével bevezetett 20 százalékos általános forgalmi adókulcs alá tartozó áfa kötelezettség miatt az APEH ezen új adómértékű termék miatt új bevallási nyomtatványt már nem rendszeresít, ezért a törvénymódosítás eredményeképpen 20 százalékos adókulcsúra módosuló termékek esetében a 0565/650/651/310/320. sz. az áfa bevallására szolgáló nyom-tatvány 25 százalékos adótartalmú termékek elszámolására szolgáló sorait kell felhasználni a 2005-ös adóév hátralévő bevallási időszakaiban.

Olvasói kérdés:
Vállalkozásunk palackos vizet biztosít dolgozóinak. Költségként elszámolható-e az palackos víz mint védőital?
J. I.

Válasz:

A Mvt. rendelkezései is szabályozzák (Mvt. 47.§. és 24.§ a)) az ivóvíz a normál munkakörülmények biztosításának része. Az ivóvíz olyan minőségű víz, amely ivásra, főzésre, élelmiszer-készítésre vagy egyéb háztartási célra szolgál, tekintet nélkül az eredetére, valamint arra, hogy vízvezetékből vagy tartályból származik. (201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet a). Ebből vonható le következtetésként, hogy ami "ásványvizet" tartalmaz, az a normál munkavédelmi eszközök körébe beletartozik. Védőitalt ott kell biztosítani, ahol a munkahelyi klíma zárt és szabadtéri munkahelyen a 24 C (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként. A folyadékveszteséget általában 14-16 Celsius hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.

Várjuk az ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefon-on vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert mérlegképes könyvelő


<<< Vissza