XXXV. évfolyam 38. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Bertók kétszeres világbajnok
 

2004. szeptember 24.


Képünkön: A bajnok a dobogó legfelső fokán, a light contakt verseny megnyerése után. Mellette a második helyezett német versenyző.

Szentes sportjában ismét történelmi pillanat született, melynek szerzője Bertók Róbert. A kick-boksz igen népszerű küzdősport. Városunk sportpalettáján rövid múltra tekint vissza, a Szentesi Kinizsi ökölvívó és kick-boksz szakosztály keretein belül.


Bővebben


 

Iskolatej
 

2004. szeptember 24.


Október 1-jével Szentes általános iskoláiban heti két alkalommal bevezetik az iskolatejet. Erről a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határozat kísérleti jelleggel az év végéig engedélyezi az akciót. A vita során több kérdés is felmerült ezzel kapcsolatban. Köztük: a tejjel való bánás, a hűtés, a szállítás, az esetleg kimaradt tejnek az útja. Mivel a hűtési lánc nem szakadhat meg, ezért a központi gyermekélelmezési konyhánál tárolják a tejet, tejterméket. A tejérzékenység gyermekekről a konyha bázisán az étlap kialakításában gondoskodnak.

A kísérleti jelleg arról szól, hogy indokolt a program működési tapasztalatainak felülvizsgálata, az elérni kívánt cél megvalósulásának folyamatos figyelemmel kísérése. Megnézik, milyen lesz a fogadtatás, milyen finomítások szükségesek a rendszeren. A kísérlet közel 4 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. Iskolatejet minden általános iskolás kaphat. Az óvodákban egyelőre nem vezetik be az akciót.

 


 

Iparosok kötelezettségei
 

2004. szeptember 24.


Alig negyvenen várták szeptember 17-én a Szentes és Vidéke Ipartestület gyűlését. Kesergett is Bőhm Sándor elnök, mondván, ilyen kevesen még nem voltak a székházban hasonló rendezvény alkalmával. Emlékezhetett, harminchárom évre visszatekintő tagsága feljogosította a kijelentésre. Ráadásul fontos feladatok vártak az iparosokra.


Bővebben


 

Munkahely
 

2004. szeptember 24.


Munkahelyteremtés. Sziszifuszi munka, sok próbálkozással - így jellemezte a dolgot Szirbik Imre polgármester e tárgyban tartott sajtótájékoztatóján. Elmondta: az a kedvező tendencia, ami Szentest hosszú időn át jellemezte, a csökkenő munkanélküliség egy éve megfordult. Lassú növekedés indult el ezen a téren. A korszerűsítések következtében az új technológiák kevesebb munkaerőt igényeltek. A szűkülő munkaerőpiac elsősorban a pályakezdő fiatalokat sújtja.


Bővebben


 

Higgyem, hogy ez történet?
 

2004. szeptember 24.


Ma még nem tudhatjuk, hogy "az isteni küldetéssel felruházott" fiatal hölgynek elszánt fellépése hová vezet, de az már most biztos, hogy hatalmas a sikere. Nevétől hangos a sajtó. Olyan hangos, hogy szinte alig hallatszik tőle a német miniszterelnöknek a hangja, aki eljött hazánkba, hogy az 1989-es magyar bravúrért újra köszönetet mondjon a magyar nép akkori egyházi és politikai felelőseinek.


Bővebben


 

A legnépszerűbb főtisztviselő
125 éve született, 35 éve hunyt el dr. Csergő Károly (I.)

2004. szeptember 24.


Képünkön: Dr. Csergő Károly vármegyei aljegyző (1908)

"Rideg közélet...Lángszívű harcos!
Száz útvesztőn ment át életed;
De megmaradtál egyenes úton,
Minden szennytől lelked vértezett!
Fekete fürttel indultál hajdan,
Ezüstös fővel állsz most közibénk...
Jóságos arcod elpirul néha;
Hogyha azt mondjuk: Életed példa!
És a miénk vagy; egyedül miénk!"

Az idézett versrészlet a Szentesi Hírlap 1926. március 24-diki számában jelent meg, dr. Csergő Károly alispán közszolgálati működésének negyedszázados évfordulója alkalmából.


Bővebben


 

Konfirmáció
Bölcsőtől a koporsóig (2.)

2004. szeptember 24.


A serdülőkorú fiatalokat teljes jogú egyháztaggá avató konfirmáció (= megerősítés) a felnőtté válás kifejezőjének számított a református közösségekben. A legények az eseményt követően udvarolhattak, a lányok feltehették a pártát, vagyis udvarlót is fogadhattak. A konfirmált növendékek gyakran nem folytatták iskolai tanulmányaikat, hanem iparos, illetve kereskedő tanoncnak szegődtek, vagy pedig bekapcsolódtak a paraszti munkába. A konfirmáció napjainkban is ünnepélyes keretek között zajlik, a növendékeknek a tanultakról vizsga keretében kell számot adniuk, ami egyúttal feljogosítja őket az úrvacsoravételre is.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. szeptember 24.


Megtaláltad a hivatásodat? Életed párját is? Szép családban élhetsz? Akkor boldog ember vagy.

Van, aki szegényesen megy tönkre, van, aki gazdagon.

Valahányszor arról olvasok, hogy a közlekedés biztonságát szolgáló fémek megrongálása, ellopása mekkora veszélyt okoz és nem mellékesen, mekkora anyagi kárt, felháborít az a közismert tény, hogy a tolvajok megfelelő gyűjtőhelyen jó pénzért leadhatják s ott úgy kezelik a tolvajokat, mintha becsületes tulajdonukat tennék pénzzé.

A technika úgy fejlődik, hogy szinte nem ismer lehetetlent, csak azt nem találja fel senki, hogyan lehetne megakadályozni a fényes nappal elkövetett bankrablásokat? Arra gondolni sem merek: talán nem is akarják? Mi a valóság?

Sokszor napirendre kerül az a javaslat, hogy kisebb létszámú Parlament is el tudná látni az ország ügyeit, de nehéz a megszervezése. Hallottam egy elképzelésről, amely megoldaná a túlzottam magas létszám leépítésének a gondját: válasszunk ezután is annyi képviselőt, mint eddig, de akit kétszer is hazugságon fog az elnök, azt fosszák meg a mandátumától és ne tölthessék be a helyét, a választók pedig legközelebb jobban gondolják meg, kire adják a szavazatukat. A javaslatnak nem jósolok nagy jövőt, pedig nem is olyan rossz...

Dr. Imre Ernő

 


 

Tesco, Lidl, Petőfi
Mi újság?

2004. szeptember 24.


Szirbik Imre polgármester legutóbbi sajtótájékoztatóján több témát is érintettek a jelenlévők. Alábbiakban az újságírók kérdéseire adott válaszaiból idézünk:

- Mikor és hol épül meg a Tesco áruház?

- Cégen belül a magyarországi döntés megvolt, szeptemberben születik meg az angliai határozat. Remélem, hamarosan információt is kapunk az angliai álláspontról. A rendelkezésünkre álló információ szerint Magyarországról az a variáció ment ki Angliába, amit a város képviselő-testülete egyhangúlag kért és támogatott: az áruház a város északi részén, a kijelölt kereskedelmi zónában kerüljön megvalósításra. Amennyiben megvalósul, úgy 200 fő munkahelyet jelent.


Bővebben


 

Lakásfenntartás, fűtés
Támogatások a szociális rendszerben

2004. szeptember 24.


Idén két alkalommal módosult az 1993. évi III. tv. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról. Az új szabályozás nemcsak az uniós változások átvezetésére vonatkozott, hanem főként a lakásfenntartási támogatás rendelkezéseit változtatta meg - tájékoztatta lapunkat Lencséné Szalontai Mária, a szociálpolitikai osztály vezetője.


Bővebben


 

Drogmegelőzés a laktanyában
 

2004. szeptember 24.


A "Szer nélküli laktanyákért", a "Szer nélküli katonacsaládokért" elnevezéssel rendeztek drogprevenciós programot a szentesi laktanyában szeptember 9-én.

Az ehhez hasonló rendezvények már nem számítanak újdonságnak, hiszen 1994-től kezdve a Magyar Honvédségre is kiterjednek a káros szerek fogyasztásának visszaszorítását elősegítő programok.


Bővebben


 

Közös Titok
Szűcs Judith és lánya, Fülöp Tímea: duett az esőben

2004. szeptember 24.


Az eső dacára is kitartott a közönség Szűcs Judith fellépésén a város egyik új színfoltjának, a Klub Szentes kerthelyiségének avatóbuliján. Az énekesnő nem csak régi slágereivel, és új lemezének dalaival érkezett, hanem lányát is bemutatta. Fülöp Tímea a tévészereplések utáni első igazi fellépésén Titok címmel duettet énekelt anyjával.


Bővebben


 

Egy mindentudó könyv
 

2004. szeptember 24.


Labádi Lajos, a levéltár igazgatója évtizedek óta gyarapítja városunk helytörténeti irodalmát. Művei a lokálpatrióták és a történelmet oktatók számára alapművekként szolgálnak. Legújabb munkája alighanem összegzése - a korántsem befejezett - életművének. Legalábbis az én értelmezésem szerint.

A kötet címe: Szentes története évszámokban. A várostörténeti kronológia a 1075 és 1945 közötti időszakot dolgozza föl. Azaz az első okleveles emléktől a II. világháború végén bekövetkezett történelmi fordulatig.


Bővebben


 

Eötvös Cirkusz
 

2004. szeptember 24.


Édesapám Eötvös Gábor Jászai-díjas Érdemes Művész, a Magyar Köztársaság csillagrend és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikereszt (polgári tagozat ) kitüntetettje, a világhírű " Van mááásik !" zenebohóc által alapított és nevével fémjelzett EÖTVÖS CIRKUSZ az új elképzelésekkel, töretlen művészeti koncepciókkal készül a 2004-es évadra. Ez évi műsorunkat is, cirkuszunk alapítója édesapám, Eötvös Gábor emlékére ajánljuk, aki 2002. január 12-én hunyt el.


Bővebben


 

Bugacon táboroztunk
 

2004. szeptember 24.


A Koszta József Általános Iskola alsó tagozatos diákjai júliusban Bugacon táboroztak. Kényelmes faházakban laktunk az erdő közepén. Hajnalban madarak csicsergésére ébredtünk, s ha szerencsénk volt még egy közeli fán mókust is láthattunk csemegézni. Még üregi nyulak is bemerészkedtek a táborhelyünkre. Egyik gyalogtúránk Magyarország természeti ritkasághoz vezetett. Megnézhettük az ősborókást, a szamártövist. Egy másik sétán a pásztorok életét bemutató múzeumba megnéztük az általuk használt eszközöket. Megcsodáltuk a ménest, a csikósokat, akik bemutatták, hogyan is kell egyszerre több lovat irányítani. Aztán a szürke marhákat, a vízi bölényeket és a racka juhokat nézhettük meg.

Sajnos nem simogathattuk meg a kisbirkákat, pedig olyan jó lett volna. A kirándulások mellett sok versenyt, kézműves foglalkozást tartottak a tanár néniék. Minden napra jutott a kérdésekből, melyek mindig kapcsolódtak a túrán látottakhoz. Érdemes volt odafigyelni, mert csak úgy tudtunk válaszolni a feltett kérdéseikre. Az utolsó napon dalt tanultunk, lázasan készültünk az esti tábortűzre. El kellett mennünk rőzsét gyűjteni. No meg még a fiúkat is sikerült kihívni egy focimeccsre. Sajnos ők nyertek, de mi nem szomorkodtunk, mert jókat nevettünk közben. A tábort este a tábortűznél bemutatott kis műsorainkkal zártuk. Gyorsan eltelt az egy hét, jól éreztük magunkat, sok barátság is született. Reméljük jövőre újra mehetünk iskolai táborba!

A volt harmadikos tárborozók

 


 

Vágya volt az időseken segíteni
 

2004. szeptember 24.


A közszférában hosszú ideje eredményesen tevékenykedő, s augusztus 20-a alkalmából kitüntetett dolgozók egyike Molnár Piroska szociális gondozó. Pályáját, mint házi gondozó kezdte 1976-ban Magyartésen. 1977-től Szentesen dolgozott, majd két évre visszakerült házi gondozónak. 2000 óta a Nagyörvény utcai Idősek Klubjában dolgozik. Pályaválasztása, mint mondja, nem volt véletlen.


Bővebben


 

Amerikai kamara
 

2004. szeptember 24.


A város szeretne belépni az Amerikai Magyar kereskedelmi Kamarába. Talán többen fölkapják a fejüket, mit keresnivalónk van ott? Történetét Szirbik Imre polgármester mondja el:

- A város vezetése kiemelt feladatának tekinti a munkahelyteremtést. Minden lehetséges fórumot felhasználunk arra, hogy befektetőket hozzunk a városba. Többek között egy ilyen offenzív munka keretében kerestük meg a Magyarországon működő nemzetközi kamarákat, melyek azokat a vállalkozókat tömörítik, akik már hazánkban dolgoznak, vagy Magyarország iránt érdeklődnek. Így jutottunk el az Amerikai Kereskedelmi Kamarához, amely a hazánkban működő amerikai érdekeltségű cégeket tömöríti, illetve az amerikai befektető piac számára Magyarországról információkat biztosít. Megkaptuk azt a lehetőséget, hogy a kamara tagjai sorába lépjünk. Ez komoly gazdasági előnyökkel is járhat. Például azzal, hogy a kamara bizonyos információkat adhat, amelyekhez csak a tagjai juthatnak hozzá. A szolgáltatásokért a 70 ezer forintos tagdíj szinte jelképes. Ezért javasoljuk a testületnek. Szentes ebből profitálhat. első önkormányzat leszünk, ha belépünk.

A képviselő-testület szeptember 10-én megtartott ülésén egyhangú döntéssel amellett foglalt állást, hogy a város éljen azzal a lehetőséggel, amit kapott a kamarától, teljes jogú tagjaként, az önkormányzatok közül elsőként tagként működhet. Szirbik Imre 20-án hivatalosan is átnyújtotta az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara elnökének a város belépési dokumentumait. Remélhetőleg már a következő hetekben bekapcsolódhat a munkába.

 


 

Javítják a hibákat
 

2004. szeptember 24.


Tisztelt Szerkesztőség!

Kérem Önöket, hogy látogassanak ki a dr. Brusznyai sétány 10-12. számú lakótömbnél végzett munkálatokhoz.
A kiásott árkokat tömörítés nélkül temetik be. Ez az eljárás a terep süllyedését vonja maga után - esetleg évek múlva is. A 12. számú lakótömb északnyugati sarkánál egy hatalmas gödröt alakítottak ki a terep hepe-hupás rendezésével a Földet pedig elszállítják. Célszerűbb lenne a helyszínen elteríteni.

A Klauzál utca felé haladva az árkot a járda felszántásával végzik. Vajon miért nem a járda melletti talajon? - kérdezi egy olvasónk.


Bővebben


 

Komposztkészítés házilag
 

2004. szeptember 24.


A talaj termőképességének egyik legfontosabb feltétele a humusztartalom. A humusz természetes körülmények között automatikusan képződik az erdőkben a lehullott lombokból, a szántóföldeken a gyökér- és szármaradványokból, a réteken és legelőkön szerves anyagokból, de mi magunk is termelhetünk humuszt a kertünkben keletkező szerves hulladékból. Ezt az eljárást nevezzük komposztálásnak. Az alapanyagokat a kert egyik árnyékosabb részébe helyezzük el. Felgyorsítja a szerves anyagok elbomlását, ha rétegezés előtt felaprítjuk. A talajjal közvetlenül érintkezzen (a giliszták könnyedén bedolgozzák magukat), célszerű deszkából komposzttartót készíteni, hogy megakadályozza a hulladékok szétszóródását. A szerves anyagokat rétegenként rakjuk össze.

Mi kerülhet a komposzt alapanyagok közé? A felhasználatlan növényvédő szereken, a műanyagokon és a szervetlen anyagokon kívül minden: szerves trágya, fű, szalma, nyesedék, konyhai hulladék, stb. Száraz időjárás esetén a kazlat meg kell locsolni, másfél-két hónapi érlelés után pedig átkeverni. A feltöltött komposzthalmot jól takarjuk be összegereblyézett avarral vagy fonnyadt fűnyesedékkel. A komposzt egy teljes évig érik. Az érett komposztot, mely barna, homogén, szagtalan az őszi ásás előtt szórjuk ki (4-5 kg/m2 ) és munkáljuk be a talajba.

 


 

Akció a tiszta Kurcáért
 

2004. szeptember 24.


Szeptember 15-én, szerdán délután 3 órakor a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Szentesi Zöld Tagozata az ifjúsági ház melletti gyalogoshídnál szervezett akciót Zöldek, a tiszta Kurcáért címmel. Közel százan vettek részt a programon, melyet Kozák János tagozatvezető nyitott meg, majd Makrai László, a Szegedi Egyetem ökológus tanára, a Megyei Zöld Tagozat elnöke elmondta, mit is látunk a Kurcán, hogyan keletkezett, és mit lehetne ellene tenni.


Bővebben


 

Papagáj volt a sztár
 

2004. szeptember 24.


Harmincharmadik alkalommal rendezték meg a díszmadár; virág és kézimunka kiállítást a Móricz Zsigmond Művelődési Házban szeptember 17-19-e között.

A csiripeléseket időnként az óvodai csoportok zsivaja nyomta el, de az biztos, hogy felejthetetlen élménnyel tértek haza, akiknek a képen látható zöld papagáj a hajába bújt.

A látogatók kedvence vállról vállra repült és kereste a hosszú hajú hölgyeket, mert tetszett a madárnak ha valakinek a hajkoronájába bújhatott. Az utolsó órában érkező látogatóktól viszont hangos "Jó éjszakáttal" búcsúzott!
Az udvaron a kiállítás ideje alatt kisállat börzét, míg az előtérben dísznövény vásárt tartottak, a klubteremben kézimunka kiállítást tekinthettek meg a látogatók.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc

 


 

Most sem robbant bomba a laktanyában
 

2004. szeptember 24.


Művésztelepen érezték magukat a szentesi vasútállomáson azok a falfirkászok, akik a közelmúltban beüzemelt "UZSGYI" vonatokat rajzolták tele graffittivel. Szintén a MÁV-nak okoztak bosszúságot azok az ismeretlenek, akik a vasúti kocsikban található poroltókat ürítették ki.

Két-három hét óta folyamatosan növekszik a kerékpárlopások száma városunkban. Legutóbb négy nap alatt hat bringát loptak el a tolvajok.

Egy hete egy motorkerékpárt toltak el a tulajdonos házától, majd a járművet a Klauzál utcában felgyújtották.


Bővebben


 

Módosult a fegyvertörvény
 

2004. szeptember 24.


2004. szeptember 3-án lépett hatályba a lőfegyverekről és lőszerekről szóló módosító kormány- és BM rendelet. Ezek szerint az önvédelmi célú lőfegyvertartás feltételei lényegesen szigorodtak. A hatóság azoknak engedélyezheti a rövid lőfegyver önvédelmi célú tartását, akik hitelt érdemlően bizonyítják, hogy életük, testi épségük fokozott védelme kizárólag "éles" lőfegyver tartásával biztosítható. Nekik évente egyszer lőgyakorlaton kell részt venniük. A fegyver, lőszer tartására kiadott engedélyek öt évig érvényesek, ezek meghosszabbítását a kérelmezőnek legalább 30 nappal az érvényességi idő lejárta előtt kezdeményeznie kell. A lejárt érvényességű tartási engedéllyel történő fegyver tartása esetén a rendőrség büntető eljárást köteles kezdeményezni. A rendelet nem köti engedélyhez a gáz- és riasztófegyverek megszerzését és tartását, de viselésük (közterületen, nyilvános helyen, stb.) csak rendőrhatósági engedély alapján lehetséges.

A "flóbert" fegyverek megszerzése, tartása engedélyhez kötött. A korábban engedély nélkül tartott "flóbert" fegyverek tartására legkésőbb 2005. június 30-ig engedélyt kell kérni.

Alapvetően változtak a fegyver tárolási szabályai is. Részletes felvilágosítást a lőszer- és lőfegyvertartásról a rendőrkapitányságon kaphatnak ügyfélfogadási időben.

H. V.

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. szeptember 24.


  • Legirozott karfiolleves
  • Hal szőlőlevélben


Bővebben


 

Erős ellenfeleik voltak
Sakkozók

2004. szeptember 24.


Nehéz évet zártak a Szentesi Spartacus SE sakkozói. Dr. Makai Andor szakosztályvezető szerint főleg a szűkös anyagiak nehezítették dolgukat.

A nyolcadik helyen végeztek a bajnokságban 57 ponttal, az első helyen álló Kőszolg SE 98 pontot szerzett.


Bővebben


 

Első osztályú győzelem!
 

2004. szeptember 24.


Magabiztos, jó játékkal 8-4-re nyert a Legrand-Szentes-G.B.S.C. csapata a futsal NB I hétfő esti mérkőzésén a Békéscsaba ellen. A győzelem azt jelenti, hogy a legfelsőbb osztályban az első sikerüket ünnepelhették Koncz Zsolték. Remekül kezdett a Szentes, hiszen előbb 4-0-ra, majd a félidőben már 5-1-re vezettek. A második félidő valamivel szorosabbra sikerült, három-három találatot láthatott a publikum mindkét oldalon. A hazai gólokon Kerepeczky és Jernei két-két, Labádi, Dékány, Tóth Cs. és Koncz egy-egy találattal osztozott.

Szerencsi István csapatvezető szerint megérdemelten gyűjtötte be a bajnoki pontokat a Legrand. A második félidőre valamivel tompább lett a társaság, a Csaba pedig minden mindegy alapon támadott, de ez sem veszélyeztette a sikert. A következő fordulóban Szegedre utazik a csapat, ahol az újszegedi sportcsarnokban az Első Beton vendégeként lépnek pályára Jernei Csabáék. A szezon előtti edzőmérkőzésen már sikerült a bravúr, jó lenne most is "pontosan" hazatérni.

H. V.

 


 

Teke
 

2004. szeptember 24.


Az NB II-es bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesületének csapata szeptember 19-én a szanki OBSE csapatát fogadta. A TE összesen 2859 fát, a szankiak 2790 fát ütöttek, így a több ütött fáért járó 2 ponttal a mérkőzést a szentesiek nyerték 6-2-re. Pontszerzők: Szabó László 524, (1), Dömsödi Ferenc 485, (1), Kemenesi Csaba 473, (1), Farkas László 472 fa 1 pont.

A tekézők szeptember 26-án, vasárnap idegenben a debreceni TK csapatával játszanak.

 


 

Itthon maradt a kupa
 

2004. szeptember 24.


Képünkön: A kupát Szebeni Zoltánnak Károlyi László a Legrand Rt. vezérigazgatója adta át.

Hazai győzelemmel zárult a XIII. Legrand-kupa nemzetközi férfi vízilabdatorna, amelyet az elmúlt hétvégén rendeztek a ligeti sportuszodában. A házigazda Legrand-Szentes csapatán kívül a Galatasaray, az Újvidék, a Nagyvárad, a Szabadka és a Szolnok együttesei tették teljessé a mezőnyt.


Bővebben


 

Továbbjutott a TE
 

2004. szeptember 24.


A labdarúgó NB II Winner Sport-csoportjának éllovasához látogatott a Szentesi TE csapata. A Vecsés és a TE összecsapását a hazaiak nyerték 2-1-re. A szentesiek gólját Kádár szerezte. Török mester véleménye szerint 2-3 játékosa gyengébb formában futballozik hetek óta, ennek ellenére három-négy olyan ziccerük adódott, amelyekből gólt érhettek volna el, ám érthetetlen módon a játékvezető sorra "megakasztotta" ezeket a támadásokat.

Vasárnap 16 órakor a Salgótarján lesz a vendég a Kurca-partján, ezen a találkozón illő lenne visszaszerezni a Vecsésen hagyott pontokat. Török László küzdelmes, kemény mérkőzésre számít a hétvégi bajnokin.

Szerdán délután a legjobb 32 közé jutás volt a tétje a Szentesi TE-Orosháza mérkőzésnek. Korábban edzőmérkőzésen már találkoztak a csapatok, az ott szerzett tapasztalatokat a TE hasznosította jobban, ugyanis Kádár és Gyagya góljaival 2-1-re nyertek NB I/B-s vetélytársukkal szemben. A Szentes a következő fordulóban, a 16 közé jutásért már "nagy halat" is kifoghat, az viszont biztos, hogy a Zalaegerszeg és a Nyíregyháza nem lesz Koncz Zsolték ellenfele, ugyanis ezek az első osztályú csapatok búcsúztak a további küzdelmektől.

H. V.

 


 

Bemutatkozás és Eb-bronz
 

2004. szeptember 24.


Az elmúlt pénteken ünnepélyes keretek között mutatták be a sajtó képviselőinek férfi és női első osztályú vízilabda csapatainkat a Szentesi Vízisport Klub vezetői. Beleon Zsolt elnöki köszöntőjét követően Pellei Csaba szakági vezető tartott névsorolvasást, megismerhettük a két csapat edzői karát, valamint a játékosokat is. A hölgyeknél, mivel az igazolások révén erősödött a csapat, a cél a bajnoki döntőbe kerülés. Névszponzor egyelőre még nem, két sztárjátékos viszont már csatlakozott a csapathoz Sipos Edit és Kisteleki Dóra személyében. Előbbi a Dunaújvárostól kölcsönbe, utóbbi a Vasastól igazolt Kozák László együtteséhez. Ami a férfiakat illeti, a Legrand támogatását élvező gárda is kiegészült új játékosokkal. Szabó Nándor, Torday Árpád és Horváth Tamás hosszabb távra kötelezték el magukat a klubhoz. A Legrand-Szentes az októberben kezdődő idényben a hetedik hely megszerzését célozza majd meg. A pénteki bemutatkozáson nem volt jelen Somogyi Balázs és Juhász Zsolt, ők a magyar junior válogatott tagjaként Máltán szerepeltek az Európa-bajnokságon.

A fiatalemberek vasárnap este Eb-bronzzal a nyakukban térhettek haza Magyarországra, teljesítményükhöz ezúton is gratulálunk!

H. V.

 


 

Dzsúdós sikerek
 

2004. szeptember 24.


A Pollák DSE dzsúdósai több versenyen is részt vettek az utóbbi hetekben. A Szent István-kupa nemzetközi sporteseménynek, amelyen Szerbia-Montenegro, Szlovénia, Horvátország, Románia, San-Marino és Ausztria fiataljai is versenyeztek, az újszegedi sportcsarnok adott helyet. A szentesiek eredményei.

Gyermek (1995/96-os születésűek) -36 kg: 2. Kürti Varínia, -45 kg: 1. Valkai Béla +különdíj. Diák C kategória (1994), -36 kg: 1. Kalydy Patrícia +különdíj. Diák B (1993), -38 kg: 7. Füsti M. Ádám, 7. Korim Bence; -45 kg 1. Őri József +különdíj. Serdülő (1990/1991), -52 kg: 1. Korim Anett.

A Nyílt Régió bajnokságot szeptember 4-én Baján rendezték meg. Itt román, szerbia-montenegrói, horvát versenyzők álltak tatamira. Eredmények. Diák C (1994), -40 kg: 1. Kalydy Patrícia, 3. Pető Dóra; +45 kg: 3. Móró Kristóf. Diák B (1993), -38 kg: 7. Füsti M. Ádám; -45 kg: 1. Őri József; -50 kg: 1. Zsemberi János. Diák A (1992), -38 kg: 3. Jankó Szilárd.

Rákosvidéke kupa versenyeit Budapesten rendezték szeptember 4-én. A magyarok mellett horvát, szerb, román dzsúdósokat felvonultató sporteseményen az alábbi szentesi eredmények születtek. Gyermek korcsoport (1995/96), -30 kg: 5. Tyityán Bendegúz; -33 kg: 2. Gila Ádám; -36 kg: 1. Kürti Varínia, 2. Tóth Édua; -47 kg: 1. Valkai Béla.

Az egyesület vezetése, a két edző, Ballér Barbara és Kalydy Zoltán ezúton mond köszönetet a versenyen segítő sporttársaknak, szülőknek és a szponzoroknak, akiknek a versenyre történő utazást és a tönkrement szőnyegek pótlását köszönhetik. A Pollák DSE dzsúdósai továbbra is várják a sportolni vágyókat kedden és csütörtökön 17-18 óra között.

 


 

Családi események
 

2004. szeptember 24.


Született: Aleman Iván Abelardonak és Török Violának (Soós u. 38.) Ari, Sipos Norbert Eleknek és Takács Helgának (Kossuth tér 5.) Endre, Gömöri Imrének és Vérten Máriának (Berek, tanya 64.) Roland Krisztián, Berczeli Zoltánnak és Serkédi Ilonának (Szántó K. J. u. 2.) Nóra Laura, Szalkai-Szabó Istvánnak és Hevesi Gabriellának (Csongrád, Kis-Tisza u. 7.) Zsombor, Farkas Mihálynak és Kecskeméti Ágnesnek (Szegvár, Klapka u. 20.) Tímea, Molnár Tibornak és Erki-Szabó Máriának (Csongrád, Ötvös u. 6.) Ádám nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Héri László és Hegyi Renáta (Vecseri u. 8/A), Barát Endre (Budapest, VII. Murányi u. 32.) és Pesti Sarolta Katalin (Koszta J. u. 5-7. A lh.).

Elhunyt: Erdőháti-Nagy Lajosné Bujdosó Jusztina (Drahos u. 6.), Lehota Kálmánné Bihari Mária (Bercsényi u. 51.), Gálfi Lajos (Csongrád, Damjanich u. 14.), Deák Istvánné Keller Rozália (Csongrád, Losonczi u. 3.), Szebedinszky Istvánné Balda Rozália (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz