<<< Vissza

Iparosok kötelezettségei

2004. szeptember 24.

 
Képünkön: A kitüntetettek: Szijjártó Sz. Csilla, Bimbó László, Kálmán János, Bubor László, Sipka Mihályné, Nagy Ernőné.

Alig negyvenen várták szeptember 17-én a Szentes és Vidéke Ipartestület gyűlését. Kesergett is Bőhm Sándor elnök, mondván, ilyen kevesen még nem voltak a székházban hasonló rendezvény alkalmával. Emlékezhetett, harminchárom évre visszatekintő tagsága feljogosította a kijelentésre. Ráadásul fontos feladatok vártak az iparosokra.

Kezdjük a beszámolóval. Bőhm Sándor elöljáróban szólt a választási időszak történéseiről. Mint mondta, a legtöbb feladatot a törvények és rendeletek változásainak ismertetése és a tagság uniós csatlakozásának felkészítése jelentette. Egyebek mellett említést tett a telepengedélyezési eljárási rend megváltoztatásáról. Az iparosok életében feszültséget okozott a Pénzügyminisztérium által kötelezően előírt minimál-jövedelmek szakmák és települések szerinti előírása. Az érdekvédelmi szervezetek összefogásának eredményeként törölték a rendeletet.

Az ilyen és hasonló lépések nagymértékben hozzájárultak a tagság létszámának csökkenéséhez. Amikor még a tagsági viszony a vállalkozás feltétele volt, az ipartestület létszáma megközelítette a hétszáz főt, a tagok száma ma nem éri el a 150-et. Sokan jogosan vetik fel, hogy miért nincs megkülönböztetve a tagsági viszonnyal rendelkező vállalkozás és a tagsági viszonnyal nem rendelkező vállalkozás. Az elnök szerint a megoldás az lenne, hogy abban az esetben, ha a vállalkozás nem akar az ipartestület vagy más érdekvédelmi szervezet tagja lenni, akkor adó módjára legyen köteles érdekvédelmi hozzájárulást fizetni, az összegből az állam támogassa az ipartestületeket, akik munkájukkal az egységes megítélésért harcolnak.

Az elnök szólt arról, hogy a helyi adók vonatkozásában sajnos csak egyetlen kedvezmény maradt: a 2,5 millió forint árbevételig szóló adófizetési mentesség. Komoly változást jelent, hogy az építményadó-mentesség megszűnt. Korábban téma volt az önkormányzat azon rendelet-tervezete, mely a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű tehergépkocsik forgalmát készült szabályozni a városban. A fuvarozókkal és az önkormányzattal történt egyeztetések és tárgyalások eredményeként a forgalmi rend szigorodott, de külön útvonalengedélyeket nem kell váltani.

- Sokszor hallottunk olyan ígéreteket, hogy a vállalkozások adminisztrációja és nyilvántartási kötelezettségei csökkenek. Ennek ellenére a számla tartalmi kellékeinél a követelmények május elsejétől tovább szigorodtak - jelentette ki az elnök. - Május elsejétől a törvények sokrétű nyilvántartási kötelezettséget írnak elő napi rendszerességgel. Bevételeink növekedése sok esetben még az inflációt sem érik el, a költségek évente 20-25 százalékkal emelkednek.

A beszámoló kitért arra, hogy megteremtették a korlátlan Internet-hozzáférési lehetőséget, mely segíti a kapcsolattartást az országos szövetséggel, az APEH-kal, az önkormányzatokkal, a Nyugdíj és Egészségbiztosítási Intézettel. A tagok ez év második felétől igényelhetik az 500 ezer és az 50 millió forint közötti szabad felhasználású, ingatlanalapú hitelt is nyújtó bankkártyát, melyet a világ 150 országában 840 ezer elfogadó helyen lehet használni. Az IPOSZ-logóval ellátott bankkártya az ipartestületek ajánlásával igényelhető.

A beszámolót követően Bőhm Sándor kitüntetéseket adott át. IPOSZ-díjban részesült Bimbó László víz-, gáz-, központi fűtésszerelő mester, az ipartestület elnöksége "Ezüstkoszorús mester" kitüntető címet adományozott Nagy László cukrászmesternek. Huszonöt éves kisipari-vállalkozói munkájának elismeréséül ezüstgyűrűvel tüntették ki: Sipka Mihályné fodrász mestert, Szijjártó Sz. Csilla háztartási gépszerelőt, Nagy Ernőné kozmetikus mestert, Kálmán János bádogos mestert és Bubor László autómentő kisiparost.

Azt követően - mivel az elnökség mandátuma lejárt, - választások következtek. A Szentes és Vidéke Ipartestület tagsága elnöknek ismét Bőhm Sándort, alelnöknek ifj. Csendes Lajost választotta. A felügyelő-bizottság elnöke Kis-Rácz Antal lett.

L. J.


<<< Vissza