<<< Vissza

Drogmegelőzés a laktanyában

2004. szeptember 24.

 
A "Szer nélküli laktanyákért", a "Szer nélküli katonacsaládokért" elnevezéssel rendeztek drogprevenciós programot a szentesi laktanyában szeptember 9-én.

Az ehhez hasonló rendezvények már nem számítanak újdonságnak, hiszen 1994-től kezdve a Magyar Honvédségre is kiterjednek a káros szerek fogyasztásának visszaszorítását elősegítő programok.

Mint ahogyan a program egyik fő szervezője Mászáros Géza elmondta : a hadsereg egyre nyitottabb, ezért oda is behatol a negatív gondolkodásmód és ezáltal - igaz ritkán a kábítószer is. A laktanyákban gyakoriak a szűrések, de néha így is előfordul, hogy kábítószert fogyasztott katonákat találnak. Az elmúlt évben ez 24 alkalommal fordult elő. Ez nem nagy szám, de ha azt vesszük figyelembe, hogy közvetetten mennyi embert érint, akkor mindenképpen foglalkozni kell vele.
A jövőben megszűnik a sorkatonai szolgálat, és ezáltal talán a probléma is súlyosabbá válhat. Ha egy katonáról bebizonyosodik, hogy drogot fogyasztott kezelésben részesítik, de csak akkor, ha ő maga vallja be a problémáját. Ha ez a szűrésen derül ki, vagy ha dílerkedik, akkor azonnal eltávolítják a katonaságtól.

A 10 évvel ezelőtti kezdeményezést a katonák először idegenkedve fogadták, egyfajta szemléletváltást kellett elérni. A problémákat sokan nem szívesen osztják meg másokkal, főleg nem a munkahelyükön. Egyre gyakoribban találhatók nők is a honvédségnél, és ezáltal a katonacsaládok száma is megnőtt.

A programsorozat célja, hogy a hadseregben szolgálók önsegítő erőforrásait mozgósítsák, a pozitív azonosulási minták felerősítésére képes kortárscsoportok támogatásával. Emellett természetesen az is, hogy a katonacsaládok is alkalmassá váljanak nevelési feladataik között arra, hogy a drogmentes életre felkészítsék a gyermekeiket. A katonacsaládok bevonása azért nagyon jelentős, mert a normasértő, deviáns magatartás és az élvezeti betegségekre való hajlam hátterében leggyakrabban a szocializációs folyamat zavara, illetve elakadása lelhető fel.

A drogprevenciós nap programjában három szakember, egy szociológus, egy pszichológus és egy addiktológus tartott előadásokat a kábítószer hatásáról, és arról, hogyan lehet kialakítani azt a fajta bizalmat, ami meggátolja a káros élvezeti szerek behatolását a családba. A nap során szenvedélybetegségből kigyógyultak beszéltek a tapasztalataikról, és levetítették a "Függésben" című filmet is. A szervezők gondoltak a kisebb gyermekekre is, és számunkra is rendeztek programokat.

A "Szer nélküli katonacsaládokért" programsorozat már számos helyen, több ezer ember részvételével zajlott eddig is, de még nincs vége. Idén már csak egy állomása van, de a jövő évben ismét folytatódik és továbbadja a drogprevenciós laktanyanapok filozófiáját.

K. A.


<<< Vissza