<<< Vissza

Bertók Róbert kétszeres világbajnok

2004. szeptember 24.

 
Képünkön: Full contaktban az orosz versenyzővel.

Szentes sportjában ismét történelmi pillanat született, melynek szerzője Bertók Róbert. A kick-boksz igen népszerű küzdősport. Városunk sportpalettáján rövid múltra tekint vissza, a Szentesi Kinizsi ökölvívó és kick-boksz szakosztály keretein belül.

A svájci Bázelban szeptember 13-18 között rendezték meg a fent említett sportág világbajnokságát. Városunk képviseletében Bertók Róbert (korábban ökölvívásban szerzett magyar bajnoki címet), a Szentesi Kinizsi ökölvívó és kick-boksz szakosztály edzője most mint versenyző lépett a kötelek közé, s kétszer állhatott fel a világbajnoki dobogó legfelső fokára.

A világbajnokot szeptember 23-án Szirbik Imre polgármester és Szűcs Lajos alpolgármester fogadta és köszöntötte a városházán. A város vezetői tárgy és pénzjutalomban részesítették a sikeres sportolót, aki rövid élménybeszámolót tartott a világbajnokságon történtekről.

Hazaérkezése után, a világeseményen elért nagyszerű sikerről beszélgettünk. Előjáróban annyit, hogy semmilyen sportágban Szentesnek még nem volt kétszeres világbajnoka.

- Köztudott, hogy ön jó néhány éve abbahagyta az ökölvívást. Leporolta a szögre akasztott kesztyűt és egy éve újra felhúzta. Ökölvívás helyett kick-bokszban próbált szerencsét. Az újra kezdés nagyszerűen sikerült. Megérte?

- Igen. Nagyon sokat edzettem, bár kevés versenyem volt az idén. Két nemzetközi illetve egy-két házi verseny. Kettős siker az Európa Kupán. Koromnak és tapasztalatomnak köszönhetően nagyon céltudatosan készültem. Több mint egy hónapja odafigyeltem, hogy mit eszem. Minden más sportot mellőztem csak a kick-bokszra koncentráltam. Az életemet úgy irányítottam, hogy csak ez számítson. Életemben először könnyeztem dobogón, mikor a vb-aranyat a nyakamba akasztották, a 60 kilogrammos súlycsoportban.

- Ön light és full contaktban nyert vb-aranyat. A két szakág között mi a különbség?

- Elviekben nagyon nagy, gyakorlatban nincsen eltérés. A full contaktban tiszta erővel lehet támadni, ököllel és lábfejjel, a felső testet és a fejet. A light contaktban nem lehet tiszta erőből támadni. Ami nagyon nehezen kivitelezhető, egy parázs küzdelem során.

- Mikor vívta első kick-boksz mérkőzését?

- 1994-ben. Akkor vetettem el a magot s a gyümölcsöt most szedtem le.
Óriási előny a boksz múltam. Három éve nem versenyeztem, de folyamatosan edzettem, ha nem is erőből, de mindig mozgásban voltam. Azért indultam két kategóriában, reménykedtem hátha az egyikben megtudnék csípni egy érmet. A kettős siker számomra is óriási meglepetés. A céltudatos felkészülés a versenyen nagyon kijött. A koromnak (30 éves) köszönhető, hogy fejbe is össze tudtam magam szedni.

- Volt-e olyan mérkőzése ami mindkét kategórián belül nagyon nehéz volt?

- A full contaktban egy orosz sráccal mérkőztem a döntőbe jutásért. Ez volt a legnehezebb csatám. Döntőben, a német elleni ütközetem könnyebb volt. A light contaktban az elődöntő és döntő is nagyon nehéz volt.

- A két vb-aranyérem megszerzése után megnyílt az út a profi mérkőzések felé. Él a lehetőséggel vagy amatőr marad?

- Szeretett városomban Szentesen, hazai közönség előtt, a novemberi küzdőgálán, nagy valószínűséggel profi magyar bajnoki címért játszhatok. Utána mi lesz, még nem tudom. Soha nem gondolkozom előre, mindig a következő mérkőzésre koncentrálok.

Dunás-Varga Zoltán


<<< Vissza