XXXV. évfolyam 34. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Hagyományok és követőik
VI. Szent István-napok

2004. augusztus 27.


A Szent István-napokat a művelődési központ hatodik alkalommal rendezte meg, s az első napon a népi hagyományainkra, értékeinkre való emlékezés került előtérbe. Délelőtt a vattacukor árus, a fagylaltos, a bazáros és a sörsátor mellett már állt egy jurta az ifjúsági parkban a színpaddal szemközti dombon. A rénszarvasbőrrel, korhű fegyverekkel és ruházattal berendezett sátor, a magyarok honfoglalás kori lakhelye ezúttal két hagyományőrző, Guba Imre és Csikós Tibor szállása volt, akik Jászdezsőről érkeztek.


Bővebben


 

Kezdődik a tanítás
 

2004. augusztus 27.


Augusztus 30-án, hétfőn a Klauzál Gábor Általános Iskolában tartandó központi tanévnyitó ünnepséggel kezdetét veszi a 2004-2005-ös tanév. Az oktatási intézményben délután 5 órakor Szirbik Imre polgármester mond beszédet.


Bővebben


 

Ez nem békalencse
 

2004. augusztus 27.


... de a lényegen nem változtat, zölden virágzik a Kurca!

Szentesen a Kurca az évszakok váltakozásával maga is változtatja a színét, amely időnként szép, de olykor zavaró. Így történt ez idén is, zöld szőnyeg borította be a Kurcát.

Minderről Korom Pált a polgármesteri hivatal műszaki osztályának mérnökét kérdeztük.


Bővebben


 

Cseuz olimpikonokkal
 

2004. augusztus 27.


Exkluzív képeket kapott a Mozaik internetes képújság az athéni olimpiáról. Onnan a Szentesi Élet Szerkesztősége. A képeket Cseuz László küldte el részünkre. Igaz, egy kis kitérővel, mivel először Cintia lányának küldte el azokat, Kanadában élő gyermeke postázta azután elektronikus úton tovább. A fotókon Cseuz Lászlót olimpiai bajnokokkal, magyar versenyzőkkel, edzőkkel láthatjuk Athénban. Képünkön éppen Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrözővel állt a fotós gépe elé.

 


 

Szentes első monográfusa
Százhúsz éve született Sima László

2004. augusztus 27.


A kettős cím két fontos évfordulóra utal: 120 évvel ezelőtt, 1884. augusztus 26-án született Szentesen Sima László újságíró, lapszerkesztő, történetíró; és 90 éve, 1914-ben hagyta el a nyomdát élete fő munkája, Szentes város története c. könyve, amely a kezdetektől 1837-ig, az örökváltsági pótszerződés megkötéséig foglalja össze városunk múltját. Megírta hiánypótló művének folytatását is, de az 1849-es időhatárig terjedő kötete kéziratban maradt. A korában egyedülálló történeti munka alkotója előtt tisztelgünk, amikor születési évfordulóján fölidézzük göröngyös életútjának főbb állomásait.


Bővebben


 

Hátha!
 

2004. augusztus 27.


Úton hazafelé, a vonaton, volt időm azon morfondírozni, hogy ugyan mire érkezem meg? Most már tudom. Olyasmire, mire nézve elmondhatom: "Ilyen csak nálunk fordulhat elő!" S éppen nagy ünnepünkkor! Hogy legyen két "tűzijáték" is a Duna partján.

Megtörtént tehát, ami megtörtént! Előre el nem képzelhető forgatókönyv szerint. Aki aztán szereti hazáját és tud még az eszével gondolkodni, az most törheti a fejét: ugyan mi lesz ennek a folytatása?


Bővebben


 

Újrakezdés évei a repülőknél
(1947-1948)

2004. augusztus 27.


Alig száradt meg a tinta a működési engedélyen, amikor lehetőség nyílt arra, hogy megyei szervezetté alakuljon az egyesület. Rövid idő alatt elkészül Csongrád vármegye Sportrepülő Egyesületének új alapszabálya, amit az átalakuló értekezleten Massányi Sándor főoktató ismertetett a megjelenteknek. A közgyűlés elfogadó igenje után az alispáni hivatal soron kívül terjesztette fel az új működési alaptörvényt a belügyminiszterhez jóváhagyásra.


Bővebben


 

Kilencedik alkalommal jártunk Mesefalván
 

2004. augusztus 27.


Az első Mesefalva játszótábornak 1994-ben, Bükkszentkereszt adott otthont. Szilvásvárad, Túristvándi, Orfű, Parád, Pilisszántó, Pécsvárad után ebben az évben, augusztus 2-8-ig Nagyvisnyóra költöztünk.

A Kiss Bálint Református Általános Iskola szervezésében a város öt általános iskolájából most 64-en éltük át az együttlét csodálatos élményét. A régóta együtt táborozók ismerősként fogadták egymást, segítve az újakat a közösségépítésben.


Bővebben


 

Nem lesz gáz
 

2004. augusztus 27.


Az önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy a MOL Rt. és a Dégáz Rt. augusztus 30-án, hétfőn 10 órától 14 óráig Szentes területén gázszolgáltatási szünettel járó karbantartást végez. Kérik a fogyasztókat, hogy a vészhelyzet megelőzése és a szolgáltatás zavartalan újraindítása érdekében a fenti időszakban a gázmérő előtti főcsapot zárják el és a gázvételezést szüneteltessék.


 

Otthontalanok oázisa
 

2004. augusztus 27.


A "Virágszínvonalasabb Szentesért" városszépítő versenyben a Hajléktalan Segítő Központ bizonyult a legvirágosabb munkahelynek.

Az intézmény kertje mellett elhaladó kerékpárosok is lelassítanak és bámulják a korábban elhanyagolt, valamikori szeméttelep helyén kialakított zöldterületet. Ezt Kocsyné Takács Ildikótól, az intézmény vezetőjétől tudom meg, aki a bejáratnál begóniasor mellett fogad. Belépve a kertbe, nem is kérdéses, minek köszönhető a pályázaton elért első hely. - Nem a versenyre készültünk vele - mondja Kocsyné egy nádtetős asztalhoz telepedve. - Négy év folyamatos, tervszerű munkája a kert.


Bővebben


 

Küldik a levelet
 

2004. augusztus 27.


A Szentesi Csatornamű Társulat ezen a héten kezdi meg a közműfejlesztési támogatások kiutalásához szükséges nyilatkozatok kiküldését.

A borítékban levő nyilatkozatot és igazolást a kiutalás módjának kiválasztása után aláírva, a legrövidebb időn belül, a kísérő levélen szereplő címek valamelyikére kell visszajuttatni.

A nyilatkozat leadási, illetve beérkezési határideje 2004. szeptember 15. A határidő elmulasztása esetén a Polgármesteri Hivatal a járó összeget nem tudja október hónapban kiutalni.

A legközelebbi kiutalás 2005. év őszén lesz. A közműfejlesztési támogatás kiutalásához szükséges nyilatkozatot csak azok az ingatlantulajdonosok kapják meg, akik megkötötték a csatornaépítéshez szükséges lakás-takarékpénztári szerződést, és a befizetésekben nincs lemaradásuk.


 

Vörösmarty a paplakban
 

2004. augusztus 27.


A felsőpárti református templom

A XIX. század folyamán több alkalommal felmerült az igény egy új református templom építésére, amely az egyre gyarapodó település északi részén, a Felsőpárton állt volna a hívek rendelkezésére. Az építkezés egyik fő szorgalmazójává Futó Zoltán vált, aki 1898-ban került Szentesre.


Bővebben


 

Sikeres nyitás a Klub Szentesben
 

2004. augusztus 27.


Bombasztikus hangulattal nyitott a felújított tisztiklub épületében a Klub Szentes kerthelyisége. A Szentesre újból visszatért Rákász Béla producer és csapata június közepétől azon dolgozott, hogy a kerthelyiség olyan szórakoztató kulturális paradicsom legyen, ahol a középkorosztály a "nagy generáció" a gyermekeivel, vagy az unokáival is jól érezze magát. Hatalmas és gyönyörű színpadot építettek, a kerthelyiség patináját adó zöld növényzetet felújították, pótolták, fákat ültettek, a kiszáradt gallyakat lemetszették, hangulatos világítást építettek ki. Tervben van egy kisebb gyermekjátszótér kiépítése, és további kerti bútorok, fillagóriák beszerzése is.


Bővebben


 

Ünnep sporttal
 

2004. augusztus 27.


Családi és Sportnapot szervezett a Szabadidős Sportklub a magyar államiság, az alkotmány és az új kenyér ünnepén. A kétnapos eseményen több tucat programmal várták az ünneplőket. Léhi Gábor szervező azt mondja, hogy a program nem volt kevesebb, a reklám sem volt rosszabb, talán az időjárás miatt nem keresték fel annyian a rendezvényt. Pedig több újdonságot is szerveztek, ami tavaly nem volt. Ilyen volt például a hőlégballon és a lovas haditorna műsor. A kézműves sátraknak is kisebb volt a kínálata.

20-án az ünnepről szólt Szűcs Lajos alpolgármester és Bácskai Mihály Szentes díszpolgára, majd az új kenyér megszentelésére és megszegésére került sor dr. Imre Ernő ny. esperes és Vági László ny. apátplébános részvételével.

A színpadi bemutatón a Szabadidős SK, a Boleró, a Szilver társastáncot, a bácskatopolyaiak és a Zöldág néptáncot adott elő, valamint egy bűvész is szórakoztatta a nagyérdeműt.

Amikor már egy kicsit enyhült a forróság, egyre többen látogattak el a sportpályára, ám ez mégis töredéke volt az előző ünnepségeknek. Mindenesetre a szabadidős klub nem adja fel, május 1-jére meglepetéssel készül.

 


 

Írország nincs messze... (3.)
 

2004. augusztus 27.


Képünkön: Sir William Penn vára. Ő alapította Pensylvániát Amerikában.

Bizony előfordulnak olyan helyzetek, amikor a más kultúra, más szokás feltűnő. Például a sorban állás. Az írek egyszerűen szeretnek sorban állni. Egyszer előfordult, hogy majdnem két órát vártunk egy buszra, és az írek türelmesen, esetleg egy-egy élces humort elejtve várták míg végre befutott a járat. Aki viszont a sor elejére áll, arra gyilkos szemeket vetnek! Ilyenkor érvényesül az írek egyik jellemző humoros szólása, miszerint "Bocsáss meg a Te ellenségeidnek, de jól jegyezd meg őket!" És ezt az írek többnyire be is tartják.


Bővebben


 

Sikeres magyartési tábor
 

2004. augusztus 27.


Képünkön: A tábor résztvevői. (Fotó: Vidovics)

Lengyel, francia, olasz, magyar, belga, svéd, dán, román szakemberek és fiatalok töltöttek együtt hat napot a magyartési táborban. Több tréninget terveznek a szervezők, jövőbeni együttműködésre számítanak. A tábor programja három tematikus egység köré szerveződik. A tábor célja a participációra serkentés, hogy otthon is támogatni tudják egymást a fiatalok. Másik fontos szempont, a hátrányos helyzetű fiatalok segítése, akik helyzetükből adódóan nem tudnak jól angolul. Az Európai Uniót a programba bevonva szeretnék megismertetni a fiatalokkal a most és a régebben belépő országokat,
azok helyzetét.A tábor vezetője Hajdú-Kiss Diána sok munkát fektetett a táborozó gyerekek foglalkozásaiba.

Árgyellán Edina

 


 

Szakmai önkormányzás az egészségügyben
 

2004. augusztus 27.


Képünkön: Az alakuló taggyűlés résztvevői.

Július végén tartotta alakuló taggyűlését a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szentesi Helyi Szervezete. Márton Jánosné, a kórház ápolási igazgatója volt a taggyűlés levezető elnöke. Elmondása szerint jelenleg 543 regisztrált tag van. A belépés kötelező, egészségügyi végzettség szükséges hozzá, valamint az, hogy az illető egészségügyi intézményben dolgozzon. A belépési regisztráció folyamatosan történik.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. augusztus 27.


Vasárnap véget érnek az Athéni Olimpiai Játékok. Hazatérnek a versenyzőink, ki felejthetetlen, ki felejthető élménnyel, de tapasztalatokkal meggazdagodva, a dobogósok megkapják megérdemelt jutalmukat, mi pedig a sikerek és csalódások ünnepi világából visszatérünk saját "való világunkba", ahol mindennapos küzdelmeinkben igyekszünk a legjobb teljesítményekre, gondjaink és nehézségeink legyőzésére.

Vegyünk példát az olimpiai versenyzőktől két tekintetben is: egymást megbecsülték, kölcsönösen segítették és maradéktalan erőfeszítést fejtettek ki és képességeik felső határáig eljutva győzni akartak. Ezekben követve őket, becsüljük meg egymást és szabályszerűen küzdve egymás sikerének is örülve törekedjünk arra az örömre, amelyet a munkában elért sikerek adnak.

Minden munkában el lehet fáradni, de mindennél fárasztóbb tud lenni a tétlenség. Azt meg kell előzni! Természetesen a pihenés nem tétlenség, hanem inkább természetes kötelesség.

Az országoknak nincsenek barátai, csak érdekei vannak. De az egyes emberek határok felett ápolhatnak barátságot, mint a sportolók is. Az egyesek barátkozásából áll elő a népek rokonszenve. Nekünk magyaroknak sok barátunk van az Európai Unióban is, a legtöbb a hollandok és a finnek között.
A barátaid barátait is tekintsd barátaidnak.

Dr. Imre Ernő


 

Ismét a parlagfűről
 

2004. augusztus 27.


Nem lehet eleget írni, sokkal többet kellene tenni az elsőszámú gyomnövényről, a parlagfűről. Az ország lakosságának mintegy 20 százaléka szenved valamilyen allergiás megbetegedéstől, melynek több mint a fele a parlagfűre vezethető vissza. Nemcsak a sok kellemetlen tünet (orrfolyás, könnyezés, nehéz légzés stb.) jelent gondot, hanem az is, hogy erősen igénybe veszi az immunrendszert is. Allergiásoknak elfogadható életminőséget csak folyamatos gyógyszereléssel lehet biztosítani. Ez országos szinten évente megközelíti a 15 milliárd forintot. Ezt az összeget és a rengeteg kellemetlenséget figyelembe véve az évente parlagfűirtásra szánt 1-2 milliárd forint nem tűnik soknak. Ami igazán gond, hogy a lakosság többsége nem veszi komolyan az irtás szükségességét.


Bővebben


 

Két megálló, egy élet
 

2004. augusztus 27.


Megint késik. Mármint a vonat. Öt perc. Tíz perc. Tizenöt perc. Izzadságcseppekben úszó, pénteki gyülekező tömeg. Káromkodások jobbról és balról. Várakozás. Harmincöt fok, árnyékban.

Nem hiszek a szememnek! Érkezik. Lassan, hogy minél tovább játsszon az idegeimmel. Tudja, hogy őt várom negyed órája. Jön felém halálos nyugalommal, zakatol, kattog, fékez és megáll.


Bővebben


 

Bombariadó a diszkóban
Ökölcsapás a sétányon

2004. augusztus 27.


Bombariadó volt az elmúlt szombaton éjszaka a Rákász diszkóban. Az ismeretlen telefonáló nem sokkal éjfél előtt telefonált a rendőrkapitányságra, hogy robbanószerkezet van elhelyezve a szórakozóhelyen. A nyomozók azonnal a helyszínre érkeztek, átvizsgálták a helyiséget, ám bombát nem találtak. A robbantással riogató ismeretlen ellen közveszéllyel fenyegetés miatt indult eljárás. 23-ára virradóra az egyik szegvári sörözőbe törtek be, ahonnan a játékgépből 40 ezer forintot loptak el a tolvajok.


Bővebben


 

Tóni bácsi nyári konyhája
 

2004. augusztus 27.

 

  • Hideg sárgadinnye leves
  • Húsos fészek


Bővebben


 

Úszótehetség Ungvárról
 

2004. augusztus 27.


A Szentesi Városi Úszóklub tehetséges éremgyűjtője, többszörös bajnok Mordvincev Sándor. Ukrajnában, Ungváron született '88. június 1-jén. A szülei ott is élnek Kárpátalján, ott dolgoznak. A gyerekek közül Sándor Szentesen jár iskolába, a helyi klubban edz. Nővére Debrecenben tanul, egyetemen.


Bővebben


 

Sportnap
 

2004. augusztus 27.


A szombat hajnali heves esőzés kissé ráijesztett a sportnap résztvevőire, reggelre azonban elvonultak a viharfelhők, szikrázó napsütés és nyári forróság fogadta a délelőtt aszfaltra lépő streetballosokat. Négy csapat részvételével először rendeztek utcai kosárbajnokságot városunkban. A körmérkőzések után a Hullócsillagok triumvirátusa ünnepelhetett, hiszen magabiztos játékkal utasították maguk mögé a BOB, a Modellarcúak és a Havasi Imre SC kosarasait. Aki a kosárlabdára nem, lovakra viszont kíváncsi volt, az a Kurca túloldalán, a sportpályán tekinthette meg a lovasbemutatót és bajvívást. Rövid ebédszünet után újra a nagyszínpadon és az előtte kialakított pályán zajlottak az események. Előbb Nagy Henrik és csapata tartott bemutatót abból, hogyan lehet speciális kerékpárjaikkal fellépegetni a lépcsőn, megállni a raklapok tetején vagy felugrálni a színpadra.


Bővebben


 

A Putnokkal játszik a TE
 

2004. augusztus 27.


Győzelemmel kezdte, döntetlennel folytatta bajnoki szereplését a Szentesi TE NB II-es labdarúgócsapata. A mieink a Bőcs hazai legyőzése után Karcagra látogattak, és 3-3-as döntetlent követően "pontosan" tértek haza. A találkozó nem indult jól. 2-0-ra, majd 3-1-re is a hazaiak vezettek, ennek ellenére Koncz Zsolték talpra álltak, sőt némi szerencsével a győzelmet is megszerezhették volna. A TE csapatában előbb Márics szépített szabadrúgásból, majd Kislőrincz értékesített egy büntetőt, végül Tóth Csaba állította be a végeredményt. Török László vezetőedző beszámolója szerint az eredmény alakulása nem tükrözi hűen a játék képét, hiszen csapata szinte végig irányítása alatt tartotta a mérkőzést, helyzetek sorát alakították ki, ám a befejezésekbe mindig hiba csúszott. 3-3-as állásnál az utolsó hét percben három 100 százalékos helyzetet hagytak kihasználatlanul. A mester a gólokat elkerülhetőnek tartja, olyan figyelmetlenségek miatt kapták a gólokat, amelyeket az elkövetkezendő mérkőzéseken nem szabad elkövetniük.

A Szentes vasárnap délután 17 óra 30 perckor azt a Putnokot fogadja hazai környezetben, amely eddig két mérkőzésből kettőt elvesztett. Ezzel azonban nem foglalkoznak labdarúgóink, Török edző szerint csak a saját játékukat szabad játszani, és a keménység, a fegyelem eredményre vezethet.

Még egy érdekesség. Az a Bőcs, amely a nyitófordulóban 4-1-re kikapott városunkban, az elmúlt hétvégén 10-0-ra (!) verte az ESMTK csapatát.

H. V.


 

Sikeres rajt
 

2004. augusztus 27.


A megye II. osztályban újoncként bemutatkozó Szentesi Kinizsi sikeresen vette az első akadályt. Hazai pályán fogadta az osztály tavalyi dobogósát. A Kinizsisek udvariatlan vendéglátók voltak a Csanádpalotával szemben. A Szénási-Berezvai-Lakatos, Nyerges, Ursek, Katona, Tóth, Birkás, Labádi (Blahó), Burai (Pataki), Szabó Á. összeállítású Kurca-parti alakulat, jó játékkal itthon tartották a három pontot. A szentesi gólokat Szabó Á., Tóth és Lakatos szerezte. A három bekapott gólra a vendégek csak eggyel tudtak válaszolni, s így alakult ki a Kinizsi 3-1-es győzelme.

D. V. Z.

 


 

Hevesi Tamás a ligetben
Vakációzáró Strandparti

2004. augusztus 27.


Szentes, Strandfürdő 2004. augusztus 28-29.

További részletekért kattintson a címre vagy a Bővebben gombra!


Bővebben


 

Ökörsütés, főzőverseny az Aranykalászban
 

2004. augusztus 27.


Akik ismerik a Hegedűs család vendéglátói tradícióját, emlékezhetnek rá, majd húsz évvel ezelőtt a Delelőben már próbálkoztak ökörsütéssel. Azt követően (jó pár évvel ezelőtt) a strandon is, a sörfesztiválok idején. Ha úgy tetszik, az augusztus 20-ai rendezvényük már a harmadik a sorban. Valami érdekességgel akartak kiugrani - meséli ifjabb Hegedűs István.


Bővebben


 

Családi Nap és III. Szentesi Lecsófőző-fesztivál
2004. szeptember 4.

2004. augusztus 27.


Rendezvény helyszíne: A Kála Áruház parkolója és környéke (A lecsó-kupa kivételével.) Szentes, Apponyi tér 7.

További részletekért kattintson a címre vagy a Bővebben gombra!


Bővebben


 

Két nap múlva itthon
 

2004. augusztus 27.


A St. Jupát Sportegyesület tagjaitól kapta szerkesztőségünk az SMS-üzenetet: a túra harminckettedik napján, (augusztus 24.) 3554 kilométert teljesítettek eddig, 195 óra 37 percet töltöttek biciklinyeregben, 30055 m-es összes emelkedéssel, Turnu Severinből jelentkeztek. Tájékoztatásuk szerint augusztus 29-én érkeznek haza.

(Támogatók: Szentes Város Önkormányzata, Gumiabroncs '96. Kft., Termoker-Szentes Kft., Vaude, Rádió Szentes, ITV Szentes, Beleon és Társa Kft., Biochipp Kft., MetalCom-R Távközléstechnikai Kft., Szentesi Hitelszövetkezet, Termicon Rt., Herba-Mix Kft., Agroteam 97 Bt., Farkas Sándor országgyűlési képviselő.) (X)

 


 

Családi események
 

2004. augusztus 27.


Született: Nagy Géza Árpádnak és Csikai Gabriellának (Damjanich u. 4.) Ilona Zsuzsanna, Muladi Zoltánnak és Juhász Piroskának (Csongrád, Tinódi S. u. 5.) Dóra, Szabó Lászlónak és Csomó-Kovács Katalinnak (Csongrád, Deminszky u. 13.) Máté nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Lesku István (Hódmezővásárhely, Csík u. 14/A) és Sárközi Adrienn (Kossuth u. 19.), Czibulya Zoltán és Balla Mária (Bocskai u. 29.), Szalai István (Kinizsi P. u. 3.) és Varga Ildikó (Hódmezővásárhely, Lehel u. 8.), Trenka Sándor (Futó Z. u. 11.) és Molnár Mária (Derekegyházi oldal 203.), Paczolay Dénes (Kiskunhalas, Kölcsey u. 1.) és Buzás Katalin Viktória (Tavasz u. 10.), Weiser Norbert (Budapest XXI., Bordás u. 7.) és Nagy Orsolya (Dr. Berényi u. 140.).

Elhunyt: Szarapka Imréné Papp Mária (Juhász Gy. u. 37.), Doszlop-Nagy Ferencné Seres Ilona Katalin (Dr. Berényi u. 59.), Kelemen Györgyné Máté Valéria (Nádas stny. 15.), Kölber Józsefné Orosz Franciska (Dósai M. u. 11.), Pálinkás István (Burián L. u. 6.), Dora-Tóth Mária (Sima F. u. 6-10.), Blázsik Jánosné Holecska Julianna (Csongrád, Juhász Gy. u. 5.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz