<<< Vissza

Ez nem békalencse

2004. augusztus 27.

 
... de a lényegen nem változtat, zölden virágzik a Kurca!

Szentesen a Kurca az évszakok váltakozásával maga is változtatja a színét, amely időnként szép, de olykor zavaró. Így történt ez idén is, zöld szőnyeg borította be a Kurcát.

Minderről Korom Pált a polgármesteri hivatal műszaki osztályának mérnökét kérdeztük.

- Szentesiek tudják hogy mi a Kurca, de bajban vagyunk annak pontos meghatározásával, végül is mi a Kurca?

- Van a közvélekedésben egy alapvető tévedés, tudniillik a Kurca nem folyóvíz, hanem fel van osztva zsilipekkel bögékre (böge=duzzasztott folyószakasz, a csatornázott folyók két vízlépcsője közötti felduzzasztott víztér). Ezekben a bögékben különböző vízszintet lehet és kell tartani. A vízszint különbség segít a gyorsbeavatkozásban ha víztöbbletre van szükség, ezért a Kurca felső szakaszán mindig duzzasztott a víz.

- Ha látjuk, hogy folydogál a Kurca vize, akkor mi az oka?


- Ennek négy oka lehet. Az első és a leggyorsabb beavatkozási mód, hogy a felduzzasztott bögékből tovább engedik a vizet. A második amikor a Hármas-Körösi Vízkivételi műnél található szivattyúk (4,8 köbméter/sec kapacitással) friss vizet adagolnak be a Kurcába. Harmadik lehetőség az, amikor öntözővíz kivétele miatt megnő a vízkiemelés a Kurcából, vagy a hozzá kapcsolódó erekből (Veker ér, Kórógy ér) és ekkor láthatunk vízáramlást. Végezetül akkor folydogál még a Kurca vize, amikor belvízelvezetéskor a Tiszába vezeti el a felhalmozódott belvizet. Mindez azért fontos, mert emiatt a Kurca alapjaiban nem úgy viselkedik mint egy vízfolyás, hanem mint egy tó.

Elég sokrétű odafigyelést igényel a Kurca, de évszaktól függően sok színt is mutat, mármint a rajta úszó növényekre gondolok. Mikor és milyen színben pompázik a Kurca? - kérdeztük Korom Pált.

- A tó jellegzetesség miatt a bekerülő szennyezések amik a növényzet szempontjából tápanyagnak számítanak azok nem igazán mosódnak ki belőle, tehát hogyha ez a tápanyag befolyás nagy, ugyanakkor vízforgalom nincs a Kurcában, az időjárás mondjuk meleg, akkor azonnal elindul ez a növényképződés. Pl. egy olyan nyári esetben mint négy évvel ezelőtt volt, amikor elég nagy csapadék hullott folyamatosan a nagy melegek közepette, de igazából nem jelent meg öntözővíz igény, akkor kifejezetten komoly gond volt, mert a Kurcának szinte a teljes hosszán állandóan beállt az a vastag növényszőnyeg. Ez a nyári növényszőnyeg egyébként alapvetően békalencse, vízililiom, sulyom összetételű. Ettől erősen eltérő az őszi, ami jórészt úgy szokott történni, hogy az öntözővíz beemelése során kerülnek be ezek a rucaüröm spórák, növényi részek a Kurcába, azért mert a nyár második felében elkezdik leereszteni a Debrecen - Berettyóújfalu környéki tározókból a vizet, ahol igen nagy mennyiségű növényzet van. Itt augusztusban rendszeresen öntözővíz kivétel van bekerül a Kurca víztérbe ez a spóra és növényalkotó rész és tulajdonképpen a rucaürömnek az elszaporodása augusztus második felétől október elejéig (amíg el nem kezdenek elhalni a növényi részek).

- Az tény, hogy a nyár eleji és nyár közepi növényzet nagyon vastag tud lenni, még a fű is elkezd rajta kihajtani.

- Itt Szentesen a rucaüröm hártyaszerű réteget alkot, tehát igazából szépnek nem szép, de az evezést nem igazán zavarja.

- Augusztus végén-szeptember elején, amikor leáll az öntözővíz igény, ugyanakkor megjelennek az első esők, ilyenkor bemosódik minden a partokról, leromlanak a szikkasztási tulajdonságai a területeknek és különböző úton (árkokon, illegális szennyvízkivezetőkön) szennyvíz kerül a Kurca vizébe. Mivel az öntözővíz pótlásakor hatalmas mennyiségű rucaüröm spóra kerül a vízbe, de később már nincs öntözővíz-igény és a csapadékos időjárás miatt megnő a tápanyag bevitel, szinte törvényszerű, hogy rucaüröm lepje el a Kurca városi szakaszát.

Vidovics Ferenc


<<< Vissza