<<< Vissza

Hagyományok és követőik
VI. Szent István-napok

2004. augusztus 27.

 
Képünkön: Szűcs Lajos alpolgármester az új kenyérrel kínálja a közönséget. (Fotó: Vidovics)

A Szent István-napokat a művelődési központ hatodik alkalommal rendezte meg, s az első napon a népi hagyományainkra, értékeinkre való emlékezés került előtérbe. Délelőtt a vattacukor árus, a fagylaltos, a bazáros és a sörsátor mellett már állt egy jurta az ifjúsági parkban a színpaddal szemközti dombon. A rénszarvasbőrrel, korhű fegyverekkel és ruházattal berendezett sátor, a magyarok honfoglalás kori lakhelye ezúttal két hagyományőrző, Guba Imre és Csikós Tibor szállása volt, akik Jászdezsőről érkeztek. Guba Imre, aki a Lovas Díszegység alapító tagja is, elmondta: 1996., a honfoglalás évfordulója óta foglalkoznak hagyományőrzéssel, amely dicső része történelmünknek. Sok nézője volt háromszor előadott látványos harci bemutatójuknak a Kurca melletti sportpályán is, melynek során lovaikon célba dobtak csatacsillaggal, kelevézzel és lándzsával. Szablyával csak tököt szeleteltek, de elmondásuk szerint eleink elég ügyesek voltak abban, hogy ezzel a nem túl hosszú fegyverrel is lekaszabolják az ellenséget. Csakúgy, mint az íjnál, mely kétkezes fegyver, használata közben el kell engedni a gyeplőt, s Gubáéknak ez a bravúr is sikerült. Mindezt korhű ruhában, kaftánban, süvegben és hegyes orrú csizmában tették, ez utóbbiról pedig elárulták, azért hegyes az eleje, mert a szent földet óvták vele őseink.

A szabadtéri színpadon a gyerekeknek zenélt a békéscsabai ZűrZavar zenekar. A dalokat a La Bombából ismerős Hevesi Imre énekelte, aki a végén megszavaztatta a gyerekeket, beleegyeznek-e, hogy az utolsó szám már a felnőtteknek szóljon. A népzenei hagyományokat folytatja a Szeged Táncegyüttes. Szentesi kapcsolataikról vezetőjük, Nagy Albert elmondta, ők is, de általuk más csoportok is léptek már fel városunkban, sőt a nézőtéren egykori táncosokat is felfedezett. Műsorukat követően ünnepélyes pillanatokra került sor. Szűcs Lajos alpolgármester szegte meg a nemzetiszínű szalaggal átkötött új kenyeret, s körbekínálta vele az embereket. Köszöntőjében azt mondta, hogy szerte az országban, s a határokon túl is ünnepelnek és emlékeznek. - Ha közösen emlékezünk, azt jelenti: összetartozunk. Az államalapító Szent Istvánról úgy fogalmazott: - Az emlékezés percétől nem tudjuk elválasztani Szent István nagyságát, mely abban állt, hogy nem néhány évben, hanem évtizedekben gondolkodott, s abból tetteket valósított meg. Szent István korát az építkezés korának nevezhetjük, hiszen akkor épültek az oktatásnak, a hitéletnek helyet adó apátságok, kolostorok, templomok, melyek államunk, kultúránk bölcsőjének bizonyultak. Korunkban hasonló kihívások elé nézünk, mondta az alpolgármester, s beszédét azzal fejezte be, hogy rajtunk múlik, mit vonunk le azokból a tanulságokból, mellyel az elmúlt ezer év szolgált.

A hagyományos tűzijáték ezreket csalt ki az ifjúsági parkba a csodálatos nyári estén. Sokan már csak a környező utcákban fértek el, de onnan is láthatták a nap fénypontját. A zenei élet egyik csillaga is ragyogott Komár László személyében. A magyar Elvis a színpadról lenézve azt láthatta, hogy dalai ritmusára Róma, Nápoly és Genova után Szentes is topog ide-oda.

Az Ezeregyéjszaka Lányai hastáncos produkciója keleti éjszakák hangulatát varázsolta elénk, azután ismét a régi, kedvelt slágerek töltötték be az éjszakát.


<<< Vissza