<<< Vissza

Tóni bácsi nyári konyhája

2004. augusztus 27.

 
Hideg sárgadinnye leves

Hozzávalók 5 személyre: egy és negyed kg sárgadinnye, 15 dkg porcukor, 3 dl tejszín, 5-6 szem szegfűszeg, 2-3 db fahéj, fél dl konyak, 4-5 szem fehérbors, citromlé, kevés só.

Elkészítés: a megmosott sárgadinnyét meghámozzuk, kimagozzuk. A gyümölcs negyed részét kis kockákra vágjuk és a cukor felével és a konyakkal összekeverve hűtőbe tesszük. A dinnye többi részét a megmaradt cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, fehérborssal, sóval ízesített kb. 1 liter vízben puhára főzzük, majd áttörtjük. Lehűtjük, hozzákeverjük a tejszínt, az előkészített, kockára vágott sárgadinnyét és jól elkeverjük. Előhűtött csészében jéghidegen tálaljuk.

Húsos fészek

Hozzávalók: 50 dkg darált hús (lehet fele sertés, fele marhahús), 1 tojás, 1 zsemle, egy kávéskanál reszelt vöröshagyma, egy kevés törött bors, só, zöldpetrezselyem, kb. 50 dkg burgonya, 2 evőkanál zsír.

Elkészítés: a darált húst összegyúrjuk egy egész tojással, egy áztatott és kifacsart zsemlével, a fűszerekkel és pogácsákat formálunk belőle. Egy jól kizsírozott tepsibe egymás mellé tesszük a húspogácsákat és mindegyik közepébe egy meghámozott és keresztben félbe vágott kisebb burgonyát nyomunk. A burgonyákat megkenjük zsírral és a húsos fészket a sütőben megsütjük. A húsban sült burgonyának különösen jó íze van. Savanyúságot vagy párolt káposztát adunk hozzá. Gyermekek vagy erősítő étrenden lévők részére készíthetjük úgy is, hogy a megsült húspogácsából kivesszük a burgonyát - ezt köretként adjuk - a helyére egy nyers tojássárgáját teszünk, és néhány percre visszarakjuk a sütőbe, hogy a tojás egy kissé megdermedjen.

Jó étvágyat!


<<< Vissza