XXXV. évfolyam 33. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Iskolaév előtt
A feltételek adottak

2004. augusztus 19.


Az év kiértékelése is megtörtént a májusi-júniusi értekezleteken. Az akadályokat az iskolák jól vették. Szép számú pályázati pénzek elnyerésével járultak hozzá intézményeik működéséhez. A város a költségvetésben meghatározott összeggel támogatta. Megtakarítás esetén sem vont el pénzt az iskoláktól - tájékoztatta lapunkat Szűcs Lajos alpolgármester.


Bővebben


 

Tó tündére, fürdő szépe
Egy hétvégén két koronát is nyert Nemes Krisztina

2004. augusztus 19.


Egyszer már szépségkirálynővé választották Nemes Krisztinát, de a szentesi lány a pár éve a Tőserdő Szépe-versenyen nyert koronája mellé szeretett volna még egyet. S lett belőle kettő! Előbb július 31-én Abádszalókon a Tisza-tó Szépe második helyezését és egy különdíjat nyert, ám augusztus 7-én, Gárdonyban már őt találták a legszebbnek: elnyerte a Velencei-tó Tündére címet. Egy nap múlva pedig a Fürdő Szépének választották Kiskunmajsán.


Bővebben


 

Együtt a csapat
 

2004. augusztus 19.


Cseuz László ezekben a napokban Athénban tartózkodik, ahol a 4. olimpiáján vesz részt. Jelenleg az olimpiai faluban van, ahol találkozott Valkai Zsolttal és csapatával. Csodálatos dolog, hogy a szentesi olimpikonok találkoztak és az is nagyszerű, hogy Görögországban is segítik egymást.


Bővebben


 

Új lisztből új kenyér
 

2004. augusztus 19.


Augusztus 20-án az ünnepségek középpontja az új kenyér megszegése. Már sülnek a kemencékben az Árpád Agrár Rt. ünnepi kenyerei. Amikor mindennapi kenyerünket szegjük, akkor is a pékeknek adtunk munkát.

A pékek számára augusztus 20-a mint általában, ezúttal is nagy meleget jelent. A kemence környékén legalább 40-45 Celsius-fokot lehet mérni. A mindennapi termelést azonban meg kell csinálni - mondja Horváth József, a Rónasági Kenyér Sütőipari Kft. termelési igazgató-helyettese.


Bővebben


 

Lecsófőzés versenyben
A hagyomány szeptember 4-én folytatódik

2004. augusztus 19.


Itt a harmadik lecsófőző fesztivál! Egyben a Hunor Coop Rt. családi napja. (A részvénytársaság esetében az első, mivel a Szentes és Vidéke Áfész ez évben alakult át.) S hogy a szövetkezet tevékenységét átvette a cég, természetesen a kulturális és egyéb dolgait is viszi tovább. Így az áfész által már kétszer megrendezett családi napot és fesztivált is. Idén szeptember 4-e a napja a közös lecsófőzésnek.


Bővebben


 

Nem lesz a gáz
 

2004. augusztus 19.


Az önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy a MOL Rt. és a Dégáz Rt. augusztus 30-án, hétfőn 10 órától 14 óráig Szentes területén gázszolgáltatási szünettel járó karbantartást végez. Kérik a fogyasztókat, hogy a vészhelyzet megelőzése és a szolgáltatás zavartalan újraindítása érdekében a fenti időszakban a gázmérő előtti főcsapot zárják el és a gázvételezést szüneteltessék.

 


 

Hol vagy István király 2004-ben?
 

2004. augusztus 19.


Szent István király ünnepének közeledtével ugyan miért imádkozzon egy idős magyar lelkipásztor, ha nem azért, hogy a "Hol vagy István király"-t éneklők szívéből őszintén törjön elő a sóvárgás az után, amire ma van szüksége hazánk társadalmának, ha nem akar a maga és Európa kárára továbbélni.


Bővebben


 

Az első lóverseny
Százharminc évvel ezelőtt

2004. augusztus 19.


Általánosan ismert, hogy gróf Széchenyi István szívügyének tekintette a lótenyésztés fejlesztését, valamint a lovassportok meghonosítását Magyarországon. Ezek elősegítése érdekében a nagy reformer és társai 1828 májusában megszervezték az első lóversenyt Pesten, és még ugyanebben az évben Széchenyi megjelentette a Lovakrul című munkáját. A nemes kezdeményezés vidéki elterjedését az 1848/49-es háborús évek, majd az idegen elnyomás évtizedei meggátolták.


Bővebben


 

Utca őrzi az esperes nevét
 

2004. augusztus 19.


Szalai István (1816 - 1878)

1816-ban született Visontán. Édesapja a falu iskolájának rektora és jegyzője volt egy személyben. Tanulmányait Csurgón, Losoncon és Debrecenben végezte, majd az 1840-es évek közepén egy évig a berlini egyetem hallgatója volt. Hazatérését követően 1846-tól hat évig Szikszón, hét esztendeig pedig Bükkszentmihályon lelkipásztorkodott. 1859-ben került Szentesre, 18 jelölt közül választották meg a református gyülekezet papjának.


Bővebben


 

VI. Szent István-napok
 

2004. augusztus 19.


Az államalapítás, az alkotmány és az új kenyér ünnepén kétnapos rendezvénysorozatra készül a város. Ehhez kapcsolódóan augusztus 19-én délelőtt 11 órakor a közszférában dolgozók kitüntetési ünnepsége lesz a városházán. A VI. Szent István-napok fő szervezője a Szentesi Művelődési Központ, a fúvószenekari találkozónak a Szentesi Zenebarátok Egyesülete keretében működő Szentes Városi Fúvószenekar.


Bővebben


 

Vakációzáró Strandparti
 Az olimpia jegyében

2004. augusztus 19.


Szentes, Strandfürdő 2004. augusztus 28-29.

További részletekért kattintson a címre vagy a Bővebben gombra!


Bővebben


 

A csapatmunka és az összhang a legfontosabb
 

2004. augusztus 19.


Dr. Gombos Gyula az egészségügy Semmelweis-napján Csongrád Megye Egészségügyéért Díjat vehetett át a megyei önkormányzat székházában. Megtisztelőnek tartotta, hogy a megyei közgyűlés elnöke, a szakmai vezetés és a megyében levő kórházak vezető személyei is jelen voltak. Úgy érzi, ha nem is nevesített formában, de az intenzív osztály tervezésében, kialakításában, majd évekig a vezetésében elvégzett munkája volt az, ami miatt ebben a kitüntetésben részesült.


Bővebben


 

Írország nincs messze.... (2.)
 

2004. augusztus 19.


Elmegyünk a nevezetesebb épületek előtt: Vajmúzeum, Everyman Szinház, a fellobogózott Városháza, stb. épületei előtt. Az utcák szinte kihaltak, egy-egy pubból szűrődik ki az utánozhatatlan ír zene.

A Pub egész Nagy-Britannia, Írország és Észak-Írország területén fellelhető. A "pub" szó a Viktória korabeli "public house" szóból ered, mely italmérést jelent. Az írek számára szent hely ez, ahol a napi munka után lazíthatnak, baráti körben beszélgetnek. Az ír pubban (az ír szleng szerint "ale-house"-ban) tradicionális ír zenét játszanak élőben általában este kilenctől, vagy csaknem állandóan hallható a gépi ír zene. És az ír zenétől szinte elválaszthatatlan a tánc. Tudatosan őrzik, ápolják és gyakorolják az ősi ír, gael, kultúrájuk hagyományait ezzel is harcolva az anglicizáció ellen. Mert az angol befolyás állandóan jelen van.


Bővebben


 

Az Alföld melegét vittük, a hegyek hűs leheletét hoztuk
 

2004. augusztus 19.


Képünkön: A csoport tagjai az Eszenyő-patak ványoló (szőnyegmosó) munkáját figyelik.

A Szabadidős Sportklub és a szentesi "Gyermekbarátok" segítségével kilencen Erdélybe, Gyergyóremetére utaztunk. Az ott töltött egy hét alatt kézműves foglalkozásokon tanultunk szőnyeget szőni, kenyeret sütni, tojást festeni, gyöngyöt fűzni, írásos mintákat varrni, bogozni. Megismerkedtünk a falu életével.

A vendéglátóink jóvoltából hosszú kirándulást tettünk az Eszenyő-patak völgyébe, a Parajd-i sóbányába, a Gyilkos-tó partjára és a Békás-szoros szurdok völgyébe. Vezetőnktől, Erzsike nénitől azt tanultuk, hogy a Gyilkos-tó környékén a levegő, összetételénél fogva megnyugtatja az idegrendszert és kedvező hatást gyakorol az érrendszerre, valamint a légutakra. Mi azt tapasztaltuk, hogy a sok gyaloglás ellenére egy cseppet sem fáradtunk el. Utunknak hűséges kísérője a Békás-patak volt. Az egymást követő kanyaroknál újabb és újabb szépséget pillantottunk meg. Sorban láttuk a meredek sziklafalakat és a fenyőket. Ezek a luc- és jegenyefenyők kiállták az idő minden viszontagságát. Képesek megkapaszkodni egy-egy tenyérnyi lejtőcskén, vagy sziklarésben. Szívós kitartással rögzítik a mozgó talajt. Bámultuk a természet szépségét, hisz ilyet alföldi gyerek még álmában sem láthat! Megcsodáltuk az Oltár-kő csúcsát, majd a Pokol-kapuját és a Pokol-tornácát. Megmásztuk a Magyarok-hídját és kőről-kőre kapaszkodva eljutottunk egy kicsi szigetre, melyet a Békás-patak szegélyezett. A sok élményt igyekeztük elraktározni. Sajnos az idő gyorsan haladt. Elbúcsúztunk vendéglátóinktól és elindultunk Magyarország felé.

Kézművesek és Éva néni

 


 

Gondolatok
 

2004. augusztus 19.


Az olimpiai játékok sem feledtethetik velünk azt, hogy augusztus 20-a magyar népünk kétszeresen is lefoglalt napja, nagy ünnep, amelyet meg kell ünnepelnünk.

Első vagy Szent Istvánnak, első királyunknak köszönhető, hogy a korábban törzsekben élő nomád magyarok a Duna-medencében eggyé válva Európa népei által elfogadott, alkotmányos rendben élő, keresztény nemzetté váltak.


Bővebben


 

Egy nehéz pálya szép emlékei
 

2004. augusztus 19.


Veres János szerint a pedagógus pálya nagyon nehéz, és a bérek miatt sok lemondásra kényszerül az, aki ezt a hivatást választja. Ő mégis majdnem negyven éven keresztül hű maradt munkájához. Ötvenegy évvel ezelőtt szerezte meg a Szegedi Állami Pedagógiai Főiskolán matematika-kémia szakos általános iskolai tanári oklevelét. A 603. Ipari Szakmunkásképző Intézet volt igazgatója is egyike azoknak, akik pedagógusnapon arany díszoklevelet kaptak.
Már gimnazista koromban is szerettem gyerekekkel foglalkozni. Mindig összegyűjtöttem a körülöttem lévőket és tanítósdit játszottunk.


Bővebben


 

Planktonok a vízben
 

2004. augusztus 19.


A hazai és nemzetközi szinten már jegyzik a Szentesen megrendezett SAS tornát, amelyre egész évben edzenek a vízilabdázók. Ezen a tornán nem az eredmény a fontos, hanem a részvétel. Magyar bajnokoktól a nemzetközi vízilabdában játszó játékosokig az amatőrökön keresztül mindenki rész akar venni ezen a megmérettetésen.
A tornát könnyed körülmények között rendezik, ami annyit jelent, ha nincs ki a csapat akár a nézők közül is beugorhat valaki, hogy játsszon.

Valójában egy "öröm" vízilabdázás folyt.
A csapatnevekből is kiderül, hogy ez a torna más mint egy világverseny.
Egy pár ötletes csapatnév: Bajnok Fókák, Lámák, Keleti Veszedelem, Hét Vezér, Amatőr Sasok, Egri Éden, Ivargerendák, Kanizsai Bakterok, Körkutyák, Édesvízi Planktonok, Istenek, Csővázas Droidok.
Augusztus 15-én a torna végén kerültek kiosztásra a kupák, melyek mellé pezsgő is dukált.
Összesen huszonkét csapat nevezett a tornára, akik 4 csoportban küzdöttek a csoportelsőségért.

A torna végeredménye

A csoport: 1. Mansz, 2.Körkutyák, 3. Tipo; B csoport: 1. Amatőr sasok, 2. Ivargerendák, 3. Hét vezér; C csoport: 1. Lámák, 2. Keleti veszedelem, 3. Békéscsaba; D csoport: 1. HVSC, 2. Édesvízi planktonok, 3. MAFC;

Legjobb kapus: Ormai Zoltán, legjobb mezőnyjátékos: Matajsz Márk.

 


 

Tóni bácsi nyári konyhája
 

2004. augusztus 19.


  • Zöldségleves
  • Lecsós rostélyos


Bővebben


 

Törkölytartósítás módszereiről
 

2004. augusztus 19.


Szentes-Nagyhegy területén csemegeszőlőt kisebb, borszőlőt nagyobb területen termeltek. Pl. Sima László, Balla János, Juhász János, Kádár Pál, Virting József, Vida Lajos, Jurenák József őstermelők, Déló Sándor tanár, Dóczi Imre, Selmeczi István, Szalai Gyula néptanítók. Soós László postamester... A kipréselt szőlőtörkölyt kádakba rétegenként furkóval döngölték, döngöltették. Tetejét szőlőlevéllel fedték, agyagréteggel 2-3 cm vastagságban betapasztották, hasonló méretű homokkal fedték.


Bővebben


 

Hajtásválogatás, zöldmetszés
 

2004. augusztus 19.


Hagyományosan ültetett és művelt gyümölcsfákra általában 30-40 évig számítunk. A több évtizedekig egy helyben álló fáknál a fajtamegválasztás mellett legalább ilyen fontos a fák gondozása és metszése. Amikor a metszés szóba kerül szinte mindenki a tél végi, tavaszi munkára gondol, pedig legalább ugyanilyen fontos lenne e munka a nyár második felében is. Sajnos a szakkönyvek nagy része is igen mostohán bánik a zöldmetszéssel. Sokan panaszkodnak, hogy a sok lomb eltakarja a koronaformát, így nem látják át jól, ezért inkább nem is nyúlnak hozzá. Egy kis gyakorlással, némi próbálgatás után ráérezhetünk az ízére. Fák számára a mostani időszak kedvezőbb, mint a tavaszi, mert ilyenkor, nedvkeringés idején jóval gyorsabb és teljes körű a sebgyógyulás, ezért is fontos lenne, ha minél többen vállalkoznának erre a munkára.


Bővebben


 

Történelmi íjászverseny
 

2004. augusztus 19.


Az Ond vezér Íjász Klub és a Szegedi Sas Íjászok közös hagyományőrző íjászversenyt rendezett augusztus 8-án, a MÁV sportpályáján. A versenyre hagyományőrző ruhákban került sor, de számos hagyományhű, honfoglalás kori fegyvert is lehetett látni és kipróbálni.

A rendezvény szervezőinek nemcsak az a célja, hogy rávilágítsanak múltunk jeles korszakára, hanem a fiatalokkal is szerettessék meg a hagyományőrzést mind a sportban, mind a hétköznapokban.

A résztvevők között volt olyan aki sportosan a versenyhez öltözött, többség a hagyományőrzést tekintette fő irányvonalnak. Ha őseink páncélban lőttek, akkor a mai kor és a spotszerűség is azt kívánja, hogy az elődöket tisztelve legyen olyan versenyző aki ugyanolyan szerelékkel küzd meg az ellenféllel, mint elődeink. Így történt, hogy a képen látható fiatalember készített magának BMW és AUDI motorháztetőből egy páncélozott szereléket. A lapocskákat egyesével kivágta, kifúrta, majd olajban edzette. Ezután már csak a spárgával való összekötés volt hátra, és máris elkészült több heti munka végén a 15,5 kilogrammos teljes harci öltözék.

 


 

Magyar bajnokok
 

2004. augusztus 19.


Az utóbbi hetekben és hónapokban nagyon sok adat jelent meg az elmúlt olimpiák történetéből, olykor tévesen. Hadd álljon itt egy-két érdekesség, különböző szempontok szerint összeállítva.

Férfiak: 1896. Athén. Az első aranyérem megszerzője Hajós Alfréd, úszás. A Zéa-kikötő öblében, 10 Celsius-fokos vízben érte el a nagyszerű eredményt. Tiszteletére először az osztrák Himnuszt kezdte el játszani a zenekar. Tagja volt az első válogatott labdarúgó-mérkőzésnek. 1902.: Ausztria-Magyarország 5-0.


Bővebben


 

Nagyi a számítógépnél
 

2004. augusztus 19.


Egy év elteltével ismét megrendezésre kerül II. Unoka - Nagyszülő Informatikai Verseny október 3-án, Budapesten.
A társadalom számára fontos, hogy ne legyenek olyan generációk, akik kívül rekednek az informatikai eszközök nyújtotta kényelmes szolgáltatások világán.

Ezért az Inforum célja egy olyan rendezvény megszervezése, amely lehetőséget nyújt az idősek információs társadalomba való hatékony bevonására a fiatal generációk segítségével. Ezért e verseny nem generációk közötti küzdelem, hanem a legidősebbeknek és a legifjabbaknak kell egymást segítve megoldani kulturális és (kisebb részben) informatikai kérdéssort.

A versenyre minden 12 éves és fiatalabb gyermek jelentkezhet legalább 55 éves (déd)nagymamájával, (déd)nagypapájával. A versenyre október 3-án kerül sor a HIK épületében (1088 Budapest, Reviczky u. 6.), ahol 100 gépet biztosítanak a versenyzőknek. Minden páros, egy szaktanárok által összeállított feladatsort kap, melynek megoldására 1,5 óra áll rendelkezésre. A verseny első feladata a regisztráció, amely csak az interneten keresztül, az Inforum weboldalán lehetséges: www.inforum.org.hu, a számítógépes verseny menüpont alatt. A versenyre az első 100 páros regisztrálását fogadják, és minden regisztrált versenyzővel telefonon vesszük fel a kapcsolatot.

Az első helyezett páros egy értékes notebook-ot, a két második helyezett páros asztali PC-t, a három harmadik helyezett mobiltelefont, valamint valamennyi helyezést elérő egy szoftvert kap nyereményként, ill. ajándékként. A legfiatalabb és a legidősebb versenyző különdíjban részesül, továbbá minden résztvevő oklevelet vihet haza a rendezvényről.

 


 

Tánc az évnyitó előtt
 

2004. augusztus 19.


Hamarosan becsengetnek a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában is. A társastánc tagozat az ötödik tanévet kezdi. Bajominé Varga Erzsébet az egyik felnőtt tanítványával addig is tánctáborban foglalkozott a gyerekekkel.
A júliusi szünetet követően augusztus elején már az ifjúsági házban tartott táborban táncolhattak a művészeti iskola növendékei. Az egyhetes táborban 1-7. osztályosok vettek részt, némelyikük már évek óta táncol, s hobbiversenyen is indul, de volt, aki még csak egy hónapja kezdett ismerkedni a tánclépésekkel.


Bővebben


 

Gólzápor után Karcagon a TE
 

2004. augusztus 19.


Magabiztos, 10-1-es győzelemmel jutott a Magyar Kupa küzdelemsorozatának következő körébe a Szentesi TE labdarúgó-csapata. Meglepetésre a hazai Tiszafüred gárdája jutott vezetéshez már az első percben, ám ennek ellenére egy percig sem volt kérdéses melyik a jobb csapat. Török László vezetőedző elmondása szerint játékosai végig uralták a találkozót, öt-, hatgólos előny birtokában sem álltak le, fegyelmezetten játszottak, ennek köszönhető a nagy gólarányú győzelem. A következő fordulóra szeptemberben kerül majd sor, amikor is a magasabb osztályú csapatok is csatlakoznak a mezőnyhöz.

Török mester ekkor még egy alacsonyabb osztályú ellenfélben reménykedik, hogy aztán majd jöhessen egy nagyobb "hal". Ami a bajnoki küzdelmeket illeti, 22-én Karcagra látogat a Szentes. A hírek szerint a vendéglátók megerősített védelemmel és gyors csatárokkal várják a mieinket. A TE keretében sem sérült, sem eltiltott játékos nincs, így legerősebb összeállításában küldheti pályára a csapatot Török László.

H. V.

 


 

Díjlovagló érmek
 

2004. augusztus 19.


Július 31-e és augusztus 1-je között a Szent László Lovasklub színeiben versenyző Babinszki Zsuzsanna Morcos nevű lovával, a Sóskúton rendezett országos minősítő versenyen négy számban szállt nyeregbe. A következő eredményeket érte el.

A 5, A 6, L 5 kategóriákban harmadik, E 9-es kategóriában hatodik helyen végzett.

Augusztus 8-án az ifjúsági korosztályban, szintén a Szt. László Lovasklub versenyzője, Gyovai Petra a Hegykőn rendezett nyugat-dunántúli regionális döntőben az A versenyszámért indult (Szentes a déli régióhoz tartozik, s ezért csak az A versenyszámért jogosult versenyezni). Az A kategóriában második az L kategóriában harmadik helyet szerzett.
A Babinszki Zsuzsa által lovagolt Morcos illetve a Gyovai Petra által megült Pikobella nevű ló igen jó pontszámot ért el.
Augusztus 21-én "hazai pályán" szállnak nyeregbe a Szent László Lovasklub versenyzői, ugyanis ekkor rendezik a dél-alföldi regionális döntőt. 22-én a versenyszerű edzés (5 fordulós) 4. fordulóját tekinthetik meg a sportág iránt érdeklődők.

D. V. Z.

 


 

Családi események
 

2004. augusztus 19.


Született: Fazekas Lajosnak és Varga Anitának (Mágocsi út 11.) Dániel, Horváth Zoltánnak és Révész Zsuzsannának (Kishát u. 15.) Bence Richárd, Sebők Gyulának és Kerestély Erika Erzsébetnek Dóra nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Tési-Vas János (Kisér u. 47.) és Szilágyi Izabella (Derekegyház, Kossuth u. 34.), Vincze Kornél László (Szeder I. u. 6.) és Molnár Franciska Julianna (Nagynyomás, Tanya 91.), Benkő Imre (Keresztes u. 10.) és Marsovszki Ibolya (Fábiánsebestyén, Belső dűlő 95.), Tarjányi László (Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 14.) és Herczeg Krisztina (Kossuth u. 32/B).

Elhunyt: Veszelka Károlyné Kövér-Kis Julianna (Dózsa Gy. u. 153.), Bolla Sándor (Vecseri u. 18.), Oláh András (Nagyhegyszéli út 31.), Miklós Péter Pálné Nagy Franciska (Csongrád, Réti J. u. 7/A).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz