<<< Vissza

Hajtásválogatás, zöldmetszés

2004. augusztus 19.

 
Hagyományosan ültetett és művelt gyümölcsfákra általában 30-40 évig számítunk. A több évtizedekig egy helyben álló fáknál a fajtamegválasztás mellett legalább ilyen fontos a fák gondozása és metszése. Amikor a metszés szóba kerül szinte mindenki a tél végi, tavaszi munkára gondol, pedig legalább ugyanilyen fontos lenne e munka a nyár második felében is. Sajnos a szakkönyvek nagy része is igen mostohán bánik a zöldmetszéssel. Sokan panaszkodnak, hogy a sok lomb eltakarja a koronaformát, így nem látják át jól, ezért inkább nem is nyúlnak hozzá. Egy kis gyakorlással, némi próbálgatás után ráérezhetünk az ízére. Fák számára a mostani időszak kedvezőbb, mint a tavaszi, mert ilyenkor, nedvkeringés idején jóval gyorsabb és teljes körű a sebgyógyulás, ezért is fontos lenne, ha minél többen vállalkoznának erre a munkára.

Egyes vidékeken a lombos hajtások megkurtításánál nem is használnak metszőollót, hanem törve-tépik a vesszőt. Igaz az ilyen "tépett fa" furcsa látványt nyújt, mert a visszamaradó hajtáscsonkon rövidebb-hosszabb kéreghéj kókadozik. A tépett, törött sérülések olykor még gyorsabban gyógyulnak, mint a metszettek. Köztudott, hogy a jövő évi termés, a rügydifferenciálódás idén nyáron dől el, ezt ritkítással, vesszők kurtításával, lekötözésével pozitív irányba tudjunk befolyásolni.

Azon fajoknál (meggy, szilva, körte, cseresznye stb.), melyek nem szorulnak rendszeres metszésre, a koronaalakításokat, hibákat ilyenkor célszerű kijavítani. Rossz irányba hajló, a fa szimmetriáját megbontó ágakat a nyár folyamán vágjuk le. Természetesen ugyanez vonatkozik a sérült, termésszedéskor eltörött vagy a törzsből rossz helyen nőtt ágakra is. Meggy, szilva, birs, stb. fajtáknál szinte minden évben jelennek meg a törzs körül úgynevezett gyökérsarjak, ezeket egytől-egyig vágjuk ki.

Amennyiben tavasszal erősebben vágtunk vissza egy-egy ágat, mostanra a visszamaradt csonkon sok vízhajtás képződött, ezeket alaposan ritkítsuk ki, a túl hosszúakat kurtítsuk vissza. Vegyük figyelembe, hogy a nyugalmi állapotban (tavasszal) végzett metszés stimulálja a hajtásnövekedést, míg a vegetációban végzett, nyári metszés inkább visszafogja a fejlődést. A meredeken felfelé törő hajtásoknak csak a csúcsi részén várhatunk termést, de ha ezeket lekötözzük óvatosan a vízszintes irányába, a hajtás egész hosszában termőrügyek keletkeznek.

A fák növekedése a nyár második felére általában megáll, viszont a mostani erősen csapadékos július vége lehet, hogy ad még egy növekedési lökést. Ezt is vegyük figyelembe a ritkításnál. Igazából a mostani, leveles állapotban látjuk, hogy milyen sűrű a koronánk, hol bújnak meg a gomba és rovarkártevők, mennyire beárnyékoltak az egyes ágrészek. Mindenkinek javaslom, ha nem is teljes körűen, de egy-két fánál próbálja meg a zöldmetszést, előnyét vagy esetleges hátrányát jövőre, már akár a tavaszi metszésnél ki lehet elemezni.

Dr. Horváth György
Király István Kertbarátkör elnöke


<<< Vissza