<<< Vissza

Új lisztből új kenyér

2004. augusztus 19.

 
Képünkön: Horváth József termelési igazgató-helyettes.

Augusztus 20-án az ünnepségek középpontja az új kenyér megszegése. Már sülnek a kemencékben az Árpád Agrár Rt. ünnepi kenyerei. Amikor mindennapi kenyerünket szegjük, akkor is a pékeknek adtunk munkát.
A pékek számára augusztus 20-a mint általában, ezúttal is nagy meleget jelent. A kemence környékén legalább 40-45 Celsius-fokot lehet mérni. A mindennapi termelést azonban meg kell csinálni - mondja Horváth József, a Rónasági Kenyér Sütőipari Kft. termelési igazgató-helyettese.

Új liszttel dolgoznak, 70-30 százalékos arányban keverve a liszteket. Ami az újfajta lisztben zavaró: a terülékenysége nagyobb a átlagosnál, de ezt különböző technikai beavatkozásokkal kezelni tudják. Tavaly az aszály, idén a kitartó esőzés tehette tönkre a búzatermést - de nem az Árpád Agrár Rt.-nél.

- Mi saját lisztből dolgozunk - mondja a kenyérgyár vezetője. - Az Árpád Agrár Rt. termeli a búzát, amit még a nagy esőzések előtt levágtak és betároltak, így nincs probléma a liszttel sem. 13-14 fajta kenyerük készül a szentesi és a vásárhelyi üzemükben, tudtuk meg Horváth Józseftől. Január 1-jén bezárták a mindszenti üzemet, a termelést pedig Vásárhelyre költöztették. Így a süteményből a szentesi kenyérgyárban 28-30, míg a másik üzemben 65 féle kerül a kemencébe. Köztük új termékek is, melyeket folyamatosan gyártanak.

Horváth József magyarázatából kiderül, hogy nagyjából két hónapig megy egy termék, addig számít újdonságnak, aztán valami mással kell előállni. Kenyérben nemigen tudnak újdonsággal szolgálni, még mindig a fehér kenyér a leginkább kelendő.

Sütemények terén mindig valami újat próbálnak hozni. Két hete vezették be a sajtos párnát. A fokhagymás lángosuk már régebbi, de még mindig népszerű. A megszokott rétesek, bukták, kalácsok között újnak mondható a cukorfalat. Ez egy több kis gombócból álló formakalács.
Készülnek persze diabetikus termékek is. Orgonvízzel, teljes kiőrlésű tönköly búzakenyeret is sütnek, ezt a boltjukban is árulják. Mindkét gyárnak van mintaboltja, üzletbe szállítanak, lefedve szinte az egész megyét. Makón, Derekegyházán, Nagymágocson és Bakson is fogyasztják termékeiket.
A Csongrádi napok rendezvényein is jelen lesznek. A szentesi sütésű pékárut az ott felállított üzletükben is kínálják. Két munkatársuk pedig egy kint felépített kemencében lángost süt majd. Kemencefenéken sütik, s kívánság szerint ízesítik.

Szentesen az augusztus 20-i városi ünnepségen Árpád-kenyeret szegnek. Ez alkalomra hagyományosan 3 kilogrammos cipókat sütnek mivel itt nincs akkora kemencéjük.

Az Árpád Agrár Rt. minden dolgozóját megajándékozza 10 kilogramm liszttel, augusztus 20-a tiszteletére.

D. J.


<<< Vissza