<<< Vissza

Törkölytartósítás módszereiről

2004. augusztus 19.

 
Szentes-Nagyhegy területén csemegeszőlőt kisebb, borszőlőt nagyobb területen termeltek. Pl. Sima László, Balla János, Juhász János, Kádár Pál, Virting József, Vida Lajos, Jurenák József őstermelők, Déló Sándor tanár, Dóczi Imre, Selmeczi István, Szalai Gyula néptanítók. Soós László postamester... A kipréselt szőlőtörkölyt kádakba rétegenként furkóval döngölték, döngöltették. Tetejét szőlőlevéllel fedték, agyagréteggel 2-3 cm vastagságban betapasztották, hasonló méretű homokkal fedték. A törköly kb. egy hónap alatt kierjed. Év végén, vagy az új esztendő elején főzették ki szesznek. A bor üledékével: seprővel növelték a cukor, egyben szesztartalmát. Nagyhegy 250. számú telken lévő szeszfőzdében kitűnő törkölypálinka készült. A "lőre", borból borpárlatot főzettek. Ezeknek a készítményeknek az íze, zamata, illata természetesen más volt mint az eper, barack, szilva, dinnyepárlatok. Megtörtént Szentesen a Vásárhelyi út menti vendéglőben, a tulajdonos a "kapatos" vendégnek törköly jelzésű üvegből töltötte a különböző pálinkákat. Nem tipp!

A Koszta József Múzeumban a szeszfőzés hajdani ábrázolását láthattuk. A Szentesi Élet 2003. január 24-iki, és február 21-iki számaiban kíséreltem meg vázolni a szeszfőzést.

Dr. Mátéffy Ferenc utódai: Dezső, György főrészvényesek, Sima László újságíró, továbbá háromszáznéhány részvényes építtették a szeszfőzdét. Végéhez tetővel fedett cementfelületű cefre-, törkölytároló medencéket. Az őstermelők megkezdték a közös tárolást. De nem folytatták... Elődeik, saját bevált hagyományos módszereik szerint tárolták termékeiket.

A törköllyel kapcsolatban EU-szabvány hírek jelennek meg napjainkban. Ezek témája a beszélgetéseknek.
Az ide vonatkozó hagyatékokat, illetve módszereket, jelen szabványait a szakemberek tárgyilagosan mérlegelik. Közeleg a szüret...

Kátai Ferenc


<<< Vissza