<<< Vissza |
Tóni bácsi nyári konyhája |
2004. augusztus 19. |
Zöldségleves Hozzávalók: 30 dkg sertéscsont, 25 dkg vegyes zöldség, zeller, gomba, zöldborsó, zsír, liszt, 1 cs. petrezselyem, só és betétnek 5 dkg rizs vagy 1 tojásból készült galuska. Elkészítés: A megmosott csontokat kb. 1,5 liter vízben, megtisztított zöldséggel 1,5-2 óráig főzzük. A maradék zöldséget és gombát metéltre vágjuk, a zöldborsót megtisztítjuk és a leszűrt levesben puhára főzzük. A zsírból, lisztből világos rántást készítünk, vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, hideg vízzel felengedjük és a levest berántjuk. Még 10 percig forraljuk és belefőzzük a rizst vagy az apró galuskát. Lecsós rostélyos Hozzávalók: 80 dkg marhahús, liszt, 1 fej vöröshagyma, zsír, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, fűszerpaprika, őrölt kömény, só. Előkészítés: A megtisztított vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot cikkekre vágjuk. A marhahúst felszeleteljük, a hártyás részeket eltávolítjuk és enyhén kiverjük. Megsózzuk, lisztbe mártjuk és forró zsíron hirtelen elősütjük. Elkészítés: A visszamaradt zsíron megpirítjuk a vöröshagymát, kevés vizet hozzáöntve megpároljuk, majd tűzről levéve rászórjuk a fűszerpaprikát. Ráöntjük az elősütött hússzeletekre, hozzáadjuk a fokhagymát és sóval, őrölt köménymaggal ízesítjük. Fedővel lefedve, lassú tűzön pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, kiszedjük és a visszamaradt pörköltlébe beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot. Jól összekeverjük, néhány percig pároljuk, majd visszarakjuk a hússzeleteket. Annyi vizet öntünk alá, hogy éppen ellepje és készre pároljuk. Ha szükséges, utólag ízesítjük. Tálalás: Egy kerek tál szélét körberakjuk salátalevéllel, közepére halmozzuk a pirított tarhonyát. Erre helyezzük a hússzeleteket, melyekre rámerjük a lecsót. Jó étvágyat! |