XXXV. évfolyam 5. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Idősek otthona a parkerdőben
 

2004. február 6.


"A képviselő-testület decemberi ülésén - javaslatomra - napirendre tűzte a bentlakásos emelt szintű idősek otthona megvalósításának ügyét. A hozzászólások alapján úgy vélem, a testület elfogadta azt a tényt, hogy a város régóta adós időseinek e szolgáltatás - és nem juttatás, nem segély - megvalósításával. Ennek alapján kérem Polgármester urat, hogy az otthon ügyét sürgősséggel a januári ülésünkön tűzze napirendre."


Bővebben


 

Országos felmérés
 

2004. február 6.


Az önkormányzati fenntartású közoktatási intézmények eszköz és felszerelésének ügye az elmúlt év tavaszán került a nyilvánosság elé. Mint kiderült az intézmények nem minden esetben tudják tartani az előírásokat és előfordul olyan is, hogy a kötelezően előírt felszerelések között az intézmények számára szükségtelen eszközök is vannak.


Bővebben


 

Az Olvasóhoz
 

2004. február 6.


A Tisztelt Olvasó megszokta már, hogy e hasábokon nem csak jó hírekkel szolgálhatunk. Olykor a kellemetlennel is szembe kell nézni. A védelmünkre legyen mondva, nem rajtunk múlik.

Egy valamit azért le kell szögezni: a jelenlegi szóbeszéd tárgya nem tartozik a megszokott dolgok közé. Előfizetőink már tudják, miről van szó. A lapáremelésről. Amivel, valljuk be őszintén, nem minden évben zaklattuk Önöket. Bár tudom, senki számára nem vigasztaló, de tény: a Szentesi Élet kiadója utoljára 2001 szeptemberében változtatott a lap eladási árán.


Bővebben


 

Vízenjárás mentés közben
 A tűzoltóknak ez sem kunszt...

2004. február 6.


Január 16-i számunkban már beszámoltunk arról, hogy az országos szakmai versenyeken is bizonyított szentesi tűzoltók egy új, jégről illetve vízből való mentési eljárást és azok segédeszközeit fejlesztettek ki. Amikor a jégről mentést gyakorolták, az időjárás nem tette lehetővé, hogy a vízből való mentést is elvégezzék. De ami késik, az nem múlik - tartja a mondás. Február 3-án kivonultak a szentesi lánglovagok a Széchenyi-liget mellett található kurcai fahídhoz, hogy a "jó időt" kihasználva a januárban elmaradt vízi próbát megejtsék.

A létrákból összeszerelt és levegővel felfújt tömlőkkel tuningolt készülék kiállta a próbát, mert akár állva is lehet rajta közlekedni.

(Kép és szöveg: Vidovics Ferenc)


 

Nevetni nem lehetetlen!
 

2004. február 6.


"Ó, tarts ki addig lélek, védekezz!"

Radnóti Miklós e híres szavai egyre többször beindulnak bennem. Úgy maguktól. Főleg olyankor, mikor szembetalálom magam a pártpolitika szemtelen képmutatásával. Ilyenkor úgy érzem: védekeznem kell a hirtelen magasra szökkenő vérnyomás veszedelme ellen. Még szeretnék élni. Öregen is.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. február 6.


Az Orvosi Kamara főtitkára szerint a hálapénz körül kialakult helyzet miatt tartani lehet az orvosok számának a csökkenésétől. Mit mondjon erről a beteg? Aki az orvoslás tudományának a fejlesztése céljából megy el, az majd menjen, de aki csak a több pénzért hagyja itt a magyar betegeket, az hogy számol el a magyar betegekkel? Félő: sehogy. A lelkiismeretét elaltatja.

*********************************************

A jövő egész biztosan a mai fiataloké lesz, de a jelen még mindnyájunké. Gyerekek! Türelem! Várjátok ki!


Bővebben


 

Lengyel katonák a korházban
 

2004. február 6.


"Az írás ugyanis azért lőn, hogy az örökkévalóság számára tartsa meg a ma életét". (Móricz Zsigmond)

Szentesi orvosok lengyeleket gyógyítottak, mentettek meg...

Lengyelország elfoglalása után lengyel katonák érkeztek a kórházba. Az osztályokon dr. Bugyi István sebész, kórházigazgató, dr. Dobos Sándor bőrgyógyász, dr. Joó Béla ideggyógyász, dr. Lehoczky Artúr tüdőgyógyász, dr. Michailovits Lehel sebész, dr. Péchy Kálmán röntgen-labor szakorvos, dr. Rózsavölgyi József orr-fül-gége szakorvos, dr. Vásárhelyi Béla belgyógyász, dr. Székely Tibor mentőorvos, valamint orvostársaik gyógyították a lengyeleket.


Bővebben


 

A város ősi temploma
 A Szent Anna templom története (1.)

2004. február 6.


A Szent Anna templom falainak alsó részéről 2003 nyarán eltávolították a vakolatot, így jó lehetőség nyílt az egykori átépítések megfigyelésére. Ezek értelmezéséhez a levéltárban sikerült több új, eddig ismeretlen adatra bukkanni, amelyek alapján a város legkorábban említett középületének története több részlettel kiegészíthető.

Szentes első okleveles említését 1332-ből ismerjük; ekkor kőből épült, Szent András apostol tiszteletére szentelt temploma volt. A "kő" ekkor egyaránt jelölt követ és téglát, így - régészeti feltárás híján - ez az adat tovább nem pontosítható.


Bővebben


 

Megszorító intézkedések
 

2004. február 6.


Az önkormányzat idei költségvetési koncepciójának elfogadásakor határozott arról, hogy az ellátott feladatokhoz jobban igazodó finanszírozási rendszert kell kialakítani. A képviselő-testület januári ülésén tűzte napirendre az oktatási-nevelési, a közművelődési és a sport feladatokat ellátó intézmények ez évi működésének áttekintését. Hogy miért van erre szükség? A kérdésre Szűcs Lajos alpolgármester válaszol.


Bővebben


 

Elkeseredetten
 

2004. február 6.


Nem volt jó kedvében Farkas Sándor országgyűlési képviselő idei első fogadóóráján. Mint az azt követő sajtótájékoztatón elmondta, a vidéket járva ennyi elkeseredett emberrel még nem találkozott a rendszerváltás óta. A polgárok kilátástalannak vélik jövőjüket, olyan mértékben eladósodnak, élik fel az utolsó filléreiket, hogy már-már ellehetetlenülnek. Az országgyűlési képviselő nem látja azt a programot, ami a helyzeten változtathatna.


Bővebben


 

Szeretetszolgáltatások napja
 

2004. február 6.


Január 30-án hagyományteremtő céllal Nyílt Máltai Napot rendeztek Szentesen. Az egész napos program célja az volt, hogy bemutassák a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi szervezetének munkáját, és az hogy minél többen kapcsolódjanak be a karitatív szervezet munkájába és támogassák a tevékenységüket. A nyílt nap megszervezésében igen nagy szerepe volt a szentesi szervezet vezetőjének Farkasné Márton Katalinnak.


Bővebben


 

Útlevél a növényeknek is
 

2004. február 6.


Január végén a kertbarátok vendége volt Mile Lajos főiskolai tanár, aki az aktuális növényvédelmi kérdéseken túl a növényegészségügy törvényi hátterét is megvilágította.

A 61/2003-as törvény a három évvel korábbinak az EU-csatlakozás miatti módosítása, hasonlóan a 81/2003. miniszteri rendelettel kiegészítve ad jogharmonizációt az uniós előírásokkal. Igazából komoly változás nem várható a növényvédelem területén, mert hazánkban már az 1900-as évek eleje óta megvan a folyamatos szabályozás e területen, egyes rendelkezések még szigorúbbak (fejlettebbek) a külföldi szabályozóktól.


Bővebben


 

A hit védelme
 

2004. február 6.


Ha a Máltai Szeretetszolgálat múltjáról beszélünk többszáz évet felölelő időszakra kell visszatekintenünk. A szervezet jelmondata a hit védelme és a szegények szolgálata. A Magyar Máltai szeretetszolgálat ugyanennek az igazságnak a mentén fogalmazza meg a gondolatait és szervezi a tevékenységét.

Január 30-án a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi csoportja által rendezett Nyílt Máltai Napon igen rangos vendégek Kozma Imre atya a szervezet vezetője és Vecsey Miklós a szervezet ügyvezetője is jelen voltak.

A szolgálat történetéről és tevékenységéről Kozma Imre atya beszélt.


Bővebben


 

Nagyhegyi adózók
 

2004. február 6.


A polgármesteri hivatal adócsoportja folyamatosan végezi - szaknyelven mondva - a kommunális adó adózatlan adótárgyainak felderítését. Most értek a nagyhegyi területhez. Mint hallottuk, gondok vannak.

- Nagyon sok olyan területet találunk, amit a tulajdonosaik eddig nem vallottak be - tájékoztatja lapunkat s csoportvezető. - Ezek belterületi, nem mezőgazdasági művelésű területek, a földhivatalnál úgymond kivett területként szerepelnek. Ezek alapvetően építési telkek, független attól, hogy most esetleg kiskertként is használhatják. A helyrajzi számból ezt mindenki meg tudja majd állapítani. A napokban, legyen az háztulajdon, legyen földterület, bevallási felszólításokat küldtünk ki.


Bővebben


 

Számítástechnikai verseny
 

2004. február 6.


A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában rendezték meg az általános iskolák felső tagozatosai számára kiírt Kozma László Számítástechnikai Versenyt.

A 40 fős mezőnynek már január elején elkezdődött a verseny. Pollák Antal életéről és munkásságáról kellett dolgozatokat írniuk s azt e-mailen elküldeni a verseny szervezőinek. Ezt a feladatot a házigazda iskola tanulóiból álló diákzsűri értékelte.


Bővebben


 

Vers és próza
 

2004. február 6.


A Szentesi Szabadidős Sportklub által szervezett vers- és prózamondó versenyének az általános iskolások csoportjának legjobbjai:

1-2. osztály:
Pataki Petra Klauzál Gábor Ált. Isk. Szentes (Felkészítő: Busi Gyöngyi), Lakos Boglárka Petőfi Sándor Általános Iskola Szentes (Felkészítő: Hering Ferencné), Tajnai Loretta Koszta József Ált. Isk. Szentes (Felkészítő: Nánási Attila), Bandula Kata Koszta József Ált. Isk. Szentes (Felkészítő: Nánási Attila), Fejős Máté Forray Máté Ált. Isk. Szegvár (Felkészítő: Paczukné Fekete N. Irén), Gémes Anett Forray Máté Ált. Isk. Szegvár (Felkészítő: Kovács Anna)


Bővebben


 

Kocsmazene
 

2004. február 6.


Az 1973-as miskolci rockfesztivál 30. évfordulója alkalmából megtartott beszédében Hiller miniszter úr kimondta végre azt, amit sokan eddig is tudtunk. Nevezetesen, hogy a rockzene igenis, a kultúránk részét képezi! Nem mintha a rock társadalmi elismertsége ettől megváltozott volna. Az előző rendszer politikai zsargonjából ismert "T betűs skála" egyes fokozatai közül a "támogatás" továbbra is csak a legnagyobb fesztiválokon keresztül érvényesül annak ellenére, hogy a zenészek egy csoportja a közelmúltban kezdte szorgalmazni a támogatások egyéb módjainak beindítását. A "tűrés" kvázi szabályozó funkcióját a piacgazdaság vette át. A "tiltás" pedig ma már csak elvétve üti fel a fejét, akkor viszont hangos botrányok kíséretében.


Bővebben


 

Idegen nyelvi könyvtár
 

2004. február 6.


A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola is megnyitotta idegen nyelvi könyvtárát, mely a városban immár a második. A Klauzál-általános iskolához hasonlóan a szakközépiskola is a Tempus Közalapítvány Világ - nyelv programjában pályázott sikerrel, s kapott lehetőséget a nyelvtanulást segítő tanulóközpont létrehozására.

A pályázati feltételeknek megfelelően önálló helyet biztosítottak a könyvtárnak, az iskola harmadik emeletén alakították ki a Forrás - tanulóközpontot. Olvasóterem, mellette egy rádiós- videós terem, valamint húsz számítógép várja azokat, akik a nyelvtanulás korszerű formáját választják.


Bővebben


 

Betörés három és fél ezerért
 

2004. február 6.


Az egyik Kossuth utcai élelmiszerüzletbe tört be négy fiatalember néhány nappal ezelőtt. A kis társaság mindösszesen három és fél ezer forintot zsákmányolt, de tettük elkövetése után rövidesen elfogták őket. Könnyen kiszámítható, hogy az egy főre eső pénzösszeg, amihez ily módon jutottak hozzá, messze nincs arányban az érte kapható akár két éves börtönbüntetéssel.


Bővebben


 

Immunerősítés
 Egészségőr

2004. február 6.


Február van. A tél második felében szervezetünk tartalékai, vitaminraktárai kezdenek kiürülni. Ezenkívül ebben az időszakban még nagyobb gyakorisággal fordulnak elő a megfázás, felső légúti betegségek és az influenza is ilyenkor fenyeget a leginkább. A kisgyermekek, az idős emberek és a krónikus betegségben szenvedők esetében még inkább oda kell figyelnünk a hathatós megelőzésre, mert náluk egy-egy makacsabb fertőzés, vagy netalán influenza, sokkal súlyosabb következményekkel járhat mint egy egyébként egészséges, jól működő immunrendszerrel bíró felnőttnél. Mindannyiunknak szüksége van hatékony megelőzésre, ami elsősorban nem gyógyszerek feladata, hanem természetes testőreinké: a gyógynövényeké és a belőlük készült gyógytermékeké, melyek széles skálában állnak rendelkezésünkre!


Bővebben


 

Az elszarusodás
 Kozmetikus tanácsai

2004. február 6.


"Hippokratész (Kr. E. 460-377-ig), aki a természet szolgálójának vallotta magát, az egészség megtartásában a diétát teszi első helyre. A diéta magában foglalja Hippokratésznál a helyes étrenden kívül a fürdőket, dörzsöléseket, masszázs kúrákat és a test gyakorlását, a testi és lelki gyakorlatokat is." (Dr. Oláh Andor)


Bővebben


 

Állatvédelem
 

2004. február 6.


Az Állatvédelmi Törvény és Konrad Lorenz felfogása szerint is az állatnak- legyen az bármilyen állat- biztosítani kell, hogy az életkörülményei jók legyenek, jól érezze magát, kapjon enni, legyen szabadsága, kapjon szeretetet és gondoskodást.

A helyi állatvédelemről és az állatmenhelyről Széchenyiné Csergő Judit a Herman Ottó Állat és Természetvédő Egyesület Szentesi csoportjának vezetője nyilatkozott.


Bővebben


 

Rangadó a csarnokban
 

2004. február 6.


Hosszú téli szünet után folytatódott az NB II-es teremlabdarúgó-bajnokság, melyben a Szentesi Vasutas csapata éllovasként vághatott neki a folytatásnak. Jernei Csabáék ezúttal Pécsre utaztak, ahol egy nagyon küzdelmes mérkőzésen 5-4-re nyertek, ezzel továbbra is őrzik első helyüket a tabellán. A Vasutas kevés cserével vágott neki a hosszú útnak, ennek ellenére Jernei két, valamint Szarvas, Varga Zs. és Rúzs-Molnár egy-egy góljával otthonukban fektették két vállra a baranyaiakat. A győzelem remélhetőleg kellő önbizalmat ad a február 9-i, Szentesen megrendezésre kerülő Vásárosnamény elleni rangadóhoz, amelyben az éllovas "Vasút" a harmadik helyezettet látja vendégül. A mérkőzés, melyre minden szurkolót szeretettel várnak, 19 óra 45 perckor kezdődik a sportcsarnokban.

H. V.


 

Városi teremlabdarúgó bajnokság
 

2004. február 6.


A VI. forduló ( február 1. vasárnap) eredményei:

Trotil FC - MetalCom 1:2, Tömörkény - Laver 2000 0:3, Bundás Liba - Belvárosi Favágók 3:2, Hungerit I. - Laver 2000 1:3, Tömörkény - Fanta 0:3, AS Kóma -Sikert Bt 2:1, Hercz FC - Grow Group 0:6, Loki - Fiorello 0:2, Holstein Pub - Dream Team 6:0 Spitz - Old Boys 3:5, Stadion - Rendőrség 1:1, Foci 2000 - Narancs 1:4, FI-PO - Biochip 0:3, Unicum - Teton Bt 3:2, Rövidzárlat - AL-KO 2:0, FNM I. - FNM II. 4:2, FI-PO - Fanta 0:2


Bővebben


 

A bronzérem a tét
 

2004. február 6.


Az elmúlt hétvégi Magyar Kupa elődöntő két mérkőzésén a várakozásoknak megfelelően kettős vereséggel esett el a döntős részvételről a Hungerit-Szentesi VK női vízilabdacsapata. A szentesi hölgyek így szombaton Hódmezővásárhelyen a harmadik helyért mérkőzhetnek a Polo SC gárdájával. A Dunaújvárosi Főiskola ellen a vereség ellenére jó néhány kellemes percet szereztek tanítványai Pengő László vezetőedzőnek, aki bár nem számít sétagaloppra, mégis győzelmet vár a bronzmérkőzésen. Elmondása szerint a Hungerit az esélyesebb, így a harmadik hely megszerzése egyáltalán nem tűnik lehetetlennek. Sajnos betegség miatt Kiss Georgina, Ádám Zsuzsa és Vér Adrienn az újvárosiak ellen nem szállhatott medencébe, játékuk egyelőre ezen a hétvégén is kérdéses.

H. V.


 

Győzelem idegenben
 

2004. február 6.


Lezajlott a Tóth László csoport NB II sakkcsapatverseny 6. fordulója. Sakkozóink ez alkalommal Battonyán szerepeltek sikerrel. Eredmény:

Battonyai Sakk Egyesület-Szentesi Spartacus SK 5:7.

Győztesek: Karsai István, Papp József, Hajdú István, Lőrinczy László, Kondor Dávid, Bardóczi János. Döntetlent játszott: Mészáros Imre, dr. Makay Andor.s


Bővebben


 

Dzsúdó
 

2004. február 6.


Január 24-én a bajai Vasvári Pál utcai sportcsarnokban nemzetközi dzsúdó-tornát rendeztek. A sporteseményen a Pollák DSE versenyzői is tatamimra léptek. Eredményeik. Diák C (1994-ben születettek): - 36 kg-osok mezőnyében Kalydy Patrícia és Csiszár Richárd első helyen végzett, míg a - 45 kg-osok között Móró Kristóf harmadik lett.
Edző: Kalydy Zoltán.


 

Kellene a pont...
 

2004. február 6.


15-4-re kapott ki a Ferencvárostól a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabda-csapata az elmúlt hétvégén, immár harmadik vereségét begyűjtve egy héten belül. Sok reményük nem is lehetett Berkiéknek a pontszerzést illetően, hiszen a válogatottak sorát felvonultató két hazai elitgárda, a Honvéd és a Vasas, valamint a Fradi voltak az ellenfelek hét nap alatt. A világ bármely gárdája megfáradna egy ilyen sorozattól...


Bővebben


 

Családi események
 

2004. február 6.


Született: Gyuga Zsolt Sándornak és Farkas Anitának (József A. u. 7. III/9) Barnabás, Szabó Istvánnak és Hegyi Katalinnak (Honvéd u. 22.) Gergő István...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz