<<< Vissza

Immunerősítés
Egészségőr

2004. február 6.

 
Február van. A tél második felében szervezetünk tartalékai, vitaminraktárai kezdenek kiürülni. Ezenkívül ebben az időszakban még nagyobb gyakorisággal fordulnak elő a megfázás, felső légúti betegségek és az influenza is ilyenkor fenyeget a leginkább. A kisgyermekek, az idős emberek és a krónikus betegségben szenvedők esetében még inkább oda kell figyelnünk a hathatós megelőzésre, mert náluk egy-egy makacsabb fertőzés, vagy netalán influenza, sokkal súlyosabb következményekkel járhat mint egy egyébként egészséges, jól működő immunrendszerrel bíró felnőttnél. Mindannyiunknak szüksége van hatékony megelőzésre, ami elsősorban nem gyógyszerek feladata, hanem természetes testőreinké: a gyógynövényeké és a belőlük készült gyógytermékeké, melyek széles skálában állnak rendelkezésünkre!

A gyógynövényeket többnyire teaként használjuk egymagukban vagy keverék formájában. Téli időszakban a leginkább használt teáink a csipkebogyó, amely megfelelőképpen elkészítve (áztatás) magas C-vitamin tartalmánál fogva immunrendszer támogató hatású és üdítő ízű kellemes ital mindenki számára (csecsemőknek is adható). Másik fontos immunrendszer erősítő teánk az echinacea tea, amely filteres formában kerül forgalomba, ez betegség megelőzésre és már kialakult betegségben is sikerrel alkalmazható. Ezen kívül még nagyon jó szolgálatot tesz a náthás és egyéb felső légúti fertőzések esetén az izzasztó hatású bodza, a gyulladást csökkentő kamilla, a hurutot oldó és köhögéscsillapító hársfavirág, kakukkfű, lándzsás útifűlevél és ezek keverékei, valamint ez ezekből készült gyógytermékek.

Vannak olyan gyógykészítmények is, amelyek már professzionális szinten biztosítják az immunrendszer védelmét és jó szívvel ajánlhatók krónikus és súlyos betegségben szenvedőknek, valamint idős legyengült embereknek. Többek között ilyen készítmények a flavonoid kapszulák és szirupok, a homeopatikus Vironal cseppek, a cápamájolaj kapszula és nem utolsó sorban a Béres csepp, amit C-vitaminnal együtt kell adagolni. Ne feledkezzünk meg a megfelelő vitaminpótlásról sem, hiszen téli időszakban nehezen tudunk megnövekedett vitaminszükségletünknek eleget tenni csupán a táplálékból! A vitaminok közül a C-vitamin a legjelentősebb immunstimulátor, de a többi vitamin pótlása is fontos. Ehhez a természetes növényi alapú vitaminkészítményeket részesítsük előnyben! Ne feledkezzünk meg a már kialakult meghűlés kiegészítő kezeléséről sem! Ilyenek az inhalálás, amelyhez kamilla teát és aukaliptusz vagy borsmenta illóolajat használhatunk. A gyakori torokfájás, torokgyulladás jó ellenszere lehet a méz mellett a propolisz tartalmú "szopogatós" tabletta és más bukkális tabletták. Ezen teák és készítmények mind megtalálhatók a gyógynövényboltok polcain.

A tél hátralevő részére kívánunk mindenkinek jó egészséget, hogy majd energikusan és vidáman léphessünk a tavaszba!


<<< Vissza