<<< Vissza

Állatvédelem

2004. február 6.

 
Az Állatvédelmi Törvény és Konrad Lorenz felfogása szerint is az állatnak- legyen az bármilyen állat- biztosítani kell, hogy az életkörülményei jók legyenek, jól érezze magát, kapjon enni, legyen szabadsága, kapjon szeretetet és gondoskodást.

A helyi állatvédelemről és az állatmenhelyről Széchenyiné Csergő Judit a Herman Ottó Állat és Természetvédő Egyesület Szentesi csoportjának vezetője nyilatkozott.

Milyen helyzetben van jelenleg a szentesi állatvédelem?

Szentesen egyben jó is és rossz is a helyzet. A korábbi 20-30 évvel ezelőtti helyzethez képest a mai helyzet igazán elfogadhatónak mondható. A régi szemlélet egyre inkább megváltozik. Igaz, sokszor még az van a köztudatban, hogy ez csak egy állat és nem kell különösebben foglalkozni vele, én mégis szeretném azt hinni, hogy ez a szemlélet egyre ritkább és egyre több emberhez eljut az, hogy az állatokkal törődni kell és az, hogy állat és állat között nincs különbség.

Mióta működik a Herman Ottó Állat és Természetvédő Egyesület Szentesei csoportja?

Az állatvédő egyesületünk 10 évvel ezelőtt alakult. Ekkor nagyon sokan jelentkeztek hozzánk a társadalom minden rétegéből, minden korosztályból. Jelenleg 40 olyan tagunk van aki rendszeresen fizeti a tagdíjunkat, de ennél jóval kevesebb azok száma akik valóban kiveszik a részüket a munkából. Tíz évvel ezelőtt még semmink sem volt. Azután 3-4 év múltán kaptunk egy területet az önkormányzattól, ahol kialakítottuk a menhelyet. Most már elmondható, hogy a kutyáknak jó helyük van, bár az állandó pénzhiány nálunk is jelen és nehézségeket okoz.

Hány kutya van jelenleg a menhelyen és hogyan kerülnek oda?

A menhelyen jelenleg kb. 40 kutya van. Az igények szerint többet kellene befogadnunk, de sajnos ezeket is nehezen tudunk ellátni.

Az, hogy hogyan kerülnek az állatok a menhelyre sokszor nagyon szívszorító történet. Előfordul, hogy kukában, nejlonzsákban találnak kutyákat, amik azután hozzánk kerülnek. Az új állatokat mindig elkülönítjük egy időre a többiektől, megvizsgálja az állatorvos, és ha nincs semmi baja a többi kutya közé engedjük.

Visznek -e kutyát a menhelyről?

Mostanában egyre gyakrabban keresnek fel bennünket azért, hogy kutyát szeretnének. Nekünk nagyon fontos, hogy gazdához jussanak a nálunk lévő állatok. Mi csak akkor altatjuk el a kutyát ha tényleg nincs más megoldás-ha beteg, vagy tényleg nagyon agresszív és emberre is veszélyes. Ez az egyik különbség a menhely és a gyepmesteri telep között. Itt nem csak két hétig tartjuk az állatokat, hanem addig amíg gazdára talál.

Hogyan lehet az egyesület tagjává válni?

Csupán egy belépési nyilatkozatot kell kitölteni, amit nálam a Kígyó utca 1 szám alatt lehet megkapni. Az éves tagsági díjunk felnőtteknek 1800, diákoknak és nyugdíjasoknak 600 Ft. Az egyesületünkbe várunk mindenkit aki szereti az állatokat és tenni szeretne azért, hogy minél jobb körülmények között minél több gondoskodást kaphassanak.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza