<<< Vissza

Útlevél a növényeknek is

2004. február 6.

 
Január végén a kertbarátok vendége volt Mile Lajos főiskolai tanár, aki az aktuális növényvédelmi kérdéseken túl a növényegészségügy törvényi hátterét is megvilágította.

A 61/2003-as törvény a három évvel korábbinak az EU-csatlakozás miatti módosítása, hasonlóan a 81/2003. miniszteri rendelettel kiegészítve ad jogharmonizációt az uniós előírásokkal. Igazából komoly változás nem várható a növényvédelem területén, mert hazánkban már az 1900-as évek eleje óta megvan a folyamatos szabályozás e területen, egyes rendelkezések még szigorúbbak (fejlettebbek) a külföldi szabályozóktól.

2004-től az EU tagországaival együtt közös engedélyeztetést vezettek be. A vegyszereket három csoportba sorolták: véglegesen kizártak, végleges engedélyűek és folyamatban lévő engedélyűek. Átmeneti időt kaptunk arra, hogy 2005-ig még a régi rendszerű szereket is használhatjuk, így nem lesz hiány a megszokott permetszereinkből. Azért nem árt gondolkodni (kipróbálni), hogy a megszüntetésre kerülő, mintegy száz hatóanyagot mivel pótoljuk, van rá egy bő évünk.

Tavaly nyáron megjelent kormányrendelet (81-es) sem sok újat tartalmaz. Régóta ismert, hogy kötelező a védekezés csávázással, talajfertőtlenítéssel az üszöggombák ellen. Az is, hogy irtani kell a rágcsálókat, vagy hogy az aranka, kukoricamoly ellen is kötelező a védekezés. Új viszont, hogy kötelezően irtani kell a parlagfüvet és a selyemkórót. Sajnos a parlagfű a környékünkön is igen gyakorivá vált, erre igen komolyan oda kell figyelni, míg a selyemkóró szerencsére felénk nem igen van, főleg a homokos területeken terjedt el. Ezek elmulasztása komoly büntetést vonhat maga után.

Akik értékesítéssel is foglalkoznak, kötelező vezetniük a permetezési naplót, melyben valós adatoknak kell szerepelni, mert ezt növénymintákkal könnyen ellenőrizni lehet. Növényvédő szereknél a hármas kategóriába sorolás maradt, melyből a úgynevezett zöldkönyvecskével a legfontosabb szerek továbbra is beszerezhetők.

Hozzá kell szoknunk, hogy a növények is kapnak "útlevelet". Mindenkor helyszíni szemle után a kiindulási állomáson kiállítanak egy kísérő igazolványt (útlevelet), melyet a végcélnál ellenőriznek és megőriznek. Így bárhol vásárolunk zöldséget, gyümölcsöt stb. vissza lehet keresni, hogy azt az egy szemet melyik termelő szedte le és azzal milyen esemény történt (honnan van a mag és a palánta, milyen kezelést kapott, mikor szedték stb.). Így lehet biztonságos, méregmentes az élelmiszerünk, mely mindannyiunk közös érdeke.

A több év óta hangoztatott tézist Mile Lajos is megerősítette, hogy a májusi csatlakozásunkkal megszaporodnak majd a papírmunkák. Mindent dokumentálni kell, inkább több feljegyzésünk legyen, mint egy is hiányozzon, mert akkor akár az egész termésünk eladhatatlanná válhat.

Egy gondolat erejéig az előadó kitért a birtoknagyságokra is, mely nálunk most 2-3 hektár körül mozog termelőnként, el vagyunk maradva a 17 hektáros uniós átlagtól. Bár ahogy a gazdálkodók a kilátásokat nézik, lehet, hogy sokan abbahagyják a termelést és eladják a földjeiket, így koncentrálódni fognak a területek. Az egy hektárra kijuttatott növényvédő szer nálunk 1,44 kilogramm, mely megközelíti az európai átlagot, ezt a mennyiséget akár még növelhetjük is.

Dr. Horváth György
Király István Kertbarát kör elnöke


<<< Vissza