<<< Vissza

A hit védelme

2004. február 6.

 

Ha a Máltai Szeretetszolgálat múltjáról beszélünk többszáz évet felölelő időszakra kell visszatekintenünk. A szervezet jelmondata a hit védelme és a szegények szolgálata. A Magyar Máltai szeretetszolgálat ugyanennek az igazságnak a mentén fogalmazza meg a gondolatait és szervezi a tevékenységét.

Január 30-án a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi csoportja által rendezett Nyílt Máltai Napon igen rangos vendégek Kozma Imre atya a szervezet vezetője és Vecsey Miklós a szervezet ügyvezetője is jelen voltak.

A szolgálat történetéről és tevékenységéről Kozma Imre atya beszélt.

- A máltai munka igen régóta jelen van Magyarországon. A II. világháborúig elég aktívan jelen volt, de azután - mint sok minden más ez is szünetelt. Egészen a 80-as évek közepéig, amikor ismét aktívabban kezdtünk tevékenykedni. Ekkor kiderült, hogy a mindennapi problémákat és gondokat lehetetlen megoldani az emberek bevonása nélkül. Így 1989. februárjában hivatalosan is megalakult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - mondja.

- Melyek a szervezet főbb tevékenységi körei?

- A szeretetszolgálat 173 féle különböző tevékenységet végez a ruhaosztástól kezdve egészen a kórházak működtetéséig - tehát a skála igen széles. Az egyik legfontosabb viszont az az evangéliumi gondolat, amit Jézus mondott: "Szegények mindig lesznek veletek" Ezt a problémát sajnos nem lehet megoldani. Mi pedig nem hagyhatjuk magukra a szegényeket és kiállunk mellettük.

- Sajátos programjaink vannak, amelyek országos jelentőséggel bírnak. Ennek első része a játszva megelőzni programunk, amely a lakótelepi ifjúság megmentése érdekében történik. A itt található közösségi házak tevékenységét elevenítjük fel, unaloműzés ellen. Ahol ez a program szerepet kapott kézzelfogható eredmények vannak.

Másik jelentős feladatunk a jelzőrendszeres házi gondozás - ami itt Szentesen is működik. Ez azt célozza meg, hogy az idős, gondozásra szoruló emberek az otthonukba maradhassanak, és egy 24 órás kapcsolattartási lehetőségük legyen a gondozókkal. A harmadik fontos dolog a hajléktalanokkal való foglalkozás, amely egy többlépcsős folyamat. Számtalan módon próbálunk a társadalom hézagaiban megtalálni a tennivalókat. Olyan helyeken, ahol mások nem, vagy nem szívesen tevékenykednek.

- Van -e arról pontos adat, hogy jelenleg hány tagot számlál a szeretetszolgálat?

- Ha a tagokról beszélünk, szólni kell az önkéntesekről, az alkalmazottakról és a felvett tagokról is. Az önkénteseink száma nagyon magas közel 40 ezer fő. Ebből 10-12 ezer ember az, aki rendszeresen tevékenykedik. Erre a tevékenységre mindig nagy szükség volt, és lesz is az egész világon. Rászorulók mindig lesznek, és őket nem lehet magukra hagyni. A Máltai Szeretetszolgálat feladata, hogy segítsen a rászorulókon és támaszt nyújtson nekik a nehéz időszakokban.

K. A.


<<< Vissza