<<< Vissza

Nagyhegyi adózók

2004. február 6.

 
A polgármesteri hivatal adócsoportja folyamatosan végezi - szaknyelven mondva - a kommunális adó adózatlan adótárgyainak felderítését. Most értek a nagyhegyi területhez. Mint hallottuk, gondok vannak.

- Nagyon sok olyan területet találunk, amit a tulajdonosaik eddig nem vallottak be - tájékoztatja lapunkat Tonnesné Kiss Ildikó csoportvezető. - Ezek belterületi, nem mezőgazdasági művelésű területek, a földhivatalnál úgymond kivett területként szerepelnek. Ezek alapvetően építési telkek, független attól, hogy most esetleg kiskertként is használhatják. A helyrajzi számból ezt mindenki meg tudja majd állapítani. A napokban, legyen az háztulajdon, legyen földterület, bevallási felszólításokat küldtünk ki.

- Mit kérnek a nagyhegyi lakosoktól?

- Arra kérném a kedves lakosokat, aki ezt a felszólítást megkapja, szíveskedjék fölkeresni az adóhatóságot, segítünk a bevallás kitöltésében, és ha személyesen jönnek be, ez arra is lehetőséget ad, hogy tisztázzuk az adott terület, vagy ingatlannak a mibenlétét, hogy gazdasági épület van rajta, vagy építési telek, vagy zártkert, hasonló, tehát a tényállás tisztázásához mindenképpen szükség volna az ügyfél megjelenésére.

- A mulasztókkal szemben alkalmaznak valamiféle szankciót?

- Aki valamilyen módon elmulasztotta ingatlanának a bevallását, azt öt évre visszamenőleg meg kell adóztatni, de ami talán kedvezőbb, igyekszünk ezt viszonylag méltányosan megtenni, a szociális helyzete függvényében, a kérelemre lehetőséget adunk. Most lehetőségük van. A következő felszólításnál már szigorúbbnak kell lenni. Tehát, az, aki megkapja a felszólítást, jobban jár, ha most reagál a dologra. A hatóság most még segítőkész.

Mindenki megkapja a felszólítást?

A földhivataltól folyamatosan kérjük az adatokat, mindig egy-egy területet veszünk górcső alá, azokat megpróbáljuk kitisztázni, aztán jön a következő terület. Mindenképpen célszerű lenne az adóhatóság komolyabb lépéseit megelőzni. Önként bevallani azt, amire adóznia kell.

(lovas)


<<< Vissza