<<< Vissza

Szeretetszolgáltatások napja

2004. február 6.

 
Január 30-án hagyományteremtő céllal Nyílt Máltai Napot rendeztek Szentesen. Az egész napos program célja az volt, hogy bemutassák a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi szervezetének munkáját, és az hogy minél többen kapcsolódjanak be a karitatív szervezet munkájába és támogassák a tevékenységüket. A nyílt nap megszervezésében igen nagy szerepe volt a szentesi szervezet vezetőjének Farkasné Márton Katalinnak.

- Mikor alakult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Csoportja?

- A szolgálat több, mint tíz éve van jelen Szentesen. 14 máltai testvérünk van, de ennél jóval többen dolgoznak. Jelenleg is sok az olyan aktivista is aki szeretne tag lenni. Egyre gyakoribb, hogy az emberek felismerik azt, hogy milyen jó dolog segíteni a rászorultakon, és meg is teszik azt.

- Hogyan tudnak segíteni a rászorulókon?

- A mi feladatunk is az ami a nemzetközi és az országos szervezet feladata. A "a hit védelme és a szegények szolgálata ". Ezen belül itt Szentesen megpróbáljuk terjeszteni a munkánkat. Itt Magyarországon nincs meg az adományozás hagyománya, úgy, mint máshol a világban. A mi célunk, hogy bemutassuk az embereknek azt, hogy boldogabbá válnak, ha adnak és segítenek. Szívszorító látni, hogy sokszor olyanok is adnak akiknek maguknak is nagy szükségük lenne rá.

- Mi volt a jelentősége a múlt pénteken rendezett Nyílt Máltai Napnak?

- A Nyílt Máltai Nap célja az volt, hogy mindenkivel megismertessük a szervezetünket és minél többen bekapcsolódjanak a munkánkba. Úgy gondoltuk, ha nyílttá tesszük a tevékenységünket többen fogják segíteni és támogatni a munkánkat. A január 30-a mérföldkő volt a szervezetünk életében.

A programok már délelőtt elkezdődtek. Derekegyházán meglátogattuk az ápolóotthont. Itt egy nagyon szép ünnepség keretében átadtuk a németországi segélyszállítmányt. Ezek után egy szűk körű találkozót tartottunk a máltai testvéreknek és a szociális intézmények vezetőinek ahol bemutattuk a tavalyi évi munkánkat.

A nap fénypontja a Máltai Ház felavatása volt.

Igaz a ház még messze nincs kész, nincs bútorzat és a falak sem megfelelő állapotúak én bízom benne, hogy rövid időn belül - pályázati pénzekből ezeket a hiányosságokat pótolni tudjuk. Szeretnénk kialakítani egy nagytermet, ahol összejöveteleket, előadásokat lehetne tartani időseknek és fiataloknak egyaránt.

A Máltai Ház avatása után Kozma atya misét tartott a Szent Anna templomban, ami nemcsak számomra jelentett hatalmas élményt. Rengeteg ember gyűlt össze és az atya mindenkit lenyűgözött. Az atya késő délután egy előadást is tartott a " Karitatív tevékenység helye a mai világban" címmel. Az előadás igen összeszedett és fantasztikusan jól összefoglalt volt.

- Milyen tervei vannak a szeretetszolgálatnak?

- A nemrégiben elindított lelkisegély szolgálatra egyre nagyobb igény mutatkozik. Úgy gondolom, hogy Kovács János lelki vezető mindenképpen az az ember aki ebben segítséget tud nyújtani. A további terveink között szerepel, hogy idén is segítünk erdélyi gyerekeknek abban, hogy eljuthassanak Magyarországra. Ezeknek a gyerekeknek még útlevelük sincs, így most az útlevelek elkészítéséhez szükséges összegre gyűjtünk.

Másrészt nagyon fontos az is, hogy a télnek még nincs vége és továbbra is szívesen fogadjuk a felajánlott meleg ruhát. Kérek mindenkit, hogy akinek van felesleges- főleg gyerekekre való- ruhája, hozza azt el nekünk a Sáfrán Mihály utca 31 alá.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza