<<< Vissza

Az elszarusodás
 Kozmetikus tanácsai

2004. február 6.

 
"Hippokratész (Kr. E. 460-377-ig), aki a természet szolgálójának vallotta magát, az egészség megtartásában a diétát teszi első helyre. A diéta magában foglalja Hippokratésznál a helyes étrenden kívül a fürdőket, dörzsöléseket, masszázs kúrákat és a test gyakorlását, a testi és lelki gyakorlatokat is." (Dr. Oláh Andor)

A bőr legfelsőbb rétege, a hámréteg, állandóan cserélődik, az alsóbb rétegek folyamatos feltolódással biztosítják az elhalt, leváló, elszarusodott hám pótlását. Ha az elszarusodásban valamiféle zavar áll be, a hámréteg megvastagszik, felhalmozódik. Kialakulását elősegítik a mechanikai hatások, ibolyántúli sugarak, hámképzőanyagok túlzott alkalmazása, rossz higiéniás viszonyok, egyes betegségek kísérője, A-vitamin hiánya.

Nemcsak esztétikailag bántó az érdes, túlhámosodott bőrfelület, de egészségtelen is. A szennyeződések is nehezen távolíthatók el róla, apró repedések képződhetnek a felhalmozódott szaruban, és itt a baktériumok különösen elszaporodhatnak. Az ilyen bőr elveszti rugalmasságát, védelmi funkcióinak nem tud eleget tenni, idő előtt öregszik. A megvastagodott szarurétegen keresztül nem tud áthatolni a legfinomabb kozmetikum sem. Ezért kezdődik a modern kozmetikai kezelés a szaruréteg felszínének leoldásával. Ezt nevezik a kozmetikusok peelengezésnek.

Sok fiatalon mutatkozik főleg a karon és a combon, azok külső felületén a "libabőrszerű" elváltozás. Kisebb-nagyobb szarucsomócskákban gyakran piheszőrök is vannak.

Kezelésük megoldható gondos házi ápolással, ha kiadós melegvizes kádfürdő után durva szivaccsal, mosdókesztyűvel, esetleg kefével alaposan átdörzsöljük ezt a bőrfelületet, majd puhító, A-vitamin tartalmú krémekkel, vagy tejjel kezeljük. Hatásos még rá a nem túlzott mértékű, kúraszerű szolárium is. Aki erre hajlamos, ne hordjon szintetikus fehérneműt.

Ha bármi rendellenességet észlelünk szakemberhez illetve szakorvoshoz kell fordulni. A helytelen ápolással, radírozással többet árthatunk a bőrünknek, mint gondolnánk.

Juhász Csilla
Kozmetikus mester
Szentes, Nagy F. u. 3. (Tel: 70-311-63-63)


<<< Vissza