XXXIV. évfolyam 48. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Ütések és pofonok éjszakája
 

2003. december 5.


Teltház. Többször is vastapssal jutalmazta a látottakat a szentesi sportcsarnok közönsége az Ütős Éjszak elnevezésű küzdősport gála szereplőit. A gála étlapján ökölvívás, thai- és kick-box szerepelt. A szünetben tánc- és aikidóbemutató színesítette a programot. A rúgások, ütések és pofonok éjszakájának első három fellépője, a Szentesi Kinizsi versenyzője, a harmadik küzdősport gálát rendező Bertók Róbert tanítványai közül elsőként a bunyós, Szilasi-Szalma Adrián Oszkár 69 kg-ban a székkutasi Szikszai Attila ellen nyert döntő fölénnyel. A győztes a ringből távozóban a következőket mondta:


Bővebben


 

Kamionstop a város útjain
 

2003. december 5.


Az 1998. decemberében elkészült 451-es elkerülő út forgalomba helyezésével jelentős mértékben nem csökkent a várost érintő nagy tehergépkocsik forgalma. A Csongrádi út bevezető szakaszán 2000-ben életbe léptetett 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik átmenő forgalmára vonatkozó forgalomkorlátozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így egy, az egész várost érintő forgalomkorlátozás előkészítése vált időszerűvé.


Bővebben


 

Új CT a kórháznak
 

2003. december 5.


A Csongrád Megyei Közgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága december 3-án kihelyezett ülést tartott a Szentesi Területi Kórházban. A bizottság a helyszínen tájékozódott a közgyűlés konszolidációs programjának végrehajtásáról, a csongrádi belosztály áthelyezésének feltételeiről. A bizottság tagjai találkoztak a kórház egészségügyi és technikai dolgozóival is.


Bővebben


 

Tisztábban szól Kossuth
 

2003. december 5.


Decemberben hét adó átadásával megkezdte az Antenna Hungária Rt. a Magyar Rádiónak ítélt új, országos 100 MHz-es hálózatának kiépítését. Így a jövő év végén már országosan is sztereóban sugározzák a Kossuth Rádió műsorait.


Bővebben


 

Az ünnep fényei
 

2003. december 5.


Immár harmadik éve öltöztetik ünneplőbe a város főbb pontjait. Karácsonyi hangulatot varázsolnak a napokban felhelyezett díszek, amelyeket különböző helyeken láthatunk. Így a Kossuth és Rákóczi utcán, a Vásárhelyi és a Csongrádi úton, a Nagy Ferenc utcában. A már meglévő figurák mellett, most annyival bővült a paletta, hogy a Kossuth téren (a szökőkút előtt) nyolc fát díszítenek fel égőkkel, szebbé téve az ünnepvárást. Szombattól ismét hallhatják a járókelők az evangélikus templomból szóló karácsonyi dallamokat, melyek még meghittebbé teszik az ünnepi készülődést. A szervezők szeretettel hívják a város apraját, nagyját sétáljanak végig a főutcán, a tereken és gyönyörködjenek a szeretet ünnepének fényeiben.


 

Az ádventi gyertyák szelíd üzenete
 

2003. december 5.


Mindenfelé kis hazánkban égnek az ádventi koszorúk gyertyái. Mint tudjuk, Németországból szivárgott át hozzánk e szép szokás. De ha már szép sorjában minden ádventi vasárnapon meggyújtjuk őket, akkor ne tegyük ezt csak úgy szokásból, - "ha már így van" alapon - hanem mondjanak is nekünk ezek az "Adventkerzen" valamit. Szelíd fényüknek tulajdonítsunk valami értelmet.


Bővebben


 

Őszi mesemondók
 

2003. december 5.


Évek óta, ha eljön a november, bemutatkoznak városunk iskoláinak mesemondói. Ebben az esztendőben az első és második osztályosok városi versenyét a Deák Ferenc Általános Iskolában rendezték. A legügyesebbnek Pető Bence, Bélteki Benjámin (Deák F. Ált. Isk., felk.: Puskásné Igaz Éva), valamint Janó Bence (Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk., felk.: Kálmán Györgyné) bizonyultak, ők képviselték a várost a megyei versenyen. Itt Janó Bence a negyedik helyen végzett.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. december 5.


Ha nagy dolog történik veled, ne kicsinyeld le és annak, akinek akár csak részben is köszönhető, légy hálás.

************************************

Sose rontsd el más örömét. Inkább keress alkalmat arra, hogy derűt fakasszon a felebarátaid életében.


Bővebben


 

A pályázat kiírása
 120 éve épült a megyeháza (I.)

2003. december 5.


Képünkön: A Piac tér és környéke az építkezés előtt (1840)

A Szentesi Élet márciusi számaiban már írtunk arról a kemény küzdelemről, amelyet a város folytatott - elsősorban Szegeddel szemben - a megyeszékhely elnyeréséért. Amint ismeretes, az éveken át elhúzódó rivalizálásnak Tisza Kálmán miniszterelnök-belügyminiszter vetett véget, amennyiben 1878. március 31-én kelt leiratában jóváhagyta Csongrád vármegye székhelyének Szegvárról Szentesre leendő áttételéről szóló megyegyűlési határozatot. Az új székház építését a kormány 5000 osztrák értékű forinttal támogatta.


Bővebben


 

Véradókat köszöntöttek
 

2003. december 5.


Képünkön: Dr. Kispál Mihály Hevesi Lászlónak gratulál az ünnepségen. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Ötven évvel ezelőtt, 1953-ban kezdődött el Szentesen a vérrel való gyógyítás. Akkor még gyakorlat volt, hogy a közvetlen hozzátartozó adhatott vért, akinek vércsoportja megegyezett a betegével. A vérellátó részleg a volt röntgenépület két helyisében kezdte meg munkáját, öt-hat munkatárssal dolgoztak, feladatuk elvégzését sebészorvosok segítették. A Területi Vérellátó vezetője beszédében kitért arra, hogy évek múltával mind nagyobb szükség lett a véradásra.


Bővebben


 

Máltai Mikulás
 

2003. december 5.


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szentesi szervezete december elején a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola diákjai közül néhánynak kellemes meglepetést szerzett.

A Szeretetszolgálat régió központja által biztosított vámkobzott áruk közül farmerek, rövid sportnadrágok, alsóneműk közül válogathattak a rászoruló diákok.


Bővebben


 

Sebességkorlátozás
 

2003. december 5.


A 45-ös főút belterületi szakaszára kért sebességkorlátozást interpellációjában Geréné Dunaháti-Vas Márta önkormányzati képviselőasszony. Interpellációjában elmondta, Nagyhegy városrész lakói keresték meg a panaszukkal, miszerint a Kunszentmárton-Szarvas felé vezető 45-ös főútnak a lakóhelyükkel szomszédos részén nagy sebességgel száguldoznak az autók. A képviselőasszony kijelentette: családi házas övezetről lévén szó, ahol naponta jönnek fel járművek a környező dűlőutakról, vezetőik nem képesek mindig kiszámítani, hogy biztonsággal fel tudnak-e még hajtani a 45-ösre. Megemlítette, amikor a képviselő-testület ülésén interpellált, azon a napon is történt baleset a kritikus útszakaszon.


Bővebben


 

Fábiáni avató
 

2003. december 5.


Jelentős nap volt november 18-a a fábiánsebestyéni iskola történetében. Hála a pedagógusoknak, a vöröskereszt helyi képviselőinek és persze a gyerekeknek "Bázis iskolává" avatták a helyi általános iskolát. A Magyar Vöröskereszt képviselőit - Szentesen Szűcs Lajos alpolgármester, Fábiánsebestyénen pedig dr. Kós György polgármester és a helyi vöröskeresztes tagok fogadták.


Bővebben


 

Karjukat nyújtják
 

2003. december 5.


Képünkön: Mezei István,aki száztizenegyszer adott vért.

Mezei István 1955-ben kezdte a véradást, még Budapesten. Iparitanuló volt, ott is szabadult fel, aztán lekerült Pécsre.

- Ott folytattam a véradást - meséli. - Munkahelyen egymást beszéltük rá. A családban nincs senki, aki a véradók táborát erősítené. Azért el kell, hogy mondjam, ez nem csak rábeszélés kérdése. Én is már 65 éves vagyok.


Bővebben


 

Jövő évi adónk
 

2003. december 5.


A képviselő-testület legutóbbi ülésén helyi adórendeletekről is döntött. A legnagyobb változások jövőre a gépjárművek esetében várhatóak. Itt változik az adó mértéke és az adóztatás rendszere.


Bővebben


 

Szabadság szülte rend
 

2003. december 5.


Képünkön: A drámai tagozat tanárai (első sor): Csapiné Matos Ibolya, Perésné Dózsa Erzsébet, dr. Bácskainé Fazekas Márta igazgató, (hátsó sor): Keserű Imre, László Zoltán, Majtényi András és Szurmik Zoltán.

A Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata 1978-ban született, komoly előzmények után, melyekre most nincs időm kitérni. Az előzmények és a születés tényének említése azonban elképzelhetetlen Bácskai Mihály nevének említése nélkül, aki részben az irodalmi színpad, részben a drámai tagozat megalkotójának tekinthető. (A továbbiakban a maximális tisztelet megadása mellett azonban egyszerűen csak Miska bácsi néven fogjuk említeni.)


Bővebben


 

Megállt a "vándor"
 

2003. december 5.


A Szentesi Művelődési Központ hatodik alkalommal rendezte meg a Városi Gólyavetélkedőt. A város középiskolái 10 fős csapatokkal vettek részt november 27-én a Művelődési és Ifjúsági Házban tartott játékos vetélkedőn. A feladatok között volt helytörténeti tesztsor, kirakós Szentes nevezetességeiről, teszt a szenvedélybetegségekről, mozi-mánia kérdéssor, versírás, lufiborotválás és még sok játékos feladat.

A vetélkedő végeredménye: 1. Terney Béla Középiskolai Kollégium, 2. Horváth Mihály Gimnázium, 3. Bartha János Kertészeti Szakközépiskola. A kollégium csapata az elmúlt három évben az első helyen végzett, így a vándorserleg most már a Terneysekhez került.


 

Megtalálni a szakma szépségét
 Pro Urbe Szentes - 2003.

2003. december 5.


Dr. Pataki Ilona főorvos a kórházi laboratórium nyugalmazott vezetője. A "Szentes városért" kitüntető elismerést hosszú évtizedek óta kifejtett szakmai és tudományos munkásságáért kapta. Az adományozók így fogalmaztak vele kapcsolatban: letéteményese kórháza hírnevének.


Bővebben


 

Minden nyelvtanuló diákot várnak
 Idegen nyelvi könyvtár nyílt a Klauzál-iskolában

2003. december 5.


Forrás Tanulóközpont néven idegen nyelvi könyvtár nyílt december 1-én a Klauzál Gábor Általános Iskolában. A megnyitó egyúttal az iskolában immár tizenhatodik alkalommal megrendezett társadalomtudományi hét nyitórendezvénye volt, melynek az iskola húsz éves történetét megelevenítő fényképkiállítás adott hátteret. Ekkor hangzott el Tariné Lantos Piroska igazgatónőtől, hogy intézményük sikeresen pályázott az Oktatási Minisztérium Világ-nyelv programjára. Az előző tanévben meghirdetett pályázat tíz alprogramjának egyike, a Forrás, idegen nyelvi könyvtár és tanulóközpont kialakítására adott lehetőséget.


Bővebben


 

Budapesti barangolás
 

2003. december 5.


A Szabadidős Sportklub hagyományos novemberi túraprogramja a fővárosi barangolás, mely minden évben teltházas. Így volt ez november 15-én is, mely napon a kora reggeli szürkületben negyvenheten szorongtunk Bárány György barátom autóbuszában, végig az úton izgulva, csak le ne késsük a parlamenti látogatás idejét, mert akkor fuccs az egésznek. Szerencsénkre a látási viszonyok megfelelőek voltak, Gyuriról meg mindnyájan tudjuk, hogy kiváló vezető, így aztán terveinknek megfelelő pontossággal érkeztünk.


Bővebben


 

Emberközpontú festészet
 

2003. december 5.


Kéri László félig-meddig szentesi festőnek is számít, hiszen 1976. és '84. között itt élt, dolgozott. (Nagyméretű munkájával a Művelődési és Ifjúsági Házban is találkozhatunk.) Vallja, a közeg, amelyben alkotott, eredendően meghatározta pályáját.

A Képzőművészeti Főiskola festő szakát '76-ban végezte el, mint megtudtuk, Sarkantyús Simont tartja mesterének. Mellette Svábi Lajost említi tisztelettel. Utóbbi festőművész hatása Kéri László képein is megtalálhatóak.


Bővebben


 

Muzsikáló tornaterem
 

2003. december 5.


Egy tornateremben általában sportversenyt tartanak, de a Petőfi Sándor Általános Iskolában november végén rendhagyó énekórát rendeztek a 6-12 éves gyerekeknek.

Hangszeres zenétől és énekszótól volt hangos az iskolaépület ezen a délelőtt. A gyerekek hangja és a népi hangszerek együttes hatása igazi jó hangulatot teremtett. Mélykútiné Németh Kornélia citeratanár, a Pengető Citerazenekar vezetője, valamint Balla Tibor kunszentmártoni tekerős, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tanárai voltak a gyerekek és a tantestület vendégei.


Bővebben


 

Ütős éjszakák-amatőröknek
 

2003. december 5.


Két szomszéd keveredett tettlegességig fajuló vitába az elmúlt szombaton. A szóváltást követően az egyik férfi megrúgta a másikat, aki nem hagyta magát és visszaütött úgy, hogy ellenfele nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Mindkét férfi ellen garázdaság miatt indult eljárás.

Az ütős éjszaka nem csak a sportcsarnokban zajlott, hiszen az előző esettel azonos napon a buszpályaudvaron is elcsattant néhány pofon. Egy hete már beszámoltunk arról, hogy egy hajléktalan betörte a váróterem ablakát. Nos, ugyanez a férfi most egy ott lévő férfit ütött meg. A rendőrök gyorsan elkapták a verekedőt, újabb eljárás alá vonva a hajléktalant.


Bővebben


 

A tenisz szentesi professzora
 

2003. december 5.


Meghalt dr. Lakos Sándor, a szentesi teniszsport atyja, nyugalmazott gimnáziumi tanár. Nincs Szentesen, a megyében, de talán az országban sem olyan ma élő teniszversenyző, aki ne ismerte volna őt. Pótolhatatlan veszteség érte városi tenisz sportunkat.


Bővebben


 

Szenior eredmények
 

2003. december 5.


November 8-a és 9-e között Hódmezővásárhelyen, az új fedett uszodában rendezték meg I. országos szenior úszóversenyüket a vásárhelyiek, amelyet nagy érdeklődés kísért. A magyar klubok mellett a szabadkai versenyzők is részt vettek a megmérettetésen. A Szentesi Delfin ESC versenyzői nagy létszámban, és kiemelkedően szerepeltek a versenyen. A "legjobb Csongrád megyei versenyzőnek járó díjat" a nőknél Virágos Éva, a férfiaknál Melkuhn Dezső vehette át. A legidősebb női versenyző Kovács Imréné volt, őt is köszöntötték a rendezők.


Bővebben


 

Szentes - Budapest 0-2
 

2003. december 5.


Kettős rangadóra készültek városunk női és férfi vízilabdázói az elmúlt szombaton. A hölgyek a Vasast, az urak az Újpest csapatát fogadták a ligeti uszodában. A nők mérkőzésén az alapszakasz második helyének megszerzése volt a tét, ennek megfelelően nagy iramban kezdődött a találkozó. A gólok felváltva potyogtak, a kiállítások viszont nem. A harmadik negyedre 9-0 volt a súlyos szabálytalanságok aránya, sajnos az előnyöket nem mi kaptuk, ráadásul a Vasas négy négyméterest is dobhatott, ami ugye szintén nem kis segítséget jelent egy csapatnak.


Bővebben


 

Szilver TSE hírei
 

2003. december 5.


Nyíregyházán rendezték november 29-én a standard ranglista versenyt, ahol László Csaba-Szögi Szilvia 1., Páli Erik-Páli Viktória 2., Szepesi József-Judit 6. helyezést ért el.

Ugyanitt a junior II latin ranglista versenyen Bődi Richárd-Kovács Bernadett 3. helyezést szerzett.


Bővebben


 

Februárban folytatják
 

2003. december 5.


Az NB I-es női futsal-bajnokság középdöntőjének második fordulóját (mely egyben az őszi szezon zárása volt) Budapesten rendezték.


Bővebben


 

Asztalitenisz
 

2003. december 5.


A Szentesi Kinizsi NB III-as asztalitenisz-csapata Szegeden, a SZAC II ellen állt asztalhoz. A szegedi vendégjátékot nem nevezhetjük sikeres fellépésnek, hiszen Zoltai Zoltánék 10-8-as vereséget szenvedtek. A szentesi pontszerzők: Erdész Tibor (3), T. Nagy Zsolt (2), Csúcs János (1), Zoltai Zoltán (1), Zoltai-T. Nagy páros (1)

D. V. Z.


 

Független filmszemle
 

2003. december 5.


A közelmúltban rendezték meg Szegeden a Csongrád megyei filmfesztivált. Az egynapos rendezvényen a Horváth Mihály Gimnáziumból három drámais-filmes alkotó diák, Pintér Olga operatőri munkáért kapott különdíjat, Börcsök Renáta hajléktalanok helyzetéről készített filmjéért a Csongrád Megyei Önkormányzat különdíját kapta, míg Fölk Petra kisjátékfilmjével második helyezett lett. (Első díjat nem adtak ki a szemlén.) A szintén szentesi Misku Norbert alkotásával a Juhász Gyula Művelődési Központ különdíját nyerte el.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. december 5.


Született: Németh Antalnak és Duka Zsanettnek (Bocskai u. 11.) Zsanett Klaudia, Brezovai György Józsefnek és Németh Editnek (Kossuth L. u. 37-39.) Kristóf György...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz