<<< Vissza

A tenisz szentesi professzora

2003. december 5.

 
Meghalt dr. Lakos Sándor, a szentesi teniszsport atyja, nyugalmazott gimnáziumi tanár. Nincs Szentesen, a megyében, de talán az országban sem olyan ma élő teniszversenyző, aki ne ismerte volna őt. Pótolhatatlan veszteség érte városi tenisz sportunkat.

V annak olyan dolgok a természetben, melyeket nem lehet kiiktatni. Az emberi kor legvégső határa ismeretlen ma még, de mindenki Sanyi bácsija számára most érkezett el az idő. Nincs tovább, itt már nem segít egy adogatás, itt már nincs több necc a hálónál. Fiatalok, kevésbé fiatalok, sport és sorstársak őrzik szívükben ezt a nagyszerű sportembert, aki oly sok mindent tett Szentes tenisz sportjáért. Tenisz stadionunk elnevezésére alkalmasabb nevet találni keresve sem tudnánk.

Dr. Lakos Sándor 1915-ben született Szentesen, a Horváth Mihály gimnáziumban érettségizett, majd a bölcsészettudományi doktori oklevél, s középiskolai magyar-német szakos tanári diploma megszerzése után - egy kis kitérővel - visszatért gimnáziumba, most már tanárként, és 1976-ig, nyugalomba vonulásáig oktatta, nevelte a diákokat.

Kiváló pedagógusi tevékenységét sportban, szervezésben kifejtett munkáját kitüntetések, elismerések, jutalmak sokasága jellemzi. Többek között tulajdonosa a Szentes Városért emlékéremnek.

Dr. Lakos Sándor 1953-ban kezdeményezte a Széchenyi ligetben a teniszpályák építését, és ehhez megszerezte a város akkori vezetésének a támogatását. Együtt ásott a napszámosokkal, a felgazosodott és játszótérnek használt pályák helyreállítását nemcsak irányította, hanem ebben a munkában erejét nem kímélve, személyesen is részt vett. A 30 fővel megalakult Pedagógus Fáklya Sportkörnek évtizedeken keresztül a az ügyvezető elnöke volt, majd a sportkör csatlakozott a Szentesi Kinizsi TE-hez, de a tenisz szakágat teljes joggal vezette tovább. Vezetése alatt a régi agyagos pályából európai szintet is megütő, gyönyörű környezetben levő stadionban salakpályák alakultak ki. A stadionavatón a világhírű Asbóth József és Ádám András részt vétele jelentette annak a szervezőmunkának az elismerését, melyet dr. Lakos Sándor és csapata végzett.

Tizenöt salakpálya, elválasztó élő-sövénnyel. Lelátóval, öltözővel, fürdési lehetőséggel lehetővé tette olyan versenysorozatok beindítását, mint az akkor három napig tartó "Alföld Kupa". Ennek, a vidék egyik legnagyobb versenyének a minőségi szintjét, és rangját az is jelezte, hogy rendszeresen megfordultak itt az akkori világszinten versenyző válogatott versenyzők, akik rendre meg is nyerték ezeket a kupákat. Baranyi, Machán, Taróczi, Varga neve még ma is ismerősen cseng a teniszrajongók táborában.

Közel 40 éves működése alatt szinte elképzelhetetlen volt a teniszpályára úgy odamenni, hogy vele és Olgi nénivel, kedves feleségével ne találkozhattunk volna. Megérte azt is, hogy hozzá méltó utódok tovább vitték szellemét, fejlesztették a teniszstadiont, téliesítettek két pályát, így a tenisz-szezon sem csak a nyári időszakban művelhető sportág lett.

Olyan minőségi szintű női és férfi teniszcsapatok kerültek felszínre időről-időre, amelyek folyamatosan szerepeltek sikerrel a nemzeti bajnokságok különböző szintjein. Sokan elkerültek Szentesről, hiszen mint minden sportágban magasabb szinten csak a nagy egyesületek tudnak megfelelő versenyzési és anyagi lehetőségeket biztosítani. Az utánpótlás nevelés dr, Lakos Sándor szívügyeként azonban továbbra is ontja a tehetségeket, bár ez a munka sokszor szélmalomharcnak tűnik, de a korábban elkerült versenyzők közül többen visszatérnek, és viszik és adják tovább azt a lelkesedést, sportszeretett, amit Sanyi bácsiból sugárzott. A sport, ember- és jellemformáló hatását azok is értékelhetik, akik nemcsak a tenisznek, hanem más sportágnak hódolnak. Több ezerre tehető azoknak a száma, akik a sportszerűséget, a sportszerű és egészséges életmódot annak köszönhetik, hogy dr. Lakos Sándor közel félévszázados tevékenységével példát mutatott, és ennek gyakorlására lehetőséget biztosított.

Neve egyet jelent a szentesi teniszsporttal, utolsó leheletével is a tenisznek élt. Örök képként marad szívünkben, hogy kerékpárját maga mellett tolva, arra támaszkodva, nagybetegen is mindennap, amíg menni tudott ott volt a pályán. Elfogyott a fizikai lét, elfogyott az akaraterő, Sanyi bácsi nincs többé. Szelleme azonban köztünk él, tevékenységre, sportszeretetére, amíg az általa létrehozott teniszstadion áll, méltóképen emlékezhetünk.

Garai Sz. Imre a szentesi Kinizsi TE elnöke


<<< Vissza