<<< Vissza

Ütések és pofonok éjszakája

2003. december 5.

 
Képünkön: Gasztány Ferenc és Ugur Yildiz. Fotó: Vidovics Ferenc

Teltház. Többször is vastapssal jutalmazta a látottakat a szentesi sportcsarnok közönsége az Ütős Éjszak elnevezésű küzdősport gála szereplőit. A gála étlapján ökölvívás, thai- és kick-box szerepelt. A szünetben tánc- és aikidóbemutató színesítette a programot. A rúgások, ütések és pofonok éjszakájának első három fellépője, a Szentesi Kinizsi versenyzője, a harmadik küzdősport gálát rendező Bertók Róbert tanítványai közül elsőként a bunyós, Szilasi-Szalma Adrián Oszkár 69 kg-ban a székkutasi Szikszai Attila ellen nyert döntő fölénnyel. A győztes a ringből távozóban a következőket mondta:

- Nem számítottam erre a biztos győzelemre. Számomra is kellemes meglepetés. A hazai bemutatkozásomhoz a junior ökölvívó bajnokságon elért ötödik helyezésen át vezetett az út.

Ringbe lépéskor lámpalázam volt, de ezen átsegített a közönség.

Másodikként full-contactban, 64 kg-os súlycsoportban, Lakatos András egyhangú pontozással verte a szegedi Lipták Attilát. A siker után a következőket mondta a debütáló hazai versenyző:

- Nagyon sokat készültem, hiszen kick-boxban most mutatkoztam be. Korábban bunyóztam. Az első fellépéskor szokásos lámpaláz nekem is megvolt, de csak addig tartott míg a szorítóba nem léptem. Utána csak az összecsapásra koncentráltam. Mindent kiadtam magamból.

A harmadik szentesi, Vecseri Barnabás 81 kg-os kategóriában low-kickben, vereséget szenvedett a szegedi Major Dávidtól. A vesztes mindössze ennyit mondott: - Szégyellem magam.

Szinte futószalagon pörögtek az események, ismét egy kick-box csata következett, a nyíregyházi Blum Richárd és a szegedi Nagymihály Zoltán között. A mérkőzést az utóbbi nyerte, döntő fölénnyel. Ötödik párban profi bokszolók léptek a kötelek közé. Az egyik résztvevő az a Nagy József, aki olimpiai, EB, és VB szereplő is volt. Ellenfele a szlovén Milan Smetala volt. A csata hamar eldőlt, még az első menetben háromszor számoltak a szlovákra. Nagy József technikai KO-val győzött. A program hatodik találkozója kick-box magyar bajnoki címmérkőzés, 69 kg-os súlycsoportban, melyet 2-1-es pontozással a szegedi Siklódi József nyert meg a kiskunfélegyházi Ramocsa Zoltán ellen.

A magyar bajnoki övet a győztes Szűcs Lajos alpolgármesterétől vehette át. Hetedik párban két thai-boxos nézett egymással farkasszemet. Név szerint Szőke Róbert Gyuláról és Hegyes Péter Szegedről. A 74 kg-os súlycsoport nyertese a rutinosabb Szőke Róbert. Utolsó előtti párként ismét profi-bokszolók álltak kötelek közé. 81 kg-ban a Félix Box Promotion hivatásos öklözője, Popovics Tamás a közönség vastapsa közepette pontozással legyőzte a szlovák Marian Mikot.

Képünkön: Nagy Mihály Zoltán (szemben) és Blum Richárt (háttal) mérkőzésen. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Szünet következett, hogy a közönség kellőképpen ráhangolódjon az est csúcstalálkozójára, a profi nehézsúlyú WTKL (World Thai Kickboxing League) Európa-bajnoki címmérkőzésére. A rövid pihenőt kihasználva beszélgettem Sidal Davuttal a WTKL elnökével.

- Miért éppen Szentesre esett a választás?

- Budapest telítve van az ilyen eseményekkel. Mivel Magyarországon ez az első ilyen rendezvény a profi kick-bokxban, azon belül a low-kick szakágban, így lehetőség nyílt a kisvárosoknak - közöttük Szentesnek - a felzárkózásra, az ilyen események sorában.

Tovább vitte a beszélgetés fonalát a WTKL első embere, s kijelentette:

- Amióta Szentesen vagyok, kitűnő szervezői munkát láttam. Az a legfontosabb, hogy a mérkőzések időben kezdődjenek, és időben végződjenek. Az Európa-bajnoki címmérkőzéssel kapcsolatban kifejtette:

- Mindkét küzdőfélnek nagyszerű eredményei vannak. Nyerjen a jobbik.

Elérkezett az esti főmérkőzés kezdési időpontja. Bevonult a két gladiátor. Elsőnek érkezett a török Ugur Yildiz, másodikként Gasztány Ferenc. A himnuszok elhangzása után indult az ütközet. A török kezdett keményebben és jobban, bokszban ő a jobb. De Gasztányt ez nem zavarta. Ő combrúgásokkal tudatosította ellenfelével, hogy ő is legény a talpán. Át is vette az irányítást. Néhány pofont is elengedett a magyar versenyző. A rúgások sokasága zúdult a törökre, kibírta rászámolás nélkül. A kilencedik menet végét jelző gongszó után, szinte megsemmisülve az iszonyatos erejű combrúgásoktól, Ugur Yildiz lépni nem tudott. Az utolsó pillanatokban, a sportcsarnokot zsúfolásig megtöltő publikum felállva tapsolt. Mindez fokozódott az eredményhirdetéskor: profi nehézsúlyú lox-kick Európa-bajnok 2-1-es pontozással Gasztány Ferenc, Magyarország. Az Európa-bajnoki övet Szirbik Imre polgármester adta át.

- Belülről hogyan látta mérkőzést? - tettem fel a kérdést a szegediként Európa-bajnokságot nyert Gasztány Ferencnek.

- Igazából egy kicsit fáradt voltam. Hosszabb ideje küszködök felső légúti huruttal, s egy nappal a mérkőzés előtt ez párosult egy vírusos fertőzéssel. Fájdalom és lázcsillapító injekcióval érkeztem Szentesre. Egy kicsit tartalékoltam, hogy végig bírjam a kilenc menetet. Ez sikerült.

- Kívülről úgy tűnt, hogy a combrúgásokkal fogta meg a törököt. Ön is úgy érzi?

- Kemény, harcos srác volt. Korábban jó bokszoló volt. Rúgásban egy kicsit gyengébb. Igyekeztem figyelni a kezére.
Én csak a lábát dolgoztam. Meg is lett az eredménye. Úgy érzem gyorsabb, fürgébb voltam nála.

- Amatőrként több magyar bajnoki cím, EB, VB, arany- és ezüstérem tulajdonosa. Profiként Európa-bajnok. Mi a következő terv?

- Szeretnék minél több ilyen címmérkőzéseket vívni.

-Számított-e az Európa-bajnoki övre?

- A betegségem miatt csak titkon reménykedtem.

Az "Ütős Éjszaka" zárásaként Kiss Emil (Szegedi Fullcontact Sport SE vezetője) WTKL hazai és balkáni képviselője a történéseket a következőképpen értékelte:

- Kitűnő volt a szervezés. Az idén lettem a WTKL magyarországi vezetője. Ebből adódóan több lehetőségünk nyílt az ilyen címmérkőzések rendezésére itthon. Bertók Róbert nagyszerű rendezésének, köszönhetően Szentesre sikerült hozni ezt az eseményt. Számomra Szentes mindig jó emlék. Közeli város, mondhatnám Szegeddel határos. Magam is szegedi vagyok. Közösen edzünk Bertók Robi tanítványaival.

- A thai-box és a kick-box népszerűsége milyen hazánkban?

- Korábban népszerűbb volt. A szövetségek széthúzása visszavetette. De remélem, hogy ezekkel a profi mérkőzésekkel egyre népszerűbb lesz, s telt ház előtt játsszunk.

- A távolabbi tervekben szerepel-e Szentes egy újabb címmérkőzés helyszíneként?

- Nagyon szeretnénk. Ha minden összejön, akkor az egy VB címmérkőzés is lehetne.

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza