<<< Vissza

Jövő évi adónk

2003. december 5.

 
A képviselő-testület legutóbbi ülésén helyi adórendeletekről is döntött. A legnagyobb változások jövőre a gépjárművek esetében várhatóak. Itt változik az adó mértéke és az adóztatás rendszere.

Mint ismeretes, az adónemben megszűnt az önkormányzat kompetenciája. A gépjárműadó mértékét törvényi szinten szabályozzák. Jövőre megszűnik a tételes adózás, a tulajdonosok súly alapján adóznak majd. Ezek: motorok, lakóautók, lakókocsik, sátras utánfutók. Az autóknál minden megkezdett 100 kilogramm önsúly után az eddigi 1000 forint helyett 1200 forintot kell majd fizetni. Motorkerékpár esetében a 250 köbcentiméter fölöttiek az adóalanyok. Az utánfutóknál ugyancsak változik az adóztatás, eddig önsúly alapján történt az adózás, most hozzájön a raksúly fele.

- A rendszerbeli változás azt jelenti, hogy míg eddig mindenkinek bevallást kellett adni, ha vásárolt vagy eladott bármilyen gépjárművet, ez a következő évtől kezdve a központi nyilvántartón keresztül történik majd. Elegendő, ha az ügyfél felkeresi az okmányirodát, intézi a gépjármű átíratását, a szorgalmi engedélyt a nevére íratja. Bejelenti azt, hogy eladta a járművét és ez automatikusan az adóbevallást is helyettesíti majd. Tehát az adóhatósághoz ilyen ügyben nem kell menni. Persze, vannak esetek, melyeknél továbbra is megmarad a bejelentési kötelezettség, elsősorban akkor, ha valaki kedvezményt akar igénybe venni, mivel a súlyos mozgáskorlátozottság az okmányiroda nyilvántartásában nem szerepel. Esetükben szükség van irodánk felkeresésére. Megszűnik az a lehetőség is, hogy ha valaki beadta gépjárművét a kereskedésbe, az időpontig mentesült az adófizetés terhe alól. Ez megszűnik: amíg el nem adja a gépjárművet, addig fizetnie kell. Minden más adónem változatlan - tájékoztatta lapunkat Tonnesné Kiss Ildikó irodavezető.

Mint megtudtuk, a gépjárműadóval kapcsolatban mindenkinek kiküldik majd a változásról szóló értesítést, illetve a csekkeket.

(l. j.)


<<< Vissza