Az újság PDF-fájlként

XLIII. évfolyam 50-51. szám

2011. december 23.

Nagy hátrányból álltak fel

Gundl Diána remekül védettA holland Leidennek a négy gólos előny sem volt elegendő a továbbjutás kiharcolásához. A Hungerit- UniBAU-Épszer Szentesi VK női vízilabdacsapata hihetetlen második félidőt produkálva döntetlenre mentette a LEN-kupa negyeddöntőjének visszavágóját a rendes játékidőben, hogy aztán a hosszabbításban egyértelművé váljon: a miénk a jobb csapat. 9-7-es győzelmével a Szentes lesz a kupasorozat elődöntőjének egyik résztvevője februárban.
1-5-nél és 2-6-nál úgy tűnt, nem lesz vízilabda-ünnep a ligeti uszodában szombaton este, de Zantleitner Krisztina együttese hihetetlen tartásról téve tanúbizonyságot, a sírból hozta visz a meccset. Az első félidőben gyakorlatilag semmi nem úgy működött, ahogy azt a mérkőzés előtt eltervezték: rosszak voltak a lövések, nem működött a védekezés, és hiába töltötték Keszthelyiék az ellenfél kapuja előtt a mérkőzés jelentős részét, a gólokat a hollandok lövöldözték szorgalmasan. A III. negyedben aztán négy gólos hátrányból talpra álltak a mieink, majd az utolsó nyolc perc elején már nálunk volt az előny. Többször szerezhetett volna két gólos előnyt a Hungerit-UniBAU, de nem sikerült, a Leiden viszont hosszú idő után talált egy gólt, ami azt jelentette, hogy a hosszabbításra marad a döntés. Ennek az első három percében nem született gól, a második félidőben viszont kettő is, mindkét találatot az összesen négy gólig jutó Kövér-Kis Réka szerezte, kiérdemelve, hogy hosszasan skandálja nevét a publikum, nem érdemtelenül. A kupameccs hőse kellő szerénységgel annyit mondott: – Csapatmunka volt, azért dolgozunk, hogy ilyen mérkőzéseket játszhassunk, de nincs megállás, a rövid pihenő után folytatjuk a munkát. Azt gondolom, hogy nagyon erősnek kell lenni lelkileg is ehhez a sporthoz, és bár voltak lövéseim, melyek nem jöttek be, de nem adtam fel a végén is megpróbáltam. Mínusz négynél is bíztam benne, hogy ez a fiatal csapat talpra tud állni.

– Nem kezdtünk jól, nem az edző álma egy ilyen kezdés, de fel kell tudni állni ilyen helyzetből is – ezt már Zantleitner Krisztina fejtegette a meccs után. – Talán nagyon bizonyítani szeretett volna fiatal csapatom a közönségnek, de ezt is tanulni kell. Négy gólos hátrányban elsődleges volt, hogy rendezni tudtuk a védekezésünket, támadásban türelmesebbé és pontosabbá váltunk, a végén pedig a hollandok elfáradtak, a szoros védekezés nem ízlett nekik. Réka végül lapos, pattintott lövésekkel eldöntötte a meccset, ezt kértem tőle már korábban is, örülök, hogy megfogadta a tanácsomat.

A klub alapítványának elnöke sem gondolta volna, hogy 2-6 után fel tudnak még állni a lányok a padlóról. – Szerencsére kiváló fizikai és mentális állapotban volt a csapat, Kövér-Kis Réka parádés játéka pedig önmagáért beszél – mondta Dömsödi József.

A mieink lehetséges ellen-felei az elődöntőben: Olym-piakosz Pireusz (görög), Ugra Hanty-Manszijszk (o-rosz), Mediterranea Imperia (olasz).

A csapat tagjai – a válogatottban szereplők kivételével – jelenleg két hetes pihenőjüket töltik, a munka január elején folytatódik.

hv

2011. december 23.

Elkapták az óvodák fosztogatóit

Elfogta a szentesi rendőrség – más rendőrkapitányságokkal együttműködve – a városi óvodabetörések elkövetőit. A három, nem helyi illetőségű férfi előzetes letartóztatását a bíróság elrendelte. A gyanúsítottak – az eddigi adatok szerint – nem csak Szentesen, hanem más településeken is követtek el hasonló bűncselekményeket. A nyomozás során számos műszaki cikk is előkerült, feltételezhetően akadnak közöttük olyanok is, melyeket a városi óvodáinkból loptak el, ezek beazonosítása folyamatban van.

Kétezer forinton verekedett össze két fiatalember néhány nappal ezelőtt. Az ügy előzménye, hogy egyikük ezt az összeget kérte kölcsön a másiktól, amit az oda is adott neki. Mivel a pénzt nem kapta vissza, azért, hogy jogos követelését behajtsa, megverte adósát. A bunyó után még egyszer átbeszélték a dolgot, majd mindenki indult volna a saját dolgára, amikor a kölcsönkérő férfi visszafordult, ráugrott hitelezője hátára, a földre rántotta, majd rövid földharc következett. Az ügyben a hitelező ellen önbíráskodás, az adós ellen garázdaság miatt indult büntetőeljárás.

Tizenhárom, egyenként 70-80 kilogrammos sertést, hét birkát és két szarvasmarhát loptak el néhány nappal ezelőtt Nagymágocsról és egy kistőkei tanya udvarából. A tulajdonosokat összesen 1 millió 200 ezer forint kár érte.

December 18-án több személy bántalmazott egy fiatalembert a Jókai utcán, ellenük garázdaság miatt indított büntetőeljárást a Szentesi Rendőrkapitányság. Csakúgy, mint az ellen a két személy ellen, akik az egyik helyi ételbárban bántalmaztak egy makói fiatalembert. A férfi azt tette szóvá, hogy a vendéglátóhelyre betérő férfivel érkező hölgy miért dohányzik, amikor egy ilyen helyre belép…

150 ezer forint értékű ékszert loptak el egy Futó Zoltán utcai házból december 16-án, az esti órákban. A tolvajok bemásztak a kerítésen, betörték az ablakot, így jutottak a lakásba.

H. V.

2011. december 23.

Orvos vagyok, nem üzletember

Vajdovich IstvánDr. Vajdovich István, a Csongrád Megyei Kórház Szájsebészeti Osztály nyugalmazott osztályvezető főorvosa, címzetes egyetemi tanár kimagasló színvonalú munkája elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta meg tavasszal, majd ősszel a Szentes Város Díszpolgára címet vehette át. Nevéhez fűződik az ötvözetlen titánból kifejlesztett Denti Implantációs Rendszer bevezetése is, amelyet 1987-ben kezdett el alkalmazni.

1965-ben Szegeden szerzett fogorvosi diplomát a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen, és friss diplomásként kezdett dolgozni a szentesi, akkor Csongrád Megyei Kórház Szájsebészeti Osztályán. A megyei státuszát és vele a szájsebészeti osztályt a hetvenes végén vesztette el a kórház, amit majd csak 1990-ben kapott vissza. Közben ambulancia működött a városi kórház keretein belül. 2007-ig, amíg nyugdíjba nem ment, előbb négy, majd hat ágyas volt a szájsebészeti osztály, amelyet vezetett. A professzort életéről, munkájáról és vállalkozásáról kérdeztük.

2011. december 23.

Országos 2. helyezés

Az országos Bólyai Anyanyelvi Versenyen a Koszta József Általános Iskola 3. b osztályos csapata a 2. helyezést érte el. A csapat tagjai: Bocskay Edit, Tóth Rozália, Mácsai Kristóf, Elefánti Soma. Felkészítő tanítójuk Kormos Ferencné. Gratulálunk az eredményhez. Köszönjük a munkájukat és a szülők támogató segítségét.

2011. december 23.

Vizsgálják a Kossuth utcai építkezést

Az év végéig be kell fejezni a felújítást. (Fotó: Bíró Dániel)A szentesi Jobbik 50 ezer forintot gyűjtött össze és adott át a Mátéffy utcai óvodának – jelentette be Szabó Zoltán napirend előtti felszólalásában a képviselő-testület pénteki ülésén. A felajánlás elsősorban az intézmény vagyonvédelmét szolgálta, de ha ez más forrásból is megoldható, játékokat vehetnek belőle a gyermekeknek. Szirbik Imre polgármester megerősítette, az összes óvodát felszerelik riasztóberendezéssel. Chomiak Waldemar azt nehezményezte, hogy elmaradt a HPV-védőoltás decemberben, pedig pontosan, meghatározott időközönként kellene beadni a hatóanyagot. Válaszában Szűcs Lajos alpolgármester leszögezte: időben, november 23-án megrendelték a vakcinákat, de a szerződött szállító cég nem teljesítette vállalását. Amint megérkezik a szállítmány, beadják az oltásokat. Hozzátette, őket úgy tájékoztatták, hogy az oltóanyagot hamarabb nem, később viszont be lehet adni. Az alpolgármester szerint nem jelentkeztek elegen az önkormányzat felhívására, és ezért mindannyian felelősek, de a kezdeményezés jó, és sokat kell tenni azért, hogy népszerűbb legyen a város egészségmegőrző- és szűrőprogramja.

2011. december 23.

Miken kacagtak dédapáink?

A XIX. század humora – Válogatás régi szentesi újságokból

A szellemes Dumas

A francia szellem matadorja előtt nemrég egy fiatal férjes asszony keserűen panaszkodott, hogy nincsenek gyermekei.

– Ah, valahányszor gyermekkel megáldott nőket látok, nem tudok nyugodni. Nekem, aki csakis a gyermekeimért élnék, nincsen egy sem. Szeretném tudni, hogyan jutnak ők hozzá, s naponkint kérem az Istent, áldjon meg gyermekekkel.

– Csakhogy ők másképpen teszik ám – jegyzi meg a hírneves író.

2011. december 23.

Istentiszteletek

Evangelikus Templom: Szenteste Istentisztelet 17 ó, Gyermekek Karácsonyával. Karácsony első napján Istentisztelet és Úrvacsoraosztás: 9 ó.

Felsőpárti Református Templom: Szenteste 23.30 ó.: Éjféli Istentisztelet. Karácsony első és második napján 9 ó Istentisztelet és Úrvacsoraosztás.

Jézus Szíve Templom: Szenteste éjfélkor, Karácsony első és második napján 8-kor lesznek Szentmisék.

Kórházkápolna: Szentmise Karácsony első és második napján: 17 ó.

Református Nagytemplom: Karácsony első napján 10 ó.: Istentisztelet és Úrvacsoraosztás, második napján Istentisztelet.

Szent Anna Templom: Szenteste éjfélkor, Karácsony első és második napján 10-kor lesznek Szentmisék.

Szent Miklós Görögkeleti Templom: karácsonyi Szent Liturgia: december 25-én 10 ó.

2011. december 23.

Wass Albertnek sem tetszene...

Ismét megrendezték – Szentesen – a Wass Albert vers, próza és mesemondó versenyt a Szent Erzsébet Katolikus Iskolában. Az eseményt a megyei lapokban is meghirdették, tehát megyei versenyt rendeztek.

Jó szervezés, kitűnő – olykor tanító – zsűri, kedves vendéglátás, sok részt vevő, szóval minden együtt volt, a szép naphoz, ami ünnepnappá vált talán mindenkinek. Azzá vált különösen azoknak, akik dobogóra állhattak és hát a szülők, rokonok, ismerősök olvashatták nevüket a Szentesi Élet hasábján.

Ezt az újságot Csongrádon és máshol is olvassák, és meglepődve látták, illetve nem látták másét csak a szentesi nyertesek, helyezettek nevét pedig hát ….!

A tudósító az adott kategóriákban egyszerűen a második helyzettel kezdte beszámolóját – talán csak azért, mert nem szentesi volt az első. Ebben a kis országban, ahol a szomszéd falu tornyát innen látni lehet, de a harangszót – ezek szerint – hallani, meghallani nem. Persze az is lehet, hogy ma már a harangot sem ember húzza szívvel, érzékkel, gép üti azt is beprogramozva.

Murányi László
Csongrád

 

Megkaptuk a teljes eredménylistát, de helyi lap lévén, a megszokott módon csak a szentesi helyezéseket közöltük.
(A szerk.)

2011. december 23.

2000 éves karácsonyi gondolatok

MÁRIA gondolata: "Noha férfit nem ismertem, mégis anya lettem, a Szentlélek Istentől beárnyékolt áldott anya az asszonyok között."

JÓZSEF gondolata: "Ez a kisded nem tőlem lett, én mégis igaz atyja leszek neki."

A MENNYEI ATYA gondolata: "Ez az én szeretett fiam, ő benne higgyetek, őt hallgassátok,, őt kövessétek"

AZ ANGYALOK gondolata: "Dicsőség a mennyben Istennek és a Földön békesség a jóakaratú embereknek."

A VENDÉGFOFADÓS gondolata: "A házam már telve van, de a meleg istállómban adok helyet a megszülető gyermeknek"

A PÁSZTOROK gondolata: "Megváltó született Betlehemben, menjünk és imádjuk leborulva a kisdedet."

A NAPKELETI BÖLCSEK gondolata: "Eljöttünk a királyok nagy Királyához, átadjuk neki az ajándékainkat."

HERÓDES KIRÁLY gondolata: "Ez a gyermek nem lesz király. Halálos ítéletem sújtson le rá."

Ezek voltak az első karácsony szereplőinek a gondolatai. Most már a 2011-es karácsony jött el és a te gondolatod következik. Ha csupán ennyit gondolsz: "ISTENEM, KÖSZÖNÖM A MEGVÁLTÓ JÉZUST", a mennyei Atyának ez is elég. Veled együtt én is ezt gondolom. Így kívánok neked áldott karácsonyt!

Dr. Imre Ernő

2011. december 23.

Klapka György utca

Utcáink, tereink névadói (68.)

A Kisér nevű városrész dél-nyugati részén található; az Orgona utcát és a Frangepán sort köti össze. Az érintett területen 1909-ben számos házhelyet mértek ki, amelyet az adományozóról Regőczi József-telepnek neveztek. A telep utcáit 1932-ben nevekkel látták el. Ekkor kapta a nevét a Klapka György utca is, a 48-as honvéd tábornokról, Komárom védőjéről. Klapka György Temesváron született 1820. ápr. 6-án. 1835-től a szegedi líceumban, majd a karánsebesi katonai nevelőintézetben tanult. 1838-tól előbb hadapródként Bécsben a 2. cs. kir. tábori tüzérezredben, később a bombász alakulatban szolgált. 1842-ben alhadnagyként átlépett a bécsi testőrségbe. Az 1848-as pesti forradalom után felajánlotta szolgálatait a magyar Hadügyminisztériumnak. Júniustól a veszprémi 6. zászlóalj századosa, szeptember végétől a komáromi vár, majd a pozsonyi vár erődítési igazgatója. A Nagyszombatban összevont nemzetőrség parancsnokaként részt vett a Morvaországból betört osztrák hadtest elleni harcokban. 1848. november közepétől táborkari őrnagyként a bánsági hadtest vezérkari főnöke, decembertől a Hadügyminisztérium táborkari osztályán szolgált. 1849 januárjában (ekkor már ezredes) Tokaj központtal újjászervezte a csapatokat, és több ütközetben (Tarcal, Bodrogkeresztúr, Tokaj–Rakamaz) megállította Schlick császári tábornok előrenyomulását. Részt vett a tavaszi hadjárat több csatájában: Tápiószele, Isaszeg, Nagysalló, Komárom. Április végétől tábornoki rendfokozattal a Hadügyminisztérium vezetője, május 28-tól pedig a komáromi vár parancsnoka. Az erődítményt csak okt. 4-én adta át a császáriaknak, szabad elvonulás fejében. Elhagyta az országot; Svájcban telepedett le. 1859–61 között Kossuth Lajos és Teleki László mellett az emigráns kormányként működő Magyar Nemzeti Igazgatóság tagja. Itáliában az ő vezetésével alakult meg a 3500 fős magyar légió. 1866-ban újabb légiót szervezett, átlépte a magyar határt, de utóbb kénytelen volt visszavonulni. Az amnesztiával élve, 1868-ban hazatért Magyarországra, és Deák-párti színekben országgyűlési képviselő lett. Hamarosan felhagyott a politikával, és külföldi vállalkozásokba fogott. Budapesten hunyt el 1892. máj. 17-én.

Labádi Lajos

2011. december 23.

Gyermekrajzok

A Deák Ferenc Általános Iskola rajztagozatos diákjainak alkotásai láthatóak a református nagytemplomban, Kiállítók: Balog Ágnes, Gab-nai Judit, Gere Luca, Gere Martin, Gere Szabina, Kelemen Dávid, Kecskeméti Sándor, Kiss Gábor, Kovács György, Lázi Andrea, Péter Jázmin, Péter Mirtill, Vida-Szűcs Edina. Tanáruk Döme Zoltán. A kiállítás január 9-ig tekinthető meg.

2011. december 23.

Növekedett a kérelmezők száma

Ugrásszerűen megemelkedett 2011-ben az önkormányzathoz különböző segélyekért fordulók száma – tájékoztatott Lencséné Szalontai Mária (képünkön). A szociálpolitikai osztály vezetője szerint a növekedés indokai közé tartoznak a munkanélküliek foglalkoztatásában történő változások és a támogatási rendszer átalakulásai.

Az eddigiektől eltérően a közfoglalkoztatás az önkormányzatoktól a munkaügyi központokba került át, s módosult az a szabály is, miszerint fél év munkaviszony is elegendő volt a munkaügyi rendszerbe való visszakerüléshez.

Lencséné Szalontai Mária elmondta, hogy jelenleg hatszázan vannak a segélyezési rendszerükben. Egyre több az 55 év feletti is, abból adódóan, hogy nem ők kerülhetnek be a közfoglalkoztatási rendszerbe. Idén 40-ről 110-re növekedett a számuk.

Szeptember 1-jétől átalakult a lakásfenntartási támogatási rendszer is. A 2010-es 230 kérvényező helyett 2011-ben több mint 710 lakos adta le kérelmét erre a támogatási formára, amelybe beépítették a gáz-ártámogatást is, melyet korábban központi keretből fizettek ki, most azonban csak 90 százalékát biztosítja a központi költségvetés. Megítélésekor az önkormányzat munkatársainak figyelembe kell venniük az illető vagyonát, jövedelmét, és vizsgálják az egy főre eső fogyasztási egységet is.

A szociálpolitikai osztály vezetője sikeresnek értékelte a már évek óta futó szociális malacprogramot. Az idei évben 25 családot támogattak ilyen formában. – A környékben, hazánkban több helyen, több önkormányzat próbálkozott azzal, hogy állatot, főként szárnyasokat osztottak szét a rászoruló családok között. A szentesi program azonban attól különbözik, hogy a malacon kívül havi 70 kilogramm takarmánnyal is segítette az állat hizlalását az önkormányzat. A múlt héten munkatársainkkal végigjártuk a családokat, a malacok mára 100-120 kilogrammos disznóvá nőttek – összegezte a tapasz-talatokat Lencséné Szalontai Mária, aki reméli, ha a város költségvetése engedi, akkor jövőre is folytatódik a program. Beszámolt arról, hogy az egyik helyi vállalkozó felajánlásaként több családhoz is eljuttattak nagyobb értékű élelmiszeradományt az esztendő során, mely sokat jelentett a nehéz sorban élők mindennapi gondjainak megoldásában. Vannak olyanok, akik szívesen segítenek a rászoruló családoknak, például beteg gyermek szállításában.

(Cseh-Lakos)

2011. december 23.

A jövőnkről is szóltak

A kosztás diákok betlehemes műsora színesítette a városi évzárótA Koszta iskolások betlehemi játékát is megnézhették azok, akik a kedden délután rendezett városi évzáró találkozóra voltak hivatalosak. Hagyományteremtő jelleggel hívták össze a megyeházára a város vállalkozóit, hogy elmondhassák, milyen eredményeket értek el az évben.

Szirbik Imre polgármester köszöntötte a megjelenteket. Magyar József, a Hungerit elnök-vezérigazgatója elmondta: 2008–2009-ben majdnem az összeomlás szélén volt a vállalat, de a tavalyi és az idei már eredményes esztendő volt. Soha ennyi baromfit – 53 ezer tonna élő árut – nem dolgoztak fel Magyarországon, mint 2011-ben. Az árbevételük közel 37 milliárd forint, ami azt is jelenti, hogy a tervezettnél 25-30 millió forinttal több helyi adót tudnak befizetni a város kasszájába.

Más területen is sikeres volt az év: a társaság által is támogatott női vízilabdacsapat nagyon szép ajándékot tett a karácsonyfa alá a LEN-kupa négyes döntőbe jutásával.

A Hungerit jövőre 70-80 új munkahelyet teremt a városban, új termékekkel és további fejlesztésekkel jelentkezik.

Holman István, a Szentes Városi Úszó Club elnöke nagyon sikeres évnek értékelte 2011-et a nehézségek ellenére is. Egyben kemény kérdéseket fogalmazott meg a helyi sport jövőjével kapcsolatban. Mekkora a sportolási igény és ehhez elegendő sportpályánk és felszerelésünk van-e? Ezek jól vannak-e beosztva, elosztva? Szakembereink és edzőink kellően és jó tudással vannak felvértezve? Vállalják-e elegen és ha igen, felkészült személyek vállalják-e az érdemi sportvezetői feladatokat? A kapott támogatásokat okosan hasznosítjuk-e? A hónapokon belül életbe lépő, finanszírozást érintő törvényi változások lényegét ismeri-e minden sportvezető, szakág-vezető? A családok szülők mennyit tudnak még fizetni, megfizetni a tagdíjakat, költségtérítéseket? Konkrétan hol és hogyan tud tenni a sportban az esélyegyenlőségért, a tehetséggondozásért?

Sokszor érdemtelen vitáink voltak a sport és az idegenforgalom viszonyaiban. Most következnek az idegenforgalom, a sportturizmus, a szabadidősport, iskolai sport, az utánpótlás sport, és a versenysport párhuzamosságai. Felhívta a város sportjáért felelősséget érzők figyelmét, hogy tegyenek kísérletet egy szentesi sportdiplomáciai testület létrehozására, amelyben legyenek ott a legkiválóbb sportolók Tégla Ferenctől László Csabáig, a legkiválóbb sportvezetők Kis Ottótól Brezovai Sándorig.

Javasolta egy sportmarketing csoport életre hívását. Több már sikeres és még ezután beadandó pályázat fejlesztheti a szentesi sportéletet. Ezért fel kell sorakoztatni a marketing szempontokat, érdekeltségi alapon, a sportvezetők, sportlétesítmények, vendéglősök, szállásadók, kereskedők együttműködésével. Olyan tapasztalt emberek vannak a városban, mint például Kádár József, Szatmári-Nagy Szilvia, Né-methy László, Pólyáné Téli Éva. Nekik és a hozzájuk hasonlóknak kell szakmai segítséget nyújtani, illetve azt tőlük elfogadni.

Holman István befejezésül mindenkinek megköszönte a szentesi sport támogatását.

A városi évzáró találkozót záró pohárköszöntőn Károlyi László, a Legrand Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója a céggel kapcsolatban kiemelte fennállásuk 50. évfordulóját és biztos jövőjét. Elmondta, az évet enyhe optimizmussal kezdték és enyhe pesszimizmussal zárják, de bíznak benne, hogy a jövő évet már optimistán zárhatják.

Kép és szöveg:
B. G.

2011. december 23.

Szólás-szabadságharc

Olvasóink, illetve az újságolvasók el sem hinnék, miféle kacskaringót ír le mostanság akár egy mondat is, mielőtt bekerülne a lapba, ha az állam fennhatósága alá tartozó hivataltól vagy intézménytől szeretne megtudni valamit az ember. Régebben is voltak kisebb vargabetűk, de legfeljebb a vezetőkig vagy az igazgatókig kellett eljutni, és máris megvolt a nyilatkozat. Készségességük azóta sem kopott meg, viszont kaptak a nyakukba egy felettes szervet, minisztériumot, kormányhivatalt vagy egyebet, nehogy tudtunkra jusson olyasmi, aminek nem kéne.

Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy potom kérdéseit felteszi az újságíró, és vár. Először arra, hogy a megkérdezett engedélyt kapjon a feleletre közvetlen főnökétől, aki mielőtt ezt kiadná, ugyancsak engedélyt kér az illetékes felső szervtől, amelynek felelős tisztségviselője – olykor indoklással együtt! – szabad utat ad annak megválaszolására, hogy például a Kurcán mettől meddig terjedt el a kagylótutaj. Eztán arra vár a sajtómunkás, hogy a válaszok megérkezzenek, mert azokat előbb nem neki, hanem a felettes szervnek küldik el láttamozásra, és ha ott megfelelőnek találják, már meg is kaphatja a kérdező.

Hogy még inkább érzékelhető legyen, hol tart manapság a szólásszabadságharc, következzen egy szentesi példa. A minap az önkormányzat több szervezettel karöltve sajtótájékoztatón számolt be arról, mit is jelent helyben a biológiai sokféleség, amelynek zászlóshajójává váltunk idén Európában. A meghívott nyilatkozók között volt a vízügy fiatal szakembere, akinek azt a szerepet szánták, hogy majd mesél a Kurcán tervezett fejlesztési beruházásokról. Ártatlan, sőt örömteli téma, mégis kénytelen-kelletlen azzal kezdte és zárta mondandóját, hogy ő nem kapott engedélyt arra, hogy bármit is mondjon, ahhoz a kormányhivatal jóváhagyása kell.

Mindez csak azért ötlött föl, mert jövőre államosítják a kórházakat, a közép- és általános iskolákat, és nagyon beleborzonganánk, ha például egy sajtónyilvános tanévnyitón csak úgy mondhatna beszédet egy igazgató, egy tanár vagy akár egy diák, hogy előtte a kormányhivatallal leegyezteti szavait.

Bíró Dániel

2011. december 23.

Hírértékünk a nagyvilágban

Csak Kesha, a klauzálo-sok és Berkes János (képünkön) operaénekes vitte jóhírünket a nagyvilágba – az országos televíziókban elhallgatták, hogy idén Szentes nyerte a "Biodiverzitás fővárosa" címet. A TV2 híradásaiban szerepelt a legtöbbet a város, a leghosszabb összeállítás a pedig Sport TV-n volt látható.

Milyen volt a hírértékünk, vagyis melyek voltak azok a szentesi történések, amik az országos televíziók figyelmét is felkeltették 2011-ben – merült föl bennünk a kérdés, miután megjelent a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tanulmánya arról, hogy egy átlagos felnőtt magyar állampolgár naponta 275 percet, több mint négy és fél órát néz televíziót. Ha már hírérték, a lapokban, az interneten vagy a rádiókban közölt híreket is számításba vehetnénk, de a fenti mutató arra enged következtetni: hiába határtalanok a tájékozódási lehetőségek, csak az számít, amit a tévében látunk. A képernyőn keresztül úgy tűnhetett, Szentesen nem sok minden történt idén, vagy ha mégis, sokkal több volt a havária és a bulvárhír, mint a pozitív üzenet. Pedig jól kezdődött az esztendő.

2011. december 23.

Idegen test – a VE-GA

Több mint 30 éve létezik Szentesen egy szervezet, ami van, de még sincs. Miközben több mint 4000 fiatal vett részt benne közvetlenül itt a városban és még többen szerte az országban, nem tudatosult még szüleikben sem a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség mibenléte. Ma Magyarországon nincs másik vidéki központú gyermek és ifjúsági szervezet.

Valamikor 1978-ban kezdődött, majd 1984-ben felvették a szervezeti formát és a nevet, de majd csak 1991-ben jegyezték be hivatalosan, mint egyesületet, s 1998-ban vált közhasznú szervezetté a VE-GA – mondta Korom Pál, a szövetség országos elnöke. Jelenleg 25-30 teljes jogú tagot, a Szakértői Kollégium 40-50 tagját és mintegy 1800 résztvevő jogú tagot számlál a szervezet.

2011. december 23.

Emlékév a professzorról

Bugyi István gazdag életútjára, munkásságára emlékeznek

Dr. Várkonyi KatalinSzámos esemény kötődik 2011-hez Szentesen. Közülük szakmailag kiemelkedik a Dr. Bugyi István Emlékév. Apropóját a professzor halálának harmincadik, születésének nyolcvanadik évfordulója adta. A kórház vezetése azt a célt tűzte maga elé, hogy méltóképpen megemlékezik az egészségügyi intézmény névadójáról.

Az emlékév gondolata két személyhez kötődik, tudtuk meg dr. Várkonyi Katalin főigazgatótól: dr. Gyenes Ágota orvos-igazgató és Cseh-Lakos Ilona sajtószóvivő nevéhez. Utóbbinak, mint kiderült, családi kötödése is van a Bugyi famíliához, előbbi pedig családtagjain keresztül több évtizede kapcsolódik a kórházhoz.

2011. december 23.

Sújtják a dohányzókat

Árbomba és tilalom

Jövőre drágul a cigaretta és január 1-től szigorodnak a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásai, habár 2012. március 31-ig kell valamennyi érintettnek felkészülnie a változásokra. A törvényváltozás intézményeket, a közlekedést és az egészségügyi ellátást is érinti.

Dr. Sztantics Csaba jegyző lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a törvényi szabályozás szerint jövőre tilos lesz a dohányzás a közforgalmú intézmények zárt légterű részeiben. A tilalom különösen vonatkozik a gyermekjóléti és gyermekvédelmi, valamint a közoktatási és az egészségügyi intézményekre, ahol a nyílt légtérben sem jelölhető ki dohányzóhely. A munkáltató azonban engedélyezheti a dohányzást az intézményben nyílt területen, szabadban, természetesen a tűzvédelmi előírások megfelelő betartásával. A tömegközlekedési váróhelyek esetében 5 méteres körzetben lesz tilos a cigarettázás, valamint a játszótereken, bár nálunk a dohányzást már a környezetvédelmi helyi rendelet korábban megalkotott szabályozásával kitiltotta az utóbbi helyről. A törvény betartását az egészségügyi államigazgatási szerv fogja vizsgálni.

A Dr. Bugyi István Kórház tájékoztatása szerint a nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében az egészségügyi intézmény teljes területén tilos lesz 2012. január 1-től a dohányzás, mely a kórház parkjára is vonatkozik, nemcsak az épületekre és azok közvetlen környezetére.

Szintén tilos lesz rágyújtani a pályaudvarokon, a vasútállomásokon, megállóhelyeken és azok peronjain, illetve azok 5 méteres körzetében, valamint  az összes személyszállító vonat fedélzetén.

 Az év végéig a vasúti járművek 15 százalékán, a 100 kilométernél hosszabb távon közlekedő belföldi távolsági vonatokon gyújthatnak még rá az utasok. A törvénymódosítás értelmében azonban 2012 januárjától ez egyetlen vonaton sem engedélyezett.

Év elejétől a jegyvizsgálók a dohányzási tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására, ha ez nem történik meg, akkor 8 ezer forintos pótdíj kiszabását is kezdeményezhetik, illetve a dohányzót leszállíthatják a vonatról.

Nagyobb mértékű, akár több mint 100 forintos áremelkedés is várható 2012-ben, ha a jövedéki-adóemelést a gyártók és a forgalmazók teljesen egészében áthárítják a vásárlókra.

A legújabb törvénymódosítás értelmében február 1-jétől és július 1-jétől emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, a korábban elfogadott, májusra és novemberre tervezett adóemelés pedig elmarad.

2011. december 23.

Ünnepek

Lovas József Pál

Várta a karácsonyt. Az év végét, az ünnepeket. Ugyanúgy, mint régen. Már jó előre készülődött hozzá. Időben megvásárolta az ajándékokat, a többféle ízesítésű szaloncukrot, a sütéshez-főzéshez szükséges dolgokat. És elsők között megvette a fenyőfát is. Soha sem a legmagasabbat, nem is a legkisebbet, ami mindig is tetszett neki, az a közepesnél valamivel nagyobb méretű ezüstfenyő volt. S hogy sikerült bevásárolnia a szükséges holmit, megnyugodott. A férje kerékpárjára pakoltak fel mindent, úgy gyalogoltak haza a nagy csomaggal. Igyekeztek, hogy még a gyerekek szeme elől el tudják dugni azokat.

2011. december 23.

Elismerések

Az ELTE bölcsészkarának Ruszisztikai Központja és az Alapítvány az orosz nyelvért és kultúráért a tudományág kiemelkedő művelőinek elismerése keretében sok évtizedes kimagasló színvonalú egyetemi oktató tevékenységéért, s a magyar-orosz művelődési kapcsolatok fáradhatatlan kutatásáért Ruszista életműdíjjal tüntette ki a szentesi származású dr. Fenyvesi István ny. egyetemi docenst. Az év ruszistája kitüntető címet és a Lihacsov-díjat dr. Szőke Katalin szegedi egyetemi docens nyerte el.

2011. december 23.

Filmklub

Ízelítő a városi könyvtárban működő filmklubban január 17-én, kedden 18 órakor kez-dődő A szív bajnokai című életrajzi drámából:

Michaelnek nehéz gyermekkora volt, Memphis utcáin nőtt fel. Egy napon azonban találkozik egy asszonynyal, Leigh Anne-nel, és ez alapjaiban változtatja meg mindkettőjük életét. A jómódú, középosztálybeli, fehér bőrű házaspár ugyanis magához veszi a nagydarab, lézengő fekete bőrű kamaszt.

2011. december 23.

Szentes történetének orosz vonatkozásai

A közelmúltban megjelent dr. Fenyvesi István ny. egyetemi docens Időséta: Szentes, Szeged, szlávok (I-II. k, 732 p.) c. könyve. Az alábbiakban a második kötet Korok c. fejezetének két pontját közöljük, még azt megelőzően, hogy valamennyien elolvashatják a helytörténetileg fontos, várostudatot formáló könyvet.

Tudomásom szerint még kísérletek sem történtek annak a számbavételére, melyek is Szentesnek az orosz történelemmel és kultúrával érintkező pontjai. Az eddigi szakpublikációk alapján már gyanítható, hogy az országoshoz is kapcsolódó jelentős mozzanatok felbukkanására aligha számíthatunk, ám a "ki a kicsit nem becsüli…" értelmében nem hanyagolhatók el a kisebb kaliberű adatok sem, hiszen a kapcsolattörténet köztudomásúlag éppen a viszonylag apróbb láncszemek egymásba kapaszkodásából építi fel a maga panorámáját.

2011. december 23.

Igéző látványban részesültünk

Kosztka Tivadartól Csontváryig kísérhette végig az egyik legismertebb magyar festő életét és munkásságát, aki az elmúlt két hónapban ellátogatott a szegedi és a szentesi múzeumba. A fenti mondatra magyarázat: városunkban még eredeti nevén patikusként dolgozott, így a koncepció szerint az itt bemutatott képei a tanulóévekből valók, Szegeden pedig a főművei kerültek a közönség elé. Aki teljes élményben akart részesülni, mindkét kiállítóhelyet felkereste, így a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szentesi csoportja is erre szavazott, s telítődött szép élményekkel. Őket kísértük el felfedező útjukra.

2011. december 23.

Zsuzsa Londonban adna ki lemezt

Bemutatkozó lemeze jelent meg a szentesi származású Imre Zsuzsa énekesnőnek. A négy dalt tartalmazó I let it flow című CD mellett egy DVD is található, amelyen a One Man Show című szám videoklipje látható. A lemezen található számok közül az első, a Coming home című dal Szentesről szól. A saját kiadásban készült lemez másik érdekessége, hogy zenei producere a szintén szentesi Vígh Arnold, aki a dalok alatt hallható hangszereket játszotta fel. A lemez elsődlegesen a különböző kiadóknak készült, nem is kerül kereskedelmi forgalomba.

– A most elkészített promo lemez jelentős lépés zenei karrieremben – mondta Zsuzsi. – Egy olyan profi anyagot sikerült létrehozni Arnolddal, ami bármelyik lemezkiadó minőségi igényét kielégíti. A legmagasabb célt tűztem magam elé. Ez az hanganyag most az Universal kiadó illetékeséhez is elkerül Londonba. Ha pedig neki megtetszik, akkor bármi elképzelhető. Én Angliában szeretnék egy teljes albumot elkészíteni és kiadni. Természetesen más kisebb-nagyobb kiadókhoz is eljuttatom a CD-t, de az elsődleges cél London. Ezek a számok egy szál gitárral is énekelhetőek, ezért bárhol, kis klubokban is felléphetek. A videoklipet Ausztriában forgattuk három helyszínen, saját zenekarommal.

A Susan Blake művésznéven alkotó hölgy Ausztriában él, és munka mellett egyengeti zenei karrierjét. Stílusa country-pop, igazi, utazás közben hallgatható zene. A dalokat maga írja angol nyelven, ő a zeneszerző, az énekes és részben a hangszerelést is végzi.

Jelenleg a Lucky Boys Dixiland együttessel koncertezik, legutóbb például Budapes-ten, de fellépett Splittelberg-ben egy zimbabwei acapella együttessel és énekelt a bécsi Feltámadás templomban is az elmúlt hetekben.

Nemrégiben járt itthon és mint elmondta, nagyon szívesen megmutatná a zenéjét Szentesen. Írt egy karácsonyi dalt, amit szeretne eljátszani orgonán a templomban, egy vasárnapi istentisztelet közben. Ahogy fogalmazott: - Kezdek a helyemre kerülni, oda, ahová akartam születésemtől fogva. Nem szupersztár akarok lenni, zenélni akarok. Álmom a zeneszerzés, Carole King típusú nő vagyok. Az ő dalait énekli Celine Dion, Gloria Estefan, Shania Twain, Aretha Franklin. Egyszer talán én is világsztároknak írhatok dalt.

Zsuzsa az ünnepeket ausztriai otthonában tölti gyermekeivel. – Nekem a karácsony a gyermekeimet jelenti. Ha a gyerekek elég szeretetet kapnak, akkor a világot lehet jobbá tenni.

2011. december 23.

Ne hagyjuk veszni hagyományainkat

Hankó Györgyné a Zöldág jubileumi ünnepségénHankó Györgyné neve szinte egybeforr a Zöldág Mozgáskultúra- és Sport Egyesülettel, ráadásul egyszerre ünnepelhetnek. A nyugdíjas pedagógus október 23-án a Szentes Városért Emlékéremben részesült, míg az általa irányított egyesület idén érkezett 15 éves jubileumához.

Általános iskolai tanulmányait az 1957-ben induló ének-zenei osztályban végezte Hankó Györgyné Márta, s mint visszaemlékszik, középiskolásként a Közgében nagyon hiányzott számára az énekóra. Továbbtanuláskor egy barátnője biztatására a jászberényi tanítóképzőbe jelentkezett, hiszen szeret énekelni. A Deák-iskolában kezdett tanítani, testnevelés mellett a népi játékokkal is megismertette a gyerekeket: az osztályban széttolták a padokat, úgy táncoltak. Az 1984-ben induló Klauzál-iskolába Oltyán Lajos igazgató hívta, ahol 1996-ig vezetésével szakköri keretben működött a néptánc oktatás.

2011. december 23.

A legjobbak között a fodrásztanulók

Szakmai berkekben a legjelentősebbnek tartott versenyről sem üres kézzel tértek haza a Zsoldos szakközépiskola végzős fodrásztanulói. Budapesten rendezte meg a közelmúltban a Magyar Országos Szakmai Ipartestület (MOSZI) több szépészeti szakmát felvonultató versenyét, melyen a szentesi középiskola négy fodrásztanulóval képviseltette magát, s több első helyezést is elhoztak.

Az iskola 13-os fodrásztanulói már gyakorlott versenyzők, s ahol csak elindulnak, több dobogós helyezésekkel öregbítik iskolájuk hírnevét. A végzős diákok Vásárhelyen, Meszlényi Tamásné fodrászüzletében gyakorolhatják a szakma fogásait, a szentesi intézményben pedig Medgyesi Arnoldné tanítja az elméleti tárgyakat. A tanárnő büszkén említette, hogy mind a négy diákjuk az első 6-ban végzett a ragos megmérettetésen, ahol kategóriánként akár 50 fős mezőny is összejött. A verseny nem csupán a fiatalok szakmai ismereteit mérte fel, de az állóképességüket is alaposan próbára tette: mivel szinte mindegyikük több kategóriában is érdekelt volt, reggeltől-estig folyamatosan versenyben kellett lenniük. Arról már nem is beszélve, hogy az alkalmi és a divat hajvágás követelményei is mennyire különböznek: extrém és konzervatív hajviseleteket egyaránt készítettek, ami tanáruk szerint "ég és föld".

A MOSZI versenyén Nagy Beatrix gyűjtötte a legelőkelőbb helyezéseket: kontyban 1., női divatban 3., női összetettben szintén 1. lett. A kontynál még lehet alakítani, de a vágást már nem lehet javítani, érzékeltette a feladatok közti különbséget Beatrix. Eddig csak konty kategóriában mert indulni, de végzősként úgy gondolta, most már lehet merészebb, sőt a májusi VásárHair versenyen már a férfi ággal is megpróbálkozik.

László Henrietta Beatrixhoz hasonlóan szép sikereket tud már felmutatni korábbi versenyekről is. Ezúttal női és férfi divatban is 2. lett, alkalmi kontyban 3., női összetettben 2. Most először próbálkozott a férfi hajvágással, árulja el, s elsőre ilyen jól szerepelt. A frizurának összhangban kell lennie a modell sminkjével, ruhájával, a díszítéssel, a szakma elitjéből álló zsűri komplexen értékeli a látottakat.

Liszkai Ágnes női alkalmi kontya 4. helyezést ért. Mint megtudhattuk a fiatal hölgytől, a budapesti mindössze a második versenye volt. A sok gyakorlásban látja a sikeres szereplés titkát, a konty a saját ötlete volt. Bárhonnan lehet egyébként ötleteteket meríteni, a mai trend az interneten is megtalálható, mondja. Az is igaz, ezeket a frizurákat a mindennapi viseletre kevesen vállalják be, mondja.

Otrosinka Richárd férfi divat és férfi klasszikus hajvágásban egyaránt a 6. helyet szerezte meg, összetettben 5. lett. Egyre több a fiúversenyző, a szakma népszerűsége növekszik közöttük is, tapasztalta Richárd. A férfiaknál a női hajvágás is közkedvelt, jövőre indulni szeretne abban is.

Az egyéni sikerek olvastán talán nem is meglepő, hogy a Zsoldos diákjai a "Legeredményesebb gyakorlati hely" címet is elhozták.

(darók)

2011. december 23.

A Folkbeats dobbanása

"Folkbeats – Ahol a szívem dobban!" Olvasóink közül reményeim szerint sokan találkoztak a szlogennel, amely egy országos népzenei- és világzenei tehetségkutató versenyt hivatott népszerűsíteni. Tudok szentesi indulóról, azonban ezúttal mégsem ez lett a városunkhoz való legfontosabb kapcsolódás. Sokkal inkább a szervezők személyének egyike, a rockzenész Rupaszov Tamás, aki eltéphetetlen szentesi gyökerekkel bír: családi szállal.

Tehetségkutatás a magyar népzenében és világzenében? Első hallásra fura ötlet, hiszen mindkét műfaj gyakorlatilag folyamatosan juttatja felszínre a tehetségeket. (E tekintetben legyen szabad utalnom a Riff portálon fellelhető írásaimra, a lemezismertetőkre, elsősorban.) Ki hitte, hogy hatalmas tudású fiatal előadók munkálkodnak, készülődnek mégis (kvázi underground) a magyar népzenében és a világzenében?

A verseny szervezői nem csak tökéletesen képben voltak e tekintetben, de hitték is, hogy felszínre kerülhet közülük néhány. Ellentétben más tehetségkutatókkal, ők nem álltak meg az eredményhirdetést követő ajándékozásnál, hanem tovább léptek egy kilenc korongból álló CD-sorozat elkészítésével, amely terjesztésének egyik felelőse nem más, mint Kémeri Péter, a Tankcsapda egykori menedzsere.

Nem kis bátorságra vall ilyesfajta rétegzenével előhozakodni, amikor a CD-piac (nem csak a magyar) az öszszeomlás küszöbén áll. Na, ehhez kell a szentesi virtus – mondhatnám, ha a helyzet ennyire egyszerű lenne. Persze hogy nem az, de nem is túlkomplikált. A tágabban értelmezett zenei piac olyan módon rendeződött át, hogy az előadók legfőbb bevételi forrása nem a lemezeladás, hanem a koncertezés lett. Ehhez azonban nem csak a kellő hírverés elengedhetetlen, de hangzóanyag megléte is. Igen, az internet korában! (A koncertszervező, Arató Matyi sokat tudna mesélni erről.) Márpedig Rupaszo-vék leszállították mindkettőt!

A mai viszonyok közepette különösen nagy dolog mindaz, ami a Folkbeats berkein belül született. Arra pedig, hogy némi Szentesről vett spiritusz is kellett az egészhez, mindannyian büszkék lehetünk!

Olasz Sándor

2011. december 23.

Ott lenni minden gyermek mellett

Újabb öt esztendőre Gur-donné Kovács Helgát választotta az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat vezetőjévé a szentesi képviselőtestület. A régi-új igazgatónő lapunknak elmondta, hogy az elmúlt évek során kialakított, és jól működő ellátórendszert az oktatásügy várható átalakítását követően is tovább igyekeznek fejleszteni, szélesíteni.

– Az elmúlt öt év legnagyobb eredményének azt tartom, hogy olyan ellátórendszert sikerült kialakítani Szentesen és térségünkben, amely 3 éves kortól egészen a 18. életévük betöltéséig felkarolja, segíti a fiatalokat a pszichológus, a logopédus, a gyógypedagógus és a fejlesztőpedagógus kollégáim irányításával az óvodákban, iskolákban- kezdte Gurdonné Kovács Helga. – 2005. április elsején, a szakszolgálat indulásakor papíron egyetlen gyermek sem volt ellátási körzetünkben, aki olvasási, írási, számolási zavarral küzdött volna. Most ott tartunk, hogy közel kétszáz gyermek kapott ilyen diagnózist, akiket a többségi általános iskolákban fejlesztenek munkatársaim. Minden, nehézséggel küzdő gyermek közelében ott vagyunk, és már kint az intézményekben segítjük az óvodásokat, iskolásokat.

A szakszolgálat munkatársai pályaválasztási tanácsokkal is ellátják – igény szerint – a fiatalokat, de gyógy-testnevelés és -úszás is szerepel szolgáltatásaik között. Az ellátórendszert a kori fejlesztés (0-tól 3 éves korig) bevonása tenné komplexé, hiszen így teljes egészében a saját berkein belül fejleszthetné a gyermekeket a szakszolgálat. Az igazgatónő szerint az oktatásban bekövetkező változások minden bizonnyal érintik majd a szakszolgálatokat is, a nevelési tanácsadást, a logopédiai fejlesztést továbbra is biztosítania kell az államnak, de szeretnék megtartani az óvodai, iskolai pszichológiát, hiszen a régiónkban csak itt működik ilyen ellátás. – Ami jó, azt nem szabad leépíteni, hiszen egyre több gyereknek van szüksége az ilyen segítségre – érvel Gurdonné Kovács Helga. – Az ellátottjaink köre folyamatosan bővül, így nem gondolkodom létszámleépítésen, sőt, úgy vélem, hogy további munkatársakra lesz szükségünk az előttünk álló esztendőkben.

Arra a kérdésre, hogy élte meg azt, hogy bár valamenynyi munkahelyi választást megnyerte riválisával szemben, a városi képviselő-testület csak másodjára választotta meg az igazgatói posztra, Gurdonné elmondta: személy szerint neki és a szakszolgálatnak is jót tett a két választás között eltelt négy hónap, számos dolgot átértékelt, átgondolt magában, nem csak a szakmai kérdéseket, hanem a munkatársaival való viszonyát is. Szeretne szorosabb munkakapcsolatot kialakítani a három munkaközösség-vezetővel, szeretné jobban „szétteríteni” a szakszolgálati feladatokat, és azon lesz, hogy a kollégái még jobban belelássanak majd a szakszolgálat működésébe, egy-egy döntés hátterébe. – Nem mondom, hogy könnyű volt megélni ezt a négy hónapot, de végül, úgy érzem emberileg jól jöttem ki ebből az időszakból. Vannak terveim, terveink, továbbra is szeretnénk biztosítani a mostani ellátás színvonalát, sőt, szélesíteni is igyekszünk azt – zárta mondandóját a szakszolgálat vezetője.

Hering Viktor

2011. december 23.

Segített a Hunor-Coop

Csatordai Lajos, a Hunor-Coop kereskedelmi igazgatója karácsonyi meglepetésként ajándékokat vitt szentesi óvodákba.

Néhány héttel ezelőtt a Szentesi Életben megjelent egy hír, miszerint pár napon belül három szentesi óvodába is betörtek, és többek közt, az óvodai foglalkozások megtartásához szükséges, berendezéseket vittek el. A vállalat vezetése úgy gondolta, hogy karácsonyi meglepetésként segítenek a gyerekeken azzal, hogy mind a három óvodának (Damjanich, Mátéffy és a Bocskai utcai óvodáknak) ajándékba adnak egy-egy CD lejátszós-rádiós magnót.

2011. december 23.

Kongó papagáj a lakásban

Tóth Gábor madárszerető tenyésztő a kikelésük óta kézzel nevelgeti kongó papagájait a lakásában. Afrika középső részéről származnak, 35-40 évig is elélhetnek ezek a nem rikácsolós, csendes madarak. Lakásban kiválóan tarthatók, bár azt tudni kell, hogy rettentően kíváncsiak, mindenevők, és mindent megrágnak, ha szabadon repkedhetnek a szobában – tudjuk meg a gazdától. Az alapszíne papagájzöld, a kifejlett példányoknak a homloka és a feje teteje narancsvörös, de mostanára már nagyon sok színváltozata van. A közel 30 cm-t is elérő madár hamar a család kedvencévé válik, ha kicsi korától kézzel etetik, nevelik.

Olyan, mint egy kisgyerek, vagy egy kismacska. Játszik, rosszalkodik, de alapjában jóindulatú, nem veszekedős. Amennyiben egészséges körülmények között van, rendszeresen ápolják, kezelik, akkor a betegségekre sem érzékeny, és a gyermekek között is nyugodtan tartható. Kedves, de sértődékeny madár, a rossz bánásmódra tolltépéssel reagál. Ha sokat foglalkoznak vele, néhány szót meg is lehet tanítani a kongó papagájjal.

A rendszeres takarításra rászoktatja a gazdát, különösen, ha kiengedik a lakásban, a bútorok, növények közé. Táplálékuk túlnyomórészt magvakból, gyümölcsökből, zöldségekből áll.

G. Sz. I.

2011. december 23.

A múltból nem lehet megélni

David Guetta zenéjét hallgatja legszívesebben, kedveli a romantikus filmeket, és imád olvasni, nem utolsó sorban pedig kiválóan vízilabdázik: ő Keszthelyi Rita, a Hungerit Uni-BAU-Épszer válogatott játékosa, akit a Magyar Vízilabda Szövetség a 2011-es esztendő legjobb női vízilabdázójának választott.

Rita 10 esztendősen kezdett vízilabdázni a Margitszigeten, de ez nem volt meglepő, hiszen szülei is válogatott szinten űzték ezt a sportágat. Voltak kikacsintások a jazz-balett és a tánc irányába, de gyorsan eldőlt: belőle vízilabdázó lesz. A felnőttek között először az Újpest-OSC csapatában szerepelt, majd az OSC, a Honvéd és a Dunaújváros következett. A kétszeres magyar bajnok, háromszoros Magyar Kupa-győztes Keszthelyi a szentesi szurkolók legnagyobb örömére a nyáron városunk csapatába igazolt. – Remekül érzetem magam Dunaújvárosban, nagyon jó társaság jött össze, de saját fejlődésem szempontjából a váltás mellett döntöttem – mondja Rita. – Újabb kihívásokat kerestem magamnak, amire a LEN-kupa megmérettetés kiválóan alkalmas. Úgy gondolom, minél több edzőnél fordul meg az ember, annál többet sajátíthat el a sportág fortélyaiból. Zant-leitner Krisztinával, mostani edzőmmel korábban együtt játszottam, így tudtam, mit várhatok tőle, így nem ért meglepetés, jó döntés volt Szentesre igazolnom.

Ritát az év női vízilabdázójának választotta a szövetség, de az el-ismerést, amel-lett, hogy nagyon megtisztelőnek tartja, igyekszik a helyén kezelni.

– Korábbi csapatomnak, edzőimnek, játékostársaimnak is nagy szerepe volt abban, hogy megkaphattam ezt a díjat, ők is hozzásegítettek ahhoz, hogy jó teljesítményt tudjak nyújtani. Az élet azonban nem áll meg, a múlt győzelmeiből nem lehet megélni, újra és újra tenni kell a sikerért - vallja a Hungerit-UniBAU 4-es sapkában játszó játékosa.

A válogatott vízilabdázó konkrétan fogalmaz, már ami az idei szezonra szóló terveit illeti: szeretne bajnoki címet ünnepelni csapatával, a LEN-kupában illő lenne minél tovább menetelni, a nemzeti együttessel pedig a január 18-án kezdődő hollandiai Európa-bajnokágon a legjobb négy közé jutást tartaná elfogadhatónak. És akkor az olimpiáról még nem is beszéltünk…

A sport mellett Rita a szabadidejét is igyekszik hasznosan tölteni, hiszen angolórákra jár, mindemellett a Testnevelési Egyetemen OKJ-s, sportedzői tanfolyamot végez. Mint mondja, "attól még, hogy valaki jó vízilabdázó, nem biztos, hogy ezt a tudást képes átadni a fiataloknak alapos elméleti és gyakorlati ismeretek nélkül".

A karácsonyi ünnepeket Rita a szerettei körében tölti a fővárosban, a pihenő azonban csak nyúlfarknyi lesz számára, hiszen az ünnep előtt, majd azt követően is a válogatottal készül a januári kontinensviadalra.

H.V.

2011. december 23.

Nyitva az uszoda

Az ünnepek alatt sem zárja be kapuit a ligeti uszoda: csak december 24-én és szilveszterkor lesz rövidített nyitva tartás, akkor reggel 8 és 12 óra között lehet látogatni a medencéket és a szaunákat. December 25-én és 26-án hajnali 5-től 21.45-ig tartanak nyitva, újév napján pedig 10 órától engedik be a vendégeket. A Szentesi Üdülőközpont komoly akciókkal fordul az érdeklődők felé az év végén, a jövő év elején. Informálódhatnak a fürdő elérhetőségein.

2011. december 23.

Frigó diákolimpia

Bár nincs könnyű helyzetben a magyar futball, mégis folyamatos a fiatalok érdeklődése a sport iránt. Ezt is bizonyítja a múlt héten megrendezett két napos Frigó diákolimpia teremlabdarúgó-torna is. A szentesi és város környéki iskolák a IV. korcsoportban (12-14 éves korosztály) nevezhették csapataikat, így a tornán 6 iskola vett részt. A rendezvény eredetileg 8 csapattal indult volna, de két iskola visszavonta nevezését, azonban még így sem fért bele egy napba a 15 mérkőzés. Az ügyes kamaszok színvonalas meccseken mutatták be tehetségüket és izgalmas pillanatokat láthatott a maroknyi közönség a sportcsarnokban.

Eredmények: 1. Fábiánsebestyén, Arany J. ÁMK, 2. Koszta, 3. Klauzál iskola. Két nap alatt 67 gólt lőttek a hálóba.

A szervező, Takács László elmondta, nagyon fontos, hogy a gyerekek sportoljanak, mert nemcsak a tehetségek gondozása, de az egészséges utánpótlás nevelése is elsődleges napjainkban. A győztes csapat január 11-én Csongrádon játszik újabb mérkőzést. Az innen győztesként kikerülő csapat játszhat majd a megyei döntőben.

2011. december 23.

Szentesért és a létükért harcolnak

Vannak sportágak Szentesen, melynek képviselői – bár kevésbé szerepelnek a reflektorfényben – mégis szép sikereket érnek el a hazai bajnokságokban, és évről-évre öregbítik városunk hírnevét. Megkértük néhány helyi sportegyesület és szakosztály képviselőjét, meséljenek a 2011-es esztendő számukra legjelentősebb történéseiről, utánpótlásuk helyzetéről és arról, hogy ebben a kedvezőtlen gazdasági helyzetben hogyan sikerült talpon maradniuk.

Elsősorban a diákolimpiai szereplésre fókuszálnak a Szentesi Vasutas Vívó Szakosztályának versenyzői, de az amatőr felnőtt országos bajnokságon is voltak indulóik, tudtuk meg Barna Viktor edzőtől, aki a szakosztály vezetője is egyben. Ez utóbbiban a párbajtőrözők között Almási Alexandra a 3., Almási Tímea pedig az 5. helyen végzett, míg a diákolimpián a leány párbajtőr csapat a 4., a fiú csapat pedig az 5. lett. Korábban 15-20 fő sportolt náluk, de az idei sikeres sportágválasztónak köszönhetően több mint harminc fiatal vívóval dolgozhat hetente háromszor Barna Viktor és Talmácsi Krisztián.

2011. december 23.

Összefogni a foci jövőjéért

Utánpótlás szinten Szentes országos bajnokságban szerepelneA központi konyha étterme megtelt a HSZATÁK labdarúgó utánpótlásnevelő egyesület 2011. évi záró rendezvényén. Némethy László vezetőedző köszöntötte a megjelent játékosokat, a szülőket, a támogatókat, majd Prozlik István értékelte az elmúlt év eseményeit, és bemutatta a szervezet új elnökét, Tomcsányi Ferencet. Egyben tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Halász-Szabó Antal továbbra is, mint tiszteletbeli elnök segíti az egyesületi munkát.

2011. december 23.

Újra kosaraznak a felnőttek

Szabó Dénes, a Szentesi Kosárlabda Klub felnőtt szakosztályának a vezetője újra összeszedte a kosarazni szerető felnőtteket Szentesen. A csapat korábban különböző okok miatt szüneteltette a tevékenységét, de a 2011/2012-es megyei bajnokságra újra beneveztek. A sportcsarnok bérleti díja túl magas nekik, így a Klauzál iskola tornatermében edzenek, és játsszák a mérkőzéseiket. A jórészt szentesi és harminc éven felüli játékosokból álló csapat jelentősen megerősödött az elmúlt időszakban, főleg ami az egyes játékosok testsúlyát illeti, de korban is vezetnek a bajnokság más csapatának játékosai előtt. Ez azonban senkit nem zavar, a régi formájukat néha-néha felvillantják, a variációk még előjönnek, a gyönyörű és pontos dobások benne vannak az izmokban az ízületekben, de levegő már egyre kevesebb van a teremben, különösen a vége felé.

A bajnokságban összesen kilenc csapat indult, melynek jó része szegedi. Volt SZEDEÁK és egyetemista játékosok, a régi szegedi kosarasok kezdeményezték a bajnokságot, melynek a célja egyfajta rendszeres mozgás és a csapathoz való tartozás, majd a "harmadik" félidőben az értékelés.

A szentesiek mérlege a bajnokságban, három győzelem és két vereség. Utolsó, vasárnapi mérkőzésükön idehaza, a szegedi Brutális KK csapatát verték meg 69-63 arányban.

G. Sz. I.

2011. december 23.

Fussunk szilveszterkor

Akár jelmezben is neki lehet vágni az év utolsó napján a St. Jupát SE futóversenyének. Az egyesület december 31-én, szombaton 11 órakor ismét megrendezi sportos óévbúcsúztatóját. Két távon lehet indulni, a Széchenyi-liget kapujától a kerékpárúton a Topolya utca vonaláig (rövidtáv, 2 km) illetve a belső körforgalomig, majd onnan vissza (3,8 km). Nevezni a Dózsa-házban található Közösségi térben lehet 10 órától. A távokat teljesítők között kisorsolják a díjakat, valamint értékelik a legötletesebb jelmezeket. Információ: www. programok. jupat.hu vagy a 20/321-1693-as telefonon.

2011. december 23.

Évadzárás a szenioroknál

November közepén a temesvári 25 méteres uszodában találkoztak a romániai szenior úszók egy verseny keretében. A sűrű versenyprogram miatt Magyarországot csak a Szentesi Delfin ESC néhány úszója képviselte, ők viszont szép sikerrel. Romániában nem jellemző, hogy az idősebb korosztály rendszeresen sportoljon, ezért a helyi televízió riportot készített a szentesi Mel-kuhn Dezsővel, Bodnár István-néval és Kovács Lászlóval, hogy az ő példájukon keresztül hívják fel a figyelmet az idősebb kori rendszeres úszás kiváló fizikális és mentális hatására.

Eredmények: Pólyáné Téli Éva: 25 pille, 100 mell, 25 mell, 100 pille, 25 gyors, 100 vegyes 1. Melkuhn Dezső: 100 gyors, 100 mell, 100 pille, 100 vegyes, 200 pille 1. Kovács László: 200 gyors, 25 hát, 100 gyors, 25 gyors, 100 hát 1. Bodnár Istvánné: 25 hát, 25 mell, 25 gyors 1.

Budapesten a Nyéki Imre uszodában rendezték meg a szeniorok utolsó úszóversenyét ebben az évben. A Szentesi Delfin ESC úszói ismét sok szép helyezést gyűjtöttek be. Pólyáné Téli Éva 33 méteren mind a négy úszásnemben aranyérmet szerzett, Pászti Edit négy aranyat gyűjtött be. A szeniorok váltói három ezüstöt és egy bronzérmet szereztek. Jól szerepelt még Bertényi Mária, dr. Bakacsi Gyula, Melkuhn Desző, Lukátsy Kati, Debreczeni Beáta, Bocskay Zsófia, Bodnár Istvánné, Ferke Gábor-né, Kovács László és Tóthné Katalin.

2011. december 23.

Fordulatos forduló

Hungerit-kupa, 3. játéknap

A kistérségi teremlabdarúgó bajnokság a Hungerit kupáért a sportcsarnokban közel negyven csapat részvételével, kiváló körülmények között zajlik, és már a harmadik játéknap is befejeződött.

A legutóbbi forduló egyik érdekessége volt, hogy az Erélyesek csapata visszalépett, és helyettük jelentkeztek a 13-14 éves srácokból álló Belvárosi Fiatalok, akik bizony majdnem meglepték a csoport egyik esélyesét az ErKát.

A forduló nagy nyertese a Fociguruk "A" csoportos együttese volt, akik két nagyon fontos mérkőzésen is győztek, ahol Puskás – a régi időkre emlékeztetően – egy-két percre beállt, rúgott egy-egy gólt, és a csapata nyert. A fényképen szereplő B-28 Stúdió, a tavalyi bajnok, felemásan szerepelt. Nem bírt az idei nagy esélyessel, a Focigurukkal, viszont este a második mérkőzésen, meggyőzően verték a jó erőkből álló Next Goup együttesét.

Eredmények: Bundás Li-ba–Mayer München 3–3, ErKá–Belvárosi fiatalok 4–2

Suprise–Favorit 3–0, Yo-ung Boys–Fila-11 1–13, Old Tigers–Legator 0–0 Fila-11–Cselszövők Pollák FC 3–0, MetalCom–Biochip 0–2, KÁOSZ – Tengeralattjárók 3–1, Kispályások–Aznaposak 1–2, Kurca Menti Hódítók– Biochip 6–0, Tűzoltóság– Csituszó 2–5, Kurca Menti Hódítók–Aznaposak 3–1, Álomkonyha Stúdió–Szemi-cilin 1–2, Fociguruk–Jóba-rátok 1–0, Next Group– Gallér SE 0–3, Fociguruk–B-28 Stúdió 4–0, Sz+B Kft.–Bel-városi Favágók 4–2, Next Group–B-28 Stúdió 0–4

A héten beindult a palánkos torna, szerdán délelőtt az általános iskolák válogatottjai, majd délután a középiskolások küzdöttek egymással, míg csütörtökön a HSZATÁK kezdő korosztályok, pénteken a Farkasok idősebb, utánpótláskorú játékosaiból álló csapatai játszottak.

2011. december 23.

Pótfűtés

A szőke nő meséli a szőke barátnőjének:
– Képzeld meghúztak az autós vizsgán...
– Hát ez hogy lehetséges?
– Behajtottunk egy körforgalomba és ki volt rakva egy 30-as tábla. Én ahogy kell körbe is mentem harmincszor...
– És ezért meghúztak ?!

2011. december 23.

Különlegességek karácsonyra és szilveszterre

Mindannyiunk számára nehézséget okoz, ha karácsonykor egy-két, a hagyományostól eltérő étellel akarunk szeretteinknek kedveskedni. A megszokottól eltérő ízvilágot ajánl ünnepi fogásként karácsonyra és szilveszterre Dimák Árpád szakács, akinek munkáját az elmúlt években többször is elismerték.

Családjának már adventben elkészített datolyás csókkal, mandulás kiflivel, zserbó bon-bonnal kedveskedik az év ebben az időszakában Dimák Árpád, s szenteste sokszor narancsos kacsa kerül asztalukra. Mégsem ezt ajánlotta figyelmünkbe mikor felkerestük, hanem almával és citrusfélékkel töltött csirkét petrezselymes parázsburgonyával. Mint mondta, elkészítése sem bonyolult, hiszen csupán egy egész csirkét kell vásárolnunk, amelyet tüzetes tisztítás után 2 darab apró kockákra vágott almából, illetve 1-1 citromból és narancsból összeállított masszával kell megtöltenünk, természetesen a gyümölcsök meghámozása után. A fűszerezésnél 1 szál apróra vágott rozmaringot és egy csokor petrezselymet kell felhasználnunk.

2011. december 23.

"…a szívekben legyen karácsony!"

"Tudod, karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodákban, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen azért van az ünnep, mert nem lehet csoda nélkül élni."

E fenti sorokat Márai Sándor vetette papírra. S valóban, a karácsony maga a csoda. Lehet várni heteken át, lehet elképzelni, de az igazi csoda az, amit mi magunk idézünk elő. Meg kell néha állnunk, hogy együtt lehessünk, hogy közösen átélhessük a karácsony üzenetét. A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjai az elmúlt napokban átélték, milyen érzés a csodát előidézni.

2011. december 23.

Ajándékoztak

A "Szeretetakció a szegények karácsonyáért" gyűjtőmozgalom keretében a Szabadidős Sportklub 105 db, egyenként mintegy 5000 Ft értékű, alapvetően tartós élelmiszereket, valamint almát, burgonyát és zöldségféléket tartalmazó csomagot osztott szét. A rászorulók kiválasztásában a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztálya segített.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Csoportja 130 családnak adott tartós élelmiszert, gyümölcsöt és édességet tartalmazó csomagot.

A Szentes-Csongrád Rotary Klub tagjai forralt bort és gyümölcsöt osztottak a sétáló utcán a járókelőknek.

A Fidelitas helyi szervezete a szentesi Gyermekek Átmeneti Otthona részére gyűjtött játékokat.

Sinka Zsolt erőművész a szentes kórház gyermek és szülészeti osztályán fekvő beteg gyerekeket és a szülőket ajándékozta meg a Bamako ralira induló csapat tagjaival közösen.

A hagyományokhoz híven az önkormányzat a város időseinek adott karácsonyi csomagot. Hét helyre (Hajléktalan Szálló, idősotthonok, dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon, református idősek otthona, pszichiátriai ápolóotthon) vittek mintegy 300 csomagot, melyekben tartós élelmiszer, szaloncukor, csokoládé és négy mázsa alma volt.

2011. december 23.

Újévi teremtorna

A Szabadidős Sportklub terem- és kispályás labdarúgó szakosztálya január 8-án, vasárnap 8 órától a Koszta József iskolában rendezi meg az újesztendő első teremlabdarúgó tornáját. Nevezni lehet december 28-ig, a klub Kiss Bálint u. 3. sz. alatti helyiségében. Részletes felvilágosítást ad Léhi Gábor a 30/468-87-69-es számon.

2011. december 23.

Családi

Született: Musa Ádám és Ma-tók Zsuzsannának Ábel, Radó Attila és Varga Beátának Nóra, Nana Krisztián és Duka Beátának Krisztofer, Vincze Viktor és Biácsi Terézia Erzsébetnek Adrienn nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Vidovics Ferenc és Molnár Zsuzsanna, Aranyi László és Rohály Mariann, Fromann Péter és Gyarmati Edit, Bognár Zoltán és Kun Marianna, Váradi János és Szép Tünde.

Elhunyt: Tombácz Ferencné Aradi Franciska, Bihari Kálmán, Tirpák Antalné Varga-Kiss Eszter, Csáka Eszter Lujza Kelemen Eszter Lujza, Brezovai Györgyné Kékesi Ilona.