2011. december 23.

Összefogni a foci jövőjéért

Utánpótlás szinten Szentes országos bajnokságban szerepelneA központi konyha étterme megtelt a HSZATÁK labdarúgó utánpótlásnevelő egyesület 2011. évi záró rendezvényén. Némethy László vezetőedző köszöntötte a megjelent játékosokat, a szülőket, a támogatókat, majd Prozlik István értékelte az elmúlt év eseményeit, és bemutatta a szervezet új elnökét, Tomcsányi Ferencet. Egyben tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Halász-Szabó Antal továbbra is, mint tiszteletbeli elnök segíti az egyesületi munkát.

Az új elnök megtiszteltetésnek vette a feladatot, amit nagy örömmel vállalt, remélve, hogy Szentesen a futball hamarosan visszakerül arra a helyre a város sportéletében, ahol korábban volt. Mindent el fog követni, hogy a labdarúgásért tenni akarók fogjanak össze, és teremtsék meg annak feltételét, hogy minél jobb focit láthassanak a szurkolók Szentesen, és minél több értékes játékost adjanak a hazai futballéletnek. Már tervezik, hogy 2013-ban – amikor a Szentesi Kinizsi megalakulásának a 100. évfordulója lesz – megünnepeljék az egyesület jubileumát.

Némethy László elmondta, új edzője van az óvodás korosztálynak Jernei Csaba személyében, aki korábban nagypályán és a futsalban is szép eredményeket ért el. Reméli, hogy a gyerekek körében is népszerű lesz. A helyi futball helyzetéről annyit mondott el, hogy sikeres tárgyalások és egyezségek születtek a helyi egyesületek között.

Egy klubban a kicsik

A Kinizsivel és a Farkasokkal úgy egyeztek meg, hogy létrejön egy utánpótlásne-velő egyesület (külföldi és hazai példákhoz hasonlóan), ahol az óvodásoktól, az előkészítő-serdülő korosztályig nevelik a játékosokat. A serdülő, ifjúsági és felnőtt csapatot foglalkoztató egyesületbe a korosztályokból kiöregedő játékosok kerülnek. Az átmeneti serdülő korosztályban a játékosok kettő igazolással rendelkeznek majd, így mind a két egyesület által szervezett bajnokságban – az edzők belátása szerint, és egyeztetés alapján – játszhatnának. A tervek között szerepel: Szentes szeretne kilépni a megyei szintről – utánpótlás vonatkozásában – az országos, kiemelt bajnokságba. A játékosok, akik ebbe a csapatba nem kerülnek be, még mindig ott a lehetőségük, hogy a megyei bajnokságban játsszanak. Ez egyfajta motiváció, hogy a kiemelt csapatba kerüljön valaki, másrészt a fejlődés szakmai téren így jobban biztosítható.

Ennek érdekében mind a három egyesület hasonló korú játékosait az utánpótlás-nevelőbe egyesítik, a Kinizsi pedig viszi tovább az idősebb és a felnőtt játékosokból álló csapatot. Ezzel megmarad a lehetősége annak, hogy a különböző pályázatokon mind a felnőtt, mind az utánpótlásnevelő egyesület külön-külön induljon, de a szakmai feladatok egymásra épüljenek. A részletek kidolgozása most van folyamatban, a szervezeti változás pedig a 2012-es évet a futball évének teheti.

G. Sz. I.