2011. december 23.

Különlegességek karácsonyra és szilveszterre

Mindannyiunk számára nehézséget okoz, ha karácsonykor egy-két, a hagyományostól eltérő étellel akarunk szeretteinknek kedveskedni. A megszokottól eltérő ízvilágot ajánl ünnepi fogásként karácsonyra és szilveszterre Dimák Árpád szakács, akinek munkáját az elmúlt években többször is elismerték.

Családjának már adventben elkészített datolyás csókkal, mandulás kiflivel, zserbó bon-bonnal kedveskedik az év ebben az időszakában Dimák Árpád, s szenteste sokszor narancsos kacsa kerül asztalukra. Mégsem ezt ajánlotta figyelmünkbe mikor felkerestük, hanem almával és citrusfélékkel töltött csirkét petrezselymes parázsburgonyával. Mint mondta, elkészítése sem bonyolult, hiszen csupán egy egész csirkét kell vásárolnunk, amelyet tüzetes tisztítás után 2 darab apró kockákra vágott almából, illetve 1-1 citromból és narancsból összeállított masszával kell megtöltenünk, természetesen a gyümölcsök meghámozása után. A fűszerezésnél 1 szál apróra vágott rozmaringot és egy csokor petrezselymet kell felhasználnunk.

– A csirkét kívül-belül sóval és frissen őrölt borssal bedörzsöljük, majd a masszával betöltjük. Majd a csirke bőrét citrommal átdörzsöljük, és vajjal meglocsolva előmelegített sütőbe tesszük, s 170 fokon 50-60 perc alatt készre sütjük. Közben apró szemű burgonyát hámozunk, amit sós vízben főzünk meg. Majd vajon petrezselymet futtatunk és a főtt burgonyákat ezen a vajas-petrezselymen forgatjuk át. Mikor a csirke elkészült, akkor a sütésből visszamaradt pecsenyelevet tejszínnel beforralva dúsítjuk, s mártásként tálaljuk az ételhez - részletezi a kórházi szakács, aki többször ért el sikereket munkatársaival együtt különböző szakácsversenyeken.

2004-ben cégük különböző konyháinak versenyében, 13 csapat részvételével megrendezett megmérettetésről tértek haza első helyezéssel. Egy évvel később a Közétkeztetők 5. Országos Szakácsversenyére neveztek be, amelyen már az is jó eredménynek számított, hogy írásos pályázatunkkal meghívták őket a versenyre. Melegkonyhai kategóriában indultak, ahol levest, főételt és desszertet készítettek 20 főre. Itt a kategória abszolút első helyét szerezték meg, s így a Közétkeztetők Országos Szövetségétől és a Magyar Gasztronómiai Szövetségtől átvehették a 2005 legjobb köz-étkeztetője címet. Ennek jutalma volt, hogy 2005 novemberében a svájci Bázelbe a szakács Európa bajnokságnak is aposztrofált World Culinary Master Show-ra, a gasztronómia jegyében szervezett gasztronómiai világkiállításra. Innen a regionális csapat tagjaként Európa bajnoki ezüstéremmel tértek haza, de a kategóriában aranyérmet nem is ítéltek oda senkinek - tudtuk már Dimák Árpádtól, aki 2 világ és olimpiai bajnok mesterszakácstól tanulta a zöldségfaragást, amellyel versenyzik is, s melyet hobbijának is tekint.

S, hogy szilveszterre mit ajánl? Rozéra sütött mangalica szüzet hagymalekvárral és vajas törtburgonyával. Elkészítése: egy körülbelül 60 dkg-s mangalica szűzpecsenyét zsályával és tört rózsaborssal fűszerezünk, majd sütés előtt nagy szemű sóval bedörzsöljük. Vaj és olíva olaj keverékén elősütjük minden oldalát. Ezután az edénnyel és a zsiradékkal együtt a sütőbe teszszük. 170 fokon, 20 perc alatt készre sütjük, és tálalásig melegen tartjuk. A hagymalekvár elkészítése is körülbelül ennyi időt vesz igénybe. Először a lilahagymát karikára vágjuk, olívaolajon megfonnyasztjuk, majd felöntjük száraz vörösborral, balzsamecettel, ezután egy csipetnyi sóval és 3 evőkanál cukorral ízesítjük, babérlevelet teszünk hozzá. Sűrű kevergetés mellett lekvár sűrűségűre forraljuk be. A burgonyát megfőzzük, villával durvára törjük, majd nagyobb serpenyőbe vajat hevítünk és a tört burgonyát a forró vajon kevergetve átpirítjuk.