2011. december 23.

Idegen test – a VE-GA

Több mint 30 éve létezik Szentesen egy szervezet, ami van, de még sincs. Miközben több mint 4000 fiatal vett részt benne közvetlenül itt a városban és még többen szerte az országban, nem tudatosult még szüleikben sem a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség mibenléte. Ma Magyarországon nincs másik vidéki központú gyermek és ifjúsági szervezet.

Valamikor 1978-ban kezdődött, majd 1984-ben felvették a szervezeti formát és a nevet, de majd csak 1991-ben jegyezték be hivatalosan, mint egyesületet, s 1998-ban vált közhasznú szervezetté a VE-GA – mondta Korom Pál, a szövetség országos elnöke. Jelenleg 25-30 teljes jogú tagot, a Szakértői Kollégium 40-50 tagját és mintegy 1800 résztvevő jogú tagot számlál a szervezet.

Bővülő szerepvállalás

Miközben fiataloknak és fiatalokról szól a VE-GA, nagyon sokrétű a tevékenysége. Egyrészt egy sportoló, túrázó és kalákázó, beszélgető baráti társaság. Valamikor 1987 táján karatézni jelentkezett néhány fiatalember, köztük Ibolya Zsolt, Horváth Jancsi, Gombos Jancsi, Holecska Csaba. A létszám gyorsan nőtt, mert nem csak edzettek, hanem utána duma-partikat tartottak és már olyanok is jöttek, akiket nem érdekelt a karate, csak a beszélgetés. A dumapartin részt vevők fele drámais diák volt, ugyanis a gimnáziumban ebben az időben indult a színjátszó tagozat. Akkoriban kezdődött az "Aranyjelvényesek az olimpiára" kezdeményezés Gálfi tanár úrral, így a beszélgetések túrázással egészültek ki.

A VE-GA ma "mozgalmi alakulat", ifjúságszakmai, valamint segítői illetve mentori szervezet is. Mára már országosan ismert saját komplex ifjúság szakmai projekt-rendszerük az ún. "Szentesi modell" középpontjában a SZIDÖK-kel (Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat).

A VE-GA egy Kelet-Európában szokatlanul fejlett civil valami, amit nem tud fogni a magyar társadalom. Annyira más fogalomrendszerben létezik, ami az emberek többsége számára értelmezhetetlen. Idegen test vagyunk, és azt hiszem, a mi életünkben már nem lépjük át ezt a határt, mondta az elnök.

Több helyszín

– Az országban több helyen is jelen van a VE-GA, azonos alapokon, de más-más érdeklődéssel. Pécsett a népzene, néptánc és az építészet, Debrecenben a menedzser szemlélet, Szolnokon a családprogram, Székesfehérváron és Budapesten vállalkozói munkák állnak a középpontban. Idén például a magyartési ingatlanunkat főként e két utóbbi csoport tagjai újították fel önkéntes munkával. Több millió forintot költöttünk az épületre. Ide szervezünk nyaranta képzéseket és táborokat. Idén is közel 500 fiatal és felnőtt segítő vett részt közösségépítésen. Több gyereket táboroztattunk itt, mint a többi szervezet együttvéve a városban, halljuk Korom Páltól.

A másik közösségi terünk a Kossuth utcai Diák Pince, ahol 160 – 200 gyerek fordul meg rendszeresen. Sajnos, ez most szünetel, mert a felújítása miatt nem használhatjuk egy ideig és elszoknak innen a fiatalok – folytatja az elnök. – Széles körben segítünk és mentorálunk gyermek, ifjúsági és fiatal felnőtt szervezeteket, csoportokat, települési ifjúsági és iskolai önkormányzatokat. Jelentős ifjúsági képzési és szakértői tevékenységeket végzünk, illetve hazai, erdélyi és külföldi kapcsolatokat építünk. Negyvenéves kortól lefelé, 12 éves korig minden szinten vannak képzett segítőink, mivel saját OKJ-s képzést szervezhetünk, magyarázza Korom Pál.

Külterületi program

Most elkezdődött a kistérségi ifjúsági fórum szervezése a kistérségi társulással együttműködve, amit a VE-GA mentorál és egyben magára vállalja a pályázatokhoz szükséges anyagi önrészt is.

Másik tervük a külterületek fejlesztése. Egy francia partnerszervezettel közösen adnak be pályázatot a következő uniós költségvetési ciklusban. Ehhez szükséges egy kistérségi fejlesztési program. A szentesi külterületi komplex fejlesztési programot a VE-GA menedzseli és novemberben volt e témában egy szimpózium Szegeden. Újszerűsége, hogy ár- és belvíz kockázati alapokra helyezik a külterület fejlesztést, ami egyben tanya és tanyahálózat fejlesztést is jelent. Sikeres pályázattal akár 15-25 új munkahelyet is teremthetnek 2015–2016 táján.

Szeretnének emléket állítani a szentesi származású világhírű sci-fi írónak, Zsoldos Péternek. Az új civil törvény is új feladatok elé állítja őket, ami akár a szervezet átalakulását is jelentheti. A VE-GA ma úgy látja, hogy megmaradásának, fejlődésének útja az, ha minél több hasonló formációt segít partnerré válni.

Végezetül a VE-GA elveit is megosztja velünk az elnök:

– Számunkra az erkölcs örök emberi értékei az irányadóak. Közénk bárkit azok az igényei és gondjai köthetnek, amik kielégítését, illetve kezelését segíthetjük. A közös ügyeinkről mindenkinek joga van mindent tudni és erre a lehetőséget biztosítani kell. Mindegyikünknek jár a segítség egymástól, de csak ha kéri. A biztonsághoz, az önállósághoz mindenkinek szükséges az, hogy tartozzunk valahova, valakikhez, akiknek önmagunkért vagyunk fontosak (ez a tartozás-elv) és, hogy valakiket fenntartások nélkül szerethessünk (szeretet-elv). A fentieket megadjuk egymásnak és ez az egymással való törődésünk lényegi tartalma (törődés-elv).

Besenyei