2011. december 23.

Emlékév a professzorról

Bugyi István gazdag életútjára, munkásságára emlékeznek

Dr. Várkonyi KatalinSzámos esemény kötődik 2011-hez Szentesen. Közülük szakmailag kiemelkedik a Dr. Bugyi István Emlékév. Apropóját a professzor halálának harmincadik, születésének nyolcvanadik évfordulója adta. A kórház vezetése azt a célt tűzte maga elé, hogy méltóképpen megemlékezik az egészségügyi intézmény névadójáról.

Az emlékév gondolata két személyhez kötődik, tudtuk meg dr. Várkonyi Katalin főigazgatótól: dr. Gyenes Ágota orvos-igazgató és Cseh-Lakos Ilona sajtószóvivő nevéhez. Utóbbinak, mint kiderült, családi kötödése is van a Bugyi famíliához, előbbi pedig családtagjain keresztül több évtizede kapcsolódik a kórházhoz.

– Ez kapóra jött, egyrészt azért, mivel az utóbbi időben a kórházban valamelyest lelassult a tudományos élet. Ezt újra kellett éleszteni – jelenti ki a főigazgatónő. – A szervezésnél nem naptári évben gondolkodtunk, hanem tizenkét hónapban. Elsősorban az aktuális dolgokat vettük be a programba. Például, a sürgősségi betegellátás, urológia, sebészet, onkológia, nefrológia, belgyógyászat, kardiológia, és mindenképpen a traumatológiával, ortopéd sebészettel zárjuk a rendezvénysorozatot, de erre már csak a 2012-es Bugyi István Emlékérem-átadó ünnepség után kerül sor.

A konferenciák mindegyikének megvolt a maga kötött formája, tematikája. A főigazgató és az orvos-igazgatónő összefoglalta az adott témát, azt követően a meghívott országos, regionális szaktekintélyek, orvosprofesszorok, osztályvezető főorvosok megtartották előadásaikat. Az ország különböző részéről jöttek előadók, vendégek, akiket érdekelt a rendezvény. Az urológiát érintő téma tárgyalásakor itt voltak a professzor úr egykori tanítványai, munkatársai. Ez alkalomból Tóth Csaba professzor képeiből fotókiállítást is rendeztek.

De nem szabad megfeledkezni dr. Zacher Gábor neves toxikológusról sem. A jelenlévők érdeklődéssel figyelték előadását, s ami miatt emlékezetes marad az a nap, a kórházból elindult egy kezdeményezés, hogy a jövőben az év egy bizonyos napját nevezzék ki a sürgősségi betegellátás világnapjává. A nagyvilágban jó szívvel fogadták a kérést, azóta nagyon sok kórház csatlakozott hozzájuk.

Nem mindig maradtak a városhatáron belül. Mindszenten orvostörténeti érdekességekből tartottak előadásokat, Székesfehérváron pedig társrendezői lehettek az országos diabétesz konferenciának.

Cseh-Lakos Ilona– A végére szeretnénk egy könyvet is kiadni. Labádi Lajos levéltár-igazgató profeszszor úr levelezéseit kutatja, orvos-igazgatónővel a konferenciákról írunk, dr. Papp Zoltán – aki segíti munkánkat az emlékév szervezésében is – dr. Bugyi István életét foglalja össze röviden. Nem ez lesz az első könyv professzor úrról. A centenárium alkalmából már megjelent egy kiadvány, azután Papp Zoltán főorvos is írt egy összefoglaló munkát – tájékoztat Cseh Lakos Ilona.

Dr. Várkonyi Katalin hozzáfűzi: A kórházi kápolnában lesz az emlékév részeként karácsonyi ünnepségünk is, hiszen Dr. Bugyi István a kápolna létrehozását is ő kezdeményezte. Nem minden kórház mondhatja el magáról, hogy kápolnában imádkozhatnak betegeik, látogatóik, munkatársaik.

A rendezvénysorozat nem ér véget idén. Az emlékérem átadása és egy kardiológiai konferencia vár még a szervezőkre, majd a végén, márciusban a volt Bugyi-tanítványok jönnek össze, elevenítik fel emlékeiket, beszélnek a professzorról. S szeretnék a jövőben, bár már nem az emlékév keretében, de hasonlóképp folytatni a tudományos ülések sorát.

A főigazgatónő így zárja gondolatait:

– Egy-egy ilyen tudományos esemény fontos az orvosok életében. Mások véleményének meghallgatása, továbbgondolása jól jön az orvostársadalomban is. A jelenlegi leterheltség mellett nagyon nehéz tudományos munkát is végezniük munkatársaiknak. A rendezvényeken együtt voltak, bepillantást nyertek egy-egy másik szakterületbe, fejlődésébe, s egyeztetni, beszélgetni tudnak, ami a napi hajtás mellett sokszor lehetetlen. Az intézmény és kollégáink pedig örömmel vették, hogy az egyes orvosi szakterületek vezető professzorai, orvosai elfogadták meghívásunkat a Dr. Bugyi István Emlékévben, melynek minden állomása valamilyen módon kapcsolódott a tanár úr életéhez, munkásságához.

Lovas József