2011. december 23.

Vizsgálják a Kossuth utcai építkezést

A szentesi Jobbik 50 ezer forintot gyűjtött össze és adott át a Mátéffy utcai óvodának – jelentette be Szabó Zoltán napirend előtti felszólalásában a képviselő-testület pénteki ülésén. A felajánlás elsősorban az intézmény vagyonvédelmét szolgálta, de ha ez más forrásból is megoldható, játékokat vehetnek belőle a gyermekeknek. Szirbik Imre polgármester megerősítette, az összes óvodát felszerelik riasztóberendezéssel. Chomiak Waldemar azt nehezményezte, hogy elmaradt a HPV-védőoltás decemberben, pedig pontosan, meghatározott időközönként kellene beadni a hatóanyagot. Válaszában Szűcs Lajos alpolgármester leszögezte: időben, november 23-án megrendelték a vakcinákat, de a szerződött szállító cég nem teljesítette vállalását. Amint megérkezik a szállítmány, beadják az oltásokat. Hozzátette, őket úgy tájékoztatták, hogy az oltóanyagot hamarabb nem, később viszont be lehet adni. Az alpolgármester szerint nem jelentkeztek elegen az önkormányzat felhívására, és ezért mindannyian felelősek, de a kezdeményezés jó, és sokat kell tenni azért, hogy népszerűbb legyen a város egészségmegőrző- és szűrőprogramja.

A testület egyhangúlag döntött arról, hogy Csendes-Merza Ágnes intézményvezető tartós távolléte idejére Szöllősi Ágnes Borbálát bízza meg a bölcsőde vezetésével. Gyanússá vált Szabó Zoltán számára a Kossuth utca 8-10. szám alatti önkormányzati épületek felújítása, miután a kivitelező nem volt hajlandó nyilatkozni a Civil TV-nek arról, mikorra fejezik be a munkákat. A Jobbik képviselője ezt azért hozta fel az idei költségvetés módosítását célzó előterjesztés tárgyalásánál, mert pótmunkákra volt szükség a beruházásnál, amik közel 4 millió forinttal emelték meg a költségeket. A városatya szerint a beépített anyagok minősége megkérdőjelezhető, maga az építkezés pedig balesetveszélyes, mert a járókelőket és az üzletek vevőit semmi nem védi a lehulló törmeléktől, ezért indítványozta, ad hoc bizottság vizsgálja ki az ügyet. A képviselők végül úgy döntöttek, a városfejlesztési bizottságnak kell majd körüljárni a kivitelezéssel kapcsolatos észrevételeket.

A testület rábólintott a vízilabda klub kérésére, miszerint az ősszel átadott 3 millió forintot, amit a fizetőképessége megőrzése érdekében juttatott a város az egyesületnek, ne kelljen visszafizetni. Az összeget a női csapat LEN-kupa szereplésére fordíthatja az egyesület. A képviselők jóváhagyták az önkormányzati társaságok üzleti terveit, és az üdülőközpont 2012-es fejlesztési elképzeléseit is. Utóbbiban az áll, hogy egy új, határon átnyúló pályázati lehetőség kihasználásával összesen 142 milliós modernizációt lehetne végrehajtani a strandon, amihez csak 5 százalék önerőt kellene biztosítani. Ebbe a projektbe tartozna az 50 méteres medence és az öltözőépület vizes blokkjának felújítása, a nyílászárók cseréje, továbbá a 33-as és a termálmedencék burkolatjavítása és cseréje. Helyi forrásból 8,4 milliót szánnak az üdülőházak bútorainak cseréjére, a kemping aszfaltútjának befejezésére, a tanmedence élményelemeinek beépítésére, a recepció átköltöztetésére és egyéb kisebb munkákra. A polgármester elárulta, hogy a 33-as világításának felújítására pénzt nyertek a vízilabdások, és azt is, hogy a fedett uszoda tekintetében egyre inkább egy 50-szer 25 méteres medence igénye körvonalazódik. Hozzátette, arról is ígéretet kapott a vízilabda szövetségtől, hogy két év alatt 700 milliós – a társasági adó átengedéséből származó – támogatást biztosítanának a fedett uszoda megépítésére.

Horváth István javaslatára úgy döntött a testület, hogy lakhatási támogatásra az egyedülálló nyugdíjas, vagy többgyermekes esetében a kérvényező csak akkor legyen jogosult, ha alacsony a jövedelme. Ugyancsak a pálmások vezetője kérte ismét számon, hogy mi történt a Rádió Szentes meghiúsult frekvenciapályázatával. Szerinte sok kérdés nyitott maradt, pedig a közvéleményt érdekelné, miért nincs már rádiónk és ki ezért a felelős. Demeter Attila felszólalásában szorgalmazta, hogy szakember vizsgálja meg, működőképes lesz-e a városi média kft., ha csak a Szentesi Élet kiadásával foglalkozik. Antal Balázs Tibor azt kérte, hogy a munkáltatói jogok gyakorlójaként a polgármester döntsön arról, mi legyen az ügyvezetővel. Szirbik Imre leszögezte: nem maradhat rádió nélkül Szentes, ezért a 95,7-es frekvenciáért mindenképpen versenybe száll a város, a személyi kérdésről pedig még idén egyeztetni fog az érintettel.

B.D.