XLIII. évfolyam 21. szám

2011. június 3.

Költözik a Petőfi és a Damjanich iskola

Úgy tartják, nem szűnnek meg, csak átszerveződnek

A testületi ülés előtt mintegy száz szülő tüntetett a Kossuth téren. A képen a demonstrálók egy csoportjaA képviselő-testület úgy döntött, hogy a költségvetés hosszú távú egyensúlya és a város működésének fenntarthatósága érdekében áttekinti az önkormányzati működés valamennyi területét. Két olyan területre, amely a város életében kiemelt és súlyponti kérdést jelent, az oktatásban és sportvonatkozásban szakértői véleményt kért, hogy döntését meg tudja alapozni. A szakvélemények több fordulóban nyilvános vitára is kerültek. Érzelmi és értelmi vitákat indukáltak.

2011. június 3.

Nem lesz műfüves pályánk

Egyelőre nem épül műfüves pálya a sporttelepen. Az Ollé programiroda közreműködésével alakítottak volna ki műfüves pályát az egykori kézilabdapálya helyén, de az iroda nemrég jelezte, felmondja a várossal kötött megállapodást. Szűcs Lajos alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, egyébként sem volt szerencsés a konstrukció: kerítés és világítás telepítése sem szerepelt a fejlesztésben, pedig erre szükség lett volna, hogy őrizni tudják a létesítményt. A városvezető hozzátette, nem tettek le arról, hogy műfüves pályája legyen Szentesnek, ezért a jövőben újabb pályázati lehetőséget keresnek a beruházáshoz.

2011. június 3.

Emelkedik a kullancsok száma

Nem engedélyezett a vegyszeres irtás

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett a kullancsok által terjesztett Lyme-kóros megbetegedések száma országszerte. Az uniós szabályozás szerint a kullancsok vegyszeres irtása 2011-től tilos, ennek hiányában közterületeinken sem tud a városellátó intézmény védekezni ellenük. Az infektológiai ambulanciát kullancscsípés okozta tünetekkel tavaly többen is felkeresték, Lyme-kórós megbetegedés tizenegy-néhány, vírusos agyvelőgyulladás 3 ember esetében volt kimutatható.

2011. június 3.

Fesztiválkavalkád

A Ramóna Kórus Szentes Finn testvérvárosából, Kaarinából érkezik a fesztiválraHetedik alkalommal rendezik meg a testvérvárosok közötti kulturális fesztivált. A város e három napban kitárja kapuit, és a 9 testvér-településről 7 jelen lesz a hétvégi eseményeken. A hét település sok programot hoz Szentesre, táncosok, énekesek, zenészek, képzőművészek lépnek fel, mutatják be értékeiket a városban. Megértjük egymást? Úgy tartják, két ember között legrövidebb út egy mosoly. Egy mosoly, amely kifejezi a bizalmat, a nyitottságot, a befogadás készségét, az átadás örömét – szedte össze gondolatait Szirbik Imre polgármester a sajtótájékoztatón. A vendégek műsort adnak a város különböző pontjain, és egymással is találkoznak.

2011. június 3.

Pedagógusnapi istentisztelet

Számítógép generálja a konfirmációi kérdéseket

Képünk egy korábbi rendezvényen készült a nagytemplombanPedagógusnapi hálaadó istentiszteletre várják a református nagytemplomban június 5-én, vasárnap 10 órától az aktív és nyugdíjas pedagógusokat. Már több éve ünnepelnek liturgikus formában a tanév végén, azonban idén először hívták meg nemcsak a Kiss Bálint Református Iskola tanárait, hanem a város többi pedagógusát is. A konfirmandusok a korábbi vizsga és az áldozó csütörtöki ünnepélyes eskütétel után pünkösdvasárnap élnek először az úrvacsoravétel lehetőségével, a gyülekezeti tagokkal együtt.

2011. június 3.

Erdei Ferenc utca

Utcáink, tereink névadói (43.)

Erdei FerencAz alsóréti városrészben található, az 1960/70-es évektől a Kurcán túl kiépült Kertvárosi lakótelepen (volt Hámán Kató úti lakótelep), amely a Kodály Zoltán, Veres Péter és Móricz Zsigmond utcákat köti össze. Az 1978-ban megnyílt utcát a népi írók mozgalmának egyik kiemelkedő alakjáról, jeles szociológusról és agrárközgazdászról, Erdei Ferencről nevezték el, aki Csanád vármegye székhelyén, Makón született 1910. december 24-én. 1934-ben a szegedi Ferenc József Tudományegyetemen állam- és jogtudományi doktori oklevelet szerzett, majd hosszabb külföldi tanulmányutat tett Hollandiában, Németországban és Svájcban. Ezt követően a Makó és Vidéke Hagymakertészeinek Termelő és Értékesítő Szövetkezete könyvelője, majd 1936-37 között ügyvezető igazgatója. Egyetemi hallgatóként bekapcsolódott a falukutató mozgalomba, s bejárta az egész országot. Első nagy sikerét a Magyarország felfedezése című szociográfiai sorozatban megjelent könyve, a Futóhomok jelentette (1937). Az Országos Kossuth Párt titkára, döntő szerepet játszott a Márciusi Front (1937), és a népi írók által Makón megalapított Nemzeti Parasztpárt (NPP) létrehozásában (1939). Az 1943-as szárszói találkozó egyik fő előadója. A német megszállás után (1944. márc. 19.) illegalitásba vonult. 1944/45-ben az Ideiglenes Nemzetgyűlés tagja, az Ideiglenes Nemzeti Kormány belügyminisztere. Ezt követően számos magas tisztséget töltött be: államminiszter, földművelésügyi-, majd igazságügyi miniszter, a Minisztertanács elnökhelyettese. Az 1956-os forradalom idején Nagy Imre közeli munkatársa, a szűkebb kabinet tagja. Az ezt követő években az Agrárgazdasági Kutatóintézet igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, majd alelnöke, az Elnöki Tanács Tagja, a HNF Országos Tanácsának főtitkára, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka. Kétszeres Kossuth-díjas. Munkái közül a Magyar városok (Bp. 1939) és a Város és vidéke (Bp. 1971) Szentessel is foglalkozik. Városunkban többször megfordult, utoljára 1969. július elején. Budapesten hunyt el 1971. május 11-én.

Labádi Lajos

2011. június 3.

Versenyben a kórház

A szülészeti osztályokat értékelik

A Dr. Bugyi István Kórházra is lehet szavazni abban a július 31-ig tartó, a babaszoba.hu és a Kismama magazin által meghirdetett versenyben, melyen az Év Szülészetét választják meg a szavazók. A versenyben – melyen érvényes szavazatként három kategóriában kell értékelni: szülőszobai ellátás, gyermekágyi és újszülött ellátás, felszereltség és környezet – minden állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő szülészet részt vesz. A Dr. Bugyi István Kórház jelenleg a 44. helyet foglalja el.

Szavazatot megerősíteni csak azok a felhasználók tudnak, akik a már létező babaszoba.hu regisztrációjukat összekötik létező Face-book fiókjukkal vagy regisztrálnak a babaszoba.hu oldalon a Facebook fiókjuk segítségével. Egy regisztrációval egy szülészetre egyszer legfeljebb öt szülészetre lehet szavazni. A szavazás hitelessége miatt csak azokat a szavazatokat veszik figyelembe, amelyeket olyan Facebook regisztrá-cióval erősítettek meg, amelyek tulajdonosai rendelkeznek legalább 20 ismerőssel a Facebookon belül és van legalább egy, 90 napnál régebbi bejegyzésük vagy like-uk vagy feltöltött fotójuk.

A Facebook fiókokat egy "Az Év Szülészete szavazás" Facebook-alkalmazás segítségével ellenőrzik, ezért a szavazat megerősítését csak abban az esetben tudják elvégezni, ha engedélyezik az alkalmazásnak, hogy hozzáférjen a fiók alapadataihoz. Szavazni a www.azevszuleszete.hu internetes oldalon lehet.

2011. június 3.

Igazgatók tapasztalatcseréje Londonban

Angol, kínai, fehérorosz és kenyai partnerek között vett részt a Deák Ferenc Általános Iskola igazgatója és egyik pedagógusa egy londoni konferencián. Megvalósítható tapasztalatokkal tértek haza az angol fővárosból.

Meghívásos alapon lehet a fórumot rendező szervezet tagjává válni, s több éves nemzetközi munka is feltétele. A Deák-iskola megfelel a kritériumoknak, hiszen 10 évre nyúlik vissza a kapcsolatuk a liverpooli iskolával, melynek korábbi igazgatója Stephen Sanderson. Az ő elnökletével működik az International Primary Headteachers Forum, melyet általános iskolai igazgatók nemzetközi fórumaként fordíthatunk. A Deák-iskola vezetője, Varga Sándorné és Baranyi Szilvia angoltanár nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a Londonban első alkalommal megrendezett konferenciára hazánkból egyedüliként az ő iskolájuk kapott meghívást.

2011. június 3.

Csak júliusra lesz kész a 33-as

Egy hónapot csúszik az uszoda 33 méteres medencéjének megnyitása – leghamarabb a szenior úszók csobbanhatnak benne július első hétvégéjén. Az önkormányzat közel 40 millió forintot kénytelen költeni a megbillent medencére.

A vakáció első heteire biztosan nem fejeződik be az uszoda 33 méteres medencéjének átalakítása, és a próbaüzemmel is várni kell. Május derekán még azt az információt kaptuk a kivitelező cégtől, hogy az eredeti határidőre elkészülnek az építészeti és gépészeti korszerűsítéssel, de ebből végül csak az utóbbi teljesült. Időközben ugyanis talajmechanikai vizsgálatok során kiderült, hogy a szerkezet egyik sarka az évek során megsüllyedt, így az egész medence megbillent a liget felé. Hogy ezt a süllyedést megállítsák, feltáró fúrásokra, majd a talált üregek kitöltésére lesz szükség. Mivel fém helyett végül betonfal épült a medence két hosszanti oldalára, s abban alakították ki a vízelvezető vályút, az esztétikus befejezés érdekében csempével burkolnák le a felületet. Szintén burkolni kell a medence rövidebb oldalainak felső peremét, ahol 15 centiméter magas betonszegély épül, hogy ott ne folyjon ki víz, és hogy az előírásoknak megfelelő rajtköveket helyezhessenek el rajta.

Kocsis László, az Üdülőközpont megbízott vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a fenti pluszmunkák zömével június 20-ig végezni szeretnének, hogy feltölthessék a medencét és megkezdődhessen a próbaüzem. A tisztiorvosi szolgálat engedélyének megszerzésére így összesen 12 napjuk marad. Sietni kell, mert itt van a nyári szezon és a július első hétvégéjére meghirdetett szenior úszóverseny, amelyre több száz indulót várnak a szervezők. Hogy ezt az erőltetett menetet sikerül-e határidőre teljesíteni, nagyban múlik azon, megérkezik-e időben a megrendelt kék burkolóanyag, azonnal ugyanis csak fehér színűt tudott volna leszállítani a gyártó. Ha igen, akkor a próbaüzem alatt is burkolni fogják a medencét. Az átadásig a 33-as környezetét is kicsinosítják: már lefestették a kandelábereket, a lelátó korlátai következnek. A gépház felőli sarokban új tusoló épül, a medence korlátait is újakra cserélik. Kocsis László azt mondta, az önkormányzat vállalta a plusz kiadásokat, így összesen 35-40 millió forint ráfordítással járhat a medence korszerűsítése, ami már elodázhatatlan volt.

Bíró Dániel

2011. június 3.

Virágosítsuk együtt a várost!

Már hagyomány, hogy az önkormányzat meghirdeti a Virág-színvonalasabb Szentesért városszépítő versenyt, melynek keretében elismeri azoknak a munkáját, akik sokat tesznek környezetükért, virágosabb a kertjük, zöldebb a portájuk, a házuk tája dísze környezetüknek. Értékelésre három kategóriában kerül sor: • egyéni kategória (családi házak előtti közterület és a közterületről látható magánkerti rész) • munkahelyi kategória (intézmények, vállalkozások) • lakóközösségi kategória (tömbházas épületek)

Nevezhet bárki, aki partner abban, hogy városunk virágosabb, zöldebb legyen. Nevezni lehet július 30-ig. A pályázati anyagot, a virágosításról készült fényképeket CD-n, e-mailben a baloghcs@szentes.hu, címre juttassák el a polgármesteri hivatal műszaki osztályára. A CD-re és a levélre írják rá a nevezési kategóriát, nevet, címet, telefonszámot.

2011. június 3.

Engedélyköteles a mobilházak építése

Országosan egyre többen vásárolnak mobilházakat, melyek telepítése – a tévhit ellenére – engedélyköteles. Nálunk még csak érdeklődők voltak a témában, de hivatalosan senki sem kérvényezte az engedélyeztetési eljárást az építési hatóságnál. Ha pedig engedély nélkül készült ilyen épület, akkor bírság róható ki és hatósági vizsgálat indul – tájékoztatott Czirok Jánosné.

A polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta: Megjelentek ügyfelek a hivatalban azzal, hogy interneten és különböző gyártóktól kapott információk szerint úgy telepíthetnek különböző rendeltetéssel, például lakásnak, irodának, nyaralónak, vendéglátás céljára épületet, hogy arra nem kell építési engedélyt kérni.

Czirok Jánosné felhívja a figyelmet arra, hogy az úgynevezett mobilházak esetében vásárlás előtt érdemes tisztázni a kérdést az illetékes hatósággal. A szakmai felsőbb álláspont az, hogy az ilyen épületek letelepítéséhez építési engedély szükséges azért, mert többféle előírásnak kell megfelelniük, kihelyezésük vizsgálatokat igényel, illetve a közműrákötések is indokolttá teszik az engedélyezési eljárást.

– A gyártók sokszor arra hivatkoznak, hogy az építési törvény meghatározása szerint engedély helyhez kötött műszaki alkotáshoz kell. A helyhez kötést azonban nemcsak a közműcsatlakozás

jelenti. Ezek az épületek ugyanis egy helyre vannak letelepítve, nem változtatják a helyzetüket. Engedélyeztetni kell akkor is, ha valaki a nagyhegyi telkén alvás vagy szerszámtárolás céljából helyeztet el mobilházat.

Cseh-Lakos

2011. június 3.

Mérgezett uborkaszezon

A többi zöldségféléből is kevesebb fogy a járvány miatt

A szentesi Délkertésznek is betett a németországi uborkabotrány: egy hét alatt jelentősen csökkentek a zöldségfélék árai, és a megrendelések is visszaestek. Ledó Ferenc elnök azt ajánlja, a vásárlók először a termékek származási helyét nézzék meg a csomagoláson, mert a magyar primőr minősége továbbra is megbízható.

Lapzártánkig 15 ember halálát okozta Németországban a Spanyolországból származó uborkában található E.coli baktérium. A hasmenésjárvány a múlt héten ütötte föl fejét, és a hatóságok gyorsan kiderítették, hogy az E.coli egyik válfaja, az EHEC baktérium váltotta ki a fertőzéshullámot, ami május közepén Észak-Németországban kezdődött.

2011. június 3.

Lecsó-faló nyitogató

A város és talán a környék egyik legszebb áruházát avatták fel ünnepélyes keretek között május 27-én az Apponyi téren. A Coop Szupermarket a Hunor Coop Zrt. legújabb büszkesége. Az átadás rendhagyó módon történt, hiszen magát a szupermarketet már három hete birtokba vette a közönség. A visszajelzések nagyon jók, a sikert a több mint 50 százalékkal meg-növekedett forgalom is alátámasztja.

Az áruház maga 42 éves, 1969-ben adták át, akkor a legkorszerűbb, legszebb áruház volt a környékben. Negyvenkét év után újra elmondhatjuk ezt, jegyezte meg Mészáros Zoltán vezérigazgató. '69-ben Szirbik Imre polgármester édesapja volt a Szentesi Áfész elnöke. Avatóbeszédében akkor azt mondta: "Vigyék jó hírét, vásároljanak nálunk sokat". A 70-es évek közepétől Skála áruház lett belőle, emeletén iparcikk és ruházati profilban szolgálták ki a vevőket. Az áruház mögött tanulóképzés is folyt, ma az egykori kabinetirodában pékség üzemel.

2011. június 3.

A Kurca csipkéi

1816-ban már állt egy fahíd a Kurca szentesi szakaszán – többek között ez is kiderült annak a gyűjtésnek köszönhetően, amit az ötletgazda Együtt Szentesért Egyesület, az Atikövizig és a szentesi levéltár szervezett a városunkat átszelő "folyam" kapcsán. Merthogy ezzel a becses főnévvel illették sokáig a mai főcsatornát. A helybeliek által beküldött és a szakemberek által kigyűjtött dokumentumokból kiállítást rendeztek az ifjúsági házban, ami július végéig lesz látogatható. Lapunk a tegnapi megnyitó előtt lehetőséget kapott, hogy a tárlat anyagából mazsolázzon.

Egy 1783-as hadi térkép például rögzítette, hogy a Berek – amit sokáig szőlőskertként hasznosítottak – akkoriban egy sziget volt, amit a város határától egészen Szegvárig elnyúló Kontra-tó ölelt körbe. Az U-alakú állóvíz a Kurcától a Sáp-halomig ért. A XIX. század helyi sajtója csak rövid hírekben számolt be arról, hogy az 1880-as években két hidat is emeltek a Kurcán. Az egyik a most szélesítésre váró Csongrádi úti kőhíd volt, a másik pedig a Kiss Zsigmond utcai, amit a mostani döntéshozók újra cserélnének. Érkezett egy olyan fotó is, amelyen a keskeny átkelő mellett még jól kivehető a rendelőintézet helyén álló vámház. Hasonló és még ma is álló épület vigyázta az átkelést a Bikaistállónál: tudniillik a 1800-as évek végéig a Tiszán átkelők nem toronyirányt közlekedtek, ha Szentesre akartak betérni, hanem a mostani tiszai strand lejárójánál a mai lődombok felé vették indultak, és ott keltek át a Kurcán.

Arról is került elő fénykép, hogy milyen szép volt egykoron a liget és a Dózsa-ház kertjének bejárata: fehérre festett díszes fakapuk csipkézték a hídfőt. Az is gondolatébresztő, milyen pazar látványt nyújtott a Kurcáról a városközpont, amíg a hőközpont nem ékelődött a bíróság és a plébániaépület közé. A félmillió forintba került fahíd 1981-es cölöpözését is megörökítették az elődök, akik éppúgy aggódtak a Kurca szépségéért és tisztaságáért, mint a maiak.

B.D.

2011. június 3.

Megyei kitüntetés

A Csongrád Megyei Önkormányzat által fenntartott oktatási intézményekben dolgozó mintegy 640 szakembert köszöntötték pedagógusnap alkalmából. Az eseményre a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola és tagintézménye, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola tanulói készültek ünnepi zenés-verses műsorral. Az immár hagyományos számító pedagógusnapi eseményen Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a szakembereket, egyben átadta a Csongrád Megye Közoktatásáért Díjakat az idei kitüntetetteknek: városunkból Horváth Ilona, a Horváth Mihály Gimnázium nyugalmazott tanára vette át a kitüntető címet.

2011. június 3.

Vadregényes nyugi tanya

Vinczéék vendégháza az első fecske a Felső-KurcánTurisztikai szempontból jobban ki lehetne használni a Felső-Kurcát Vincze Lász-lóné szerint, aki a napokban nyitja meg Nyugi Tanyának keresztelt, 8 férőhelyes vendégházát Magyartés határában.

Noha jelentős támogatást nyert rá, mégsem használta ki a pályázati forrás nyújtotta lehetőségeket Vincze Lászlóné, amikor hozzáfogott 4 szobás vendégházának építéséhez. Az 1980-as években vették meg a vadregényes Felső-Kurca partján álló kertészházat. A 90-es évek elejétől belefogtak a falusi vendéglátásba, és egyre többen keresték fel a nyugalmat árasztó tanyát. Saját stégen horgászhattak a vendégek, akiknek ha szerencséje volt, olyan rejtőzködő állatokat is megcsodálhattak itt, mint a vidra vagy a jégmadár. A vidékről érkezők anynyira megkedvelték az érintetlen, de mégis kézközeli természet varázsát, hogy hetekre leköltöztek a tanyára.

Hajnalka néni és férje ezért úgy döntöttek, a kor igényeinek mindenben megfelelő vendégházat építenek a régi épület helyére, s ehhez kapóra jött egy pályázati lehetőség pár éve. Meg is ítélték nekik a támogatást, ám ennél a projektnél is utófinanszírozás volt, vagyis az összes kiadást meg kellett volna előlegezni a házaspárnak. A magas hitelkamatok miatt ezt már nem tudták vállalni Vinczéék, ezért a félretett önerőből maguk láttak munkához, és most jutottak el oda, hogy fogadókésszé vált a 4 szobás, 8 férőhelyes vendégház. A 2 ágyas szobákhoz külön-külön fürdőszoba épült. A földszinten tágas konyhát, étkezőt és fedett teraszt alakítottak ki.

– Helyi iskolai csoportok és baráti társaságok egy napos vendéglátására is berendezkedtünk. A tanya téliesített, vagyis nem csupán a nyári időszakban tudunk turistákat, csoportokat vendégül látni – mondta Vincze Lászlóné, aki szerint összefogással és némi vállalkozó-kedvvel turisztikai szem-pontból jobban ki lehetne használni a Felső-Kurcát. Ennek azonban feltétele, hogy a megfelelő vízminőséget szavatolni tudják, ahhoz pedig mozgatni kell a Kurca vizét.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel

2011. június 3.

Hétpróbások harca a kincsért

A győztes HMG Harcosok a nyereménnyelHarmadik alkalommal állította sportos és elméleti kihívás elé a középiskolásokat a Harc a kincsért elnevezésű kalandvetélkedő. A Hétpróbások, ahogy a résztvevőket e névvel illették, valóban hét bázisfeladaton küzdötték túl magukat a fődíj vonzásában.

A kilátásba helyezett értékes nyeremények mellett vonzó volt maga a kalandtúra, a változatos feladatok, s a legnagyobb kincs, az egészség. Ez utóbbi céllal is hívta életre eredetileg a kalandvetélkedőt Bertók Róbert, kétszeres kick-box világbajnok, számos rendezvény szervezője, hogy harcot indítson a sportért, egyúttal a káros szenvedélyek ellen. Ezúttal szentesi helyszíneken hat különítmény szállt harcba, négy helyi és két csongrádi középiskola képviseletében. A családsegítő központban létesített táborban két éjszakát sátorban töltöttek el a játékosok. A beköltözés estéjén csapatindulókat adtak elő, a meglepetésvendég Fivérek zenekar zsűrizésével. Másnap kezdődött a bázisfeladatok megoldása, elméleti és fizikai megmérettetésekkel, szentesi sportemberek, köztük a világjáró kerékpáros Cseuz László és vízilabdázók közreműködésével. A második este Robinson módjára maguk fogták a Kurcából a halvacsorát a fiatalok. Az eredmények szoros versenyben alakultak ki: a 68 ponttal első HMG Harcosok 4 ponttal előzték meg a Közgé Őrjöngőket, akik hárommal a Pollák Hőseit (61). További eredmények: 4. BJG Kívülállók, 5. Sághy Kincsvadászok, 6. Zsoldos Aranyásók.

Távcső, polár órák és sportszercsomag járt a győztes csapatnak, meg a serleg Szirbik Imre polgármestertől, és a tanács Bertók Robitól: kerüljétek a cigit, sportoljatok! Hogy nem csupán sportteljesítménnyel lehetett feltűnni, azt igazolja, hogy a szervező egy rapper tehetséget felmutató fiatalt máris meghívott nyári nagyrendezvényére fellépni.

Kikapcsolódást jóformán csak a szombat esti BL-döntő megtekintése jelentett. Egyébként folyamatos küzdelem volt, állítják a győztes csapat tagjai is. Ha nem fáradtak voltak, akkor éhesek, foglalták össze az eseményeket a HMG Harcosok. Olyanokat válogattak a csapatba, akik fizikálisan és mentálisan is illettek közéjük. Sportos a társaság, kosarasok mellett az egyetlen lány extrém akrobatikus harcművészetet űz, és testépítő is erősítette őket. Legjobban a paintballt és az evezést élvezték, a legnehezebb egyértelműen a tűzoltó feladat volt. Mint a csapat tagjai elmondták, szimulált balesetnél kellett menteni, ahol apróságokon is elúszhatott egy-egy pont. Erre előzetesen készülni nem lehetett, ott a helyszínen kellett felnőniük a feladathoz.

A kalandvetélkedő jövőre is folytatódik, a szervező már tele van ötletekkel: akkor a lovagkort idézik meg a játékosok.

D. J.

2011. június 3.

Kezdő zenészeket is várnak

Sok mindenről lehet témázgatni mostanában a Seres-fiúkkal, hiszen a Fivérek zenekar életében beindult a nagyüzem. Jönnek a feladatok és velük a sikerek futószalagon, legújabban pedig könnyűzenei táborba várják a fiatalokat, az ország minden részéből.

A Megasztár 5. legjobb zenekarának választott Fivérek életében élre kívánkozik a Gipsy Kings budapesti koncertje a sportarénában. Ugyan nem ők voltak a főszereplők, de 7-8 ezres közönség előtt játszhattak május elején. Előzenekart nem szokás visszatapsolni, a fivéreknek azonban részük volt ebben az élményben is. Meg abban, hogy a világsztárok – a példaképeik – még a dobfelszerelésüket is kölcsönadták, állandó zenészük, Szólik Tibor azon dobolhatott a koncerten.

2011. június 3.

A gimi reálosai sportban is jók

Márki Sándor, Cserháti Nóra, Sovány Csongor, Simonovics Erika, Kiss TamásA Horváth Mihály Gimnázium "B" osztályai időtlen-idők óta reál érdeklődésű tanulókat gyűjtenek egybe. A 2009-ben beiratkozott, ma már tizedikes gyerekek kétharmada biológia-kémiás, egyharmada matematika fakultációs. A harmincas létszámú osztály félévi tanulmányi átlaga 4,33 volt, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a 10/B-be jó képességű diákok járnak. Nívós tanulmányi munkájuk mellett közülük számosan rendszeresen sportolnak is.

A tanévben elért legjobb eredményeik: Simonovics Erika (2010. Olaszország) WTKA világbajnokságon 2. karatéban. A Kyokushin Karate Országos Diákolimpián 2., majd az Európa-bajnokságon szintén 2. lett. A WTKA interkontinentális vb-n 3. helyezett. Márki Sándor az országos atlétikai egyéni versenyen (2010., Tata) 6. helyezést ért el diszkoszvetésben. A Megyei Atlétika Diákolimpián (2011., Szeged) diszkoszvetésben 2., súlylökésben 4. helyezett.

2011. június 3.

Megemlékezés

A FIDESZ Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt szentesi szervezete a Nemzeti Összetartozás Napján június 4-én, szombaton 17 órakor az Erzsébet téren az I. világháborús emlékműnél megemlékezést tart. Szeretettel várunk mindenkit, hogy együtt emlékezzünk a Trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján.

2011. június 3.

Öko-szobrász

Amit mások eldobnak, azt fejleszti műalkotássá Vámos Zoltán. A Kecskeméten élő alkotónak a városi könyvtárban, a környezetvédelmi világnap apropóján nyílik kiállítása, Öko-utazás címmel.

A magát öko-szobrásznak valló alkotó büszke szentesi gyökereire: az ötvenes években még itt kezdett iskolába járni, s manapság is gyakran látogat a városba. Szentes és Csongrád között félúton található tanyájára is kimegy mostani, négynapos itt tartózkodása alatt. Vámos Zoltán érdeklődésünkre elmondta, szabálytalan kiállításán elgondolkodtató alkotásokkal mutatkozik be a szentesi közönségnek: 20-20 plasztikus papírképét és papírkerámiáját láthatjuk. Magyarázatából kiderül: kezében új értelmet nyernek az eldobható dolgok. Megismerte a papír rejtelmeit, s a maga képességei szerint igyekszik formálni. Így alakulnak ki 3 dimenziós képei, illetve papírkerámiái, amelyek szinte ugyanúgy néznek ki, mint az igazi.

Egy szabadidőpark marketingeseként vett részt nyári táboroztatásban, amikor is a gyerekekkel fűből, gallyakból készítettek műalkotásokat. Ebből alakult ki aztán az "öko-utazás", amiben, mint fogalmaz, szabadon és boldogan meg tudja valósítani mindenféle ötletét. Kortárs művészek minősítését is kérte hozzá.

A június 4-én, szombaton 15 órakor nyíló tárlatot városunkból Németországba viszi.

(darók)

2011. június 3.

Fidelitas focikupa

Fiatalok szervezték fiataloknak

A Fidelitas Szentesi Szervezete május 15-re hirdette meg a szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola tornatermébe az I. Fidelitas Kupa teremlabdarúgó tornát, Csongrád megye több pontjáról érkező csapatok részvételével.

Az egész napos, körmérkőzéses rendszerben meghirdetett bajnokság az első sportesemény volt a helyi fiatalok szervezésében, akik célul tűzték ki, hogy olyan közösségi programokat rendeznek, amelyeknek csapatformáló- és összetartó erejük van – mondta el szerkesztőségünknek Puskás Nikolett, a helyi szervezet elnöke.

A kupa helyi győzelemmel zárult, a Szentesi Narancs csapata állhatott fel a dobogó első fokára, megelőzve a fábiánsebestyéni Red Star-t. A bronzérmes a Szegedi Fidelitas fiatal csapata lett, míg a 4. és 5. helyen szintén szentesi csapatok végeztek. A dobogóról lecsúszott a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, a szervezők együttese ötödikként zárta a versenyt.

A tornán különdíjakat is kiosztottak: A Legjobb kapus címet a torna legfiatalabb játékosa, Máté Dániel (Red Star, Boros Sámuel szakközépiskola) nyerte el. A legjobb játékos Szabó Sándor (Szentesi Narancs), a legtöbb gólt lövő Szabó László (Szentesi Narancs) lett 11 találattal, míg rangidős csapattársa, Kovács János 8 gólt rúgott az ellenfeleknek. A kupa külön érdekessége, hogy bár a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola nem indított saját csapatot, de 6 diákjuk pályára lépett a nyárindító teremlabdarúgó tornán.

2011. június 3.

Csodálatos döntetlen

2-2-es döntetlent ért el Szegeden a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgócsapata az Universitas vendégeként a Kisstadionban. A szombaton délelőtt megrendezett összecsapáson a mieink szereztek vezetést Tóth László révén az első játékrész közepén, és szünetig az előnyt sikerült is megőrizni. Fordulás után, amit addig felépített, azt öt perc alatt lerombolta a Kinizsi. Az egyetemisták az 52. és az 57. perc között kétszer is mattolták Poszler kapust, így már a hazaiaknál volt az előny.

– Ismét két, pontrúgás utáni szituációból kaptunk gólokat – mesélte a történteket Bozóki Zoltán vezetőedző. – Előbb egy szabadrúgást követően lecsorgó labdát kotortak a kapunkba, majd nem sokkal később a sarokrúgásnál nem figyeltünk kellően, aztán meg már futhattunk az eredmény után. A kiállításról meg már ne is beszéljünk…

Merthogy a 68. perc tájékán tíz főre fogyatkozott a Szentes, Nagy Istvánnak a játékvezetővel folytatott szóbeli diskurzusát a "spori" sárga lappal értékelte, és mivel korábban már kapott egyet a Kinizsi labdarúgója így mehetett zuhanyozni, ami a rekkenő hőségben kifejezetten kellemes lehetett, más kérdés, hogy csapata ezzel nem került közelebb a pontszerzéshez. Aztán a 85. percben mégis megtörtént a csoda, az eltiltását követően ismét játéklehetőséghez jutó Bordács 20 méterről lőtt a jobb alsóba, pontot mentve ezzel csapatának.

– Két pontot vesztettünk ezen a mérkőzésen, így vasárnap a Bordány ellen mindenképpen pontot, pontokat kell szerezni, ha nem akarunk visszaesni a tabellán – vélekedett Bozóki. A kiállított Nagy és a korábban eltiltott Páger biztosan nem utazik velünk, ennek ellenére bízom a jó szereplésben- zárta mondandóját a Kinizsi mestere.

A Szentes jelenleg a tíz csapatos felsőház hetedik helyét foglalja el a tabellán, az Algyő pedig már megnyerte a pontvadászatot, és feljutott az első osztályba.

H.V.

2011. június 3.

Fekvenyomó vb

Az ifjúsági korcsoportban kétszeres világbajnok erőemelő, Szabó Márta idén már a juniorok között folytatja a versenyzést. A szentesi, de szegedi egyesületben versenyző 18 éves sportoló május végén az ausztriai Söl-denben indult a világbajnokságon fekvenyomásban. A 63 kg-os súlycsoportban, korábbi 85 kg-os csúcsát túlteljesítve ugyanúgy 95 kilót nyomott ki, mint a bronzérmes, szintén magyar sportoló, ám Márti ezt nagyobb testsúllyal érte el, így a 4. helyen végzett.

2011. június 3.

Kiválasztottak a nyeregben

Báthory Gábor maga vette az első BMX-étKét szentesi fiatal, Gál László és Báthory Gábor nyerte meg hétvégén a Fun-dango Prowanted elnevezésű extrémsport tehetségkutató versenysorozatot, s vele a felajánlott fél-félmilliós szponzorációt.

Kiválasztottak közé került két szentesi fiatal, miután megnyerték a Fundango Prowanted elnevezésű extrémsport tehetségkutató versenysorozatot. A két rider, akiket Cusiként és Bajuszként emlegetnek a hazai skateparkokban, három májusi hétvégén bizonyíthatta, mire képes kétkerekű járgányával. A mountain bike-kal versenyző Gál László sokadik sikerének örülhetett, Báthory Gábornak viszont ez volt az első alkalom, hogy maga mögé utasította a hazai BMX-es mezőnyt.

Gábor, a Boros szakközépiskola végzős diákja azt mondta, óriási érzés és elismerés, hogy rájuk esett a támogatók választása. Öt év szüntelen gyakorlás vezetett idáig. Sokáig úszott, majd vízilabdázott, aztán egy nagyszüleinél töltött balatoni nyaralás során kedvet kapott a kétkerekű trükközéshez. 13 éves volt, és ahogy most fogalmaz, csorgott a nyála egy jó bringa után. Minden szülinapi meg zsebpénzt félrerakott, hogy megvehesse az első drótszamarát. Az sem szegte kedvét, mikor egy esés után BMX-ének egyik pedálszegecse 5 centiméter hosszan felszakította a lábszárát. Akkor a szülei rádöbbentek, hogy komolyan kell venni elhatározását, s kapott is tőlük egy védőfelszerelést. Naphosszat gyűrte a bicaját, s jöttek az amatőrök közt elért jó helyezések, de szerinte mindez barátok nélkül nem ment volna.

Talán a szoros barátságnak, és azonos értékrendjüknek is köszönhető, hogy akit évekkel ezelőtt az ifjúsági ház melletti gödörben meglesett, azzal együtt lettek a Fundango cég támogatottjai. A tehetségkutató versenysorozat névadója ugyanis nem csupán a trükkökre volt kíváncsi, hanem a riderek személyiségére is. A kettős siker eredménye, hogy fejenként több mint félmillió forint értékű szponzorációt érdemeltek ki. Ennek egyik részét a Fundango ruházati termékekre költhetik, a másikat pedig utazási költségekre. Hab a tortán, hogy mindketten férőhelyet nyertek a cég turnébuszára, amely a környező országokba viszi a kiválasztottakat.

Kép és szöveg:
B.D.

2011. június 3.

Rögbi diákolimpia

A szentesi rögbi alakulat ifjú titánjai május 29-én Esztergomban mutathatták meg tudásukat a rögbi diákolimpia országos döntőjén. A csapatok a 7-es játékformában mérhették össze erejüket. A diákolimpia tornarendszerben zajlott, a tizenkét csapat négy csoportban küzdött egymással.

A szentesi gárda a Pollák szakközépiskola tanulóiból állt össze és jó eséllyel vágott neki a bajnoki cím megszerzéséhez, de a sorsolás összehozta a másik legesélyesebb csapattal a csoportjukban.

Az első mérkőzésüket magabiztos győzelemmel hozták a gyöngyösiek ellen 24–17-es eredménnyel. Ezután kerültek össze a ká-polnásnyékiekkel, de a legerősebb szentesi felállással is vereséget szenvedtek fiaink.

Következő mérkőzésüket a békéscsabai csapattal vívták, ahol már az első félidőben tíz pontos előnyre tettek szert, beváltva a hozzájuk fűzött reményt.
A csoportmérkőzéseken kialakult eredmény miatt a negyedik helyért játszhattak a gyulaiak ellen, s 26–10 –re hozták a meccset. A diákolimpia negyedik helyezettje lett a Szentesi 91-esek rögbi klub diák korosztálya.

A csapat névsora: Csepregi Krisztián, Kocsis Zoltán, Kru-csó Balázs, Orovecz Ádám, Orovecz Csaba, Papp Zoltán, Pipis Róbert, Vass Zoltán, Vida Szűcs Sándor, Zsigár Ferenc. Felkészítők: Katona Kis Róbert, Bélteki Zsolt, Dobos Attila.

2011. június 3.

Névadókat keres a vízilabda

Mozgalmas idényen van túl a Szentesi Vízilabda Klub. A felnőtt női csapat remekelt, az utánpótlás csapatok idén is kitettek magukért, a férfi felnőtt csapat viszont komoly anyagi problémákkal küzdött a szezon második felében. Molnár Zoltán, a klub elnöke szerint továbbra is a klub pénzügyi helyzetének stabilizálása a legfontosabb feladat.

Elmondta azt is: az elnökség létszámának bővítésével már a látványsportágak működését segítő új társasági adótörvények bevezetésére, és ezek előnyeinek kihasználására készülnek.

– Egy esztendővel ezelőtt legfontosabb céljának a klub gazdasági helyzetének stabilizálását tartotta. Mennyire elégedett a mostani helyzettel?

2011. június 3.

Hőguta

Kohnékhoz betör egy fosztogató kozák csapat. Az egyik kozák elkiáltja magát:
– Itt rablás lesz, vagy erőszak!
Az ajtóban megjelenik Kohnné. Mire a kozák határozottan:
– Rablás lesz!

2011. június 3.

Pénztárcakímélő ötletek

Gondot okoz önnek a mindennapi főzőcske, mert alig ér haza a munkából, azonnal fakanalat kell ragadnia? Nem tudja, mi legyen napról-napra a vacsora, hiszen egész nap másra kell koncentrálnia? Csak nyugalom! Semmiképpen ne legyen ideges! Hajlamosak vagyunk meggondolatlanul dönteni a portékát illetően. Ha teheti, mindenképpen szánjon 2-3 percet arra, hogy végiggondolja az esti vagy a másnapi menüt. Okos dolog, ha felírja egy cetlire a zöldségesnél, hentesnél, péknél és a tejboltban keresendő termékeket. Ha mindezeket egy helyen veszi meg, még könnyebben eligazodhat és kikerülheti a felesleges vásárlást.

2011. június 3.

Baba-mama klub

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját június 10-én, pénteken 10–12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Nagy Béla mentőtiszt tart előadást a gyermek balesetekről és azok ellátásáról.

2011. június 3.

A szaktárca vissza-sajtoltatná a termálvizet

A május eleji sajtóhadjárat egyelőre nem hozta még meg a várva várt eredményt a termálvizek visszasajtolása ügyében. A termálvizek hasznosítói egy hónapja több fórumon is jelezték a jogalkotóknak és a kormányzatnak, hogy az érvényben lévő szabályozás – miszerint 2014 decemberétől hatályba lép a visszasajtolási kötelezettség – ellehetetlenítheti őket. Bár 2014 messze van, mégis szorítja az idő az érintetteket, így a szentesi kertészeteket és a távhőszolgáltatót is.

2011. június 3.

"Lányfuttatásból" élt

Egy halálos és egy súlyos sérüléssel járó motoros-baleset történt az elmúlt héten. Vasárnap a 4516-os Magyar-tési úton, a panzió felől Szentes felé tartott egy segédmotor-kerékpáros, akit a vasúti átjáróban a Csongrád felé közlekedő személyvonat elgázolt. Az ütközés következtében a férfi életét vesztette. Az elsődleges adatok alapján a fénysorompó működött, piros jelzést adott. A baleset részletes körülményeit még vizsgálják.

Este 20 óra után történt a másik baleset. A bíróság felől a Szent Imre herceg utca felé haladó motorkerékpáros, túllépve a megengedett sebességhatárt, járművével a templom oldalának csapódott, és súlyos koponyasérüléseket szenvedett. Az anyagi kár mintegy kétmillió forint.

Hat kerékpárt loptak el a tolvajok egy hét leforgása alatt a város különböző pontjairól. A szelevényi vasúti fénysorompó működéséhez szükséges rézkábeleknek is "lába kelt", így az egy ideig nem üzemel majd. A tettesek ellen vasúti közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt indult eljárás.
Egy Fábiánsebestyén határában lévő mezőgazdasági területről szivattyú, sarokcsiszoló és fúrógép tűnt el 45 ezer forint értékben.

Két fiatalkorút fogtak el a rendőrök, akik alaposan gyanúsíthatók azzal, hogy az egyik berki tanyából vasanyagokat és gépalkatrészeket loptak.

Nem zárta le autóját, és a kesztyűtartóban hagyta mintegy 380 ezer forintját és mobiltelefonját egy helyi gépjármű tulajdonos. A pénzt és a mobilt keresik a nyomozók.

Kitartottság bűntette miatt indult eljárás egy férfi ellen, aki egy fiatal lányt "futtatott", majd a lány által "öszszedolgozott" pénzből tartotta fenn magát. A férfi akár három évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

Az Attila utca egyik lakásából 140 ezer forintot, a Somogyi Béla utcaiból három pecsétgyűrűt vittek el, míg egy autót maró anyaggal öntöttek le a Zrínyi utcában, a kár eléri a 250 ezer forintot.

Ismét becsaptak egy idős férfit, újra a DÉGÁZ munkatársának adták ki magukat a csalók. A bácsitól 60 ezer forintot vittek el.

H. V.

2011. június 3.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklubban a Maléna című magyarul beszélő, olasz-amerikai romantikus drámát vetítik, Monica Bel-lucci főszereplésével. Az érdeklődőket június 7-én, kedden 18 órára várják a bibliotékába.

2011. június 3.

Emlékezzünk Trianonra

A Dózsa-ház mellett, a Kurca-parton, június 4-én, szombaton 16 órakor a Himnusz elhangzásával emlékezik Trianonra a szentesi Jobbik és az Ifjúsági Tagozat.

A rendezvényen beszédet mond Tóth Máté, a szentesi IT elnöke, Túri András, a helyi Jobbik alelnöke, Bertha Szilvia, országgyűlési képviselő, Tián József, a honvédelmi kabinet vezetője. Ezek után megkoszorúzzák a trianoni emlékművet, majd Nemzeti Hang koncert lesz.

2011. június 3.

Felolvasóest

A városi könyvtárban június 8-án, szerdán 18 órakor: Kós Károly, a megmaradás apostola című felolvasóest, a Krúdy Gyula Baráti Kör és a könyvtár közös rendezvénye.

2011. június 3.

Tábor

Június 27–július 1-je között rendezi meg a Szabadidős SK nemzetközi kézműves, honismereti és sporttáborát. A résztvevő 9–13 éves gyerekeknek délelőtt kézműves foglalkozás, délután játék, múzeumlátogatás, kirándulás lesz a program. Jelentkezni lehet június 15-ig.

A gyergyóremetei kézműves tábort július 3-tól (1 hét) tartják.

Részletes felvilágosítás kérhető szerdánként 15–17 óra között a Szabadidős SK helyiségében (Tóth J. u. 28/A), a 63/314-399 és a 30/468-87-69-es telefonon.

2011. június 3.

A kórház köszöni

Köszönjük azoknak a cégeknek, magánszemélyeknek a támogatását, akik segítséget nyújtottak a május 10-i ünnepi tudományos ülés megszervezésében, melynek témája a sürgősségi betegellátás volt.

Szponzoraink voltak: Hungerit Zrt., M+M Sajtüzem, Metal Com Zrt., Barizber Kft., Dél-Ker-Tész, Speeding Kft., UCB Magyarország Kereskedelem, Sandoz, Sanofi Aventis, Fresenius Medical Care, Comesa Budapest Kft., Primőr Profit Kft., Ternai Kft., Puskin-Tej Kft., Ungerbauer Családi Borpince, Veritas-Argo Kft., Antal Ferenc, Ifj. Gyenes István, Id. Gyenes István.

A Dr. Bugyi István Emlékév szervezői

2011. június 3.

Családi

Született: Molnár-Farkas Csaba és Gyenes Editnek Szabolcs, Pető Christián és Gazsi Erzsébet Máriának Freja nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Szamosközi István József és Lenti Andrea, Horváth Miklós és Dudás-Szabó Márta, Kávai Attila és Érsek Szilvia Edit.

Elhunyt: Gulyás Antal, Szabó-Szűcs Jánosné Fodor Zsuzsanna, Farsang Józsefné Géczi Etelka.