2011. június 3.

Emelkedik a kullancsok száma

Nem engedélyezett a vegyszeres irtás

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett a kullancsok által terjesztett Lyme-kóros megbetegedések száma országszerte. Az uniós szabályozás szerint a kullancsok vegyszeres irtása 2011-től tilos, ennek hiányában közterületeinken sem tud a városellátó intézmény védekezni ellenük. Az infektológiai ambulanciát kullancscsípés okozta tünetekkel tavaly többen is felkeresték, Lyme-kórós megbetegedés tizenegy-néhány, vírusos agyvelőgyulladás 3 ember esetében volt kimutatható.

A Dr. Bugyi István Kórház Belgyógyászati Osztály – Fertőző Mátrix főorvosa, dr. Illyés Mária lapunk érdeklődésére elmondta: A kullancsok a Lyme-kór és kisebb részben az agyvelőgyulladás kórokozóját hordozzák magukban. Az adatok szerint az egyedek fele fertőzött a Lyme-kór kórokozójával, ugyanakkor csak 1-2 százalékban okoznak csípés esetén fertőzést. A kullancs okozta Lyme-kór esetében a bejelentetések száma 1-2 ezer között van évente országosan, de tényszerűen 10 ezres nagyságrendű új fertőzést lehetne regisztrálni.

Szentesen agyvelőgyulladásos beteg egy évben csak néhány szokott lenni, a Lyme-kórral fertőzöttség gyanújával azonban jóval többen fordulnak az infek-tológiai ambulanciához, főként a tavaszi, nyári szezonban.

– A kullancsok nagy része fertőzött. A köztudatban az van, hogy a kullancsokat meg kell vizsgálni miután eltávolították az emberi testből, s ha beigazolódik a fertőzöttség, akkor antibiotikumos kezelést kell alkalmazni a páciensnél. A baktérium a potroh részben van, s a kullancs a potroh tartalmát csak 24 óra elteltével fecskendezi be a bőr alá, így kerülhet a vérbe a kórokozó. Tehát ha időben eltávolítják, akkor kicsi az esélye annak, hogy megbetegedést okozzon a kullancs, melynek eltávolításánál fontos, hogy minél hamarabb történjék meg, akár egy sima csipesszel, csavaró mozdulattal húzzuk ki – hangsúlyozta dr. Illyés Mária.

Szentes térségében nem volt jellemző az ország több pontján jelentkező agyvelőgyulladás elleni védőoltás hiánya. Mint a főorvostól megtudtuk, ezt a fajta háromfázisú vakcinát a legjobb a kullancsszezon előtt beadatni magunknak, de létezik gyorsított oltási rend is. A védőoltás azonban nem egész életünkre, hanem csak 3-5 évre ad védettséget, így emlékeztető oltással meg kell ismételni.

Szentesen tavaly még az önkormányzat alvállalkozója vegyszeresen, földi úton végezte a kullancsirtást, az uniós szabályoknak megfelelően 2010-ben a meglévő vegyszerkészletek felhasználására volt még lehetőség. Új, alternatív megoldás azonban nem létezik, így kertjeink mellett közterületeinken is érdemes fokozottan figyelni a kullancsokra.