2011. június 3.

Lecsó-faló nyitogató

A város és talán a környék egyik legszebb áruházát avatták fel ünnepélyes keretek között május 27-én az Apponyi téren. A Coop Szupermarket a Hunor Coop Zrt. legújabb büszkesége. Az átadás rendhagyó módon történt, hiszen magát a szupermarketet már három hete birtokba vette a közönség. A visszajelzések nagyon jók, a sikert a több mint 50 százalékkal meg-növekedett forgalom is alátámasztja.

Az áruház maga 42 éves, 1969-ben adták át, akkor a legkorszerűbb, legszebb áruház volt a környékben. Negyvenkét év után újra elmondhatjuk ezt, jegyezte meg Mészáros Zoltán vezérigazgató. '69-ben Szirbik Imre polgármester édesapja volt a Szentesi Áfész elnöke. Avatóbeszédében akkor azt mondta: "Vigyék jó hírét, vásároljanak nálunk sokat". A 70-es évek közepétől Skála áruház lett belőle, emeletén iparcikk és ruházati profilban szolgálták ki a vevőket. Az áruház mögött tanulóképzés is folyt, ma az egykori kabinetirodában pékség üzemel.

A valóban szép és mutatós épületet B. Tóth János tervezőmérnök álmodta meg, szentesi vállalkozókkal épült fel, az Autark Kft. volt a kivitelező. A felújítás 270 millió forintból valósult meg, melynek egyharmada saját erő, egyharmada kedvezményes hitel, és egyharmada uniós, illetve állami vissza nem térítendő támogatás. Az eredeti 1300 m2-es alapterület közel 1700 m2-re bővült. Emeletén minőségi ruházatokat kínáló Ázsia áruház nyitott. Az áruház mellett eddig kihasználatlan területen több mint 50 gépkocsit befogadó parkoló épült.

– Célunk, hogy nálunk jól érezzék magukat a vásárlók. Az a szándék vezérelt bennünket, hogy egy barátságos áruházat hozzunk létre, ahol kibővített választékkal, extra akciókkal várjuk vásárlóinkat – mondta a vezérigazgató.

Két üzletvezető is örömét fejezte ki az avatáson. Gógné Nagy Katalin az áruház jelenlegi, és Csernus Imre, az áruház első üzletvezetője. Utóbbi, miután széjjelnézett az új szupermarketben, kijelentette: nem biztos, hogy ma el tudná vezetni az üzletet.

– Ritkán adatik meg az ember életében, hogy az édesapját idézze. Én is azt tudom mondani: vigyék jó hírét. Váljon valóra az igazgatótanács elgondolása az áruházzal kapcsolatban, jelenjenek meg azok a bevételek, amelyek visszaigazolják a döntéshozók álmait, hogy megérte – jelentette ki Szir-bik Imre polgármester.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő a következőképpen szólt:

– Ritkán találkozunk azzal, hogy egy magyar vállalkozás, magyar tulajdonban lévő cég ilyen sikert érjen el a kemény piaci viszonyok között. Ebben nekünk, fogyasztóknak is nagy szerepünk van, azért, hogy magyar terméket vásárolunk. A magyar termék kezdi elnyerni jogos hírnevét, ebben a Hunor Coop is nagy szerepet játszik. Életben tartotta az üzleteket. Értéket, munkahelyet teremtett.

* * *

A szupermarket mellett, a régi büfé helyén, egy gyorsétterem nyílik szombaton: a Lecsó-faló. Gődér Lajos, a Petőfi utcai Galéria kávéház és étterem tulajdonosa üzemelteti.

– Mészáros Zoltán, a Hunor Coop vezérigazgatója adta az ötletet. A már hagyományos lecsófőző fesztivál apropójából. A pályázatban kifejezetten magyaros ételekről volt szó – mondja. 115 négyzetméteren "gazdálkodhat", ebben benne van a vendégtér, a látványkonyha. Szépen berendezett, modern vendéglátóegységben várják a vendégeket. A nyitva tartást délelőtt 10 órától este 8-ig tervezik, ám ez az igényektől függően menetközben természetesen változhat. Piaci napokon, csütörtökön és vasárnap reggel 7-kor nyitnak. Naponta változó ételek (levesek, főzelékek, köretek) közül lehet válogatni, ki mit kíván. Délelőtt 11 órától 14-ig önkiszolgáló étteremként üzemel, amikor is szabadon választhat a vendég, saját maga állíthatja össze az ételét, délután 2-től a la cartos. Lesz salátás pult is. Különféle akciót terveznek, főleg hétvégeken.

És a faló, kérdezhetnénk, kinek az ötlete volt? – Mészáros Zoltán Ausztriában látott egy ilyen falovat, lefényképezte. Aztán jött az ötlettel: az Antal tó partján kinéztem egy fát, baráti társasággal lehántoltuk, majd stílfűrésszel kifaragtuk. Azért sokan megnézik – mondja a vendéglátós.

Lovas József