2007. hónap 00.

Mérgezett uborkaszezon

A többi zöldségféléből is kevesebb fogy a járvány miatt

A szentesi Délkertésznek is betett a németországi uborkabotrány: egy hét alatt jelentősen csökkentek a zöldségfélék árai, és a megrendelések is visszaestek. Ledó Ferenc elnök azt ajánlja, a vásárlók először a termékek származási helyét nézzék meg a csomagoláson, mert a magyar primőr minősége továbbra is megbízható.

Lapzártánkig 15 ember halálát okozta Németországban a Spanyolországból származó uborkában található E.coli baktérium. A hasmenésjárvány a múlt héten ütötte föl fejét, és a hatóságok gyorsan kiderítették, hogy az E.coli egyik válfaja, az EHEC baktérium váltotta ki a fertőzéshullámot, ami május közepén Észak-Németországban kezdődött. A hétvégén azt is bejelentették német szakemberek, hogy az uborka mellett spanyol paradicsomon és fejessalátán is megtalálták a toxintermelő, antibiotikumra nem érzékeny coli baktériumot. Kedden hiába módosították korábbi vizsgálati eredményüket az egészségügyi hatóságok, hogy mégsem a zöldségeken talált kórokozó felelős a járványért, addigra már Németországban, Ausztriában és Belgiumban is importkorlátozást vezettek be spanyol termékekre, valamint Oroszország is úgy döntött, hogy megtiltja a Németországból és Spanyolországból származó nyers zöldségek behozatalát. Ezek a reakciók épp elégnek bizonyultak ahhoz, hogy teljesen felboruljon az európai primőrpiac.

Megállt a fogyasztás. Nem veszik a zöldséget Németországban, de már itthon is érzékelhető, hogy visszaesett a kereslet – mondta lapunknak Ledó Ferenc. A Délkertész elnökétől megtudtuk, a szövetkezet tagjai éves szinten 800-1000 tonna kígyóuborkát termesztenek. Ez a mennyiség általában itthon talál vevőre, de előfordul, hogy a cseh és szlovák piacra exportálnak belőle. Mivel több ország is behozatali tilalmat rendelt el, a spanyolok igyekeznek másfelé teríteni a megkérdőjelezett minőségű terményeiket – múlt héten is hoztak még be Magyarországra ottani uborkát –, a túlkínálat pedig ahhoz vezet, hogy a magyarok is csak nyomott áron tudnak megszabadulni a zöldségektől – ha egyáltalán meg tudnak. Mivel az uborkán kívül más zöldségfajtákat is gyanúba kevertek, az összes primőr termék iránti kereslet megcsappant. – Húsvét után megindult a paprikaexport a német piacra, de a kedvező időszak csak rövid ideig tartott, mert a kialakult helyzet miatt már most 20-30 százalékkal csökkentek a megrendelések. Egy hét alatt akkora áresés következett be, hogy terméktől függően a tavalyi áraknál 20-40 százalékkal olcsóbban találunk csak vevőt zöldségeinkre – tette hozzá Ledó Ferenc. Az uborka értékesítésénél az is tetézi a nehézségeket, hogy a hidegfóliában termelőknél ezekben a hetekben folyik a szedés, vagyis a piacra dobott mennyiség most éri el az éves csúcsot.

A Délkertész elnöke is megerősítette, amit a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács vezetése már leszögezett a napokban: a legbiztonságosabb az ellenőrzött magyar termék. Ezért Ledó Ferenc azt ajánlja, a vásárlók először a termékek származási helyét nézzék meg a csomagoláson, mert a hazai primőr minősége továbbra is a legmegbízhatóbb.

Bíró Dániel