2011. június 3.

Névadókat keres a vízilabda

Mozgalmas idényen van túl a Szentesi Vízilabda Klub. A felnőtt női csapat remekelt, az utánpótlás csapatok idén is kitettek magukért, a férfi felnőtt csapat viszont komoly anyagi problémákkal küzdött a szezon második felében. Molnár Zoltán, a klub elnöke szerint továbbra is a klub pénzügyi helyzetének stabilizálása a legfontosabb feladat.

Elmondta azt is: az elnökség létszámának bővítésével már a látványsportágak működését segítő új társasági adótörvények bevezetésére, és ezek előnyeinek kihasználására készülnek.

– Egy esztendővel ezelőtt legfontosabb céljának a klub gazdasági helyzetének stabilizálását tartotta. Mennyire elégedett a mostani helyzettel?

– Már akkor is tudtam, hogy hosszabb folyamat lesz rendbe tenni, megszilárdítani a klubot anyagilag, és ezt most is tartom. Jómagam és az elnökség valamennyi tagja azon dolgozik, hogy a következő szezon zökkenőmentes legyen számunkra. Szakmailag elégedett vagyok: női csapatunk három nehéz sorozatban szerepelt kiválóan, utánpótlás gárdáink nagyszerű eredményeket értek el, a férfiak pedig jövőre is a legjobbak között szerepelhetnek. Sajnos gazdaságilag már nem volt felhőtlen a szezonunk, év közben bércsökkentést kellett végrehajtanunk ahhoz, hogy a férfi csapatot életben tudjuk tartani. Keressük azokat a névadó szponzorokat, akik segítségével elkerülhetőek lennének a jövőben az ehhez hasonló kellemetlen döntések. Június végén, július elején már több konkrétummal szolgálhatok a támogatók kilétét illetően.

– Sokak szerint túl sokat költ a város a kiesés szélén táncoló férfi felnőtt csapatra.

– Az önkormányzat a fiatalokat, az utánpótlást támogatja városi szinten komoly összeggel, melyet ezúttal is köszönünk. A klubnak ezen túl komoly támogatói vannak, a megyétől is kapunk hozzájárulást, ráadásul az itt sportoló 234 vízilabdázó havonta több ezer forintos tagdíjat fizet, ami városi viszonylatban kimagaslónak számít. A klub nem kizárólag önkormányzati támogatásért tartja a markát, igyekszünk minél több szponzort bevonni a működésbe. Szentesen kevés olyan egyesület van, amelynek a kiadási, bevételi és saját erő aránya olyan lenne, mint a miénk. A Szentesi Vízilabda Klub éves költségvetésében megközelítően egyharmad arányt tesz ki a városi önkormányzati támogatás. Az OB I első hat csapata klubonként, több százmillió forintos költségvetéssel működik, mi ennek töredékéből.

– Új taggal, Hódi Józseffel bővült az elnökség. Miért volt szükség a létszámemelésre?

– Szeretnénk időben felkészülni arra a lehetőségre, ha életbe lép a látványsportágak működését segítő új társasági adótörvény. Hódi József helyére, felügyelő-bizottsági tagnak, Bujdosó Tamás került, akit kiváló pénzügyi szakembernek tartunk. Ők segítségünkre lehetnek pénzügyi téren eligazodni az új jogszabályok között.

– Igaz, hogy az országos szövetségben a Szentesi VK bír a legtöbb szavazattal?

– Eredményeink, csapataink száma alapján a több mint 80 szavazatból 13 a SZVK-t illeti meg a Magyar Vízilabda Szövetségben, ennyivel csak az Eger rendelkezik. A Bertók SC-nek és az öregfiúk csapatának is van 1-1, így Szentesnek öszszesen 15 voksa van.

– A vízilabda komoly bevételi forrást jelenthet az üdülőközpontnak is…

– Valóban így van, nem csak szakmai, de gazdasági szempontból is jövedelmező, hogy egy orosz, 30 fős fiatalokból álló csapat egy hónapig edzőtáborozik. Az augusztusi Turbó Kupán 40 csapat vesz részt, de év közben is sok csapat jött, és jön hozzánk edzőtáborba.

Nagy tisztelettel megköszönöm az önkormányzatnak, a Hungerit Zrt.-nek, a MetalCom Zrt.-nek a Bodrogi-Bau Kft.-nek, mint névadó szponzoroknak azt az önzetlen anyagi és erkölcsi támogatást, amelyet nyújtottak a 2010/2011-es év bajnoki szezonjában elért sikereinkhez. Természetesen külön köszönöm azoknak a szponzoroknak a támogatását, amelyek szintén hozzájárultak a fenti sikereinkhez.