2011. június 3.

Megszűnik a Damjanich és a Petőfi iskola

A testületi ülés előtt mintegy száz szülő tüntetett a Kossuth téren. A képen a demonstrálók egy csoportjaA képviselő-testület úgy döntött, hogy a költségvetés hosszú távú egyensúlya és a város működésének fenntarthatósága érdekében áttekinti az önkormányzati működés valamennyi területét. Két olyan területre, amely a város életében kiemelt és súlyponti kérdést jelent, az oktatásban és sportvonatkozásban szakértői véleményt kért, hogy döntését meg tudja alapozni. A szakvélemények több fordulóban nyilvános vitára is kerültek. Érzelmi és értelmi vitákat indukáltak.

A képviselők a márciusban elnapolt ügyben hozták fel érveiket: két önkormányzati fenntartású általános iskola változatlan formában működjön-e tovább, vagy integrálódjon más intézményekbe. Az elképzelés: a Damjanich tagiskola tanulóit és pedagógusait a Deákban, a Petőfiét pedig a Klauzálban helyezik el. Az integrációt egyik intézmény sem támogatta.

– A város az elmúlt években erőn felül áldozott a két oktatási intézményre. Megpróbáltuk fenntartani a kis létszámú osztályokat indító két iskolát, az önkormányzatra azonban ez egyre nagyobb terhet ró – ismertette álláspontját Szirbik Imre polgármester a több mint két és fél órás vitában.

– Az iskolák működését vizsgáló, sokat vitatott tanulmány következtetéseit egy független oktatási szakértő és a megyei közgyűlés is véleményezte, s nem volt ellenvetésük – szögezte le Karikó-Tóth Tibor alpolgármester a Pálmások Szövetségétől.

Szabó Zoltán, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselője név szerinti szavazást kért. Ezzel Chomiak Waldemar (Fidesz) is egyetértett. Kijelentette, nem tudja, mennyit spórolunk a két iskola bezárásával.

– Az elmúlt tíz évben 598 fővel, 29 százalékkal csökkent az iskolás diákok száma, ez a tény – érvelt Horváth István. A Pálmások Szövetségének képviselője nehezményezte, hogy az előterjesztés mellett más alternatívát senki sem vetett fel. A változó körülményekhez igazodni kell. Molnárné Tóth Györgyi (Fidesz) elmondta: egye több teher nehezedik az iskolákra. Megkérdezte: hogyan valósul meg az esélyegyenlőség, az egyéni bánásmód kérdése a nagyobb létszámú osztályokban?

– A mi elképzelésünk egy gyermekközpontúbb út, a tagozatok megőrzéséről szól. Legyen három iskola, önálló profilokkal, együtt maradó közösséggel, a magukkal vitt értékekkel. Az átszervezéssel a házak fönntartásának költségét spóroljuk meg – érvelt a polgármester.

Antal Balázs Tibor (Fidesz) szerint van más alternatíva is, ami a Damjanich iskola jövőjét biztosítaná. Egy másik testületi ülésen lehetne tárgyalni. Az iskolának a jövőjét meghatározza az ottani közösség, a családok, akik oda járatják a gyerekeiket. Gyerekeikért aggódó szülők levelét olvasta fel, abból idézve kimondták: az iskola bezárásával a városrész oktatási intézmény nélkül viszszafordíthatatlanul hátrányos helyzetbe kerül. A megfontolásra ajánlott kérést 680 aggódó szülő írta alá.

Szabó Zoltán így érvelt: – Itt a szabad iskolaválasztás joga csorbul, ezt már néhány szülő fontolgatja. felelős döntés kell, hiszen egy rossz szavazat a két év múlva 100 éves Petőfi iskola és a legnagyobb zöldfelülettel bíró Damjanich iskola végét jelenti. A Deák pincéjében áll a víz. Van-e a Klauzálban elegendő tanterem a petőfisek befogadására? Szerintem nincs, mivel 16 tanterem áll a rendelkezésükre – jelentette ki a képviselő, majd azt kérdezte: miért ez a kapkodás, miért kell Szentesnek is az iskolabezárási hullámot követnie? A jobbikos képviselő felvetette: meg kellene várni az új oktatási törvényt. – A birtokomban van egy presbiteri nyilatkozat, amely szerint az evangélikus egyház továbbra is nyitott arra, hogy átvegye a Petőfit – folytatta Szabó Zoltán. Ez a 2012-es tanévben válik lehetségessé.

– A kis létszámú osztályokra is egyre nagyobb az igény. Azt javaslom, ne most hozzunk döntést, adjunk jövőképet ennek a két iskolának. Egy tanévet. Akár az is alternatíva lehet, hogy a Damjanich utcai óvoda átköltözzön az iskola épületébe – mondta Halmai István (Fidesz-KDNP).

– A gyermekek jobb körülmények közé kerülnek, az oktatás feltételei is javulnak – érvelt Krausz Jánosné (MSZP). Móra József (MSZP) a csökkenő gyermeklétszámra hivatkozva kijelentette, évek óta ismert probléma, már korábban meg kellett volna lépni az átszervezést. – Ne halogassuk a problémát, ha kell, a név szerinti szavazás ódiumát is vállalom – tette hozzá Horváth István. Dönteni kell, bármilyen fájdalmas is – mondta. Ezzel dr. Demeter Attila is egyetértett.

A név szerinti szavazáson 8 (MSZP, Pálmások Szövetsége) igen és 7 (fideszes és jobbikos) nem szavazattal a képviselő-testület elfogadta a határozati javaslatot, amely kimondta: szeptembertől megszűnik a Damjanich- és a Petőfi-iskola.

Lovas József