2011. június 3.

A gimi reálosai sportban is jók

Márki Sándor, Cserháti Nóra, Sovány Csongor, Simonovics Erika, Kiss TamásA Horváth Mihály Gimnázium "B" osztályai időtlen-idők óta reál érdeklődésű tanulókat gyűjtenek egybe. A 2009-ben beiratkozott, ma már tizedikes gyerekek kétharmada biológia-kémiás, egyharmada matematika fakultációs. A harmincas létszámú osztály félévi tanulmányi átlaga 4,33 volt, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a 10/B-be jó képességű diákok járnak. Nívós tanulmányi munkájuk mellett közülük számosan rendszeresen sportolnak is.

A tanévben elért legjobb eredményeik: Simonovics Erika (2010. Olaszország) WTKA világbajnokságon 2. karatéban. A Kyokushin Karate Országos Diákolimpián 2., majd az Európa-bajnokságon szintén 2. lett. A WTKA interkontinentális vb-n 3. helyezett. Márki Sándor az országos atlétikai egyéni versenyen (2010., Tata) 6. helyezést ért el diszkoszvetésben. A Megyei Atlétika Diákolimpián (2011., Szeged) diszkoszvetésben 2., súlylökésben 4. helyezett.

Az országos THE (Tehetséges, Hasznos, Emberi) középiskolai verseny döntőjébe (2010., Budapest) jutott 5 fős HMG-s csapat tagjai, Kiss Tamás és Márki Sándor 5-ek lettek.

A Curie környezetvédelmi területi versenyen (2011., Szentes) a Kiss T., Márki S., Sovány Csongor alkotta csapatunk 2., így továbbjutottak az országos döntőbe. A döntőn az írásbeli után az 1. helyen álltak, végül eredményük: 8. hely. A Curie kémia egyéni területi versenyen (2011., Szeged-Dorozsma) 1. Márki S., 2. Cserháti Nóra., 3. Kiss T. Mindhárom tanuló továbbjutott az országos döntőbe (Szolnok), ahol Márki S. 2., Cserháti N. 6., Kiss T. 15. helyen végzett.

A legrangosabbnak számító Irinyi János országos középiskolás kémia egyéni verseny iskolai fordulója után (2011.) Cserháti N., Kiss T., és Márki S. elért pontjaik alapján bejutottak a megyei fordulóba (Szeged), ahol Márki S. 1., Cserháti N. 2., Kiss T. 4. , majd az országos döntőn (Miskolc) Márki S. 7. és Cserháti N. 15.

A Lóczy Lajos országos földrajz tanulmányi verseny iskolai fordulójáról országos viszonylatban a 26 legjobb dolgozatot készítő tanuló nyerte el a jogot arra, hogy összemérhesse tudását a döntőn (május, Kaposvár.) Márki Sándor nagy küzdelemben a 2. helyen végzett. A 3. nap története érdekesen alakult: az első napon az írásbeli után 3 ponttal Sanyi vezetett. A 2. napi szóbeli összesen 7 ponttal állt a tabella élén. A harmadik napon a terepen azután a budapesti versenyző 8 pluszt pontot szerzett, így összesítésben egy ponttal előzte meg Sanyit.

Ezek a sikerek a diákok egyéni tehetségén, szorgalmán túl az őket tanító, lelkesítő szaktanároknak is dicsősége. Köszönet Cseh Lajosnak, aki a földrajz, és Tóth Tamásnak, aki a kémia rejtelmeibe vezeti be a diákokat. A többnapos országos versenyek anyagi terhet is jelentenek. Ezúton köszönöm Magyar József támogatását, mellyel lehetővé tette Márki Sándor egyik döntős szereplését.

Kovács Lászlóné
osztályfőnök