2011. június 3.

Fesztiválkavalkád

A Ramóna Kórus Szentes Finn testvérvárosából, Kaarinából érkezik a fesztiválraHetedik alkalommal rendezik meg a testvérvárosok közötti kulturális fesztivált. A város e három napban kitárja kapuit, és a 9 testvér-településről 7 jelen lesz a hétvégi eseményeken. A hét település sok programot hoz Szentesre, táncosok, énekesek, zenészek, képzőművészek lépnek fel, mutatják be értékeiket a városban. Megértjük egymást? Úgy tartják, két ember között legrövidebb út egy mosoly. Egy mosoly, amely kifejezi a bizalmat, a nyitottságot, a befogadás készségét, az átadás örömét – szedte össze gondolatait Szirbik Imre polgármester a sajtótájékoztatón. A vendégek műsort adnak a város különböző pontjain, és egymással is találkoznak.

Mihály Béláné, a polgármesteri hivatal művelődési irodájának vezetője így fogalmazott: az európai kultúrák találkozója lesz a szentesi program, amelyen 8 ország, 9 város közel 400 résztvevője 10 helyszínen ad színes, változatos műsort.

Június 3-án, pénteken délután 3 órától a város különböző pontjain mutatkoznak be a fesztivál szereplői. Helyszínek: Pingvin Gyógyszertár (kíséri városrész), CBA Jókai áruház, Kertvárosi ABC, Tesco parkoló. Este 7 órától nyolc nemzet részvételével fesztiválnyitó gálaműsort rendeznek a Megyeházán. Színes színfolt lesz az a gasztronómiai est, melyet az üdülőközpontban szerveznek meg. A résztvevő települések saját nemzeti ételeiket készítik el.

Másnap, szombaton délután 3 órától gyermeknapi rendezvényre várják az érdeklődőket a Kossuth téren, ahol a fesztivál vendégei is adnak műsort. Délután 4 óráig főleg gyermekcsoportok lépnek fel: Újszentesről egy moderntánc és egy néptánccsoport, Bácskatopolyáról a Cickom táncegyüttes, őket lengyel színjátszók váltják a színpadon. Helyből a Jövőnkért és a Szivárvány művészeti iskolák adnak műsort. Vass Sándor koreográfiájában láthatják a nézők a Jancsi és Juliska című táncmesét. És nem maradhat el a Pom Pom Együttes koncertje. Mindezek mellett egyéb programok is várják a kicsinyeket, lesz ugrálóvár, arcfestés, csillámfestés, kézmű-vesműhelyek, ijászoktatás.

Vasárnap délelőtt 9 órakor rendezik a művészek találkozóját a Dózsa háznál. Több képző- és iparművészt hívtak meg, a ház ezen a délelőttön kiállítóteremmé válik, mindenki magával hoz egy-két alkotást. 11 vendég- és közel 30 helyi kiállító.

Vasárnap délelőtt 10 órakor a Széchenyi ligetben a jelenlévő delegációk képviselői fát ültetnek a fesztivál emlékére. Húszéves hagyománnyal rendelkezik a kirakodóvásár. Közel 50 vásározó várja majd portékáival az érdeklődőket a Kossuth téren. A vásári forgatagban fellép a Bácskossuth-falva (Szerbia) ifjúsági fúvószenekara és Szentes Város Fúvószenekara. Délután pedig a többi csoport követi őket – tájékoztatott Varróné Szabó Ildikó, a Művelődési Központ igazgatója.

(lovas)