2011. június 3.

Pedagógusnapi istentisztelet

Számítógép generálja a konfirmációi kérdéseket

Képünk egy korábbi rendezvényen készült a nagytemplombanPedagógusnapi hálaadó istentiszteletre várják a református nagytemplomban június 5-én, vasárnap 10 órától az aktív és nyugdíjas pedagógusokat. Már több éve ünnepelnek liturgikus formában a tanév végén, azonban idén először hívták meg nemcsak a Kiss Bálint Református Iskola tanárait, hanem a város többi pedagógusát is. A konfirmandusok a korábbi vizsga és az áldozó csütörtöki ünnepélyes eskütétel után pünkösdvasárnap élnek először az úrvacsoravétel lehetőségével, a gyülekezeti tagokkal együtt.

Kovách Péter lelkipásztor szerint a pedagógusok ünneplése az elmúlt években sokat vesztett tartalmából, egyre kevesebb iskolából lehet látni a köszönetet szimbolizáló virágcsokorral hazamenni a tanárokat. Ezért is gondoltak arra, hogy az istentisztelet keretében megköszönik Istennek az elmúlt tanévet, hiszen mint mondta: tudjuk, minden sikeres munkánk mögött ott van az Úrtól kapott erő és áldás. A liturgikus alkalom keretében köszönik meg a nyugdíjas és az aktív pedagógusok munkáját.

– Mindannyian tudjuk, hogy anyagilag nem megfelelően megbecsült pedagógusi pálya. Ugyanakkor, ha egy gyermekkel baj van, akkor ma a tanárt szokást szidni, és a szülők közül sokan elfeledkeznek arról, hogy a pedagógus csak az idő egy részét tölti a gyermekkel, a nevelés pedig elsősorban továbbra is az édesanya és az édesapa feladata lenne – mondta a református lelkipásztor.

Az istentiszteletre a református iskola pedagógusain kívül minden tanítót, tanárt, óvónőt várnak felekezeti hovatartozás nélkül. Az alkalom végén – melyre meglepetéssel is készülnek – megvendégelik őket, lehetőséget biztosítanak a találkozásra, beszélgetésre.

A gyülekezet életében is fontos a pedagógusok munkája, hiszen rengeteg gyermek kapcsolódik az általános iskolákon, az óvodákon, illetve a gyülekezeti alkalmakon keresztül is a református egyházközséghez. A gyülekezet körzetében lévő összes óvodában van hitoktatás, mely utánpótlást jelent az iskola és a gyülekezet számára. Szinte minden helyi iskolában jelen vannak hitoktatással, a vasárnapi felnőtt istentisztelettel egy időben pedig minden héten gyermek istentisztelet is van. A résztvevők száma 80 és 100 közötti az alkalmakon.

– A konfirmációi előkészítő módja és időpontja a folyamatos kísérletezés stádiumában van. Egyházunkban korábban 7-8. osztályos korban került sor erre, a fiatalok viszont ebben az időszakban az útkeresés periódusát élik. Ezért jelenleg 6. osztályban kínáljuk fel először a konfirmáció lehetőségét – ismertette a gyakorlatot Kovách Péter, aki elmondta: A konfirman-dusok ebben az évben - kisérletként - nem a gyülekezet tagjai előtti felelettel, hanem egy számítógépes feladat meghatározó- és értékelő rendszer segítségével vizsgáztak, hiszen ez a számonkérés közelebb áll a mostani generációhoz. Áldozó csütörtökön, Jézus Krisztus mennybemenetelének ünnepén volt a sikeresen vizsgázottak fogadalomtétele az istentiszteleten, ahol a gyülekezet tagjaival együtt a Kiss Bálint Református Általános Iskola minden tanulója is részt vett. . A pünkösdi istentiszteleten történik meg a gyermekek ünnepélyes megáldása és első úrvacsoravétele. Ezt megelőzően, a hét minden napján bűnbánati, úrvacsora előkészítő istentiszteletet tartanak a gyülekezetben.

Cseh-Lakos