XLII. évfolyam 47. szám

2010. november 26.

Decemberben startolnak

Szentesi cégek is bekapcsolódnának a felújításba

A Petőfi Szálló látványterve impozáns épületet ígérVárhatóan decemberben indulnak be a kiválasztott alvállalkozókkal a szerződéskötések és a kivitelezés is a felújításra váró Petőfi Szállóban. Nyáron az is kiderült, hogy a generálkivitelező az Arcadom Zrt. lesz. A sajtóban múlt héten felröppent hírrel kapcsolatban, miszerint alvállalkozókat keresnek, számos cég jelentkezett a Pendola Kft.-nél, tudtuk meg Zsohár Árpádtól, a hotel rekonstrukciójára vállalkozó Pendola cégcsoport tulajdonosától.

2010. november 26.

Fogadónap

December 2-án, csütörtökön 9–11 óra között Szirbik Imre polgármester, 14–16 óra között Szűcs Lajos alpolgármester tart fogadónapot a városházán. A város vezetői hivatali helyiségükben fogadják az ügyeiket intéző lakosságot.

2010. november 26.

Szenzációsak vagytok lányok!

A Magyar Kupa győztes csapata

Kupadöntőhöz méltó csatában diadalmaskodott a Hungerit–MetalCom Szentesi VK női vízilabda csapata a Magyar Kupa fináléjában a Szeged ellen. A mieink – csakúgy, mint néhány héttel korábban a kupa csoportküzdelmei során – 6–5–re verték megyei riválisukat, és ezzel, tíz esztendővel a legutóbbi aranyérem után, ismét a dobogó legmagasabb fokára állhattak.

A kupa magasba emeléséig hosszú utat járt be a Szentes. Elég, ha csak az áldatlan uszodai állapotokat vagy az Eger elleni hazai vereséget említjük. Ahogy Miskolczi Kitti (kis képünkön), a gárda hetek óta egyik legjobb formában játszó játékosa elmondta, mindent a Dunaújváros elleni, pénteki kupaelődöntőnek rendeltek alá, erre készültek.

2010. november 26.

Gyújtsuk meg az első gyertyát

Advent, maga az ünnep. Jelentése: Az Úr eljövetele. Az Advent a Szent András ünnepéhez legközelebb eső vasárnappal kezdődik, és négy hétig tart, bár az utolsó hét teljes. Sok érdekességet tudhatunk meg erről az egyházi ünnepről. Többek között azt is, hogy jellegzetes színei a viola és a rózsaszín. A viola az összeszedettség, a szent fegyelem és bűnbánat színe. Ezeket a színeket viszont ne tévesszük össze az adventi koszorú színeivel, melyek a zöld, piros és az arany.

2010. november 26.

Városunk szépírói egy kötetben

Régen várt kiadvány: Szentesi antológia

Sima JuliskaMa már csak kevesen tudják, hogy Szentes irodalmi élete a 19. század második felétől igen élénk volt, s a helyi születésű szerzők közül többen országos hírnévre tettek szert. Némelyiküknek önálló verses- és novelláskötetei is megjelentek. A helybeli szépírók többsége nem jutott el a saját kiadványig, hanem beérték azzal, hogy írásaikat az újságok időnként közölték.

Vágvölgyi Zoltán könyvtárosnak az a remek ötlete támadt, hogy összeállít egy szépirodalmi antológiát a rég elfeledett művekből, feltámasztva azok szerzőinek emlékét. Ehhez hasonló munka eddig még nem készült Szentesen, ezért bátran kijelenthető, hogy hiánypótló helytörténeti kiadványról van szó.

2010. november 26.

Egy százalék

A Szentesi Pollák Diák SE nevében ezúton mondok köszönetet az adózóknak, hogy személyi jövedelemadójuk egy százalékát a diáksport egyesületnek ajánlották fel. Az adóhivatal 62 ezer 459 forintot utalt át az egyesületünknek, amit a sportolók Országos Csapatbajnokságainak költségeihez használtunk fel.

Kalydy Zoltán

2010. november 26.

Hárman a TOP 500-ban

Hungerit, Legrand, Szentesi Vasútépítő Kft.

A Heti Világgazdaság ismét megjelentette az 500 legnagyobb árbevételű hazai cég listáját, melyen idén is szerepelnek szentesi vállalatok. A legnagyobb bevételt produkáló cégek Top 500-as listáján a Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt. a 237. helyet foglalja el a 2009-es adatok alapján, javítva előző évi 276. helyén. Az élelmiszeripari vállalat tavaly több mint 29 milliárd forintos árbevételt produkált – alacsonyabb a 2008-as eredménynél – és 718 millió forintos értékben bonyolított le exporttevékenységet, mégis előrébb lépett a ranglistán.

Az építőiparral foglalkozó Szentesi Vasútépítő Kft. 20,8 milliárd forintos árbevételével a 336. helyen zárt a listán, a szintén szentesi, gépgyártásban érdekelt Legrand Magyarország Rt. a 427. lett 16.203 milliós árbevétellel, 12 milliárd forintos értékben exportálva termékeit. Eredményével a Legrand Zrt. a 2008-as 460. helyről 33 helyezést ugorott előre.

A Csongrád megyei cégek pozícióját összesítő listán a vállalat között a Hungerit a 7., a Legrand Zrt. a 13. helyet szerezte meg. Az élelmiszer- és dohányipar, mezőgazdaság területén érdekelt cégek országos ranglistáján a Hun-gerit Zrt. a 18. helyen zárt, a Legrand Zrt. ugyancsak ebben a pozícióban végzett a gépgyártók között, míg a Szentesi Vasútépítő Kft. az építő- és építőanyag-ipar kategóriában szereplő vállalatok között a 19. helyen zárt.

2010. november 26.

Tisztességtelenül próbált nyerni

Évfordulónaptár – 2010.

125 éve, 1885. november 19-én 58 éves korában elhunyt Farkas Lajos (1827– 1885) ügyvéd, volt városi levéltárnok, majd városi főügyész.

75 éve, 1935. november 19-én dr. vitéz Várady László kormánypárti országgyűlési képviselőjelölt a pótválasztás előtti hetekben saját költségén nagyarányú földmunkát indított, biztosra véve, hogy az általa alkalmazott több száz munkanélküli kubikos őrá fog szavazni. Kampányfogása a választások előtti napokban lelepleződött, ugyanis az Alföldi Újság hírül adta, hogy a külterületi határban folyó útépítkezésekről váratlanul elbocsátottak 180 kubikost, mert vonakodtak aláírni a kormánypárti jelölt ajánlási íveit.

2010. november 26.

Európában is változóban van a szemlélet

Nem csak pénzért lehet fontos munkát végezni

A civil szervezetek képviselőit várták az előadásraA világ egyre jobban elanyagiasodik, mondják. Az emberek egyre ritkábban végeznek önzetlenül és ellenszolgáltatás nélkül munkát mások javára. Tőlünk nyugatabbra, de legjellemzőbben az Egyesült Államokban van nagy hagyománya az önkéntes munkának. A dolog fontosságát Európában is felismerték és nagy hangsúlyt fektetnek a szemléletváltásra. 2011 az Önkéntesség Európai Éve lesz.

Az unióban régóta ismert a tematikus évek fogalma, ezeknek a kezdeményezéseknek a segítségével egy-egy társadalmi jelenségre, problémára irányítják az emberek figyelmét. A felkészülés Magyarországon március óta zajlik, ennek egyik állomása volt a múlt pénteken tartott tájékoztató városunkban. Az ügy felkarolása érdekében várta a civil szervezetek képviselőit Zsivkovicsné Gyenes Krisztina, a Szegedi Önkéntes Központ vezetője.

2010. november 26.

Tizenöt éves a Coop üzletlánc

Mészáros ZoltánAz Európai Kereskedelem Napja hagyományos ünneppé vált Magyarországon is. Szervezője a VOSZK (Vállalkozások Országos Szövetsége), és a KISOSZ (Kiskereskedelem Országos Szö-vetsége), így a Coop üzletlánc is. November 3-án, Budapesten a Grand Hotel Hungária díszterében megtartott ünnepségen dr. Ma-tolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kereskedelemben végzett kiemelkedően eredményes tevékenysége elismeréséül miniszteri kitüntetésben részesítette Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatóját.

2010. november 26.

Szabó Zoltán Ferenc

Új arcok a képviselő-testületben

Szentesen született 1972-ben. Általános iskolai tanulmányait az akkori Kossuth Téri Általános Iskolában végezte, majd a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolába felvételt, ahol leérettségizett, de a technikus képzésben már nem vett részt. Helyette a Budapesti Nemzetközi Kapitányság toborzóján a BRFK-hoz jelentkezett, 1990-től elvégzi a csopaki rendőrtiszthelyettes-képző szakiskolát, azt követően a VIII. kerületben egyenruhásként szolgált, majd a VI-VII. kerületben – pályázat útján – nyomozóként folytatta a rendőri munkát.

Egészen a 90-es évek közepéig, amikor is leszerel a rendőrségtől. Nem sokáig marad szülővárosában, egy budapesti cégnél biztonságszervezői szakképesítést szerez, minek utána Bicskén a Spaar áruházlánc központi raktárának a vezető rendész státuszát tölti be 1997-ig. Újra Szentes az időközi célállomás, majd három év után Angliába megy.

2010. november 26.

Feltáncoltak a vb-dobogóra

Mikes Anna, László Csaba és Szatmári-Nagy SzilviaNépes csapat utazott kisbusszal, autókkal, több turnusban az osztrák fővárosba a László Csaba-Mikes Anna párost buzdítani a tíztánc világbajnokságon. A Szilver többszörös magyar bajnok párosa képviselte országunkat november 20-án 32 nemzet között a versenyen. Várható volt, hogy a korábbi 4. helyről előrébb tudnak lépni a folyamatosan fejlődő táncosok, de a helyszín közelsége is csábító volt. Annáék számára nem volt idegen a Stadthalle, hiszen rendszeresen szerepelnek a bécsi sportcsarnokban open-versenyeken, sőt a standard Európa-bajnoki döntőbe is itt jutottak be néhány éve.

2010. november 26.

Légi szemetelők

Nem olyan régen a járókelők a "nagyposta" oldaláról kíváncsian néztek fel az átellenben lévő épület tetejére, ahol látványos galambriasztó eszközök működtek. Ezek száma azóta jócskán lecsökkent, ráadásul a felnövekvő galambfiókák már ügyet sem vetnek azokra. A történet tehát újra kezdődik a régi és főleg a mostani szereplőkkel a városközpontban. Létszámuk és tartózkodási pontjaik miatt házi szárnyasoknak is nevezhető madarak nemcsak galambtollakat, hanem rendszeresen mást is hullajtanak a járdákra. Az általános igazságot tekintve a természet vezérli viselkedésüket, ebben csak az élővilág másik tagja, az ember talál kifogást arra hivatkozva, hogy a galambok lerontják a köztisztaságot, ami része a környezetvédelemnek. A helyzet másik fontos eleme, hogy a szóban forgó madarak aránytalanul elszaporodtak és nagy rajokban tartják repülési gyakorlataikat.

A jelenlegi kérdések kapcsán mi lehet az egyrészt kíméletes, másfelől a hasznos megoldás? Útbaigazításért fordultunk, dr. Bod Péterhez az országosan elismert ornitológushoz, a szentesi kórház nyugdíjas igazgatójához. Elmondta, hogy nem könnyű dolog megtalálni a célravezető kezdeményezést. Vadászpuska, mint intézkedés, hatóságilag fel sem merülhet. Hasonlóképpen elítélendő és vitatható lépés lenne ragadozó madarak betelepítése a galambok ellen. Maradhat viszont a ragadozó madarak sivítását és sziluettjét megjelenítő eszközök egyesítése a mai technikával. Például Európa egyes országaiban azt csinálják, hogy vetített- és mozgóképes formában, valamint hangeffektus segítségével "szoktatják le" a galambokat az emeletes épületeken való megtelepedésről. Így a "városkarbantartó" egységek eleget tesznek a köztisztasági követelményeknek is. Az sem ismeretlen, hogy fogamzásgátló szerekkel etetik a madarakat. Ehhez viszont fel kell deríteni a galambok táplálékszerzési körzetét, továbbá más tényezőket a várható korlátozási eredmények reményében. Persze léteznek egyéb ötletek is.

Látjuk, hogy valóban nem lesz könnyű a döntéshozóknak, ha esetleg – kísérletképpen – újra foglalkoznak a feladattal. Arról nem is beszélve, hogy a közelgő téli időszak nem alkalmas erre, így csak a tavasszal lehet majd bármilyen akció.

-bert

2010. november 26.

A Jobbik petíciója a Fidesznek

A Fidesz bizonyos törekvései ellen szervezett demonstrációt a Jobbik Magyarországért Mozgalom szentesi alapszervezete. Kedden este a Fidesz iroda elé hívták szimpatizánsaikat, akik mintegy kéttucatnyian gyűltek össze.

A mozgalom helyi elnöke, Bocskay Csaba és alelnöke, Túri András bevezetője után Szabó Zoltán képviselő olvasta fel a petíciójukat. A Farkas Sándor országgyűlési képviselőnek szóló kérvényben megfogalmazták: nem látják a képviselő parlamenti felszólalásait, nem észlelik lobbi tevékenységét, és alapvetően nem tudják, mit tett a szen-tesiek megsegítésére. A jobbikosok azt írják: a nagyarányú győzelem arra szólította fel Farkast, hogy képviselje az embereket az ország házában, mégis azt tapasztalják, hogy a frakcióhoz hűségesen nyomogatja a gombokat. Nincs társadalmi egyeztetés, nem kérték ki a szentesiek véleményét, a helybéliek nem érzik, hogy őket képviselnék, ugyanúgy a fejük felett hozzák a döntéseket, mint eddig. Épp ezért – szól a Jobbik petíciója – felszólítják, hogy a választókerületben élők érdekében többször szólaljon fel a Parlamentben, hatékonyabb munkát végezzen, és erről a médián keresztül számoljon be.

Feltették a kérdést, hogy melyik polgár kérte az Alkotmánybíróság jogkörének csonkítását? "Milyen nemzeti együttműködésről beszélnek Önök, amikor diktatórikus módon nem csak a helyiek, de a Parlamentben ülő ellenzékiek öszszes gondolatát figyelmen kívül hagyva döntenek?"– kérdezik. Abszurdnak és felháborítónak tartják, hogy a tervezett törvénymódosítás értelmében a belügyminiszter, bármilyen felhatalmazás nélkül, tetszőleges tevékenységre behívhat idegen rendőröket, korlátlan számban az országba. Ezért felszólítják Farkas Sándort, hogy ezeket a módosításokat ne szavazza meg, ha pedig megszavazza, akkor el kell számolnia mind az itt élő embereknek, mind a lelkiismeretének. Mivel a Fidesz irodában senki sem tartózkodott, így az ajtón helyezték el a petíciót.

D. J.

2010. november 26.

Hagyományt is őriznek munkáikkal

A művelődési központ szakkörei, klubjai közül több is kerek évfordulót ünnepel idén, közéjük tartozik a Szentesi Díszítőművész Kör is, mely 30 éve működik töretlen lelkesedéssel. Ismét eltelt öt év, ez pedig a kör életében annyit jelent, hogy újabb varázslatosan gazdag kiállításra készülnek munkáikkal a Tokácsli Galériában.

A kör egyidős a foglalkozásaiknak helyet adó ifjúsági házzal, 1980 szeptemberében alakultak meg, a Pankotai Állami Gazdaságban működő hímzőkörből jöttek az asszonyok. Néhányan még ma is köztünk vannak, és kézimunkáznak, büszkélkedik Szemerédi Endréné, aki a kezdetektől vezeti a csoportot. Alakuláskor 40-en voltak, ma még kicsivel ennél is többen. Siker, hogy fiatalabbakat is meg tudtak szólítani, a legifjabb tag huszonéves, a legidősebb 84 esztendős.

2010. november 26.

Nagyok voltunk

Egyre többen gondoljuk úgy, hogy nincsenek véletlenek. Jön egy telefon, hogy legyél itt és itt, ekkor és ekkor, majd meglátod miért... Így jártunk mi is négyen: Eszter, Zoli, Géza és e sorok írója.

Kétkedő lelkesedéssel jelentünk meg gyermekeink iskolájában, a "Petőfiben", ahol már zsibongó lurkók kis serege fogadott bennünket és persze Szemerédi Andrea és Jusztika tanár nénik. Pár perc után kiderült, hamarosan tv-s "celebek" leszünk, ugyanis a Hungerit Zrt. jóvoltából részt vehettünk a TV2 műsorán szereplő Nagy Vagy sportvetélkedő felvételén.

2010. november 26.

A régi képek is új értelmet nyernek

Végre ismét önálló kiállításon "találkozhattunk" Berkecz Istvánnal. Már hiányzott. Hiányzott a műértőknek, akik tudják, hogy szükség van újabb és újabb alkotásaira. Hiányzott azoknak, akik szeretnék a művészeti közélet állandó szereplőjeként látni. Hiányzott a társaknak, akik kíváncsiak a nagy öreg témaválasztásaira, útjára, kísérleteire. Mindez tükröződött november 20-án, a városi könyvtárban tartott megnyitón, ahol az említett csoportok jelentős számú képviselői is megjelentek.

2010. november 26.

25 éve szépülnek a hölgyek Rózsika keze alatt

Emlékgyűrűvel jutalmazták a fodrásznőt

Talán már csak az idősebb generációra jellemző, hogy valaki egy szakmában, egyetlen munkahelyen tölti el az egész életét. Lapunk hasábjain nemrég adtunk hírt arról, hogy a Szentes és Vidéke Ipartestület éves közgyűlésén 25 éves kisipari munkájának elismeréséül emlékgyűrűvel tüntették ki Molnár Sándorné női- és férfifodrász kisiparost.

Rózsika nagyon meglepődött, amikor úton-útfélen gratuláltak a kitüntetéséhez, ő ugyanis nem mondta senkinek. Akkor már városszerte tudták az ismerősei, említeni sem kellett senkinek.

2010. november 26.

Íróvendég a baráti körben

A Krúdy Gyula Baráti Kör meghívására Bene Zoltán novellista és regényíró beszél műveiről a városi könyvtárban november 30-án, kedden 18 órától. A Kecskeméten született, jelenleg Szegeden élő 37 éves szerző 2001 óta folyamatosan publikálja novelláit és regényeit. Szépirodalmi folyóiratokban, mint például a Magyar Napló, Ezredvég, Tiszatáj, PoLíSz, Lyukasóra, jelennek meg írásai. Nívódíjat kapott a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Írószövetség irodalmi pályázatán, és elnyerte a Fehér Klára irodalmi díjat is. "Bene Zoltán az utóbbi években föltűnt legifjabb prózaíró nemzedék egyik legtehetségesebb tagja. Humora, a groteszk jelenségek iránti érzékenysége, a mesélés öröme, elegáns, lendületes prózastílusa, mind – mind olyan írói erények, melyek a pálya későbbi szakaszaira nézve is biztatóak. Munkái mögött valóságismeret és tapasztalat rejlik, miközben persze a modern próza minden fontosabb elbeszélés-technikai újítását ismeri" – írja róla Olasz Sándor, a Tiszatáj főszerkesztője.

2010. november 26.

Harminc éve nyertünk MNK-t

A Szentesi Vízmű OB I-es csapata, amely 1980-ban MNK kupagyőztes és KEK döntős volt. Balról-jobbra: Szénászki János, pengő László, Mezei József, Kucsera Gábor, dr. Tóth Gyula vez. edző, Juhász István, Vass Sándor, Soós László, Dömsödi József. Guggolnak: Kozák János szakosztály vez., Horváth György, Fülöp Tibor, Kádár József, Kiss Ottó technikai vez., Komlósi János, Faludi Csaba. A képről hiányzik: Kurucz Márton játékos és Bandula Mihály erőnléti edzőDr. Dömsödi József, a Szentesi Vízisportért 2006 Alapítvány elnöke hívta fel a figyelmünket: éppen 30 éve annak, hogy a szentesi vízilabda elérte az első kiemelkedő eredményét. Megnyerték a Magyar Népköztársaság Kupa döntőjét a a Szeged ellen.

Két nagyon nagy csapaton keresztül – a Honvéd és az Újpest – jutottak ahhoz a lehetőséghez, hogy döntőt játszhassanak. A csapat magját dr. Rébeli Sz. József "rakta össze", elsősorban szentesi játékosokból, akik ma a helyi vízilabda "ikonjai"; Szénászki Zsiga, Soós Laci, Pengő, Kádár, Komlósi és Horváth Gyuri a kapuban. A csapat sokáig együtt tudott maradni. Hozzájuk érkezett később dr. Tóth Gyula, akitől a szakmai "csalafintaságtól", a nagyon kemény munkáig a győzni tudáson át, sok mindent megtanultak. Ő Kozák János segítségével két olyan játékost hozott Szentesre, akik később nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a csapat a kupát megnyerje és a KEK-ben a negyedik helyen végezzen. Kucsera Gábor és Mezei József a döntőben szinte az összes szentesi gólnak a szerzői voltak.

A sikert azonban nem csak az igazolásoknak, hanem a kemény munkának, közöttük a "Bandula discó"-nak is köszönhették. Csak a tisztelet hangján lehet említeni Bandula Mihályt, aki a szárazföldi erőnléti edzéseket vezette.

A képen szerepel Soós Laci, aki sajnos már nincs köztünk, de az alapítvány nevében halottak napján, a sírjára virágot helyeztek el.

A sors megismételte önmagát, hiszen a szentesi pólós lányok a hétvégén, ugyancsak a Szeged ellen megszerezték, nagyon izgalmas mérkőzésen a Magyar Kupát.

Garai Sz. Imre

2010. november 26.

Futballoztak

November 21-én, vasárnap tartották meg a téli évszak egyik legtovább tartó sporteseményre való felkészülést a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban, Hungerit Kupa kispályás labdarúgó, felkészülési tornát. A tornán részt vevő csapatok két csoportban játszották le a mérkőzéseket, és estére a döntőre a FÜKSZ és a Fiorelló csapata került. Nagy küzdelemben a Fiorelló győzött.

2010. november 26.

Bajnoki címet szereztek

Az elmúlt hét végén Szekszárdon rendezte meg a Magyar Judo Szövetség a juniorok országos csapat bajnokságát. A Pollák DSE bajnoki címet szerzett a megmérettetésen. A győztes csapatról készült képen balról jobbra: Kalydy Zoltán edző, Balogh Daniella, Gyöngyi Bettina (alul), Polyák Krisztina, Bodó Bernadett, Gila Nóra, Gyulai Réka (alul) Sebők Zita, Kalydy Patrícia, Ginder János edző. A késői eredményhirdetést már nem tudta megvárni Balogh Kinga és Balázs Nikoletta, ezért hiányoznak a képről.

2010. november 26.

Bírkózás

Képen (balról jobbra): Koncz Márk, Balogh Szabó Árpád, Koncz Henrik, a Klauzál DSE versenyzőiNovember 20-án rendezték meg Mezőhegyesen az Id. Csanádi István Szabadfogású Birkózó Emlékversenyt. Magyarország, Szerbia, Románia több száz sportolója indult, ahol előkelő helyen végeztek, több nagy nevű egyesület sportolóját utasították maguk mögé. Koncz Henrik 38 kg-ban 2., Koncz Márk 46 kg-ban 2., Balogh Szabó Árpád 69 kg-ban a 4. helyen végzett.

2010. november 26.

A kiválókat köszöntik

Az elmúlt időszakban a Nemzet Sportvárosának számos sportolója kiemelkedő eredményt ért Európa különböző országaiban. Ebből az alkalomból november 26-án – lapunk megjelenésének időpontjában –, pénteken 14 órakor köszöntik a Hungerit-MetalCom Szentesi Vízilabda Klub női vízilabdacsapatát, a Szilver TSE és az Oyama Dojo SE versenyzőit. Az elismeréseket Szirbik Imre polgármester adja át.

2010. november 26.

Pótfűtés

Egy férfi panaszolja a haverjának:
– Nem tudom, mit vegyek a feleségem születésnapjára. Megvan mindene, megvehet magának bármit, amit szeretne.
– Figyelj csak! Miért nem adsz neki egy papírt, amire ráírod: "Ez a kupon egy óra szexre jogosít, az Ön által kívánt módon"?
A férfi így is tesz. Másnap újra találkoznak.
– Na, hogy sikerült az ajándék? – kérdi a haver.
– Ne is mondd! Odaadtam neki, amikor elolvasta ugrált örömében. Aztán a nyakamba ugrott, homlokon csókolt, elrohant, és visszakiáltotta: "Egy óra múlva itt vagyok!"

2010. november 26.

Kis kukta

  • Magyaros húsos tekercs
  • Almás tekercs
2010. november 26.

Karácsonyi vásár

Ebben az évben is a Szent Miklós térre költözik az "Aranykapu". A tavalyi kedvező fogadtatás miatt döntöttek így a városházán. A karácsonyi vásár december 2-től 23-ig lesz nyitva, a téren 10 pavilont állítanak fel, ami a kínálatot illeti, lesz könyves, szűcs, kerámiás, fafaragó, üvegfestő, kürtőskalácsos és karácsonyfaárus is az árusok között. A megnyitó napján délután 2 órakor ünnepi műsorral várják a vendégeket, mazsolás kaláccsal, forró kakaóval kínálják őket. A betlehemet idén is a Szent Erzsébet-iskola állítja fel. Újdonság lesz, hogy a tér közepén elhelyezett kovácsoltvas kosárban égő tűz mellett nyitástól zárásig melegedhetnek a nézelődők. Mint megtudtuk, az árusok többsége visszatérő vállalkozó, de új, fiatal vállalkozók és őstermelők is jelentkeztek saját termékeikkel. A jó hangulatról forró tea, forralt bor, sült gesztenye, délvidéki ételek kínálatával gondoskodnak. A napokban elkezdték felszerelni a karácsonyi díszkivilágítást a város utcáin.

A kereskedőnek már augusztusban tudnia kell, hogy mit akar csinálni ünnepekkor – jelenti ki Mészáros Zoltán vezérigazgató. Mint mondja, a Hunor Coop Zrt. boltjaiban is gőzerővel folyik a felkészülés. A szezonális áruk már ott vannak az üzletekben, az eddigi tapasztalatokra építve kicsit visszafogottabb forgalomra számítanak, megpróbálják sok-sok különféle akciókkal színesíteni a forgalmazást.

– Óvatosak vagyunk, de ugrásra készen, ha talán nagyobb vásárlási kedvet észlelünk. Felkészültünk szezonális árukkal, az üzleteink mellett fenyőfát is árulunk, sok-sok akció, játék, promóció várja a vásárlóinkat. A Coop üzletlánc 15. évforduló apropóján 15 autót, továbbá 15 értékes betétkönyvet sorsolunk ki, sok ajándék talál gazdára – tájékoztatott a vezérigazgató.

2010. november 26.

Tálcán kínált százezrek

Talán ezen a héten nem is kellett volna rendőrségi rovatot megjelentetnünk hetilapunkban, ám az emberi felelőtlenség és hiszékenység miatt sajnos ismét jócskán akadt dolguk a szentesi rendőrkapitányság dolgozóinak, így mi is beszámolunk ezekről. Pedig a bűncselekmények többsége némi odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Évek óta rendszeresen felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy a DÉMÁSZ-dolgozók nem járnak házhoz pénzvisszafizetés ürügyén, nem térítenek vissza készpénzt, főleg nem úgy, hogy házhoz viszik a túlfizetés összegét. Ilyen csalás áldozata lett egy helybéli férfi néhány nappal ezelőtt, akitől, amíg a papírjait kereste a lakásban, a bűnöző a házigazda figyelmét elterelve 380 ezer forintot lopott el.

Különösebb nehézség nélkül hatoltak be két házba a tettesek, és vittek magukkal előbb 700 ezer, majd 100 ezer forintot. A házak ajtaja nem volt bezárva, így gyakorlatilag tárt kapukkal várták a bűnelkövetőket. Az egyik temető kapujában hagyta motorkerékpárját egy helyi lakos, sőt, a táskáját is motor kormányán hagyta. Persze ellopták a holmiját, a benne lévő személyes tárgyakkal együtt.

Feltörtek egy személygépkocsit a Dózsa György utcában. A kocsi utasteréből okiratokat és százezer forint készpénzt vitt el a tolvaj, ám az igazi kárt a szélvédő megjavíttatása jelenti. Egy másik autó feltörőjét elfogták a rendőrök, ebben az esetben sikerült pontos személyleírást adni az elkövetőről, akit a bűncselekmény elkövetése után gyorsan lekapcsoltak a nyomozók.

Szegváron az egyik házba a nyugdíjfolyósító munkatársának adva ki magát jutott be egy csaló, aki a házigazdától 100 ezer forintot csent el, annak figyelmetlenségét kihasználva.

Az egyik szentesi sörözőben az asztalon felejtett okiratok tűntek el az egyik borgőzös hajnalon, rejtély, hogy a sértett mi célból vitt magával adó-és TAJ-kártyát, diákigazolványt, OM-azonosítót és buszbérletet az esti italozáshoz.

H.V.

2010. november 26.

Szívügy klub

A Szívügy Klub legközelebbi összejövetele december 1-jén, szerdán 16 órakor lesz a Művelődési és Ifjúsági Házban. A délutáni összejövetelen Bucsány György ny. tanár tart előadást A jó erkölcs címmel.

2010. november 26.

Nyeretlenül

9–3-as vereséget szenvedett hazai pályán a Szentesi VSK futsal csapata az NB II Keleti csoportjának legutóbbi játéknapján. A mieink jól kezdtek, Némethy László vezetőedző kérésének megfelelően azonnal letámadták az ellenfelet, és villámgyors akciókat vezetve a 7. percben Hortobágyi, Szabó Árpád és Locskai góljaival 3–1-re vezettek a Nagykáta ellen. A félidőben azonban már döntetlen volt az állás, a második játékrészben aztán az erőnléti fölénybe kerülő vendégek felőrölték a Szentest, és súlyos vereséget mértek a Vasutasra. Né-methy László a találkozó lefújását követően úgy fogalmazott, hogy tudták, jó játékerőt képviselő csapat lesz az ellenfelük, rutinos labdarúgókkal érkeztek a nagykátaiak, akik ráadásul erőnlétileg is a mieink fölé kerekedtek. A Szentes hétfőn a listavezető Gödöllő otthonába látogat, egy korántsem könnyűnek mondható mérkőzés elé néz tehát a fiatal csapat, majd az őszi szezon zárásaként egy héttel később az Újszegedi TC lesz Jerneyék ellenfele a Dr. Papp László Sportcsarnokban.

H.V.

2010. november 26.

Családi események

Született: Magyar István és Szabados Zsuzsannának Boglárka, Deák Attila és Kun Mariettának Noel Nikolasz, Marsovszki István Zoltán és Horváth Andreának Ádám, dr. Poszert József és Zsiros Anikónak Zalán József, Köteles Antal és Barna Dórának Zsófi, Szőke Géza és Rácz Annamária Katalinnak Adrián Dominik nevű gyermeke.

Elhunyt: Vincze Istvánné Dömsödi Erzsébet, Nagy Lajosné Földvári-Nagy Erzsébet, Bödök Benőné Kósa Margit, Pataki Ferenc, Rabóczki István, Király Attila Mártonné Nádházi Mária, Varjasi János Istvánné Kósa Mária, Juhász Jánosné Bubori Julianna, Vas Imréné Rácz Margit Rozália, Pitrik József, Németh László, Kallai Dezső.