2010. november 26.

Európában is változóban van a szemlélet

Nem csak pénzért lehet fontos munkát végezni

A világ egyre jobban elanyagiasodik, mondják. Az emberek egyre ritkábban végeznek önzetlenül és ellenszolgáltatás nélkül munkát mások javára. Tőlünk nyugatabbra, de legjellemzőbben az Egyesült Államokban van nagy hagyománya az önkéntes munkának. A dolog fontosságát Európában is felismerték és nagy hangsúlyt fektetnek a szemléletváltásra. 2011 az Önkéntesség Európai Éve lesz.

Az unióban régóta ismert a tematikus évek fogalma, ezeknek a kezdeményezéseknek a segítségével egy-egy társadalmi jelenségre, problémára irányítják az emberek figyelmét. A felkészülés Magyarországon március óta zajlik, ennek egyik állomása volt a múlt pénteken tartott tájékoztató városunkban. Az ügy felkarolása érdekében várta a civil szervezetek képviselőit Zsivkovicsné Gyenes Krisztina, a Szegedi Önkéntes Központ vezetője.

– Égető szükség volna a támogató környezetre politikai és jogi értelemben is. Ma Magyarországon a jog nem is tud mit kezdeni ezzel a fogalommal, hogy "önkéntes". Szeretnénk, ha a kormányzatnak lenne erre vonatkozó stratégiája. Az igaz, hogy hazánkban elindult a civil mozgalom, de a szervezeteknek meg kell erősödniük – jellemezte a helyzetet. – Kutatásokat kellene végezni, hogy pontosan lássuk, milyen eredményei lehetnek az így végzett munkának. Szeretnénk, ha a szervezetek átvennék egymástól az unióban jól ismert "jó gyakorlat"-okat, ha tanulnának egymástól.

Egy másik prioritás, hogy elismert, sőt, jutalmazható legyen az önkéntesség. Az igaz, hogy ezt a munkát nem fizetésért teszik az emberek, de még csak valamilyen juttatásban, vagy költségtérítésben sem lehet manapság részesíteni őket a bürokratikus rendszer miatt. Sok munkaadó nem is vállalná az ezzel járó adóterhet és a plusz papírmunkát.

– Nem szabad lebecsülni ennek a jelentőségét. Ezek az emberek, akik ilyen munkavégzésre vállalkoznak, rengeteg gyakorlatot szereznek, kialakulnak azok a kompetenciáik, amelyekre egy mun-kahelyen is szükségük lehet. Célunk, hogy akár egy állásinterjún is számítson, egy önéletrajzba is büszkén be lehessen írni, milyen területen, mennyi ideig segédkezett valaki – részletezte a szegedi központ vezetője. – A fiatalok számára remek lehetőség, hiszen megszerezhetik a későbbi karrierjükhöz szükséges gyakorlatot, belekóstolhatnak a való világba. A friss nyugdíjasok életerősek, tettre készek, rengeteg információval a birtokukban. Unatkoznak otthon, szeretnének hasznos dolgot csinálni. Ők szívesen segítenek gyermekrendezvényeken, táborokban, óvodákban kéz-műveskedni, kertészkedni. A munkanélküliek pedig az álláskeresés nehéz időszakában átélhetik, hogy időre kell valahova menni, fontos te-vékenységet végeznek és a munkájukra nagy szüksége van valakinek. Ezt a szemléletet próbáljuk tudatosítani a következő évben: az önkéntesség komoly munkavégzési forma.

Králik Emese